Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 147
  • 814
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Във вашия случай, след като можете да си позволите по-висок размер на вноската, бих избрала намаляващи вноски, а не анюитетни. Къс срок на изплащане и анюитет е доста неизгоден вариант, така че проверете вашата банка дали предлага изплащане на кредита на намаляващи вноски.

# 736
  • Пловдив
За ме по-добрият вариант е  - за по - дълъг срок с по-ниска вноска с тенденция за предсрочно погасяване.
Нашият кредит е така , като смятаме следващата година да го погасим.

# 737
Някой знае ли банките какви проверки правят на кредитополучателите и на колко време?

# 738
Някой знае ли банките какви проверки правят на кредитополучателите и на колко време?
Банките правят проверки преди отпускане на кредита, относно платежоспособността на кредитополучателя- осигурителен доход за 6 или 12 месеца, справка в ЦКР относно наличие на други задължения и дали същите се обслужват редовно.
След отпускане на кредит, на няколко месеца може да проверяват дали се спазват допълнителните условия, ако има такива- превод на работна заплата, ползване на кредитна карта, овърдрафт и други.
При редовно обслужване на кредита, проверки като при отпускането обикновено не се правят. Ако имате нещо   друго в предвид с въпроса, уточнете и ще Ви дадем по- конкретен отговор.

# 739
Благодаря за отговора. Дали имат достъп до информация, която би могла да им покаже, че кредитополучателят в момента е безработен (години след отпускането на кредита и заплатата досега не се е превеждала по сметката, чрез която се изплаща кредитът) .

# 740
Имат достъп до тази информация, но на практика няма как да правят справка за всички кредитополучатели. Дори и да го разберат, за Вас не би имало неблагоприятни последствия, ако плащате вноските навреме. С две думи, ако кредитът се обслужва, никой в банката не се интересува дали работите или не Blush

# 741
Интересно. Това не го знаех и аз. Значи по някое време спокойно можеш да спреш да си превеждаш цялата заплата по сметката и само да я захранваш, колкото да си теглят вноската?

# 742
Ако имате условие за превод на работна заплата и не го изпълнявате, вероятно ще Ви вдигнат лихвения процент. С колко се вдига лихвата при неизпълнение е упоменато в договора.
В запитването на Café се спомена, че заплатата никога не се е превеждала по обслужващата сметка, тоест явно няма такова условие по кредита.

# 743
Здравейте, искам да ви питам, ако изтегля жилищен кредит и купя с него апартамент. Дали след, да кажем, 2 , 3 години, ако искам да купя друг по-голям имот, ще мога да изтегля отново?

# 744
  • София
Финансовите решения не са само аритметични, имат и бихевиористична компонента.
Т.е. не бих избрала 3 години. По- добре по- дълъг срок с потенциал за предсрочно погасяване и както са казали 3 и 30г. са едва ли не границите на интервала, не единствените възможности.
Успех

# 745
Здравейте, имам един въпрос относно ипотечен кредит. Имате ли представа, ако съм съкредитополучател и искам да изтегля нов ипотечен кредит, те ми гледат разходите. От заплатата ми вадят половината вноска по кредита, по който съм съкредитополучател или цялата?

# 746
Какво е "съкредитополучател"? Rolling Eyes

# 747
Съдлъжник вероятно визира. От 2020 г. и съдлъжниците фигурират в ЦКР, вероятно да, ще се гледат. Цялата би следвало да се гледа, в случай че го взимат предвид.

# 748
Здравейте,
Искам да Ви питам, при продажба на ипотекирано жилищен,каква е процедурата.

# 749
  • София
Предстои ни строеж на къща и ще го караме на ''мускули'', но в даден момент ще опрем до кредит. Предимно парите ще се използват за кухня, баня и тем подобни ''по-големи'' проекти, които една кухня сама по себе си ще е 10-15хил.

Много ме е страх какво ще се случи с кредитите след като приемем еврото и направо не знам как да процедирам. Вариантът е да си караме на ''мускули'' още не се знае колко години, другият е риск. Ама този риск не знам колко ще е премерен. Четох предишни мнения из темата и се коментираше, че лихвения процент ще се вдигне след приемане на еврото, а защо по моята логика би трябвало да е обратното? Не би ли трябвало в такъв сценарии лихвите да се понижат и изравнят с тези в Европа?

Общи условия

Активация на акаунт