Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 039
  • 803
  •   1
Отговори
# 150
Мисля, че за цялото комюнити би било интересно. До колкото знам, ако е от дървено се води вид преместваем/сглобяем елемент и няма нужда от супер озаконяване. 

# 151
Имаше изменение в закона, че такива постройки могат да се правят само с конструктивно становище.
На мен все още не ми е съвсем ясно как точно се случва това.
Но уж процедурата е облекчена.
Предполагам, че Gerundiq ще помогне много на питащия Simple Smile.

# 152
  • София/Варна
Мислих, че няма да е интересно за всички и за това и предложих на лично да пише.

Ето това и отговорих на дамата -Няма вариант да се направи навес или барака без основи, дали ще са бетон или камък все има основи.

според ЗУТ чл. 151 може да си направите лека постройка за инвентар без разрешение за строеж

според ЗУТ чл. 147 се прави виза и проектно решение от конструктор и ви издават разрешение за строеж за лятна кухня

И в двата случая не са замесени архитекти.

Но всичко зависи къде в имота искате да ги поставите и колко високи искате да бъдат. Ако ми изпратите снимана скица на имота и къде искате да се направят навеса и бараката мога по-конкретно да Ви кажа какво Ви трябва и ако мога да ви съдействам.[

Мисля, че за цялото комюнити би било интересно. До колкото знам, ако е от дървено се води вид преместваем/сглобяем елемент и няма нужда от супер озаконяване. 
Това с преместваемите е голяма набутвация, защото разрешителните са срочни, дали година, 5 или 10, те ще си минат и пак си във филма. И преместваем е , ако може да се вдигне с кран и да се премести, няма значение дали е от дърво,метал или плоскости.
 Ето и какво пише във ЗУТ-а - "Преместваем обект" е обект, който няма характеристиките на строеж и може след отделянето му от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и/или възможността да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това ..................

Има разлика между преместваемо и сглобяемо. Сглобяемото си е сграда, ама от всякъде, може и да е стоманобетон, просто конструкцията се произвежда в завод и се сглобява и замонолитва на място. Примерно мостовере са частично сглобяеми. Сега направиха един Кауфланд на кръговото сглобяем, стоманобетон. Стана впечатляващо бързо.

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 13:49 от Gerundiq

# 153
Gerundiq, за визата не трябва ли архитект да я подготви?

# 154
  • София/Варна
Ако всичко е зад ограничителните линии просто си пускаш за виза в общината. Ако е извън тях ти трябва мотивирано предложение за виза, която може да е изготвено от конструктор ,от архитект или от геодезист, богат избор, но все пак зависи от общината- от главния архитект.

# 155
  • Пловдив
Здравейте, някой правил ли е скоро кухня в панелна боксониера? Понеже са стандартни като размери и се чудех дали някой може да ми препоръча някакво бюджетно решение. За гр. Пловдив става въпрос. Разгледах вече в Практикер утре мисля да мина и през homemax. Ще се радвам, ако някой може да сподели нещо от личен опит.

# 156
  • Пловдив
От магазин Идея в Тракия сме вземали модулна кухня. Определено е бюджетно и си стана добре.

# 157
Има отделна тема за кухни. Тук се коментират строежи на къщи!

# 158
Не съм писала отдавна, но ви следя редовно. Нямах какво да споделя, но сега идвам да се похваля. Имаме разрешително за строеж!
Понеже всичко се случва на час по лъжичка, а аз искам да знам няколко стъпки напред искам да ви попитам свързването към ЧЕЗ и ВиК кога става и кога трябва да заявя такова?

# 159
  • София
NI_CI, честито!
С РС посещаваш разпределителните дружества за подписване на предварителен договор. За ел. енергията, срокът при Електрохолд беше 30 дни за поставяне на табло и пускане на кабел, прави се от фирма подизпълнител. Случи се на 40-я ден. След това има срок мисля 7 календарни дни, вече от Електрохолд стана свързването. Бяхме направили временно табло за външен монтаж.

