Баланс в отношенията с родителите

• 27 772
  • 685
  •   1
Отговори
# 420
В тая къща нали има и друг собственик, мъжът. Тия мъже за нищо ги нямате. Да, да, знам, на мъжа не му пука. Като започне да си търси любимата тениска, късите гащи или часовника казва "добре, че тъщата ги е преподредила по нейн вкус". Ами децата? Представям си бабата да размества вещите или да намери вибратора и презервативите на тийнката (или марихуаната, или голите снимки). Вие с мама може да сте си много близки, ама този дом не е само ваш и не живеете сами.

Децата с най-голям кеф виждаха най-накрая подредената си стая. Щото иначе, те трябваше да я подреждат хихи. С мъжа ми никога не сме имали проблеми, той много се обичаше с тъщата, сигурно, защото тъщата се обичаше с него. Дори когато тя идваше у нас, когато си бяхме вкъщи, той й правеше кафе лично. Simple Smile
Голяма любов бяха двамата.

# 421
А тази къща била ли е на свекървата така, както на тъщата, с широко отворени врати? И ако беше, как щяха да се спогодят как да подредят къщата ви?

# 422
А тази къща била ли е на свекървата така, както на тъщата, с широко отворени врати? И ако беше, как щяха да се спогодят как да подредят къщата ви?

Свекърва ми беше винаги добре дошла - тя живееше далеч в провинцията и за съжаление почина само няколко години, след като се бяхме оженили, имаше проблеми със сърцето и почина след операция. Посрещала съм свекърите на Коледа и Нова година, винаги, когато са пожелали къщата ми е била отворена за тях, дори и да ни няма. Те го знаеха и с тях също се разбирахме отлично.
Сега, когато ходя в църква, винаги паля свещ за всички тях, за мир на праха им.

# 423
  • София
Щом ви е харесвало, чудесно. Аз настръхвам от такива отношения, но хората сме различни. Нямам проблем, стига някой да не се опитва да ми ги налага.

# 424
Щом ви е харесвало, чудесно. Аз настръхвам от такива отношения, но хората сме различни. Нямам проблем, стига някой да не се опитва да ми ги налага.

Просто от любопитство, защо настръхваш от толкова открити отношения, за които разказах тук?

# 425
  • София
Е, ти си ги виждаш като открити. За мен са подобни на това, когато в едно семейство единият се къпе, а другият влезе да ака в банята, защото нали са си близки и нямат тайни един от друг.

# 426
Е, ти си ги виждаш като открити. За мен са подобни на това, когато в едно семейство единият се къпе, а другият влезе да ака в банята, защото нали са си близки и нямат тайни един от друг.

Странно сравнение. Никога никой не е влизал да ака докато съм в банята.
Та може ли малко по-релевантно обяснение? Някаква травма ли имаш от родителите си, или свекърите?
Подценяват ли те, не те ли обичат достатъчно, на велики ли ти се правят?

# 427
Всички сме различни, но считам се отношенията трябва да са ясни и да има дистанция, както днес отношенията са супер топли, открити, няма проблем вратата ми винаги е отворена за вас, така утре нещата гръмват. Приди си спомням коментари на стари хора какви били ужасни чужденците, как не гледали внуци, как не им осигурявали апартаменти, как си мислели за себе си, егоизъм било това, голяма къща пък децата им под наем, но всъщност много са си прави и така трябва да бъде. Деца, деца до 18 г., защото се сещам за  "деца" на 40  и от топли и добри отношения живота им е опропастен.

# 428
Всички сме различни, но считам се отношенията трябва да са ясни и да има дистанция, както днес отношенията са супер топли, открити, няма проблем вратата ми винаги е отворена за вас, така утре нещата гръмват. Приди си спомням коментари на стари хора какви били ужасни чужденците, как не гледали внуци, как не им осигурявали апартаменти, как си мислели за себе си, егоизъм било това, голяма къща пък децата им под наем, но всъщност много са си прави и така трябва да бъде. Деца, деца до 18 г., защото се сещам за  "деца" на 40  и от топли и добри отношения живота им е опропастен.

Така е, съгласна съм.
В Европа много голяма част (да не търся сега статистика, но я има) от вече порасналите деца живеят с родителите си. Това не го намирам за ок. Проблемът е, че стана изключително скъпо и в днешно време доста хора не могат да си позволят отделно жилище. Тогава нещата наистина гръмват и никой няма вина. Не може едните да са по-виновни от другите, ако всички живеят заедно...Ако живеят заедно, то тогава настава време за един лидер и останалите трябва да се подчиняват, иначе хаос. Обикновено лидерът (патриарх) е най-възрастният мъж в семейството, а жена му е скритата (де факто) лидерка. Laughing

# 429
  • София
Защото така се чувствам, Janelle. Няма никаква необходимост от обяснения.

# 430
  • София
Хаха, Джанел. Ако ме беше прочела внимателно, щеше да разбереш, че имам прекрасно отношение с цялата разширена фамилия,не само с родителите и свекърите ми.
Просто се уважаваме достатъчно, за да се съобразяваме едни с други.
Няма обаче да ме разбереш. До манталитет е.

