Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 032
  • 803
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Защо ще полагате кабели? Положете тръби , в които да се изтеглят после кабели.

# 136
  • Sofiа
Sofya, ние имаме пуснати ТВ кабели и розетки за интернет на места, където ще са телввизорите.
Ползваме нет от местния доставичк от Елин Пелин. Много сме доволни от качеството. В момента сме с интернет ТВ през EON, който си го имахм през абонаментния план на апартамента а ТВ нали са умни вече много и си има приложение на него.
Аз бих заложила всички кабели сега и после ще си накичите там розетки. В най-лошия случай, няма да ги ползвате, но те така или иначе ще се падат за ТВ и няма да пречат. Ако не ги направите и ви дотрябват ми се струва по-голяма разправия.

# 137
  • гр. София
Здравейте,

Аз съм нова за темата и се присъединявам към вас с цел да се ограмотя. Имаме идея за стоеж на къща на 2 етажа около 200 квадрата. За момента мястото е купено. Има ток и вода и е в регулация вече. Сега предстои да намерим нашия архитект за проекта. Приемам препоръки.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 19:51 от genisi

# 138
Здравейте,

Аз съм нова за темата и се присъединявам към вас с цел да се ограмотя. Имаме идея за стоеж на къща на 2 етажа около 200 квадрата. За момента местото е купено. Има ток и вода и е в регулация вече. Сега предстои да намерим нашия архитект за проекта. Приемам препоръки.

Ако искате бързо, вижте от общината дали ще ви препоръчат архитект, после бих му видял работата. Ако не си намирате архитект и той/тя ще ви насочи.

# 139
  • Бургас
Ние заложихме кабели за всякъде, всяка стая и фасади отпред и отзад. Имам в предвид за ток, за интернет, оптични, аналогови. Някои да се чудиш защо. И сега колко добре ни идват някои. Сложихме Алекса и... почти всичко иска ток и нет. ТВ гледаме чрез приложение. Така може навсякъде. От смарт ТВ, от телефон, таблет. Сега и на двора, на люлката, на хамака кой каквото иска. После като почнахме и коледната украса отвън, отвътре и тя иска ток. А между другото колкото повече са вързани към кабелен интернет нещата по добре. Защото сега почнахме и разни уширители да слагаме. В мазето въртят децата велоергометър, ама искали да слушат подкаст. На тавана се качила да играе йога, ама искала да я гледа на Ю туб. Много сме зависими. И като едни до скоро апартаментни хора, вече къща и двор други навици.

# 140
  • София
А какво им пречи на wi fi да си гледат в гаража и на тавана?

# 141
  • София
Цифровата телевизия не налага залагане на оптичен кабел.
Интернет връзката по оптичен кабел е в пъти по-добра и в момента, в който в района има, ще си блъскате главите защо не сте заложили кабели. Само че вътре в стените не ви трябва оптика, а UTP cat 6 и сте пушка. Вътре трябва оптика, ако смятате нещо сървъри да поддържате, но иначе за обикновнео потребление - не.
При нас оптиката минава през двора (в заровена тръба) до една входна точка  в къщата. Там влиза в една джаджа, кото преобразува сигнала (без да губи качество) и вече по UTP кабели в стените интернетът стига до рутърите и до стаите. Имаме и розетки в хола и спалните, но ММ последно сложи някакви mesh рутъри и сега дори у съседите мога да си ползвам нашия интернет Simple Smile А телевизията ни е по интернет (IP TV).
По предложение на ММ давам идея да си заложите при възможност някое празно гофре, преди да измазвате, за да може впоследствие, ако трябва, да се прекарват кабели допълнително. Ние сме привърженици на мнението на Bar B Q - нека има кабели, приложение ще им се намери с времето (пък ако не, на никого не пречат).

С коледната украса влязохме във филм, защото не сме се сетили да предвидим навън достатъчно контакти. Добре, че ММ има понятие от окабеляване, ток, инсталации и добре, че стените ни поволяват сравнително лесно да си изведем кабели навън. Но пак е тъпия вариант, най-добре да си е предвидено и заложено.
По оградата кичим соларни лампички, между другото - вече две зими радваме квартала и съм щастлива, че мога и сама да ги слагам/махам Simple Smile

За архитект, ето тук е нашият.

# 142
  • Sofiа
Аз понеже винаги съм си мечтала за красиво осветена коледна къща, си имаме заложен специален кабел на фасадата по стрехата, на отделен усилен бушон и ключ като за бойлер за включването😄
И понеже Коледа наближава, мм да му мисли какво го чака 😄

# 143
  • София
Като бяхме в апартамента, заради коледна украса моя ми беше наложил забрана една година - да не влизам в Джъмбо Simple Smile А миналата година целия квартал се спираше пред оградата ни - 12 метра мигаха и светеха колкото се сетиш (дори подвижната врата за колите), а той лично сложи всичко Grinning Обаче защо не се сетих за кабел по  стрехата... още ми е тъпо, че нямам лампички там Sad

# 144
  • Варна
О, ние всеки декември слагаме лампичките на стряхата, и после ги махаме . ММ не иска да стоят там целогодишно. Но къщата е на един етаж и с една много висока стълба

# 145
  • София
Здравейте, моля ако някой скоро е правил покрив да ме ориентира малко в цените. Покрива е 112 кв.м. и в момента е с ламарина. Искаме да се разпокрие и да се изгради нов покрив със същата квадратура, но с керемиди на Брамак и метални улуци. Може ли да кажете приблизително колко са ви искали за труд и за материали? Много различни оферти получих с голяма разлика в цената.....

# 146
  • София
Нов покрив - всичко ново? Дървенията също ли, си ли само мембрана, скара, керемиди?

# 147
  • София
Всичко ново

# 148
  • София
Здравейте, моля за съвет по един казус. Искам да си построя в двора лятна кухня (отворена, само навес), с барака.  Исках и всичко да направя законно. И... голямо ходене по мъките. В архитектурната агенция искат почти 5000 лв за документите, като не може да е лятна кухня, а работилница (т.е. пак не по предназначение). Чудя се, ако няма фундамент, просто пясък и плочки, мога ли да пропусна целия този кошмар?

# 149
  • София/Варна
Здравейте, моля за съвет по един казус. Искам да си построя в двора лятна кухня (отворена, само навес), с барака.  Исках и всичко да направя законно. И... голямо ходене по мъките. В архитектурната агенция искат почти 5000 лв за документите, като не може да е лятна кухня, а работилница (т.е. пак не по предназначение). Чудя се, ако няма фундамент, просто пясък и плочки, мога ли да пропусна целия този кошмар?
Ако искате пишете ми на лично. Най- вероятно бих могла да Ви помогна.

Общи условия

Активация на акаунт