Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 157
  • 814
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Ипотеката е договор между вас и банката, че в залог за отпуснатия кредит, вие предоставяте следното имущество:
1. …
2. …
3. …
Та, не би трябвало да е някакъв проблем да са на една ипотека. За различни кредити обаче дори и при един заложен имот, се правят различни ипотеки, най-малкото заради поредността на покриване при необходимост.
Или поне аз така си го представям.

# 691
И двата пъти, когато съм теглила ипотека, съм купувала и гараж - и двата пъти в един нот. акт.

# 692
Здравейте, аз по-разпитах и ми казаха, че ако оценител ми оцени имота на 280 хиляди лева ще ми се отпусне 200 хиляди лв кредити от банка. И че няма как процента да е по-малък от 80 процента.

# 693
Това е така, от въпроса изглеждаше, че питате дали има възможност да се отпусне по-малко. Най-общо има две основни суми, които няма как да се надвишат - тази, която е одобрена на база доходите и тази, която е 85% от оценката.
Естествено, че ако сте одобрен за 200 хил. лв. на база доход, дори да предоставите обезпечение от 400 хил. лв. - няма да се отпусне повече от 200 хил. лв. Но ако сте одобрен за 200 хил. лв., а 85% от имота според оценката е 180 хил. лв. - то ще получите само 180, 200 няма как да вземете. Това е.

# 694
Ние хванахме последния влак преди затягането на положението с ипотеките. На нас ни отпуснаха по-висок процент от стандартния на база оценка на оценител, но бяхме финансово обезпечени, банковият клон ни знаеше "историята" и имаше малко "личен" натиск от брокерката ни. Нещата бяха много на кантар, но се случиха.
Пожелавам ви и при вас да се получат!

# 695
Здравейте, може ли някак си да изчисля колко биха били всички нотариални такси, данъци и т.н при закупуване на имот на продажна цена 225000евро

# 696
Данъкът зависи от това в коя община е имотът, който ще купувате. В София е 3 % от продажбата цена. Таксата за вписване е 0.1%, т.е. данък 13200 лева и такса вписване 440 лева.
За нотариалните такси има много калкулатори, но пригответе поне още 2000 лева.

# 697
Аз до колкото знам таксите излизат около 4, 5 процента от стойноста на имота.

# 698
Най-достоверно ще ви е да се обадите на нотариус във вашият район. Ще си кажете какво ви интересува и ще ви изчислят. Защото те имат по наредба мин.такси за изготвяне на нот.акт и др документи,но тя не им забранява да са и по-високи. Държавните такси са еднакви за цяла България, а общинският данък е решение на дадената община.

# 699
Ето един актуален калкулатор, в който може да изберете и други общини освен София

Скрит текст:

# 700
При нас излязоха 3.9%, имот 136000евро, около 10200лв

# 701
И при нас така - към 14000 лв. на 180 евро.

# 702
Здравейте,

Закупих имот със собствени пари в Пловдив. Имот получи акт 15, дали мога да изтегля ипотечен кредит за част от сумата? Дали ще важи данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит? Парите планирам да се ползват за ремонт и обзавеждане.
Има ли някой препоръка за добър кредитен консултант по тези въпроси?

# 703
  • София
Можете да изтеглите ипотечен кредит за ремонт и обзавеждане, но не може да се възползвате от данъчното облекчение за млади семейства, тъй като това облекчение се ползва при кредити, отпуснати за закупуване.
В страницата на НАП можете да намерите повече информация - https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … D1%8F%D0%B2%D0%B0
Може да погледнете  "Данъчно облекчение за подобрения и/или ремонт на недвижим жилищен имот".

# 704
Здравейте,
Имам изтеглен ипотечен кредит за срок от 25г, като  от тях са изминали 3г и половина. Въпреки ниската вноска (338лв) и добрият лихвен процент (2.4%), обмислям предсрочно да погася целият кредит, но имам някакви спомени, че тогава пак се минава нотариус (ипотеката ми е договорна). Някой знае ли как стоят нещата и какви такси са дължими при пълно погасяване на кредита?  Също исках да знам, ако го погася на два-три пъти, то за сметка на срока или за сметка на вноската би било по-удачно. Кредита ми е към Пощенска Банка и ако тълкувам праивлно последните им тарифи, таксата за предоговаряне на кредита (когато препогасявам за сметка на срока на кредита) е 150лв. Не съм наясно дали има още някакви такси и кой вариант би бил по-изгоден за мен. Благодаря!

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:22 от Kn0cK3r

Общи условия

Активация на акаунт