Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 306
  • 814
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм съгласна, че всеки сам си преценява дали да включи другия собственик в дълга или не. Само ще сложа хипотезата на масата, че дълга се води на единия, а го плаща другия. Или че цялото самоучастие, ремонти и прочие се финансират от втория собственик нищо, че не е вписан в кредита (да кажем едни 40%). Дали това е основание да го впишем собственик на имота като участва с пари реално или не.
Violetka, разберете се с половинката ще се води ли на двамата имота или не. Ако да, тогава помислете за кредита. Ако вие не искате да се води на вас имота, тогава няма смисъл да мислите и за кредита и банката.

# 241
Аз съм съгласна, че всеки сам си преценява дали да включи другия собственик в дълга или не. Само ще сложа хипотезата на масата, че дълга се води на единия, а го плаща другия. Или че цялото самоучастие, ремонти и прочие се финансират от втория собственик нищо, че не е вписан в кредита (да кажем едни 40%). Дали това е основание да го впишем собственик на имота като участва с пари реално или не.
Violetka, разберете се с половинката ще се води ли на двамата имота или не. Ако да, тогава помислете за кредита. Ако вие не искате да се води на вас имота, тогава няма смисъл да мислите и за кредита и банката.

Искаме да е и на двамата, оттам идват и въпросите ми. Разбира се, ако не стане, няма да имаме избор и ще е само на него.

# 242
Не мисля, че има проблем кредитът да е на един човек, а съсобствениците да са двама. Можете да фигурирате и при кредита, разбира се.

Съветът ми е - щом ще градите заедно дом, двамата да бъдете съсобственици.

# 243
  • Sofia
И това е така, но тя казва, че няма доходи, а има кредити. Тоест има голям шанс да не им одобрят сумата.
Това ми се струва прекалено. Тя теоретично може да е дала 30те процента в брой от собствените си пари. Банката няма право на претенции за това как и по какъв начин съсобственика ще участва, с пари, труд и т.н.т.

# 244
  • Пловдив
Започва нашият ипотечен кредит от 90000 лв. за 15 години.
Тази сума няма да бъде усвоена наведнъж , защото сградата сега взе  АКТ 14.
Усвояването ще бъде по следния начин:
АКТ 14 - 30 000 лв.
АКТ 15 - 38 000 лв.
АКТ 16 - 22 000лв.
След всеки взет акт , ще се прави нов погасителен план.
Лихвата сега е 3.7% , а след АКТ 16 - 2.7%.Така е по договорът който подписахме.
И тук идва чуденката - не можем да решим :
1. дали  предсрочно да погасяваме  преди АКТ 16 , с намаляване на годините
2. или да съберем сумата за последният транж от 22 000 лв. - тоест да не я усвояваме.
Очаква се сградата да вземе АКТ 16 до края на годината.

# 245
  • София
погасявайте предсрочно, за да спестите от лихви, стига да нямате голяма такса за пресдрочно погасяване

# 246
  • Пловдив
погасявайте предсрочно, за да спестите от лихви, стига да нямате голяма такса за пресдрочно погасяване

Таксата е 1% през първата година.
Всичките банки я имат.

# 247
  • Варна
Включвам се с питанка относно превода на РЗ, при теглене на ипотечен кредит. Работя във финансова институция, чрез която получавам и заплатата си по сметка от самата финансова институция. Необходимо ли е в такъв случай да променям този факт, и задължително ли е РЗ да минава през банката, която е отпуснала кредита?

# 248
Зависи от условията - някои банки изискват превод на заплата. А там, където работите, не дават ли преференциални условия за служители?

# 249
освен превод, искат и някаква сума да стои в сметката,
в ЦКБ е около 2 хил

# 250
Никога не са ми искали да стои сума по сметката.

# 251
Здравейте, някой може ли да ми обясни точния процес по закупуването на имот с ипотека? Ще подам заявление за предварително одобрение и оттук натам как се процедира? Още не съм харесала жилище.

# 252
Оценка на имота (в повечето случаи от оценител, с когото работи банката), след това правно становище (анализ и оценка на документи, които се набавят от продавач и купувач) и усвояване.

# 253
Най-общо, имате предварително одобрение,  каква сума биха ви дали. Ходите на огледи, харесвате имот. Правите предварителен договор, предоставяте го на банката и организирате оценка. След това взимате всички изискуеми документи от продавача (дълъг списък е) и ги давате на банката, която изготвя правно становище дали биха финансирали този имот. След това в риска и те решават дали първоначалната оферта (предварително одобрение с лихвен % и срок) е подходяща с този имот. Банката ви дава зелена светлина и отивате на нотариус. Минават две сделки - покупко-продажба и ипотека. След вписването на ипотеката, носите документите от нотариуса в банката и усвояват сумата (обикновено вие просто попълвате платежно).

# 254
Здравейте, някой може ли да ми обясни точния процес по закупуването на имот с ипотека? Ще подам заявление за предварително одобрение и оттук натам как се процедира? Още не съм харесала жилище.

Аз споделям моя опит. Можете да прочете на първа страница.

Общи условия

Активация на акаунт