Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 300
  • 814
  •   1
Отговори
# 660
Именно - банката си иска парите. Тя все ще си ги иска - независимо дали е отпуснала ИК или ПК и не я интересува как ще покриете сумата. В тази връзка казвам, че няма общо. Но тук има друго - никоя банка не иска "лоши" кредити, повярвайте ми. Тя все ще търси начин първо да намери решение за плащане - дали разсрочване, дали друго. По време на Ковид имаше гратисен период, в който можеше засегнатите да не плащат. Не сме в зората на 90-те.

# 661
Така е, имаш си имот с тежести, с който дори да продадеш, може да останеш да си плащаш ипотечен кредит.

Мои познати имат обратната история - в един момент не можеха да плащат вноските, продадоха апартамента на по-висока цена, изплатиха кредита и им останаха някакви пари. Може да са имали късмет с моментното положение на имотния пазар, но все пак и такава възможност е реална.

# 662
  • Вече на светло в София
Здравейте. Имам въпрос и моля ако има запознати с темата за отговор. Най-накрая и ние се решихме на покупка на имот / за лично ползване/. Харесахме. Схемата, която ни устройва финансово е : 1 предварителния договор, който можем да го поемем със спестени средства 2. удостоверение по чл. 181 за степен на завършеност, където ще са ни необходими средства от банка. И накрая на акт 15 и 16, където засега пак ще разчитаме на банка. Строителствата е започнало
Минах през банка ЦКБ и там ми отговориха, че ИК дават на акт 16. Мога да взема, на да ипотекирам друг имот, а не този който се строи.
Въпроса ми е следния имате ли наблюдения на какъв етап от строителството банките отпускат ИК? Да обикалям ли от банка на банка да питам? Не мога да рискувам да платим и подпишем предварителния договор и после да няма пари.
Ако е важно – самоучастие 35% от общата цена на имота.

# 663
  • Бургас
ЦКБ имат едни от най-ниските лихви, но и най-затегнати условия /както и най-обемиста документация/ и не отпускат без акт 16. Много други банки отпускат на акт 14, за Уникредит например се сещам, но информацията ми е отпреди няколко години. Питайте наред по банките, които ви интересуват или потърсете кредитен консултант.

# 664
Бихте ли препоръчали безплатен онлайн кредитен консултант от който сте доволни? Засега видях да се споменава Sanuk, някой да знае за други? За съжаление в моят град всички банки НЕ работят събота и неделя, затова би било удобно да мога да събера оферти и информация дистанционно преди да си пускам отпуска и да ходя на място по банките Simple Smile

# 665
Можете в сайта на банката да пуснете запитване. Така с Вас ще се свърже служител и ще имате възможност да зададете важните за Вас въпроси и по телефона. За ДСК съм сигурна, че кредитира и на акт 14, но инвеститора трябва да е в техен списък на вече доказали се такива и с поне няколко завършени сгради. Вероятно и Пощенска банка кредитира на акт 14,но за тях не съм сигурна на 100 %.

# 666
Здравейте. Имам въпрос и моля ако има запознати с темата за отговор. Най-накрая и ние се решихме на покупка на имот / за лично ползване/. Харесахме. Схемата, която ни устройва финансово е : 1 предварителния договор, който можем да го поемем със спестени средства 2. удостоверение по чл. 181 за степен на завършеност, където ще са ни необходими средства от банка. И накрая на акт 15 и 16, където засега пак ще разчитаме на банка. Строителствата е започнало
Минах през банка ЦКБ и там ми отговориха, че ИК дават на акт 16. Мога да взема, на да ипотекирам друг имот, а не този който се строи.
Въпроса ми е следния имате ли наблюдения на какъв етап от строителството банките отпускат ИК? Да обикалям ли от банка на банка да питам? Не мога да рискувам да платим и подпишем предварителния договор и после да няма пари.
Ако е важно – самоучастие 35% от общата цена на имота.

