Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 247
  • 814
  •   1
Отговори
# 510
Препоръчайте кредитен конултатнт за ипотека ?
Към банки ли работят, отделни фирми ли са, как стои въпроса с плащането им ?

# 511
Aз останах много доволна от БТ Консулт и специално от Ралица Иванова.
Самостоятелна фирма са.
Получават комисионна от банката след усвояване на кредита.

# 512
Не съм ходил лично да питам за условията и лихвите по банките, защото за сега не ми трябва но забелязах, че на калкулаторите им по сайтовете на някои от банките лихвите са дигнати.

Но тия калкулатори са ориентировъчни и на място дават различни оферти според възможностите на клиента.

# 513
Аз препоръчвам-кредит навигатор и по-специално Слав Смирнов. Както са написали, фирма, която ако се случи кредита получава комисионна. Напълно безплатно за купувача.

# 514
Здравейте,
Имате ли представа какъв в максималния процент от дохода, който може да отива за вноска по кредит, отпуснат от Уникредит? Предстои ни теглене на ипотечен кредит, но аз съм в майчинство и ще гледат само дохода на съпруга ми.

# 515
  • София
Здравейте,
Имате ли представа какъв в максималния процент от дохода, който може да отива за вноска по кредит, отпуснат от Уникредит? Предстои ни теглене на ипотечен кредит, но аз съм в майчинство и ще гледат само дохода на съпруга ми.
Това излиза в гугъл, но мисля, че всички банки имаха това условие, като процента е по-висок при по-висок доход.

# 516
Те по принцип са най-гъвкави, но напоследък би следвало банките да спазват препоръките на БНБ, които са значително под 50% дълг/доход. Така че просто ги попитайте.

# 517
  • София
Според вас колко години е оптимално да изплащаш кредит (двустаен в средно добър квартал)? Засега, на хартия... се котирам за 25-28г... в най-лошия случай... но дори 22-25 ми се струват много време?! А гледам максималната мес. вноска. (250 000лв)
Този мин. мес. остатък при всички ли банки е такъв?
Минимален осигурителен доход
Социалният минимум за кредитополучателя, се определя според състава на семейството, и включва брой лица на издръжка до 18 години, както и семейните партньори, както следва:
- 1 член - 736.40 лв.

ПП: Ако това се спазва... което Ambrosia казва, то и до след пенсия ще си изплащам...
ПП 2: След всеки изминал месец все повече се разколебавам дали изобщо да купувам собствено жилище... може би ще взема да отида при тези, наблизо са и предполагам имат повече опит в тази част на града
Цитат
Aз останах много доволна от БТ Консулт и специално от Ралица Иванова.
Самостоятелна фирма са.

# 518
Според вас колко години е оптимално да изплащаш кредит (двустаен в средно добър квартал)? Засега, на хартия... се котирам за 25-28г... в най-лошия случай... но дори 22-25 ми се струват много време?! А гледам максималната мес. вноска. (250 000лв)
Точно това му е хубаво на кредита, след 28 години ти ще взимаш много по-голяма заплата и вноската ще ти е детска играчка.  Можеш да си го изплатиш с една, две бъдещи заплати  (след 28г).

# 519
  • София
Колко пък по- голяма ще е заплатата му? Моя позната преди 12г. взимаше 2000, тогава имаше апартаменти по 100к лв. Сега взима 3500, но апартаментите са по 250к. Досега щеше да го е изплатила.
Моето мнение по въпроса клони към - който купил, купил.

# 520
А той ще вземе кредит с вноска 700 лева, и след 28 г, ако заплатата му е 5000 лева, ще може ли да си плаща вноската по-лесно от със сегашната заплата. А жилището ще струва сигурно 400000 евро.
А ако не си купи, може до тогава да е дал 170000 евро за наеми.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 09:14 от Pepina_n3

# 521
Средната заплата за София през 2012 е била около 800 лв., към 24 - над 3000. Човек, който е получавал 2000 тогава е получавал значително над средното, не вярвам сега със същите умения и компетенции, дори по-развити, да получава средното. Но може, хората сме различни. И минималната, и средната са нарастнали над 3-4 пъти оттгогава.

# 522
  • София
Написал е, че до пенсия щял да го изплаща. Заплатата на човек не е е експоненциал нагоре, по- скоро обърната парабола. Може да не взима повече от сега, а по- малко.
Второ, инфлацията ще изяде разликата и не се знае колко повече ще дава за храна и други нужди.
Трето, юриборът може да го видим след 10г  и на 20%, нищо не се знае.

С това просто искам да кажа, че като се гледа за ипотека, не се взима предвид само средната заплата и готово. Извадката, върху която се формира тя, също много ще мърда и заради AI, но това е четвърта точка, която хептен все още не е съвсем ясна.

П.П. Средната заплата за София не е 3000. Медианната - съвсем. 11 или 12% от хората взимат над 3. Това е статистиката.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 13:06 от The Catcher in the Rye

# 523
Според статистиките на НСИ средната брутна за София надхвърля 3000 и това е през първото тримесечие. И ако само 12% от хората получаваха толкова никой нямаше да отпуска такива ипотеки.

# 524
Ако имате възможност, обиколете сами банките за условия. Колкото и да се рекламират финансовите консултанти, НЕ винаги дават добри условия чрез тях.
Вече повечето банки
дават по-добри преференциални  условия, ако си без консултант, както и по-ниски лихви. Всичко завису от профила ви дали сте подходящ клиент

Общи условия

Активация на акаунт