Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 273
  • 814
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте. Ще купуваме жилище за 80000лв с ипотека. Ходих в повечето банки като ДСК, Уникредит, Общинска банка, ОББ, ЦКБ и Алианц. От всички най-чного ми допаднаха условията на Общинска , ЦКБ и Алианц. Естетствено има и различия в офертите. Но общо взето лихвения процент е горе-долу един и същ, както и ГПР. Въпроса ми вие какво бихте ме посъветвали? За Общинска банка нищо не знам по принцип, поне при нас не е така нашумяла ако може така да се каже. Чувах и не ок неща за Алианц за срев на системата,че имало нещо наскоро, а при ЦКБ нещата се случват мноого бавно. Това всичко от слухове от близки и познати. В Алианц ми казаха, че може да стигнем и до 2,1 % ама не е много сигурно. В ЦКБ и Общинска се въртим около 2,7-2,8%. Като  ГПР при Алианц е 2,73 при лихва 2,7. При Общинска ГПР е 2,94 при лихва 2,8. При ЦКБ ГПР е 2,8 при лихва 2,7-2,8%. Моля дайте ми съвет,че вече съвсем се обърках. Пък и отзиви и + и - ще са ми мнооого полезни. Благодаря ви.
за тези пари аз бих си задала въпроса дали няма да е по- добре да се изтегли един потребителски ако е възможно и какви са разликите. Какви биха били плюсовете и минусите в случая. Само като идея го давам. Сумата не е много голяма. Проверете и този вариант.

# 571
Какво му е по-идейното на потребителския кредит от например 6-7 годишна ипотека с намаляваща лихва и възможност за предсрочно погасяване без наказателни такси?

# 572
Ние сме с ипотечен кредит от ОББ от лятото, лихвата е 2,55, а ГПР 2,85. Това беше най -изгодната оферта за нас по това време. Засега съм доволна.

# 573
Някой рефинансирал ли е скоро в ОББ? Как да взема оферта/сертификат от друга банка, за да мога да преговарям?
Може и на Лс

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 23:48 от Jeri-sweet

# 574
Просто отивате в коя да е банка и им искате преддоговорна информация, това представяте в ОББ и пускате молба за намаляване на лихвен %.

# 575
Благодаря, а казвате ли им че имате действащ кредит и искате рефинансиране?

# 576
Да, естествено, обикновено имат по-нисък % за рефинансиране.

# 577
Здравейте, някой теглил ли е ипотечен кредит с доходи от ДУК/ договор за управление и контрол/?

# 578
Здравейте, някой теглил ли е ипотечен кредит с доходи от ДУК/ договор за управление и контрол/?

Може, все пак са си доходи.

Ако искате пишете на лични.

# 579
Здравейте. Ще купуваме жилище за 80000лв с ипотека. Ходих в повечето банки като ДСК, Уникредит, Общинска банка, ОББ, ЦКБ и Алианц. От всички най-чного ми допаднаха условията на Общинска , ЦКБ и Алианц. Естетствено има и различия в офертите. Но общо взето лихвения процент е горе-долу един и същ, както и ГПР. Въпроса ми вие какво бихте ме посъветвали? За Общинска банка нищо не знам по принцип, поне при нас не е така нашумяла ако може така да се каже. Чувах и не ок неща за Алианц за срев на системата,че имало нещо наскоро, а при ЦКБ нещата се случват мноого бавно. Това всичко от слухове от близки и познати. В Алианц ми казаха, че може да стигнем и до 2,1 % ама не е много сигурно. В ЦКБ и Общинска се въртим около 2,7-2,8%. Като  ГПР при Алианц е 2,73 при лихва 2,7. При Общинска ГПР е 2,94 при лихва 2,8. При ЦКБ ГПР е 2,8 при лихва 2,7-2,8%. Моля дайте ми съвет,че вече съвсем се обърках. Пък и отзиви и + и - ще са ми мнооого полезни. Благодаря ви.

От тези, които изброявате, поне към момента, бих избрала ЦКБ, защото:
В ОББ в момента, след сливанията и придобиванията с Райфайзен и обединението в КБЦ групата цари ТОТАЛЕН хаос. Говоря ви за неща като "изчезващи" (поне от онлайн банкирането) наличности - парите са си там, просто не се виждат, за да се тормозиш; през обаждащи се от различни точки хора да ти казват, че дължиш различни суми за застраховки, до това да не могат да те обслужат или да приемат жалба, защото отделът за жалби бил закрит! Така че избягвайте! Предимства на ОББ, поне в момента, не виждам
На Алианц прословутата система се чупи твърде редовно, клиенти много се оплакват. Иначе са готина банка, на мен лично не ми харесва това, че уж лихвата ти е ниска, но после се оказва, че имаш годишна такса, годишна застраховка и годишно нещо си друго и реално разходите са доста по-високи от промотираното.
На ЦКБ големият дефект е тромавостта и по-високите претенции към кредитополучателите - зор ще е да бъдете одобрени и ще трябват МНОГО хартиени документи за какво ли не, но ако ви одобрят, вероятно реалните условия ще бъдат най-добри.
П.П. Професионално се занимавам с кредитиране, но не мога да съдействам.

# 580
За държавни служители коя банка е най-добрият кредитодател в момента? Искам да купя една вила за 40к лв. Чудя се има ли смисъл от ипотечен. Потребителски ми се струва по-бързо и чисто. Вие какво мислите? Не съм теглила кредити досега и нямам никакъв опит в сферата на финансите.

# 581
За държавни служители коя банка е най-добрият кредитодател в момента? Искам да купя една вила за 40к лв.

Винаги съм го писал и го повтарям отново и отново за да не прецакам никого с моите съвети, защото всичко е само мое лично мнение и какво бих направил самия аз а не вие какво да правите Wink

Но аз за 40 000 лева бих теглил потребителски кредит абсолютно без да го мисля и да се занимавам с одобрения за ипотечен, самоучастие, ала бала. Едно, че вече 40 000 лева не са кои знае какви пари и кво като лихвата е по висока няма да го връщаш 20 години я, има няма за 3 - 4 години ще си приключил с кредита без да си даваш зор.

НО да отбележа пак това е мое мнение Wink

# 582
Май няма разлика за държавните служители. /ние с мъжа ми сме такива/ Гледат риска /дали сте теглили кредити преди и дали са плащани както трябва/ Може и да бъркам някъде.

Относно тегленето на потребителски кредит - аз, като държавен служител не мога да си го позволя. Или мога, но ще го плащам 10г.

# 583
Февруари рефинансирахме в ОББ. Като минус посочвам, че държат на техен нотариус, ако искаш друг се пишат фермани, пък одобрение от централата... губи време с 2 думи. За нашия град са избрали най-калпавия нотариус, после дадох негативна обратна връзка в клона на банката.

# 584
Май няма разлика за държавните служители. /ние с мъжа ми сме такива/ Гледат риска /дали сте теглили кредити преди и дали са плащани както трябва/ Може и да бъркам някъде.

Относно тегленето на потребителски кредит - аз, като държавен служител не мога да си го позволя. Или мога, но ще го плащам 10г.
Ами и аз си го представям за едни 10 години. Нещо конкретно, което да взема под внимание, при договаряне на потребителския кредит, можете ли да ме посъветвате?

Общи условия

Активация на акаунт