# 431
Хаха, Джанел. Ако ме беше прочела внимателно, щеше да разбереш, че имам прекрасно отношение с цялата разширена фамилия,не само с родителите и свекърите ми.
Просто се уважаваме достатъчно, за да се съобразяваме едни с други.
Няма обаче да ме разбереш. До манталитет е.

Аз пак не разбрах за какво става дума. Съобразяването го има и в моя случай, всеки си е отворил къщата за другия, не виждам нищо различно. Манталитет - да. Едните са си отворили, другите са си затворили "личното пространство".  Но съобразяването пак е налице и в двата случая.
Двупосочна улица е, каквото едните, това и другите.

# 432
  • София
Вече го писах, но ще повторя по-бавно.
Да е някой добре дошъл винаги в дома ти, не означава да го ползва като у дома си, защото това не е неговото домакинство, а на семейството, чийто е домът.
Че и външни хора да си води.
Пък някой тъщи може даже да си лягат със зет си, щом всичко с дъщеря им смятат за общо.

# 433
Всички сме различни, но считам се отношенията трябва да са ясни и да има дистанция, както днес отношенията са супер топли, открити, няма проблем вратата ми винаги е отворена за вас, така утре нещата гръмват. Приди си спомням коментари на стари хора какви били ужасни чужденците, как не гледали внуци, как не им осигурявали апартаменти, как си мислели за себе си, егоизъм било това, голяма къща пък децата им под наем, но всъщност много са си прави и така трябва да бъде. Деца, деца до 18 г., защото се сещам за  "деца" на 40  и от топли и добри отношения живота им е опропастен.

Така е, съгласна съм.
В Европа много голяма част (да не търся сега статистика, но я има) от вече порасналите деца живеят с родителите си. Това не го намирам за ок. Проблемът е, че стана изключително скъпо и в днешно време доста хора не могат да си позволят отделно жилище. Тогава нещата наистина гръмват и никой няма вина. Не може едните да са по-виновни от другите, ако всички живеят заедно...Ако живеят заедно, то тогава настава време за един лидер и останалите трябва да се подчиняват, иначе хаос. Обикновено лидерът (патриарх) е най-възрастният мъж в семейството, а жена му е скритата (де факто) лидерка. Laughing
В Европа, това къде е? В Албания, нали? Wink
Ами, ужасна картинка! Така е било в патриархалното общество, но си е имало причини. Имало е нещо като задруга, изкарвали са си заедно хляба, родителите са били собственици и ръководители, децата, даже порастнали и семейни, са били изпълнители в семейното стопанство и после по реда си са ставали те самите собственици и стопани на имота, който е хранел цялата семейна общност.

Какво би наложило сега такава комуна и подчинение, ако децата са си взели хляба в ръцете и могат да си купят жилище на изплащане, а родителите също си изкарват пари от своята си работа и вече си имат жилище?
Съвсем честно, с ръка на сърцето: Не съм виждала подобно семейно съжителство, където патриархът (най-старият) да е и лидер. Което съм виждала в миналото е, как децата отиват да работят в града, прибират родителите си от село (защото нямат доходи да се издържат) и съответно родителите помагат за отглеждане на децата на младото семейство и за домакинството. Но глава на домочадието е този, който изкарва прехраната.
Това е и определение за глава на семейство: ако няма разбирателство по въпроса, за глава на семейството се приема този с най-големия материален принос.

В твоя пример какво, най-възрастният изкарва прехраната, а младите (предполага се, че са порастнали и вече хора с професия) какво правят, та той им е лидер?

# 434
Вече го писах, но ще повторя по-бавно.
Да е някой добре дошъл винаги в дома ти, не означава да го ползва като у дома си, защото това не е неговото домакинство, а на семейството, чийто е домът.
Че и външни хора да си води.
Пък някой тъщи може даже да си лягат със зет си, щом всичко с дъщеря им смятат за общо.

Къде видя някой да ползва домът на другия "като у дома си"? Пие се кафе със сладкиши, почиства се и човекът си отива. Това дали е довел някой със себе си какво значение има, щом той самият е там и няма проблем с посещението си? Същото е и в другия дом. Не виждам никъде някой да ти ползва дома "като у дома си". Всеки си спи в собствения дом, храни си се там, живее си там. Това, че в даден момент може да посети домът на другия не означава, че ползва този дом като собствен. Забеляза ли, че ползвам думичката "посети"?

Общи условия

Активация на акаунт