Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 023
  • 814
  •   1
Отговори
# 720
И аз потвърждавам, че са си ОК. Мобилното банкиране има всичко необходимо, но някои функции трябва да се заявяват в офиса при тях. Активното интернет банкиране на компютър е само с електронен подпис, което за мен е съвсем в реда на нещата. Имат и допълнителни защити при първи превод към някой контрагент. Общо взето от край време са доста консервативна и рестриктивна банка, което за мен е добър атестат. За кредитите им нищо не знам, защото нямам кредит при тях.

# 721
Има ли опция за експресни преводи чрез Блинк в мобилното приложение на ЦКБ?

Иначе, от години съм клиент на Уникредит аз. Очаквах да ми предложат преференциални условия, но нищо подобно.
Харесва ми мобилното приложение на Уникредит, разплащам се за секунди с него и се чудя дали да не се възползвам от възможността, която ЦКБ предоставя, да си превеждам само част от заплатата в ЦКБ и да си запазя сметката и заплатата в Уникредит.

# 722
  • София
Постоянно рекламират blink p2p, ако това е което търсиш, аз не го ползвам.
Имат и Сепа инстант, това много го ползвам, топ е.

# 723
Има ли опция за експресни преводи чрез Блинк в мобилното приложение на ЦКБ?

Да, имат блинк. Обаче и другата банка, към/от която ще се правят преводи, трябва да е включена към тази система (блинк).

# 724
А, дават ли ви от банката КЕП? Или си го плащате допълнително? Намерих инфо, че това ССБ Мобайл може да се ползва само с КЕП.

# 725
  • София
Не дават, но продават.
Бях им служител преди много години, продавахме електронни подписи на Инфонотари. Не знам дали е актуално обаче като услуга, това беше преди над 10 години.
За мобилното банкиране не трябва КЕП.

# 726
Да, все още продават КЕП на Инфонотари, но банкирането работи и с КЕП-ове на други издатели. И КЕП не се изисква за мобилното приложение, само за интернет банкиране на компютър през браузър. Мисля, че по някое време интернет банкиране можеше да се използва и без КЕП, но само да си разглеждате състоянието на сметките, без възможност да се правят преводи. Не зная дали все още я има тази функционалност. Blink преводи могат да се правят и от мобилното и от интернет банкирането. Blink p2p си работи много отдавна. Те бяха едни от първите, които го въведоха.

# 727
Значи ето къде има скрита такса. Rolling Eyes Трябва да се плаща и подновява всяка година КЕП. А уж ССБ Мобайл ти смъква лихвата с 0,1%.

# 728
Може да се разглежда и като скрита такса, да. Но за мен си е по-сигурен вариант да влизам от компютър с КЕП. Още повече този КЕП ми спестява много време за сума ти други неща. Не го използвам само за банкиране. Октомври месец срещу 12лв си поднових КЕП-а за 3 години. Ще преживея такава скрита такса от 4лв на година.

# 729
Цкб мобайл няма нищо общо с ползване на КЕП.
През ЦКБ приложението може да правите незабавни преводи всякакви.  Блинк, Бисера и Рингс. Ел.подпис не ви е необходим.
Също така може да правите плащания по Изипей и се отразяват веднага,както и ако имате мес. такси телефони,вик и т.н. са винаги актуални сумите

Ако ще ви трябва КЕП за физ.лице /примерно и за банкиране като ЮЛ/ може винаги да си вземете от друг доставчик,където таксите са по-ниски примерно миналата година имаше за около 18 лв за 3 год,което е нищо като сума,но не и клиентското обслужване.
Обслужването на Инфонотари е най-доброто за мен сред останалите доставчици на КЕП

# 730
Цкб мобайл няма нищо общо с ползване на КЕП.
През ЦКБ приложението може да правите незабавни преводи всякакви.  Блинк, Бисера и Рингс. Ел.подпис не ви е необходим.
Също така може да правите плащания по Изипей и се отразяват веднага,както и ако имате мес. такси телефони,вик и т.н. са винаги актуални сумите

Ако ще ви трябва КЕП за физ.лице /примерно и за банкиране като ЮЛ/ може винаги да си вземете от друг доставчик,където таксите са по-ниски примерно миналата година имаше за около 18 лв за 3 год,което е нищо като сума,но не и клиентското обслужване.
Обслужването на Инфонотари е най-доброто за мен сред останалите доставчици на КЕП
Много благодаря за разяснението. Аз бях отворила този линк https://www.ccbank.bg/bg/za-fizicheski-lica/internet-banka/ccb-online и там прочетох, че за услугата е необходим електронен подпис. Объркала съм ССБ Мобайл със ССБ Онлайн, явно.

# 731
Здравейте! Ще купуваме жилище за 200000 лв. От тях 80000 лв с ипотека. Какъв вариант е по добър? За най дълъг срок от 30 години с малка месечна вноска или за 3 години с голяма месечна вноска? Можем да си позволим голяма вноска на месец и искаме по бързо всичко да приключи. При първия вариант разбрах че може да се внесе предсрочно след трите години събраната сума , но дали е по добре така? Крайната сума ще се намали ли толкова колкото ако кредита е за три години? Ползвах калкулатора на ДСК. Брокерът ще ни води в банката, но не знам доколко да се доверя на служителите и на него за по удачния вариант.

# 732
  • София
Пуснете на калкулатора двете опции. Вижте, каква лихва ще платите за първите три години при дългия вариант. Сравнете с общата лихва за краткият вариант. Което е по-малко - него взимайте. Това е при условие, че можете да събирате така, че до третата година да изплатите заема. След 1-вата година няма такса за предсрочно погасяване.

# 733
  • София
По-добре за по-дълъг период и предсрочно погасяване.

# 734
  • София
Между 3 и 30 години има доста други разумни варианти. Аз бих взела такава сума за 10 години, и след първата година ако искате си погасявайте предсрочно.
За 10 години и вноската ще е доста по-малка отколкото за 3, но не прекалено както би била за 30.
Доколкото знам ипотеката се подновява на всеки 10 години  (още не ми се е налагало, по спомен какво ми обясняваха в банката пиша), така че ако се справите в този срок, ще ви отпадне един разход.

Общи условия

Активация на акаунт