Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 355
  • 814
  •   1
Отговори
# 105
Вноската зависи от размера на кредита и срока, как да ви кажем колко ще вземете? Вие не знаете ли? Има онлайн калкулатори, сметнете си приблизително каква ще бъде.

# 106
  • Melmak
Около 110 хиляди лв. Имаме пазарна оценка.

Вече за колко години и аз не знам. Кредитната ми консултантка е отпуск и ще говоря с нея всички тези неща като се върне.

# 107
  • гр.Пловдив
Здравейте! Благодаря за темата, доста полезна!

Обмислям ипотечен кредит за изплащане на дял в наследствен апартамент. Идеята е да изплатя дяла на другия собственик и аз да остана единствен собственик.

Горе-долу какви са вноските ви на месец? Разбирам, че е индивидуално, но аз имам и потребителски кредит, който е 450 лв месечно. Нямам други дългове.

Има ли значение наличието на граждански брак за ипотеката? Ако съм в брак гледат доходите на двама ни? Мм би ли бил задължен с нещо?

Този потребителски е около 45-50000 лв за 10г с вноска 450лв на месец,с ипотечния ще ви натовари двойно и като вноска и като години

# 108
наследственият ти имот е лично твой, не е СИО
110 хил за 10 год ипотечен ще ти е ок 1000 лв вноската, но зависи какъв е имота и дали може да се ипотекира

най- добре отиди в банка и питай с конкретни данни

# 109
  • София
Не съм експерт, но ми се струва, че наследственият дял си е личен, но частта, която се закупува от другия наследник вече ще бъде СИО. Логично би било да е така.
Ако теглите ипотечен кредит, то има вероятност да приобщите потребителския към него. Все пак ипотекирате целия апартамент, не само частта за изплащане. Това ще ви вдигне таксите за ипотеката, но вероятно лихвата ще ви е достатъчно по-ниска, че да има смисъл. Можете да си сметнете с калкулатор или да изчакате консултантът и той да ви направи плановете. В крайна сметка всичко е математика.
Ако доходът ви е достатъчен, няма да искат доходите на съпруга ви. Той обаче ще ви е съкредитоискател вероятно, защото кредитът ще касае и него като част от семейството. Това ще рече, че ако плащате редовно, всичко ще е кротко, но ако се случи нещо, банката може да си търси парите от него или от вас, както намерят за по-лесно, сигурно и бързо.

# 110
  • Melmak
Благодаря за отговорите. Аз реално трябва ли да имам самоучастие, за да изтегля кредита, предвид, че няма да е за целия апартамент, а за част от неговата стойност.

С мм не сме женени още, планираме сватба. Надявам се да съм приключила въпроса с ипотеката и да съм финализирала сделката преди да се оженим.

# 111
  • София
Щом не сте женени, от него нито доход, нито подпис ще искат. Апартаментът ще си е лично ваш изцяло, като имущество придобито преди брака. Може обаче да ви искат гарант. Вече ще зависи от вашия официален доход, стойността на апартамента, необходимите средства за изплащане на дела и срока на ипотеката. Самоучастие не виждам защо ще ви искат. И 60% от оценката да ви отпуснат /ако сте двама равноправни наследници/, пак ще имате да покриете плащането без лични средства.
Най-лесно е да идете в банка и да разберете на място за двата варианта - всичко в ипотека или ипотечен + потребителски.

# 112
  • София
С мм не сме женени още, планираме сватба. Надявам се да съм приключила въпроса с ипотеката и да съм финализирала сделката преди да се оженим.
Тц, тц, ей опасна работа сте GrinClose

# 113
  • Melmak
Тц, тц, ей опасна работа сте GrinClose

Много е забавно да вадите от контекста.

Искам да си откупя наследството и да приключа с това в следващите месеци. А сватба през зимата не планираме… хайде сега ме изкарайте меркантилна…

# 114
няма лошо да си меркантилна и да си пазиш интереса,
той стеридрийм от сто години се чуди какъв ап да си купи и май още не е ходил на оглед

# 115
  • София
Никаква меркантилност няма в това да си уредиш имотното положение. Особено когато бъдещата половинка няма принос конкретно към този имот. Никой не го спира да влезе в семейната общност със собствен имот. Ако са здраво семейство - ще е плюс. Ако се разминат - всеки ще има по нещо зад гърба си.

# 116
Въобще все неща, за които не е необходимо да се обясняваш на никого, особено в бг мама.

# 117
Здравейте! След доста прочетени мнения във форума, реших да се включа. Възможно ли е отпускането на ипотечен кредит на лице, което е на работа от 1-2 месеца. Единият му договор е постоянен, без срок на изпитание, а другият е със срок на изпитване 1 месец, след който е 100% сигурно че, че бъде назначен на постоянен. Отделно, е като самоосигуряващо се лице от началото на годината (февруари/март мисля, че беше) сумарно му се събира над 1800 лева чист доход, отделно всеки месец му превеждат около 300 лева (не по банкова сметка, чрез EasyPay или подобни). Има събрани някъде около 30-40 хиляди лева.
Възможно е и да може да намери лице, което да му е поръчител, ако е необходимо.
На 22 години е, но предпочита вместо всеки месец да дава по 600-700 лева за наем, да ги влага във собствено жилище. Как мислите, има ли банка, която би отпуснала ипотечен кредит при тези условия? Четох из форума, че Фибанк била по-либерална за тези неща... И също, дали използването на кредитен консултант би помогнало?
Благодаря ви предварително!

# 118
  • Melmak
От написаното не става ясно какви са тези два договора. Работи на две места?

# 119
  • София
Самоосигуряването не влиза в сметките, защото трябва да се доказва с данъчна декларация, която се подава до края на април за предходната година. Вторият договор също за момента не влиза в сметките, защото освен да е постоянен, трябва да е минал определен период - 6 или 12 месеца назад се гледат доходите. 300-та лева също не се смятат, освен ако не ги получава по договор, не ги е обявил като проход и не им плаща данъци.
Нека се обърне към кредитен консултант. За него е безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт