Баланс в отношенията с родителите

• 27 687
  • 685
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ставам, пия кафе и чета пет страници изписани. Не се хабете , от различни планети сте😉 , аз само от отговора на един въпрос ( какво е лично пространство за Janelle) , разбрах че е безмислено и спорът е обречен. Години наред се мъча да  обясня какво е и защо човешките същества имаме нужда от лично пространаство-  постигнах единствено малко повече уважение към нуждата си физически, психически и времево да оставам сама със себе си , за да се възстановявам и съхранявам като личност.

Тази грешка и аз я правех с роднини. Някои от близките считаха, че са част от него и не разбираха защо има моменти, в които искам да остана сама, защо вратата ми не е отворена денонощно... Родителката ми даже веднъж ме попита защо на вратата на тоалетната има ключ. Никакъв смисъл няма да се мъчиш да обясняваш, пълна загуба на време е. Започнах да ги държа на н-ръце разстояние и и това е.

# 496
  • София
Вярно е, от безгранични хора граници не може да очакваш, ти трябва да ги поставиш и да си непоклатим в спазването им.

# 497
Най-странното е , че такива хора на мен ми е трудно да ги приема , но все пак  ги разбирам защо и как,  а те гледат на мен като на извънземно или недобре психически.

# 498
Много сте доверчиви, някой влиза вкъщи и хич няма да отвори и погледне тук там от любопиство, да отвори някое чекмедже, много се съмнявам. Това е в човешката природа. Лично аз затова не давам ключ, не взимам ключ. А и човека на когото сте дали може да е много свестен, но реален пример, моя приятелка тогава тинейджърка ползваше апартамента на съседите, защото имаха ключ да поливат цветята за среща с приятеля й. Разбирате какво са правили.  Домът е крепост, той е отражение на нас, там е всичко и някой си влиза, кани гости...е няма как да стане.

# 499
За секса в чужд апартамент, ами възможно е да е о.к., ако собственикът ти дава ключа с тази цел. Примерът, който имам предвид - задомена сестра с много по-млад брат, който живее с родителите им. Сдобива се с гадже и кака помага.
Защо не, всички са съгласни, а е и за кратко, докато минат на друго ниво. Все пак чуждият дом не е бардак.

# 500
  • София
Е, има разлика между приятелите и родителите или децата. Всеки си ги познава. Говорим за възрастни хора. На тийнейджър ключ не бих дала.

# 501
Е, има разлика между приятелите и родителите или децата. Всеки си ги познава. Говорим за възрастни хора. На тийнейджър ключ не бих дала.
Ами те не са и го дали, дали са го на родителите й. Всички са на работа и взима ключа.

# 502
  • София
Тук вече става дума за нещо съвсем различно от добри роднински отношения. И не мисля, че има връзка с темата, в която се коментират отношенията с/между родители и деца, а не с дъщерята на съседите.

# 503
Вярно е, от безгранични хора граници не може да очакваш, ти трябва да ги поставиш и да си непоклатим в спазването им.

Сериозно не разбирам за какво говорите.
Става дума за доверие. Пускам децата си да правят купон в дома ми докато ме няма, защото им вярвам, че всичко ще е ок. Въпрос на доверие - хора, които не вярват на децата си, възпитават недоверчиви деца. Обяснението за "лично простраство" всъщност е обяснение за липсата на доверие, че някой няма да ни "прецака". Писах назад, за мен личното пространство е вид защита, граница на държава.

# 504
Скрит текст:
Чакай малко... Хем безусловна любов, хем условие за отплащане...

Не, не. Условието за отплащане е безусловната любов и доверие от едната и от другата страна. Защото иначе се нарича използвачество - използване на любовта на другия за материални облаги (пазач на дома примерно).

Да, това е условие. Както детето има право откаже ключ, така родителят има право да откаже услуга.
Ако обаче очаква отплата срещу "услугите" си, то той не прави услуга и не проявява безусловна любов, а се явява вид наемник срещу заплащане.
Скрит текст:
Доверие се дава, не се изисква, и ако някой ми каже, че ако му откажа нещо (да ми навлиза в личното пространство), значи му нямам доверие, ще го възприема за опит за манипулация.