Здравейте,
Банки ДСК и ОББ отпускат ИК след получено удостоверение по чл. 181 на имота, а не на акт 16 - инфото ми е съвсем прясно, понеже и ние сме точно в такъв етап. Ние теглим ИК с кредитни консултанти, които се занимават с тази бумащина, но не знам дали изцяло онлайн може да стане - вероятно няма да е проблем, защото сме им били в офиса досега само 1 път в началото да се запознаем и да си обясним случая, след това просто им изпращаме документите, които искат и те си движат нещата с банките. Услугата им е безплатна за нас, вероятно си получават възнаграждение от самата банка.  Ако имате интерес, пишете на лично и ще Ви дам контакти, за да не правя реклами във форума.

При нас нещата се получиха така:
1. Срещнахме се с консултантите през октомври, за да видим изобщо за какъв кредит можем да се борим и да си съобразим възможностите при избора на жилище.
2. Получихме предварително одобрение от тези 2 банки за определени суми, като междувременно разглеждахме имоти.
3. Когато избрахме жилището, то вече имаше акт 14 и удостоверение по чл 181.
Консултирахме се с консултантите, които потвърдиха, че нещата с имота са ок, обсъдихме каква схема на плащане иска инвеститорът, дали би била приемлива за банката.
4. След това подписахме предварителен договор с инвеститора и платихме самоучастието.
5. Останалата сума ще бъде изплатена от ИК по  схема на плащане (която също ще е на няколко транша като при Вас), консултантите се заеха с банката и очаквам до края на месеца да изповядаме сделката пред нотариус.

Успех 🍀

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 23:06 от bonibon_

# 667
  • София
Мога да потвърдя, че Пощенска банка също отпускат на акт 14 и след получено удостоверение по чл. 181 на имота.

# 668
Бихте ли препоръчали безплатен онлайн кредитен консултант от който сте доволни? Засега видях да се споменава Sanuk, някой да знае за други? За съжаление в моят град всички банки НЕ работят събота и неделя, затова би било удобно да мога да събера оферти и информация дистанционно преди да си пускам отпуска и да ходя на място по банките Simple Smile
Аз мога да Ви препоръчам нашата консултантка. Ужасно много ни помогна, купихме с нейна помощ имот на кредит преди Ковид. После помогна на още 1 моя приятелка, тя живее във Варна. Дистанционно й помогна, консултантката е иначе от София. Изключително сърцата, много ме улесни. Ако желаете, ще Ви пратя контактите й в съобщение. Казвате какво търсите, какъв е бюджетът, тя изпраща оферти по имейл и после уговаря най-изгодните условия с Банката. При мен помогна дори с неуредици, които Брокерът причини.

П.П. Купихме апартамента с ОББ и съм доволна.

Гледам, че се е коментирало предварително одобрение. Ние така процедирахме. Имахме предварително одобрение и слава богу, че после дойде затварянето на държавата с Ковид и изповядахме сделката точно преди нотариусите да спрат работа. Иначе щяхме да закъснеем.

# 669
Какви документи изискват банките за одобрение? Т.е., какво да си приготвя за кандидатстване преди да почна да обхождам банките за оферта?

# 670
Първата стъпка е само одобрение по доход за исканата от Вас сума. Ако сте с достатъчен доход следва оценка на имота от оценител на банката или външна фирма. Ако оценката на имота като сума е достатъчна за искания от Вас кредит - преминавате към събиране на документи. От купувача се искат само семейно положение (вади се от общината) и справка от НАП, че нямате задължения. От продавача са същите два документа плюс нотариален акт, скица, тежести на имота. Може да има и още нещо от продавача, но в общи линии са това документите. Подписвате договора за кредит в банката и уговаряте час за изповядване на сделката при нотариус. След изваждане на нотариален акт на Ваше име и предоставянето му в банката, тя превежда сумата на продавача.

# 671
А за дохода какъв документ искат?

# 672
Дохода си го виждат от справката в НОИ и ЦКР, с която проверяват и дали имате кредити и редовни ли са.При мен работиха със заплатите за последните 3 месеца.

# 673
Помня, че аз взех документ от Счетоводството с подпис и печат и там се виждаха доходите от последните месеци, това го искаха от Банката.

# 674
Зависи. Ако получаваш над максимално осигурителния праг, който към момента е 3750 лв., също искат справка. Аз ги получавам по сметка в банката и въпреки това ме бяха предупредили, че може да се наложи. А ако не ги получавах при тях - със сигурност трябваше да занеса.

Общи условия

Активация на акаунт