Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 174
  • 814
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте,
Искаме да теглим втори ипотечен кредит, разбрах от банката, че ще се води инвестиционен и финансирали на 80%. Харесахме имота, собствениците предпочитат сумата да се плати на 100% след изповядване на сделката. А предния път като говорих с банката ми казаха, че искат 10% по предварителен договор задатък. Та въпроса ми е имали ли сте опит с втори ипотечен кредит и не може ли цялата сума да е наведнъж и се зачудих защо 10%, ако ще искат задатък не трябва ли да е 20%, възможно ли е служителката да се е объркала?

В коя банка? То вече и за първи ипотечен няма да ви ипотекират на повече от 80%. Иска се от вас 10% да платите на предварителен договор, другите 10% да ги имате по сметката, и банката дава 80%, това прави общо 100%. Нотариалните такси и други разходи са отделно. Ако имота струва 100хил.лв, то от вас се иска, 10хил.лв да са платени на предварителния договор и да предоставите платежно за това, 10хил.лв да имате налични по сметката, и банката да преведе останалите 80хил.лв след финализиране на сделката, а вие вашите 10, така продавача си получава цялата сума.
Така се процедира най-често.

# 781
Нали оценката на имота е база за 80%, а не продажната цена?

# 782
Да, оценката от оценител, който се определя от банката.

# 783
Да не би да става въпрос за 10% самоучастие, което се изисква по новите правила от01.10.24?

# 784
Няма значение първи или втори е ипотечният, банката иска предварителен договор като необходим документ за отпускане на ИК, а в предварителен договор обичайно се залагат 10% задатък. Това е причината.

# 785
  • София
Няма значение първи или втори е ипотечният, банката иска предварителен договор като необходим документ за отпускане на ИК, а в предварителен договор обичайно се залагат 10% задатък. Това е причината.
Точно тази е причината. Предварителен договор, в който обичайно е заложен 10% задатък. Без значение кой поред е ИК.

# 786
  • София
Тази година не съм бил на консултация в банка,  но в общи линии каква е разбивката за ИК, да кажем за 250-300К пазарна цена, по пера и необходим минимум капитал за започване активно търсене?
И нещо което ме интересува в момента повече - при смяна на работа  - винаги ли искат 6 мес да минат (заради изпит. срок ли е това).
Едит: макс 300 000лв

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 13:55 от Starrydream

# 787
По мое мнение за 300 000 евро би следвало да се предвидят 10% за предварителен договор - т.е. стартираме с 30 хил. евро, не знам дали ще се минава през брокер, но при тях стандартната комисиона е 3.6% (моят взе 2, така че тук варира) - още 10 800, нотариални такси и местен данък (според няколко калкулатора в интернет) - 11 200 евро и още 5% лични средства, за да имате общо 15% самоучастие (с оглед вече заделените 10% с предварителния договор) - 15 хил. евро. Т.е. общо към 70 хил. евро. следва да имате налични. Вярвам, че е така, защото ние купувахме за 170 преди година и тогава ми трябваха 70 хил. лв., така че сметките съвпадат.

# 788
Здравейте ! Малко малоумен въпрос имам.
При откупуване на идеални части от общ имот, ипотеката на целият имот според оценката ли се отпуска, или може да се отпусне сума равна само на необходимата част за откупуване ?

# 789
  • София
Сумата, която взимате, ще е толкова, колкото ви трябва конкретно, стига да е по-малка от съответния процент от оценката. Няма условие да се теглят задължително всичките 80% (примерно) от оценката. Може и 5%, но пресметнете дали си струва. Има допълнителни разходи за учредяване на ипотека - оценка, такси за разглеждане на документи, нотариални такси за съставяне, заверяване и вписване на ипотеката, застраховки - на имота и/или и на кредитоискателите. Сигурно има и други, които не се сещам на ход. Може да се окаже, че потребителски кредит ви е по-изгоден.

# 790
Здравейте, аз се включвам с въпрос за лихвените проценти за ипотечните кредити.
Преди малко повече от година подписах с ОББ за лихва 2.18%, но за изминалата година вече три пъти ми вдигат лихвата и сега е малко над 2.40%. Бих искал да попитам какъв е опитът на други хора с ипотечни кредити - вдигат ли ви лихвите от същата или от други банки, да очаквам ли още да ги вдигат така начесто и въобще може ли да се говори за намаляне на лихвите в един момент (спадане на СЛП)?
В какъв момент да обмисля рефинансиране от друга банка и доколко е изгодно това?
Благодаря предварително.

# 791
Така е навсякъде вече. Преизчисляват се два пъти годишно конкретно за ОББ и в случай че спаднат лихвените нива по 3-6 м. депозити - лихвата по ИК също ще дойде надолу. Просто за момента тенденцията е покачване на депозитите.

# 792
  • София
Интересно, онзи ден гледах, че в сайта на ОББ задали 2.18%? При определени условия...то питам, ако има банка У с подобна лихва, защо да не рефинансирате?

# 793
Интересно, онзи ден гледах, че в сайта на ОББ задали 2.18%? При определени условия...то питам, ако има банка У с подобна лихва, защо да не рефинансирате?

Да, те продължават да предлагат на новите си клиенти такава лихва 2.18%, но на старите, които са били със същия процент, вече са го вдигнали и е на друга стойност. Доколко е справедливо това, не мога да кажа...
Ако продължават да вдигат, може да се наложи да потърся оферти за рефинансиране. Към момента по-скоро исках да получа информация от други хора дали такава е тенденцията и в другите банки, дали и там им вдигат лихвите и с какви темпове.

# 794
При кредит от 100 Хил лв за 30 години и лихва 2.18 плащаш 378 лв вноска, при 2.40- 389 лв. Разликата за 30 години е около 4 Хил.
Това са груби сметки, не знам какъв е размера на кредита ти. Но при такива сметки, при положение, че едно рефинансиране от друга банка в свързано с няколко хиляди лв разходи, за момента не виждам какъв е смисъла да го правиш.

Общи условия

Активация на акаунт