Какво НЕ ви научиха родителите ви, но ще научите децата си ?

• 4 805
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Много искам да науча детето ми да СПОДЕЛЯ и хубавото, и лошото, и когато е объркано, и когато е уплашено...Не мога да разбера защо, но родителите ми някак не успяха да ме предразположат да им казват какво става в света ми. Неудобно ми е да им казвам, някак ми е странно, въпреки че сме супер близки. Не искам детето ми да ме оставя пред свършен факт и да трябва със закъснение да разбирам за всичко през, което е минало и което му се е случило.

Ще науча детето ми да се грижи за себе си!! Това включва всичко от външния вид до менталното и физическото здраве! Искам да изградя навик у  него да ходи на профилактични прегледи при лекари, а не да чака да стане "зле", че тогава да отиде.

Ще науча детето ми да обича всеки и да показва любов към хората без да съди
! Независимо колко зле се държи някой с теб не бива да отвръщаш със същото, просто прекратяваш отношения с този човек и не взимаш пример от него. Не мисля, че и трябва да се съди, никога не знаеш какво се случва в живота на човека срещу теб.

Ии едно непопулярно мнение- ще науча детето си да служи на Бог и да е добър християнин 😊

# 16
Това за споделянето също е нещото, за което много се старая отсега. Грешка на майка ми е, че в тийн годините не ме е предразполагала да споделям, също имаше неудобство в нея за обсъждане на интимни теми (както може би в повечето от тяхното поколение) и съотв.аз също изпитвах неудобство и не съм споделяла. Както казах, станахме близки едва като имах отделен живот. А в сегашния много по-опасен свят, в който живеем, е още по-важно да изградим в децата си доверие към нас от ранна възраст. Иначе като вече станат на възраст да не ги държим за ръчичка, няма и да знаем какво се случва с тях, когато са извън дома или в "мрежите"... какво ги тревожи и т.н. Това също ми е от важните неща, на които мен не са ме били научили.

# 17
  • Mediterraneo
Споделянето и от мен. Наскоро моя приятелка ми каза, че ми завижда за отнешенията ми с голямата ми дъщеря( за малката ще видим, още е на 13)- винаги е била открита с мен, споделя всичко с мен, без да се чувства задължена, допитва се за много неща до мен и баща си, вярва ни безрезервно и знае, че може да разчита на нас винаги. И двете знаем кога се налага да бъда повече майка, отколкото приятел и усещаме линията.
Докато моята майка винаги ми е била само майка, не споделях с нея, не я търсех за съвет. Дори като ми дойде цикълът, тя разбра след няколко месеца, за първи любовни трепети, пък секс, да не говорим.

# 18
  • На изток от Ада
Да,за секс и бебета не ми обясни.
В 12 кл имах гадже .  До секс стигнахме и той не успя да влезе. И с презерватив беше. Но, аз ддз и си мислех, че съм забременяла.
Разбира се, продължих да съм невежа още мн години.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 21:49 от nasito8988

# 19
Това със секса явно е било голям проблем на миналото поколение ... Даже не знам откъде съм научила кое как става...
 И би било хубаво,  моите деца да го научат от мен, а не от Интернет.

# 20
Аз съм на 40г и имам брат 7г по малък от мен и 10 г по-малък от сестра ми.
Сексуалното образование на родителите ми и нашето е било такова, че когато майка ми е била бременна с брат ми, баща ми не и е давал да ни каже, че чакат бебе.
Смътно помня някой да ме пита дали майка ми чака бебе и аз да съм напълно ошащавена от въпроса...( което означава, че е било доста очевидно)
Но представям си какво е било и тяхното възпитание по въпроса...

# 21
Аз съм на 40г и имам брат 7г по малък от мен и 10 г по-малък от сестра ми.
Сексуалното образование на родителите ми и нашето е било такова, че когато майка ми е била бременна с брат ми, баща ми не и е давал да ни каже, че чакат бебе.
Смътно помня някой да ме пита дали майка ми чака бебе и аз да съм напълно ошащавена от въпроса...( което означава, че е било доста очевидно)
Но представям си какво е било и тяхното възпитание по въпроса...
Мама ми каза наскоро, че нейната майка не й давала да гледа балет, защото мъжете били с много очертани... Атрибути Grinning

Сещам се също, че баща ми се беше ужасил, че сестра ми на 21 спеше при приятеля си.

# 22
  • Melmak
Ох, болна за мен тема. С майка ми не сме много близки като да споделяме и в тийн годините беше така. Не ми е обяснила нищо, аз сама научих от тук, от там, но имах и интернет.

Реакциите на майка ми са най-лошото нещо... ако ѝ споделях нещо, го използваше срещу мен. Дори съвсем невинни "гаджета" в 3-4 клас, което си беше държане за ръце, реагираше остро и казваше, че не може да имам гаджета, малка съм била.
Като тийнейджър започнах да правя секс, нищо не ѝ споделих и тя май ми беше ровила в чантата, намерила презервативи и голям скандал вдигна. После "защо не споделяш?" ... какво да споделям.. правих секс с Пенчо, идвам да ти кажа, ама недей да крещиш много.. тия неща са ужасни за един тийнейджър. Бях пълнолетна, правих аборт без да ѝ кажа, минах през ужасни неща с нулева подкрепа от нейна страна, с пари на заем.. беше някаква мъка, дано не стана като нея.

# 23
  • На изток от Ада
Аз така и не казах на майка си, че съм правила секс с двама преди моят мъж. Да и с двамата не исках. Единият даже ме заведе на 1 среща в гората....

# 24
Бих искал да ги науча:
-Че винаги ще могат да разчитат на мен, когато имат нужда от мен.
-Че в мен винаги ще срещнат подкрепа за това, което правят.
-Че няма нищо срамно да не успеят да направят нещо от първия път и да не са перфектни.
-Че е нормално да имат чувства и емоции и няма нищо лошо да говорят за това.

# 25
Ако някога имам деца ще ги науча, че винаги могат да ми споделят без да бъдат съдени и обиждани. Нещо, което моите родители така и не проумяха.

# 26
Ако някога имам деца ще ги науча, че винаги могат да ми споделят без да бъдат съдени и обиждани. Нещо, което моите родители така и не проумяха.

Понякога не е толкова лесно.
Дъщеря ми на 9г ходи на лагер. Преди да тръгне и показах защо не трябва да закопчава циповете на куфара с който пътува.  Заяждат и понякога не реагират на кода за разкопчаване.
Като се върна беше блокирала циповете и учителите са трябвали да ги счупят..  куфара е доста скъп.
Доста и се ядосах и бая повиках да ти кажа... после съжалих, но на момента ми беше много труднода се овладея.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 13:07 от Eli..........

# 27
Не ме научиха да ги обичам. За майка ми връзката дете/родител приключва на 18, доколкото я е имало, за баща ми приключи доста по-рано. Затова пък научих децата си, че семейството е над всичко и завинаги... не знам кой накрая ще излезе прав.

# 28
Да се уважават, ценят и харесват.

Вие сте написали много други неща. Да не ги повтарям.

Аз имам много комплекси, от майка ми. Никога не ми е казала "браво". Никога не ме е похвалила...
Това категорично аз не го допускам.

# 29
Да се обича, да се отстоява, да казва "Не", ако не е ок с нещо.
Че може да каже всичко, че като родители сме зад гърба му.
Че сме семейство и си помагаме.

Общи условия

Активация на акаунт