Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 531
  • 718
  •   1
Отговори
# 75
Апокалиптичните теории от хиляди години са били на база догадки и силно ограничена информация.

Теориите на учениците винаги се основават на информацията, която имат. Как по-точно решихме, че в момента информацията ни е абсолютно перфектна? И то за период преди 100000г? Несериозно е. Пак доказвам с  теорията за peak oil, която се базира на много точни изчисления от само преди 50г.

Относно графиката откровено благодаря, смях се с глас. Честно ли мисли някои, че за 10 милиона години со2 е вървял само нагоре или само надолу? Пълен абсурд е да се сравнява с вариации от година на година.

# 76
Много възможно е и да не е вярна. По-важното е, че не може да се сравняват сегашните промени с естествените такива. И не е само СО2. И, да, както се писа по-нагоре - не, че е "драма" един вид да изчезне, но пък може(ше) да не се случи...

# 77
Как по-точно решихме, че в момента информацията ни е абсолютно перфектна? И то за период преди 100000г? Несериозно е.
Несериозен си бил ти в училище. Науката вече има информация за Големия взрив, какви ти някакви си 100хил години.

# 78
Скрит текст:
Не разбирам спора кое е с по-голяма тежест - естествените цикли на планетата или човешката дейност. Ми, всичко е една екосисема и скачени съдове. Няма само един фактор, а съвкупност от такива, които в дългосрочен план дават резултат.

Спор няма, учените са казали за какво става въпрос. Академичните проучвания за научното съгласие относно причиненото от човека глобално затопляне показват, че 99% от експертите по климата посочват, че Земята се затопля най-вече поради човешката дейност. Човешката дейност превъзхожда всичко друго. Не става въпрос за мен или теб какво казваме, а за учени, които цял живот се занимават с наука. Останалите 1% казват, че Земята е гладна за въглероден диоксид. Това са фактите.

Дори професор Мълър, който отначало е отричал това, след дълга работа и задълбочени анализи, сега казва че неговите колеги са били прави и че хората са почти изцяло причината.
Първо, това "99% от учените" е измислена цифра, със сигурност са много по-малък %. Второ - тези хора така трябва да си оправят работните места и заплатите. Ако няма климатични промени, които те да изучават ще останат на улицата. Просто е.
И трето, нека не забравяме, че подобни апокалиптични теории съществуват от хиляди години - още древногръцки философи са говорили за свръхпопулация на земята и как "всички ще умрем", после средновековието отново след като са открили новия свят, после, че ако минем милярда ще измрем от глад , защото земята не може да ни храни... теорията за изчерпването на петрола (Peak oil) и че остава петрол само за 40г е по модерен пример - от 70те. Тоест поредната глупост - от 50г все ни остават 40г залежи на петрол. А човечеството намира все нови и нови залежи, чрез новите технологии, на нови места, успява да извлече много повече от първоначално очакваните количества от старите находища и тн...

Технологипеския напредък е огромен във почти всяка сфера, така че алармизмът на някои хора (които както казах често основно си оправдават заплатите) е излишен.
Аз лично съм по притеснен от замърсяването на водите с микро пластмаса, но смятам че и за това ще намерим лек през технологипеския напредък. Плюс превенция на замърсяването разбира са. Точно както стана и с фреоните и озоновата дупка (помните ли че тя трябваше вече да ни е избила, а тя се сви толкова, че чак забравихме, че съществува?).

Въобще не е измислена цифра.

Консенсусът между изследователите относно антропогенното глобално затопляне нарасна до 100%, въз основа на преглед на 11 602 рецензирани статии за „промяната на климата“ и „глобалното затопляне“, публикувани през първите 7 месеца на 2019 г.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0270467619886266

Повече от 99% консенсус относно предизвиканото от човека изменение на климата в рецензираната научна литература.
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ac2966

Абсолютни глупости, че щели да останат на улицата. Изменението на климата става една от основните теми на изследване за климатолозите чак през 70-те и след това. Преди това са ровили в кофите за боклук явно.

Сравнението между модерната наука и древните гърци няма нужда да се коментира.

Теорията за изчерпването на петрола е повече инженерен и икономически въпрос отколкото научен, създателя й подценява технологичните промени. Също теорията няма консенсус какъвто има относно климатичните промени.

В същото време проучване на НАСА потвърждава, че климатичните модели познават в прогнозите си относно глобалното затопляне. Въобще не може да се сравняват Peak oil и климатичните промени.

# 79
И трето, нека не забравяме, че подобни апокалиптични теории съществуват от хиляди години - още древногръцки философи са говорили за свръхпопулация на земята и как "всички ще умрем".

Древногръцките философи (Платон например) не са твърдели, че "всички ще умрем". Твърдели са (а и са го виждали с очите си), че качеството на живот при свръхпопулация се влошава. Мисля, че определено има известна истина в това.

Изобщо, човечеството едва ли ще изчезне заради липса на ресурси. Дори всеки 8 от 10 да умрат днес от глад, пак няма да изчезнем. Но е кофти да си в групата, която гладува или измира във война за земя, вода, злато, петрол или там, каквото сме си наумили.

Абсолютно е вярно, че измисляме все нови и нови начини да изнамираме ресурси. Но същото си мислят и дрождите в бъчвата с гроздов сок. Един ден ще стигнем до предела си. Въпросът е как ще разберем, че е така и дали ще имаме полезни ходове. Т.е. не ние де - някакви бъдещи хора.

Което пък поставя интересни други дилеми - защото аз мисля, че хората винаги избираме нашия си днешен комфорт пред комфорта на някакви неясни наследници - което не е изцяло неразумно, понеже я ги има, я не.

