Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 723
  • 718
  •   1
Отговори
# 180
Това е положението, нищо не стои статично, и никога не е било такова, което означава, че все някога ще се наложат преселвания по други места, дали заради ресурси, дали заради други промени в условията.

Странни са очакванията, че никога нищо няма да се променя, нищо няма да се губи като ресурси, нищо няма да потъва, нищо няма да се замърсява..? Разбира се, че 8 милиарда човека и техните нужди, ще имат влияние върху планетата, разбира се, че и тя си има своите цикли, които не зависят от нищо и никой. Земята е преминала през хиляди промени, за да придобие този вид и тези условия, няма причина изведнъж тези процеси да спрат.
Да, хората трябва да са осъзнати за начинът си на живот, да имат възможно най-малко негативно влияние, но масово, трудно ще постигне нещо повече от платнени торбички и дървени клечки за уши.

# 181
И защо трябва да коментирам столицата на Индонезия? Мога само да поцъкам с език съчувствено и дотам – нито съм лично засегната, нито мога да им помогна.
Повече ме тревожи фактът, че на няколко километра от моя град ще се горят боклуци от цяла Европа
То няма и нужда от коментар, нещата просто се случват както казва друга съфорумка по-горе. Обаче това дето се случва в единия край на света има отражение и у нас и у вас. Дори това, че до вашия град някой е решил да гори боклуци вместо да отглежда фъстъци или да прави нещо друго пак е в зависимост от неща които се случват другаде по света, влияят на цени, на пазари и на крайните решения къде какво да се строи. Пък на тези дето няма да им мирише от вашия завод също не се интересуват от вашия проблем и ето докъде сме стигнали.

# 182
Тези, на които няма да им мирише, са толкова загрижени за нас, та съставиха, подписаха и изпратиха териториалните планове, чрез които се ангажираме да горим боклуците на Европа.
Ковачки и мафията победиха, сателитните на партиите фирми ще делят печалби, зелените ликуват, че тецовете няма да горят въглища, но за другото не им пука, простият и заблуден народ ще плаща високи сметки за ток и ще диша отрови.
На печелившите – честито.

Скрит текст:
Това излиза от комините на „Брикел“, когато горят биомаса и боклуци.

Това излиза от комините на ТЕЦ 3 („Контур Глобал“), когато горят лигнитни въглища. Е, вече имат разрешение и те да горят боклуци, следователно комините им ще бълват същото като на горната снимка.

Държавния ТЕЦ 2 бог да го прости...

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 12:13 от Как' Сийка

# 183
Как Сийке, не съм запитаният, но за мен и двата проблема - потъването на Джакарта и горене на отпадъци със замърсяване на въздуха и околната среда - са еднакво сериозни и притеснителни. Сещам се преди години за протестите срещу добива на шистов газ в моя роден край, Североизточна България, за които се твърдеше, че са политически мотивирани, а те не бяха - гражданите просто искаха чиста почва и (подпочвени) води. Всички възможности ли са изчерпани, вкл. и по съдебен път да се издейства нещо?

Лошо е и се влошава положението с качеството на въздуха на много места. За София - знаем как е. Знам не е решение, но вариант ли е пречиствател на въздуха за вътрешните помещения поне? Мои приятели и познати от София си закупиха такива уреди.

# 184
Тези, на които няма да им мирише, са толкова загрижени за нас, та съставиха, подписаха и изпратиха териториалните планове, чрез които се ангажираме да горим боклуците на Европа.
Ковачки и мафията победиха, сателитните на партиите фирми ще делят печалби, зелените ликуват, че тецовете няма да горят въглища, но за другото не им пука, простият и заблуден народ ще плаща високи сметки за ток и ще диша отрови.
На печелившите

А защо, ако това е така, не се протестираше при изготвянето и приемането на тези териториални планове, а сега, когато те просто се внесоха в ЕС в крайния срок? Къде бяха простестиращите, когато тези планове се изготвяха, защо не блокираха тогава?
И защо към протестиращите се присъединяват и представители на възраждане, итн и др. Русофили?
И значи, живущите в района сте съгласни да дишате мръсния въздух от въглищата, но не този от изгаряне на боклуци? Странно...

