Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 295
  • 814
  •   1
Отговори
# 675
Зависи от конкретната банка. Някои държат да се попълни информация за дохода на тяхна бланка, а други са съгласни и на извлечение от електронното банкиране.

# 676
Дохода си го виждат от справката в НОИ и ЦКР, с която проверяват и дали имате кредити и редовни ли са.При мен работиха със заплатите за последните 3 месеца.
Това коя банка е (дето гледа само последните 3 месеца)?

# 677
Здравейте, оглеждам имоти за покупка на Апартамента, одобрен съм за 200 хиляди лева. Има около 80 хиляди налично, ако харесам имот за да кажем 125 хиляди евро + таксите около 10 процента става да кажем 280 хиляди цялата покупка на имота. Притеснява ме дали мога да разчитам на цялата сума от банка, да не се получи да ми се отпуснат по-малка сума и да се чудя от къде да търся пари.

# 678
Какво оглеждате и имате ли набелязано вече? По принцип ако оценката е по-ниска, то сумата, която ще отпусне банката е по-малко - около 85% от цената според оценката.

# 679
данък придобиване включен ли е в сметките?

# 680
Той предполагам е включен в тези 10% такси.

# 681
Oдобрението няма нищо общо с това, колко максимално банката може да ви отпусне.
Зависи какъв е апартамента/ за панелни жилища отпускат по-нисък размер от цената/, и най- важното -на каква цена ще го оцени оценителя. На база оценката банката ще отпусне 80-85% ако е ново стротелство, като трябва да имате поне 10% за самоучастие и около 4-4.5% за нотариални такси и прехвърляне. Ако този размер е ок спрямо доходите Ви нямате да имате проблем с кредита!

# 682
  • София
Дохода си го виждат от справката в НОИ и ЦКР, с която проверяват и дали имате кредити и редовни ли са.При мен работиха със заплатите за последните 3 месеца.
Това коя банка е (дето гледа само последните 3 месеца)?
ЦКБ, но там ми дадоха вноска от около 30-35% от нетното възнаграждение...
Някой вече дава ли над 50% дълг/доход

# 683
Според новите изисквания на БНБ за жилищно кредитиране, съотношението дълг/ доход не може да превишава 50 %. Промените са в сила от октомври 2024.

# 684
Когато сте купували апартамент с гараж, на един общ договор ли са били или на отделни ?

# 685
Когато сте купували апартамент с гараж, на един общ договор ли са били или на отделни ?

Имаме два гаража. Първият е вписан в нотариалният акт с апартамента, а вторият е купен малко по-късно и е на отделен нотариален акт.
Според мен е по-удобно да е на отделен нотариален акт гаража, но не знам дали за всички сгради е възможно.

# 686
Става въпрос за покупка с ипотека и ме притеснява да се налага да се кандидатсва за две ипотеки.
Също така апартамента и гаража са в една сграда но в различно УПИ.
Грубо казано, апартамент във вход А, а гаража във вход Б, като гаража е общ за всички входове

# 687
Няма никакъв проблем всичко да е в 1 нот.акт. Когато всеки имот си е описан с отделни идентификатори, цена и квадратура.
Иначе може и по отделно да си ги направите ,но е около ще плащате за всеки отделен нот.акт такси , а те не са никак малки-изготвяне,вписване и т.н. Поне едни 1500 лв мин.е разликатата

# 688
В един договор и ипотека можете да купите много на брой имоти с различни идентификатори от кадастъра. Представете си, че сте логистична фирма и искате да ипотекирате всички складове. Естествено, банката ще направи една ипотека и ще опише всичко вътре. Няма да направи на 40 склада, 40 ипотеки.

# 689
не ги разбирам много нещата, но това са различни обекти,
нормално ли е да са на обща ипотека?
на колко нотариалани акта са няма проблем

Общи условия

Активация на акаунт