ПС Озоновата дупка намалява в корелация с намалените емисии на фреони - така че не знам точно къде да причисля този аргумент. Явно някои неща работят. За съжаление, е трудно да се предвиди какво и кога трябва да се направи. Това е и причината да плащаме на учени да мислят върху това. Дали винаги са прави - едва ли. Но ако все пак са сравнително единодушни в някакви изводи, може би вероятността да са прави, е по-голяма.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 11:25 от jp

# 80
Електромобилите са бъдещето, както и електрофикацията като цяло вероятно също ще преобладава и у дома - отопление, осветление, топла вода.

Много държави в момента си правят стратегии, базирани на дългосрочни проучвания, формулирани върху идеята, че соларните, водни, вятърни, приливни и пр възобновяеми източници, могат да генерират елекроенергия, която да замени твърдото гориво, нафтата и природния газ. В допълнение, топлата вода и отоплението вероятно ще преминат на производство изцяло чрез електрически термо помпи, които се характеризират с изключително високи коефициенти на полезно действие, т.е. срещу една единица почерпана ел енергия, се получават поне три единици произведена топлоенергия. Така че не само ще се премине на възобновяема енергия, но и цената на електричеството също ще спадне само до ниво поддръжка на инфраструктура, която обаче, трябва първо да се построи.

Проблемът е, че необходимата инфраструктура е много скъпа и върви с необходимостта от иновативно енергиино съхранение, (батерии), затова е трудно да се “продаде” масово идеята, която често се среща с неразбиране и противоречивост, но бъдещето е очертано в някакви груби рамки и се знае накъде трябва да се работи, ако ще отговаряме адекватно на предизвикателството и наистина възнамеряваме да се отучваме от традиционните горива.

# 81
  • Terra incognita
Не знам, обаче аз не си спомням през октомври да съм ходила с къси панталони и ръкави  вкл и вечер. Лятото просто не свършва. Това вече започва да ме плаши.

# 82
Не знам, обаче аз не си спомням през октомври да съм ходила с къси панталони и ръкави  вкл и вечер. Лятото просто не свършва. Това вече започва да ме плаши.

Точно това си мислех тези дни. А вкъщи съм бос и без тениска, щото иначе не се живее и то вечер, особено в южна стая, което не е било никога през октомври. Като гледам прогнозата май ще е така поне до средата на октомври, дано за ноември  да се разхлади Grinning Това колко сюрреалистично звучи, смятай какво ще е след няколко години.

# 83
Температурите за Септември по цял свят чупят рекорди, каквото е било положението през последните 5 месеца според новопубликуван доклад на Европейската Климатична Агенция. Аномалията за Септември е дори по-голяма, цял градус над нормалното за сезона, което е притеснително на толкова много нива. Пикът в t е безпрецедентен. 1,75°C над прединдустриални нива.

https://climate.copernicus.eu/copernicus-september-2023-unpreced … erature-anomalies
Най-новите данни от вчера. Погледнете графиката с пика за Септември в исторически план.

Не е само въпрос на жега, колко горещо се усеща, а какво означава това по отношение на валежи, суша, пороини дъждове. Видяхме какво се случи в Гърция и Турция това лято: няколко години акумулирана суша и, един път да завали, и водата не може да се поеме от почвата, защото почвата е толкова суха. Така се получават тези масивни порои след масови пожари, една катастрофа гони следващата.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 08:26 от Анонимен

# 84
Последната седмица умрях от студ сутрините, а по листата на едни магнолии имаше скреж.

# 85
Не знам, обаче аз не си спомням през октомври да съм ходила с къси панталони и ръкави  вкл и вечер. Лятото просто не свършва. Това вече започва да ме плаши.

При нас на север тази година нямаше лято. Може би общо 2 седмици с летни температури. Но пък се удавихме от дъжд, дъжд, дъжд и температури към 15 градуса.
Днес пък са под 10.

# 86
При нас допреди два дни беше 20+ градуса и умирах от жега (аз съм студеноадаптирана и, когато хората нормално носят яке, аз обикновено съм по къс ръкав), така през целия Септември. За северна Германия става въпрос. Докато преди няколко години се шегувахме, че лятото в Германия е една седмица и немците са като гущерите, видят ли малко слънце и излизат да се препичат, водещи теми по новинарските емисии това лято бяха иновативни начини да се намали ефективната дневна температура в силно застроените градски центрове. Започвайки от средата на месец Май, от лято и жеги не се отъвахме през тази година, с малки изключения на валежи и застудяване от по седмица, две, един-два пъти. Минали години ми е липсвало топлото българско лято в Германия, сега обмислям да си закупя климатик, защото жегите трудно се издържат. Отново, за доста северна географска ширина става въпрос.

# 87
Аз пък бях в България август, където температурите неочаквано бяха около 26-27 градуса в продължение на две седмици. На север ми казаха, лятото по това време дори не се случвало - с почти постоянни валежи и по-ниски за август температури. Сега си е типично октомврийско хладно-дъждовно.

Аз съм родена в началото на септември и преди новото хилядолетие, когато горе долу напуснах България, си спомням, че почти като правило за рождения ми ден настъпваше леко, но установимо захлаждане, така че да си прибереш късите ръкави да другото лято. Определено настъпват повече от очакваните климатични аномалии в днешно време.

# 88
26-27°C за август ми се струват лукс. Родителите ми разказваха за температури 37°C и нагоре това лято в БГ юли-август. При нас бяха около 30°C, средно погледнато.

# 89
Да точно това казвам, беше много хубаво, но необичайно. Даже бях по Черноморието, не бях ходила повече от 10г и беше доста ветровито, а вечерно време тънкото ми яке с дълъг ръкав не ми беше достатъчно. Мисля така беше за десетина дни в средата на август.

Общи условия

Активация на акаунт