Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 771
  • 718
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Едва ли са повече от тези в София и Пловдив.

Обгазяване в Гълъбово затвори хората по къщите им

Очарователно е как новият завод край твоя град е проблем, обаче от серен диоксид "още никой не се е гътнал". Simple Smile
Повече линкове мога да дам за мръсния въздух в София. Wink

# 196
  • София
Джакарта е типичен пример за климатична пропаганда. Града потъва поради изпомване на водоносният хоризонт, а не заради покачването на нивото на океана заради глобалното затопляне, но това не пречи постоянно да се дава като пример за задаващият се климатичен апокалипсис. Европа намалява емисите си на въглерод, като изнася промишленоста с високи емисии в Китай и страни с по-ниски стандарти и затова за всеки спестен тон в Европа, се появява нов тон и половина емисии в глобален мащаб , защото на новите места на производство еко стандартите са значително по-ниски.

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 14:26 от Refrenolog

# 197

Очарователно е как новият завод край твоя град е проблем, обаче от серен диоксид "още никой не се е гътнал". Simple Smile

Все още не са ни карали да си останем по домовете, мисля.

В София също е мръсен въздухът, разбира се. И това също е лошо - но не прави въздухът от ТЕЦ-овете планински.

# 198
  • Варна
Няма и да ви накарат. Не че може да е нямало нужда.

# 199

Въздухът в Гълъбово е замърсен

Отчетоха рекордна концентрация на серен диоксид в Гълъбово

Очарователно е как ми се вкарват чужди думи в устата. Коментирахме въглеродния диоксид все пак...
И ако беше погледнала картата, щеше да видиш кой точно трови Гълъбово. По-нагоре и снимки показах.
Тецовете на Ковачки не само никой никога няма да ги затвори, но дори не могат да го принудят да монтира и използва пречиствателни съоръжения.

# 200
[quote
Четвърто, Сърбия в момента изкупува лигнитните ни въглища, транспортира ги за своя сметка, за да произвежда ток в аналогичен тец. Как им се връзва сметката, не знам, но явно се връзва. Германия събаря перки, за да си отваря въглищните (лигнитни) мини. И не само те. Ние обаче, нали сме много богати и много ларж, решаваме, че не ни трябват и можем без тях.

[/quote]
Това твърдение е опровергано от фактчек.бг
https://factcheck.bg/premahvat-perki-za-da-kopayat-vaglishta-koj … skata-energetika/

И изобщо кака сийка не можа да ме убеди в каузата си и бистите си намерения с всичките може, евентуално и други... Значи, проспали са обсъждането на плановете, но сега, когато настоящото правителство само ги е внесло в ес, то е виновно за съдържанието им. Значи, въздухът от изгаряне на въглищата не е мръсен, но от имагинерните боклуци, които евентуално ще изгарят в бъдеще е страшно...

# 201
Няма и да ви накарат. Не че може да е нямало нужда.

Ами значи всичко е наред и с горенето на боклук край града на Как'Сийка, отдъхнах си. Едва ли ще е по-мръсно от София, все пак.

Как' Сийка, само че обгазяванията в района са много преди Ковачки да почне да гори боклук.

Това, например, е от 2011: https://stzagora.net/2011/10/31/%d0%b3%d1%8a%d0%bb%d1%8a%d0%b1%d … 0%ba%d1%81%d0%b8/

Цитат
РИОСВ-Стара Загора информира този следобед гражданите на Гълъбово да не напускат жилищните или работните помещения, да затворят плътно прозорците на стаите и да се избягва физическа дейност на открито. Препоръчителните мерки трябваше да се вземат от населението, тъй като в 14:00, 15:00 и 16:00 часа концентрациите на серен диоксид в атмосферния въздух превишиха алармения праг от концентрации над 500 микрограма серен диоксид на кубичен метър въздух в три последователни часа.

На чужд гръб и сто тояги са малко, а?

# 202

да, така е, но цялата драма е в това, че проблем има, но се налагат грешни решения, които не се водят от еко мотиви и както винаги страда обикновеният човек
1. В глобален мащаб най-големите замърсители са най-силно развитите индустриално държави. Те създават най-големите еко катастрофи.
2. В България силните на деня политици просто искат да изтъргуват един бизнес и да спечелят от това. На практика ако имаш пари да си плащаш глобите можеш да си замърсяваш, колкото искаш, без от това да настъпи краят на света.

# 203
Това твърдение е опровергано от фактчек.бг

И защо да му вярвам, когато имам Гугъл?

https://euobserver.com/green-economy/157364
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-000165_EN.html
https://www.theatlantic.com/photo/2023/01/luetzerath-protests-ge … e-expands/672696/
и т.н. Това са едни от първите резултати.

jp, защо продължаваш да манипулираш, играейки си с фактите? Нима съм отрекла досега, че „Брикел“ трови и че ще продължи да трови Гълъбово? Нали точно оттам тръгнахме, че вече не само те ще горят отпадъци най-официално и с благословията на правителството? И сега пушеците няма да ги дишат само гълъбовци, но и целият регион.
Между другото, гълъбовци също са на протестите. Дали защото от глад и студ се умира по-бързо, отколкото от лош въздух? Не знам, не знам...