# 185

"Брикел" не трябваше ли да затвори окончателно според териториалните планове? Признавам си, че не съм сигурна. С такова впечатление останах - понеже и те са сред протестиращите.

Също така, мисля, че вносът на битови отпадъци за горене беше забранен от някое от служебните правителства. Какво трябва да правим със собствените си - честно казано, не знам.

Иначе за Ковачки, Вълка и прочие герои си е така - винаги са достатъчно близо до властта. Ако не са - винаги могат да изкарат работниците и профсъюзите по улиците или на избори.

# 186
А защо, ако това е така, не се протестираше при изготвянето и приемането на тези териториални планове, а сега, когато те просто се внесоха в ЕС в крайния срок? Къде бяха простестиращите, когато тези планове се изготвяха, защо не блокираха тогава?
И защо към протестиращите се присъединяват и представители на възраждане, итн и др. Русофили?
И значи, живущите в района сте съгласни да дишате мръсния въздух от въглищата, но не този от изгаряне на боклуци? Странно...

Първо, имаше решение на НС от началото на годината, което успокои хората от сектора, че политиците мислят за националните интереси.
Второ, изготвянето на териториалните планове се извърши тихо и без публично обсъждане, хората бяха поставени пред свършен факт, а публикуването им стана след като бяха изпратени.
Трето, тецовете (без този на Ковачки) през годините инвестираха огромна част от печалбата си за съответните пречистващи съоръжения. Първо бяха сероочистките и когато се разреши проблемът, стовариха ново двайсет – въглеродните емисии. Които между другото доскоро бяха предостатъчно, даже продавахме квоти на други страни. Как така стана, че изведнъж се наложи да купуваме квоти, без да е нараснало производството, не мога да кажа. Питай властимащите. Също не мога да обясня защо държавата плаща квотите на частните и чужди тецове, но не и на единствения държавен, който е принуден сам да си ги плаща за сметка на значителна част от печалбата си, което пък направи цената на произвеждания от него ток да е под себестойността си, да задлъжнява на мините и т.н.
Четвърто, защо държавата реши да заколи кокошката със златните яйца – мините и държавния тец, които са едни от най-големите данъкоплатци и които източва от години наред,, включително и да запушва дупките в бюджета, използвайки ги като „куче касичка“. Сега, когато ги унищожат, кой ще пълни бюджета и социалните фондове, къде бъдещите правителства ще бъркат за финансови помощи? Явно това никого от сегашните управляващи не го интересува. Ден година храни, а след тях и потоп...
Мините и ТЕЦ 2 само за една година печелят и внасят в бюджета повече пари от сумата, която еднократно ще получи правителството от Европа и която вече е разпределена между сателитните фирми.

"Брикел" не трябваше ли да затвори окончателно според териториалните планове? Признавам си, че не съм сигурна. С такова впечатление останах - понеже и те са сред протестиращите.

Също така, мисля, че вносът на битови отпадъци за горене беше забранен от някое от служебните правителства. Какво трябва да правим със собствените си - честно казано, не знам.

Иначе за Ковачки, Вълка и прочие герои си е така - винаги са достатъчно близо до властта. Ако не са - винаги могат да изкарат работниците и профсъюзите по улиците или на избори.

„Брикел“ много правителства се мъчеха да го затворят, но ей го, работи си и ще продължи да работи дори след като целият регион загине. Колкото и правителства да се сменят, Ковачки (т.е. хората зад гърба му) винаги ще надделяват. Последно нали К. Петков беше пратил проверки, щеше да го затваря... И какво стана? Стана това, че някой трябва да изгаря боклука на Европа. Те не са луди да го правят у тях си, когато могат за жълти стотинки да купят някой и друг български политик и готово. „Да му позволят да си топне човката“ ли беше изразът от „Кръстникът“? Да, точно за това намеквам...
Не знам кой какво е забранявал, но това е бъдещето – ще се горят отпадъци, в това число и медицински (каквото и да означава това).