Водата - трябва да си изградите ВиК шахтата, както и където е по проект и да се свържете с местното ВиК за график за свързване. Всичко е за ваша сметка, водомер, скоби разни, около 350-400 лв. Копаенето и свързването също е за ваша сметка, като парите явно ги взимат на принципа "от който колкото повече можем да изтискаме"! Безотчетни, без ф-ри, при нас бяха 400 лв, при комшии - 1200.... Dizzy Face

# 160
Здравейте, имам въпрос не точно за строителството , а за парцела на който се извършва строежът. Ако сега подам декларация за намаляване на такса смет за този парцел, а там се строи, в нарушение ли съм ?/ сградата още дълго няма да се ползва и отпадъците се извозват от нас /. Сега проверих, че има декларация , която се подава в двуумесечен срок от завършването на грубия строеж на сградата , за да се определи данъка ѝ.

# 161
NI_CI, честито!
С РС посещаваш разпределителните дружества за подписване на предварителен договор. За ел. енергията, срокът при Електрохолд беше 30 дни за поставяне на табло и пускане на кабел, прави се от фирма подизпълнител. Случи се на 40-я ден. След това има срок мисля 7 календарни дни, вече от Електрохолд стана свързването. Бяхме направили временно табло за външен монтаж.

Водата - трябва да си изградите ВиК шахтата, както и където е по проект и да се свържете с местното ВиК за график за свързване. Всичко е за ваша сметка, водомер, скоби разни, около 350-400 лв. Копаенето и свързването също е за ваша сметка, като парите явно ги взимат на принципа "от който колкото повече можем да изтискаме"! Безотчетни, без ф-ри, при нас бяха 400 лв, при комшии - 1200.... Dizzy Face

При нас ВиК дружеството си направи всичко за тяхна сметка. Ние изградихме шахтата и сложихме водомер. Те казаха, че водомерът бил тяхно задължение.

# 162
За Електроразпределителни мрежи Запад/Електрохолд/, ако издаденото становище за присъединяване е валидно(срокът му е 1 година) с разрешението за строеж се подава искане за сключване на догове за присъединяване. Срокът за издаване на договорът е около 21 дена. Срокът за присъединяване зависи от условията, които са издадени. Ако има издадено становище за временно захранване и неговите условия съвпадат с това на основно захранване, то електромерът ще се монтира, след като бъдат изградени съоръженията по основното захранване. Ако двете становища са с различни условия, то е необходимо да се сключат два договора, като за сключване на договора за временно захранване по време на строителството трябва първо да е сключен и платен договора за основното захранване.

# 163
Здравейте,
поразрових се, но не можах да намеря много информация за хора правили къща с плосък покрив и вече с отзив след време живеене в такава къща.
Започнахме проектирането на нашата къща и архитекта предлага да бъде с плосък покрив. Това хем ни харесва, хем ни притеснява....дали ще има кой да го изпълни в нашия малък град както трябва, дали ще бъде по-студено с него, дали ще има течове...
Моля за мнения и отзиви Simple Smile

# 164
Здравейте,
поразрових се, но не можах да намеря много информация за хора правили къща с плосък покрив и вече с отзив след време живеене в такава къща.
Започнахме проектирането на нашата къща и архитекта предлага да бъде с плосък покрив. Това хем ни харесва, хем ни притеснява....дали ще има кой да го изпълни в нашия малък град както трябва, дали ще бъде по-студено с него, дали ще има течове...
Моля за мнения и отзиви Simple Smile

Изказа ли съображения архитектът? Важна е аргументацията за всички видове покриви, за да вземете информирано решение. Много ще зависи и как ще се изработи, та дори и чуждият опит не винаги ще бъде от полза и може да бъде приложен 1:1.

Общи условия

Активация на акаунт