Ей го на, все причини, които така или иначе вече обсъдихме. Ама без причина?
Защо въобще трябва да давате ключовете си? Дръжте си ги, освен ако апартаментите не са ваша собственост и не плащате наем. При това положение собствениците имат право да имат ключове и да си влизат в тях когато си поискат. Wink

Ти като единствена възможна причина виждаш някаква травма или психичен проблем ли? Причината попринцип е, че хората имат нужда от лично пространство, с което да разполагат, но ти не можеш да го разбереш, понеже при теб тази нужда не съществува по една или друга причина. Съответно изглежда се чувстваш в правото си да не се съобразяваш с чуждата такава - това показват опитите ти да я изкараш ненормална, а хората, която я имат - неблагодарни.

Ако собственикът си влиза когато иска, то на мен не ми е бил предоставен апартамент, а зандан с тъмничар. Ако човекът не само няма проблем да ми е тъмничар, а самодоволно ми го напомня, това говори доста ясно за личността му и отношението му към мен. И мога само да съжаля хората, които са в безизходица и им се налага да търпят.

Между другото, има един интересен експеримент (universe 25) по темата с личното пространство - затворили мишки на място, в което имали достатъчно храна и вода, но мястото било ограничено и реално нямали възможност за лично пространство и усамотение. Женските мишки престанали да си износват малките, а ако все пак родели, не се грижели за тях. При мъжките се наблюдавало загуба на интерес към секса, или секс с мъжки мишки, имало и прояви на канибализъм. Интересното е, че дори след възстановяване на нормални условия, оцелелите мишки не се върнали към нормално поведение. Та така за значението на личното пространство.
И само какво заплащане... Да пазиш един ключ срещу това да пиеш кафето си на чужд диван, да преподредиш дрехи и бельо и да показваш на приятелки хола, коридора, шкафовете... Това ми се струва най-откачено.
Дори идеята за купон (въпреки че за първи път чувам зрял човек със свое жилище да събира приятели в дома на родителите си, все едно няма квартира/дом, къщи за гости, ресторанти) е по-логична, макар и да е нахално. Но да пиеш кафе с приятелка в чуждия празен апартамент или да дойдеш да разгледаш шкафовете ми звучи налудничаво отплащане.

# 505
ясно, че не разбираш, но защо се опитваш ти да убедиш хората в твоята версия?
личните граници са индивидуални и ако някой те толерира с елементарна човешка почтеност ги спазва доброволно, независимо дали ти има или няма доверие..

# 506
Janelle, звучиш ми като личност, която наистина има близки семейни отношения, но пък склонна към манипулиране на околните. Направо си представям как казваш "Нямаш ми доверие ли?" с онзи тон. Нито смятам, че родителите ми ще ме оберат, нито че ще ми изпочупят нещата, въпросът е принципен и считам това разполагане неуважително и като опит за парадиране с контрол. Каненето на приятелка е също парадиране - "виж, имам ключ, каня, когото си искам, идвам, когато си искам".

# 507
Тази манипулация с думата " доверие" никак не я обичам. Родители, деца , приятели - все хора, които поставени в различни ситуации могат дори себе си да изненадат с реакциите си.
Пълно доверие и тийнове ?! Това може да го напише само човек със супер кротки деца или такъв , който си затваря очите.

# 508
Janelle,

както вие си имате доверие и си позволявате свободата да си каните приятели на гости в празните домове на децата си, така и ние имаме доверие на своите майки, братя и сестри, че няма да си позволят да доведат непознати или малко познати хора в дома ни, когато ни няма. Причината повечето хора да не ровят и подреждат чуждите вещи е, че те самите не искат някой да им рови и подрежда вещите.

# 509
  • София
Скрит текст:

Сериозно не разбирам за какво говорите.
Става дума за доверие.
Скрит текст:
Пускам децата си да правят купон в дома ми докато ме няма, защото им вярвам, че всичко ще е ок. Въпрос на доверие - хора, които не вярват на децата си, възпитават недоверчиви деца. Обяснението за "лично простраство" всъщност е обяснение за липсата на доверие, че някой няма да ни "прецака". Писах назад, за мен личното пространство е вид защита, граница на държава.
Точно.
Дадохме ключ на девера ми, защото му имаме доверие, че ще уважава правилата ни, съответно няма да кани хора в нас и няма да рови в гардеробите и личните ни вещи.

Общи условия

Активация на акаунт