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 13:22 от Как' Сийка

# 187

гориш въглища и получаваш ток + мръсен въздух
гориш боклуци и получаваш мръсен въздух
кое да избереш, като алтернатива за производство на ток нямаш?

# 188
Стига с този мръсен въздух. Тецовете работят от над половин век, повечето време без пречистващи инсталации, и никой досега не се е гътнал.
Между другото има куп разработки за намаляване на въглеродните емисии, които спокойно могат да се използват. Една от тях е българска и доколкото знам, в момента в Румъния я въвеждат.
Българското правителство обаче не е чувало за нея, много ясно. Simple Smile

https://divident.eu/8993/rumuniya-ni-izprevari-she-ulavya-i-prer … rska-tehnologiya/
https://www.investor.bg/a/515-ikonomika-i-makrodanni/379660-balg … azove-prez-zimata

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 13:30 от Как' Сийка

# 189
  • Варна
Най-главния въпрос е - защо се затваря само централата, която е на българската държава, а двете американски Марици, не.

Много неща ми идва още да напиша, но не искам да изтрият поста ми.

# 190

Не знам кой какво е забранявал, но това е бъдещето – ще се горят отпадъци, в това число и медицински (каквото и да означава това).

https://19min.bg/news/novini_8/vnos-na-bokluk-samo-pri-nedostig- … orene-155498.html

Просто следното твърдение ми се струва съмнително от фактологична гледна точка:

Цитат

Къде ги гледаш тия териториални планове, че аз само откъслечни новини за тях намирам?

# 191
Е, официално няма да я затварят, поне според последните изказвания.
Уж щели да я използват като студен резерв, което е абсурдно, защото неработещ тец няма как да е студен резерв. Той не тръгва с натискане на копчето, трябва около седмица, докато заработи, а дотогава кризисната ситуация може да се е разминала. Това първо.
Второ, този вид тецове работят по уникална и единствена в света технология и само с лигнитните въглища от маришкия басейн. И с нищо друго. Ако ги няма мините, откъде ще вземат въглища за студения резерв?
Трето, въглищата не могат да се съхраняват повече от 2-3 седмици, защото се самозапалват. Т.е. те трябва да са прясно изкопани.
Четвърто, Сърбия в момента изкупува лигнитните ни въглища, транспортира ги за своя сметка, за да произвежда ток в аналогичен тец. Как им се връзва сметката, не знам, но явно се връзва. Германия събаря перки, за да си отваря въглищните (лигнитни) мини. И не само те. Ние обаче, нали сме много богати и много ларж, решаваме, че не ни трябват и можем без тях.
Пето, тук не съм много сигурна, но попаднах на твърдения, че до 2-3 години ще имаме проблеми и с АЕЦ „Козлодуй“. Май се оказва, че не може да работи с американско гориво, а руско повече няма да има.

И какво правим тогава?

Дата-9/10/2023-   час -7,15

# 192
Най-главния въпрос е - защо се затваря само централата, която е на българската държава, а двете американски Марици, не.

щом са американски нямат същото отношение към зелената сделка на ЕС
делението е административно, а не териториално
то и българската централа може да не затваря срещу съответните глоби
всеки сам си преценЯ

Стига с този мръсен въздух. Тецовете работят от над половин век, повечето време без пречистващи инсталации, и никой досега не се е гътнал.

а разболели се има ли?

# 193
Едва ли са повече от тези в София и Пловдив.

# 194
Едва ли са повече от тези в София и Пловдив.

Обгазяване в Гълъбово затвори хората по къщите им

Въздухът в Гълъбово е замърсен

Отчетоха рекордна концентрация на серен диоксид в Гълъбово

Очарователно е как новият завод край твоя град е проблем, обаче от серен диоксид "още никой не се е гътнал". Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт