Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 071
  • 814
  •   1
Отговори
# 750
Да прогнозираш лихвите след 1-2 години в тези смутни времена с и без евро си е чисто губене на време. Може да се вдигнат, може и да паднат. Но това няма да е заради еврото, а заради конюнктурата на банките в дадения момент. Нашите банки сега са пълни с левове, после по същия начин ще бъдат пълни с евра. Докато са с такива големи пасиви за тях, не виждам как ще мръднат съществено лихвите. Като започнат да вдигат лихвите по депозитите без значение в каква валута ще са, тогава би трябвало да се замислим по-сериозно за лихвите.

# 751
Здравейте,
Искам да Ви питам, при продажба на ипотекирано жилищен,каква е процедурата.
Банката, в която е ипотекиран имота, трябва да издаде писмо/ удостоверение, в което да се цитира размера на дълга, който обезпечава и ангажимент от страна на банката, че при постъпване на сума Х (размера на дълга), ще заличи уредената в нейна полза ипотека.
Този документ трябва да се представи пред нотариуса, заедно със стандартните документи за продажба на имот.
След сделката и при постъпване на цитираната сума в банката, ипотеката се заличава. Срокът за заличаването е 14 дни, но обикновено става по- бързо.
Ако нещо друго Ви интересува, ще се опитам да помогна Blush

# 752
Подкрепям мнението, че няма да има скоково движение на лихвите у нас, в която и да е посока. И наистина икономическата логика сочи, че даже би трябвало да останат на сегашните нива или съвсем леко да спаднат след еврото, което се очертава да е от 01.01.26-та.

# 753
  • София
Здравейте,
при теглене на ипотечен кредит съдлъжникът задължен ли е да премести сметката, по която получава заплатата си, в банката на кредитополучателя?
Защо ОББ настоява при теглене на кредит кредитополучателят и съдлъжникът му да преминат към фонд пенсионно осигуряване на банката? С какво право?

# 754
  • оттам, откъдето започва България
При тегленето на потребителски кредит от друга банка преди години това беше едно от условията за по-ниска лихва, но само за кредитополучателя, не и за съдлъжника.

# 755
  • София
При тегленето на кредит от друга банка това беше едно от условията за по-ниска лихва, но само за кредитополучателя, не и за съдлъжника.
Голяма простотия. Да те накарат зорлем да набуташ средствата си в една банка, че ако стане нещо, и съдлъжникът да не може да изплаща кредита. Хората разделят финансовите си средства в различни "кошници", ние събираме всичко накуп.
А, дали това зависи от % самоучастие? Защото става дума за 30:70 в полза на кретидополучателя т.е. банката финансира 30% от имота.

# 756
missence, извинявай, сега видях, че са два въпросите ти.
Аз съм отговорила на втория, който е за преминаване към фонд пенсионно осигуряване на банката.
Сметката на ММ си остана в друга банка, не са го задължавали да има сметка в моята банка.

# 757
  • София
Скрит текст:
missence, извинявай, сега видях, че са два въпросите ти.
Аз съм отговорила на втория, който е за преминаване към фонд пенсионно осигуряване на банката.
Сметката на ММ си остана в друга банка, не са го задължавали да има сметка в моята банка.
О, чудесно! Това ми трябваше като информация. Можеш ли да споделиш банката? Ако не желаеш тук, може и на лично. Просто да спомена, че конкурентите не изискват такива промени?!

# 758
Искат Ви пенсионният фонд,за да получит по-ниска лихва. Може и да не с съгласите, съответно ще се увеличи с 0,и някакъв %.

# 759
0,1% най-много да е. Не си заслужава да се занимава с още документи.

# 760
  • Бургас
Също така при прехвърляне от един пенсионен фонд в друг, се губят някакви проценти от самото прехвърляне, а това никой не ви го казва.

# 761
Мен в ОББ ме накараха да си преместя сметката и пенсионното, за да ползвам преференциална лихва, но не са искали това от ММ, който се води съдлъжник по кредита.
Имам условие ежемесечно по сметката ми в ОББ да влизат 120% от месечната вноска също. Обръщам Ви внимание, защото мен това ме изненада (аз не съм теглила досега кредити, може и да е нещо нормално), но на мен ми се видя СУПЕР ангажимент да следя и това дали всеки месец влиза такава сума - все пак за продължителността на един такъв кредит човек може да има месеци без постъпления, но въпреки това да си има наличност в сметката за сумите по кредита, но (уви) обясниха ми, че това е мн важно условие и ако не се спази някога, ще ми се вдигне лихвата..

# 762
Според мен 120% от месечната вноска реално са си, т.нар. превод на заплата, посочено в условията на другите банки.

# 763
Така е, но това не прави по-малко ангажиращ факта, че човек трябва да следи и за това за всичките години на кредита. Все пак за 20-30г в живота на всеки настъпват промени и не е изключено да има месеци, в които просто не работи. Имайки кредита, човек знае каква сума и до коя дата тр да осигури, но аз не намирам логика, ако има достатъчно средства в сметката, да е проблем това че 3-4-5 месеца не влизат постъпления по нея. Специално мен това доста ме обременява, затова и го подчертах, сигурно си е съвсем нормална клауза.

# 764
Така е, но това не прави по-малко ангажиращ факта, че човек трябва да следи и за това за всичките години на кредита. Все пак за 20-30г в живота на всеки настъпват промени и не е изключено да има месеци, в които просто не работи. Имайки кредита, човек знае каква сума и до коя дата тр да осигури, но аз не намирам логика, ако има достатъчно средства в сметката, да е проблем това че 3-4-5 месеца не влизат постъпления по нея. Специално мен това доста ме обременява, затова и го подчертах, сигурно си е съвсем нормална клауза.

За последните 20 години съм била и безработна и по майчинство, също така и се е случвало да има клауза за превод на работна заплата, а да не ми я превеждат в сметка на тази банка. От банката не се интересуват от това, стига да няма забавяне на вноските.
Това според мен са клаузи на които да се опрат, ако има проблеми с вноската.

Общи условия

Активация на акаунт