Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 023
  • 803
  •   1
Отговори
# 120
Къртенето доколкото разбрах е от момче, което са взели да разчиства. Аз не бих си играла със стъпката на оградата. Тя зависи от много неща, има ли стъпка при съседите ? Ако не е така голяма, е нормално при вас да е повече. Има значение и наклонът.

За боклука - донякъде е нормално. Ако и строителят е бил по-мърляв съвсем.

# 121
  • София
Той и нашият строител беше мърляв. След като си облиза всичко, платихме последната вноска по договор.

# 122
Здравейте, чета темата от известно време и виждам,че сте наясно,повече от строителите, може ли да ме консултирате по въпрос с пребоядисване на къща, която е с мазилка силиконова с камъчетата. Искам с вас да се консултирам, защото имам притеснения, съсобственика иска да маже боя не знам каква върху мазилката, защото цвета е светъл и от вятър и прахоляк сякаш е набита с мръсотия. Имам съмнения дали този вид мазилка позволява боядисване, тя е неравна и грапава и как боята ще се задържи върху тази мръсотия, знам,че има грундове и т.н.,майстора със сигурност ще каже няма проблеми, но реално какви ще са резултатите, дали нова къща или пари на вятъра. Изобщо какво да изисквам и какви материали да търся, имате ли поглед върху тези мазилки и поддръжката им.Благодаря

# 123
  • София/Варна
Здравейте, чета темата от известно време и виждам,че сте наясно,повече от строителите, може ли да ме консултирате по въпрос с пребоядисване на къща, която е с мазилка силиконова с камъчетата. Искам с вас да се консултирам, защото имам притеснения, съсобственика иска да маже боя не знам каква върху мазилката, защото цвета е светъл и от вятър и прахоляк сякаш е набита с мръсотия. Имам съмнения дали този вид мазилка позволява боядисване, тя е неравна и грапава и как боята ще се задържи върху тази мръсотия, знам,че има грундове и т.н.,майстора със сигурност ще каже няма проблеми, но реално какви ще са резултатите, дали нова къща или пари на вятъра. Изобщо какво да изисквам и какви материали да търся, имате ли поглед върху тези мазилки и поддръжката им.Благодаря

Твърдо фасадата трябва да се измие с водоструйка и да падне прахоляка.
Фасада се боядисва и няма проблем, има си фасадни бои, в много случаи правят бяла мазилка и после боядисват отгоре. Мен единственото което ме притеснява, че пишете, че е силиконова мазилката, но най-вероятно и за такъв тип мазилка има боя.

# 124
  • София
Разбира се има силиконови фасадни бои, има и грундове, има и вариант първата ръка да се нанася по-разредена като гринд(така си пише на някои). И да едт трябва да се измие старата... Пък може да се окаже, че това й стига, ако ще се пребоядисва само заради мърсотия.
Например
https://bau-spam283-/statii/renovation/renovirane-na-zamarsena-fasada

# 125
  • София/Варна
Нашата фасада е бяла, от едната страна има доста прашна улица и се набива мръсотия, но веднъж на 2-3 години с водоструйката и става като ново.

# 126
Някой да е поръчвал парапет за вътрешно стълбище във Варна? Търся фирма която с това се занимава.

# 127
Благодаря , ви и аз сутринта доста прочетох и се консултирах с една мила дама ,която продавя бои, също каза за измиването и после ако все още има желания за боя, се боядисва с пистолет. Четох в един форум за пистолет от метро ,който работи с вода, нещо като водоструйката ,че почиствал чудесно. Видях от сайта на Баумит,че и те предлагат същото за освежаване на фасадата. Трябва да се преборя успешно с другия съсобственик, много благодаря отново.

# 128
  • София
Някой да е поръчвал парапет за вътрешно стълбище във Варна? Търся фирма която с това се занимава.

Мога да препоръчам: https://parapeti-varna.net/parapeti/

Изключително съвестни и отговорни.

# 129
Има ли смисъл от полагането на фибран за топлоизолация върху почвата преди отливането на плочата на първия етаж или е достатъчно да се постави отгоре на плочата преди подовото? И каква дебелина е препоръчителна (знам какво мисли Мечо Пух по въпроса Simple Smile ) ?

# 130
Ние не сме слагали... Те и нашите строители вероятно въобще не са знаели, че се прави така или ги е домързяло да ни кажат....
Имаме 3см фибран под подово и още 2см от подложката на подовото. Тази на ламината не знам дали я броим, но е 2.5мм.
Има ли смисъл от полагането на фибран за топлоизолация върху почвата преди отливането на плочата на първия етаж или е достатъчно да се постави отгоре на плочата преди подовото? И каква дебелина е препоръчителна (знам какво мисли Мечо Пух по въпроса Simple Smile ) ?

# 131
Ако е под плочата е добре проектантите да дадат решение. Знам, че там се ползва специална топлоизолация с определени характеристики, а предполагам трябва да се събрази натоварването и на цялата къща.
Ако е над плочата, пак е добре проектантите да се включат, защтото това дава отражение на светлата част на етажа, на стълби, врати, прозорци и т.н.
Май пак стигнахме до доброто проектиране, това което могат да ти стиковат различните части...

Иначе ОВК специалист може най-добре да ви ореинтра колко е добре да бъде. Ако е добър проектант може да ти покаже графики, при каква дебелина и топлопропускливост на материала, как точно се отразява това на енергийната ефективност на къщата.

Това, което аз следвах при строеж на нашата къща беше, че това, което не мога да го преправя след като вече е построена къщата, залагам на възможно най-доброто (не винаги ми се получаваше). При нас имаме 10см под подовото + подложката за подовото, която мисля беше 3см.

Да добава, че там където има термомост също трябва да е обработено добре, за да има смисъл от тази топлоизолация, която се слага. Но това пак добър ОВК проектант (заедно с останалия екип) може да каже как да се направи, за да има ефект.

Личното ми мнение е, че не е работа на стоителя да променя проекта.  Той може да сподели как е било при други негови клиенти, но не може той да казва къде колко и каква толоизолация да се слага.  Това си е работа на проектантите, защото обикновенно води до промяна на други неща, които трябва също да се съобразят.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 12:52 от nellytan1

# 132
  • София
Здравейте, дайте съвет и насоки за поставяне кабелите за ТВ, моля!
В района няма все още цифрова ТВ, но все някога ще достигне и до там. Човекът, който ни прави ел.инсталацията, предлага да заложим сега два кабела - оптичен и такъв за аналогов сигнал (не им знам имената). Мъжът ми пък предлага да се заложи този аналоговият, пък ако докарат след време цифров, с издърпване през шлауха да се вкара новият. За интернет вероятно ще се ползва рутер със сим карта от Виваком, сигналът там е отличен.

# 133
  • София
Има ли някаква конкретена причина от страна на мъжа Ви да не сложите оптиката още сега? На мен ми се струва разумно да прокарате всички кабели наведнъж, а не после да се "главоболите" с добавянето на нови.

# 134
При положение че повечето телевизии вече може само по IP. Примерно А1 имат, ако не бъркам се наричаше Explore TV, реално само интернет ви е достатъчен и приемника на дадения оператор. Аз лично мисля че само кабел за Интернет и по 2 розетки в стая ще са достатъчни.

Общи условия

Активация на акаунт