Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 334
  • 814
  •   1
Отговори
# 285
Някой скоро да е правил сделка с ново строителство след акт 14? Интересува ме с коя банка е кредита и каква оценка направиха на жилището, какъв процент ви отпуснаха за  конкретния имот?

Благодаря предварително!

# 286
Има ли възможност да се изтегли ипотечен кредит без съкредитоискател или поръчител, при доказване на по-висок доход евентуално?

# 287
Някой скоро да е правил сделка с ново строителство след акт 14? Интересува ме с коя банка е кредита и каква оценка направиха на жилището, какъв процент ви отпуснаха за  конкретния имот?
Аз не съм, но моя приятелка купи имот на А15 в края на миналата година. Кредитът е към банка ДСК. Доколкото съм наясно, жилището беше оценено на малко под продажната цена и й отпуснаха около 80-85% ипотечен кредит.

Има ли възможност да се изтегли ипотечен кредит без съкредитоискател или поръчител, при доказване на по-висок доход евентуално?
Да. Много хора с добри заплати изтеглиха сами последните години. Ако сте с доказуеми високи доходи не би трябвало да има проблем.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 22:42 от Mystiс

# 288
Ами то масово са си без поръчители, нали е ипотечен - залогът е имота.

Доходите - според размера на кредита/вноските.

# 289
Здравейте. Аз искам да попитам възможно ли е да се започне процесът на закупуване на жилище от чужбина? Нашето положение е такова, че по принцип не живеем в България, но обмисляме да се прибираме за постоянно до няколко години. Искаме да се закупим апартамент чрез ипотечен кредит, но се прибираме в България за две -три седмици само и знам,че няма как всичко да стане за няколко седмици само. Та възможно ли е няколко месеца преди да се приберем в България , от чужбина да си намерим брокер (от България),който да започне да ни търси апартаменти и да ходим на оглед ,когато сме си вече в България? И вече , ако харесаме жилище да кандидатстваме за заем? Или трябва първо да сме одобрени за заем и тогава?

# 290
Можете да искате предварително одобрение, което не е точно одобрение, но ще ви проверят и ще кажат дали биха ви отпуснали кредит.

Вече за огледите - може всичко. Друг е въпросът, че като излезе нещо хубаво, никой няма да седи и да ви чака да си дойдете. Каквото има налично във времето, когато сте тук, това ще гледате. 

# 291
А ако кандидатстваме за предварително одобрение и ни откажат в една банка, това ще попречили на последващо кандидатстване в друга банка ?

# 292
А ако кандидатстваме за предварително одобрение и ни откажат в една банка, това ще попречили на последващо кандидатстване в друга банка ?

Не, няма да попречи.

Имайте в предвид, че предварителното одобрение за ипотечен кредит е валидно за определен период от време (2 - 3 месеца обикновено).

# 293
  • Sofia
Здравейте. Аз искам да попитам възможно ли е да се започне процесът на закупуване на жилище от чужбина? Нашето положение е такова, че по принцип не живеем в България, но обмисляме да се прибираме за постоянно до няколко години. Искаме да се закупим апартамент чрез ипотечен кредит, но се прибираме в България за две -три седмици само и знам,че няма как всичко да стане за няколко седмици само. Та възможно ли е няколко месеца преди да се приберем в България , от чужбина да си намерим брокер (от България),който да започне да ни търси апартаменти и да ходим на оглед ,когато сме си вече в България? И вече , ако харесаме жилище да кандидатстваме за заем? Или трябва първо да сме одобрени за заем и тогава?
Не знам как е в момента по банките, но проверете дали изобщо ще ви одобрят за кредит ако доходите ви не са от България. От близки, с доходи извън България и Европа - им отказаха. Т.е. приемат, че все едно нямат доходи.

# 294
Не знам как е в момента по банките, но проверете дали изобщо ще ви одобрят за креди ако доходите ви не са от България. От близки, с доходи извън България и Европа - им отказаха. Т.е. приемат, че все едно нямат доходи.

Вече има банки, които отпускат кредити с доказуем доход от чужбина. Не мога да се сетя, кои от тях бяха точно.

# 295
В ДСК казаха ,че отпускат.

# 296
Навсякъде отпускат, ако доходите са “светли”, т.е. доказуеми.

# 297
  • Sofia
А как ги доказваш? Очевидно с извлечения по сметки за приходи - не върши работа. Хората си плащат данъци в чужбина, всичко е на светло... но не върши работа. И кои са тези всички банки - за да им препоръчам да пробват там? И какви документи сте представяли? От 2 банки са го отрязали - очевидно не са му препоръчали какви документи да представи, за да ги убеди.

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 22:22 от julian

# 298
Бихте ли споделили, ако знаете от кои банки са му отказали.? От дск искат тези:

# 299
Вероятно има значение от каква чужбина. Примерно от Гърция или Австрия е по-вероятно да имат опит, да приемат документи и да се съгласят, ако е извън ЕС, може и да не стане.

Общи условия

Активация на акаунт