# 204

jp, защо продължаваш да манипулираш, играейки си с фактите? Нима съм отрекла досега, че „Брикел“ трови и че ще продължи да трови Гълъбово? Нали точно оттам тръгнахме, че вече не само те ще горят отпадъци най-официално и с благословията на правителството?

Аз пък възприемам като манипулация внушението, че е само "Брикел" и е само заради отпадъците. Линковете, които пратих, са от 2011, 2013, 2015 и т.н.
Иначе ситуацията беше същата и в моето детство, което премина наблизо.

И намирам за абсурдно твърдението, че няма нужда от пречистващи инсталации, защото никой не се бил гътнал.

Стига с този мръсен въздух. Тецовете работят от над половин век, повечето време без пречистващи инсталации, и никой досега не се е гътнал.

# 205
О, боже! Кога съм казала, че няма нужда от пречистващи инсталации? Има, разбира се, могат да се инсталират и ползват по предназначение. Което се и прави в останалите тецове.
Това, че никой досега не се е гътнал, беше казано в съвсем друг контекст. Че дяволът не е чак толкова черен, колкото го изкарват. Което не пречи да бъде озаптен, естествено. Избелен, напудрен и дори парфюмиран.

# 206
О, боже! Кога съм казала, че няма нужда от пречистващи инсталации? Има, разбира се, могат да се инсталират и ползват по предназначение. Което се и прави в останалите тецове.
Това, че никой досега не се е гътнал, беше казано в съвсем друг контекст. Че дяволът не е чак толкова черен, колкото го изкарват. Което не пречи да бъде озаптен, естествено. Избелен, напудрен и дори парфюмиран.

Е, не знам какъв друг контекст да търся в това изречение, но щом казваш:
Цитат
Тецовете работят от над половин век, повечето време без пречистващи инсталации, и никой досега не се е гътнал.

Просто протестирам срещу избирателните критерии кое замърсяване е лошо и за кое "дяволът не е чак толкова черен" - базирано на лични пристрастия по линии, нямащи нищо общо със здравето и околната среда. Simple Smile

Дори да се горят отпадъци, вероятно пак могат да се добавят пречиствателни инсталации. Не че намирам за яко да се гори, каквото и да е...

# 207
Да , дърва не може,  боклуци може.

# 208
Джакарта е типичен пример за климатична пропаганда. Града потъва поради изпомване на водоносният хоризонт, а не заради покачването на нивото на океана заради глобалното затопляне, но това не пречи постоянно да се дава като пример за задаващият се климатичен апокалипсис.

Напротив. Джакарта потъва поради комбинация от фактори, един от които е именно повишаване на морското ниво в резултат на глобалното затопляне и топене на ледниците.

Превеждам и поствам факта.
"В резултат на прекомерния добив на подземни води, бързата урбанизация и повишаването на морското равнище, Джакарта е с 40% под морското равнище, потъвайки средно със 7,5 сантиметра годишно."
https://www.daswetter.com/nachrichten/wissenschaft/jakarta-indon … eter%20pro%20Jahr.

И съжалявам, но климатична "пропаганда" няма. Дебатът относно антропогенните климатични промени се водеше в общественото и научно пространство преди повече от 10+ години. Меджувременно има съвкупност от достоверни научни данни, трупани с десетилетия, въз основа на които се прави политика и законодателство. Но всеки има право на собствено мнение, както всеки е в правото си да греши и да нарича хардкор факти "пропаганда".

# 209
  • София

Превеждам и поствам факта.
"В резултат на прекомерния добив на подземни води, бързата урбанизация и повишаването на морското равнище, Джакарта е с 40% под морското равнище, потъвайки средно със 7,5 сантиметра годишно."
https://www.daswetter.com/nachrichten/wissenschaft/jakarta-indon … eter%20pro%20Jahr.

И съжалявам, но климатична "пропаганда" няма. Дебатът относно антропогенните климатични промени се водеше в общественото и научно пространство преди повече от 10+ години. Меджувременно има съвкупност от достоверни научни данни, трупани с десетилетия, въз основа на които се прави политика и законодателство. Но всеки има право на собствено мнение, както всеки е в правото си да греши и да нарича хардкор факти "пропаганда".
То с такива "факти" е пълно из мрежата. Не оспорвам числата, но местата за публикуване на факти са съвсем други. Е, или поне факти, въз основа  на които да се взимат важни, глобални решения. И точно този начин на поднасяне на информация е климатична пропаганда. Разчита се, че хората, които наистина знаят за какво става въпрос и какви са истинските факти, не се занимават да четат подобни статии и не си чешат езиците по форуми.

Общи условия

Активация на акаунт