Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 182
  • 803
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте, предстои ни закупуване на селски имот - в момента е парцел със стопански сгради. Оказа се обаче, че е с проблем. 30 квадрата от него попадат извън регулацията, та ще се опознаем и с общинската администрация. Аз доста се напрегнах от това, но мястото много ни харесва, цената също е предвид обстоятелствата, няма да се отказваме.
Консултирах се с геодезиста на общината, ще трябва ПУП-ИПР, за съвпаднат границите на регулацията с границите на имота. Без тази промяна няма виза, няма ток, вода.
Някой минавал ли е през подобна процедура? Горе-долу колко време отнема и много ли е ангажиращо като ходения, документи и тн? Може би зависи от общината, ние ще го правим в Ихтиман. Нямаме бърза работа и близки планове за строеж, но за да се подготвя психически. Съседи издирват ли се? Ние сме горе-долу местни, но в това точно село познаваме много малко хора все още, а съседния имот е необитаем.

# 451
  • Пловдив
Ей такова съобщение получих току що и го пускам специално за nelina_london да си знае с този климатик, колко неподходящ избор на отопление е направила Joy, а и за тези, на които им предстои да изберат Wink . За нас вече е късно, подведохме се по нейния акъл Heart .

Ох ,то много общо между климатика и вентилаторната печка .  Joy
 Тези дни вече температурата падна стабилно и си щракнах една снимка на консумацията .

Ето как се отразяват слънчевите печалби

Сетих се да отбележа нещо за fani ,която бе писала за ниската влажност .Ако мери с такъв уред ,какъвто съм щракнала ,може да има разминаване .Градусите съм ги сверила и са точни и вън и вътре ,но влажността е 37% ,вместо 23% или каквото показва снимката. Вярвам на рекуператора ,не на Лидълска машинка от 20 лв Simple Smile

# 452
Здравейте, предстои ни закупуване на селски имот - в момента е парцел със стопански сгради. Оказа се обаче, че е с проблем. 30 квадрата от него попадат извън регулацията, та ще се опознаем и с общинската администрация. Аз доста се напрегнах от това, но мястото много ни харесва, цената също е предвид обстоятелствата, няма да се отказваме.
Консултирах се с геодезиста на общината, ще трябва ПУП-ИПР, за съвпаднат границите на регулацията с границите на имота. Без тази промяна няма виза, няма ток, вода.
От написаното не става много ясно какво е извън регулация и защо. Предполагам, че става въпрос за урегулиран имот, чиято регулация не е приложена и не съвпада с кадастралните граници.
От последните промени в ЗУТ може да се издава виза и да се строи и в имоти с неприложена регулация, но е добре да си оправите имота.
За целта поръчвате скица и възлагате на някой да ви направи плана. Според мен само с ИПР няма да минете, ще трябва да се изготви и ПЗ.
Цялата процедура, с таксите и проектите (не знам какви са в Ихтиман) би трябвало да е от порядъка на 600-800 лева, като време - в най-оптимистичния случай 5-6 месеца.

# 453
  • София
Благодаря!
Като сума толкова ми каза геодезиста, иначе защо и какво, не мога да кажа точно.
Регулацията някакси свършва със стената на старата плевня. Оттам до границата на имота има още малко пространство, така си е и на скицата, и на оградата (каменна, стара сигурно колкото плевнята).
5-6 месеца ми се струва доста приемливо, ако е подаваш веднъж и чакаш дори звучи добре.

# 454
  • Пловдив
Писах в темата за дограми, но да питам и тук, ако някой има преки впечатления от Етем и Рейнърс, ще съм благодарна да сподели.

Бяхме избрали дограмата да е ПВЦ, но мъжът ми  реши, че ще слага алуминиева. Имаме оферта за Етем и Рейнърс, разликата в цената е доста голяма - 15000лв. Моля за мнение относно двете марки.
Изложението е югоизток, прозорците са високи - 250см, имаме плъзгащи врати и цвета ще е черен, та това са основните му доводи за избора, вероятно има право, но понеже в момента живеем в къща с алуминиева дограма  и в стаите, които  не се отоплят има конденз и това е големият ми страх! Верно дограмата е старичка и с двоен стъклопакет, но в студено време се усеща как фири.
Моля, ако на някой е монтирал на скоро, да сподели впечатления и необходима ли е допълнителна изолация на тухлите заради алуминия? Казали, че пяната при монтажа е достатъчна.

# 455
  • Пловдив
violence ,не си уточнила кой вид Етем и кой Рейнърс .Напълно подкрепям съпруга ти .При тези размери и цвят ,по-добре алуминиева .
 Етем Е45(по-стария вариант) имаме в голям ЕПК апартамент преди повече от 15 г.Не е имала никакъв проблем досега .С двоен стъклопакет е ,често едната стая не се отоплява и няма конденз .
Аз съм "за " Етем Е75 (входната ни врата е такава ,архитектът ни горещо ни препоръча профила ) ,казвала съм го много пъти .Най-добро съотношение цена - качество .
 Вратите от антрето към гаража  и от гаража към двора са  от обикновен алуминий с непрекъснат термомост и в средата с алуминиев термопанел .В гаража е супер студ и никога не е имало конденз .Всъщност , ако влагата в помещението е над 60% ,кондензира в най-студената точка .
При нормален монтаж ,спазете си да е на външен ръб ,сложете си мембрана поне отвън ,за да сте сигурни че фугата между нея и изолацията ще е въздухоплътна  ,със сигурност няма да има конденз .
 Лично за мен ,Рейнърс  не си заслужава с тази цена .
Винаги може да си сложите по 2см фибран от трите страни на отвора ,за да го нивелирате .

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 17:54 от nelina_london

# 456
Нелка*
Около година, около 1000лв, ололо 20 ходения по институции.

# 457
Може ли след като се бутне стара сграда – къща например – основите и да послужат за изграждането на друга,нова сграда? Или трябва нови основи да се правят?
Може, но ще ти е по-изгодно наново.

# 458
  • Пловдив
При нас ПУП ПРЗ (обединяване на 2 Упи) ни отне година и доста редувания на институции - кадастър и община .Някъде около 1000-1100лв излезе с проекта за обединение на геодезиста .

# 459
Нелка*
Около година, около 1000лв, ололо 20 ходения по институции.
Няма такова нещо. Ако е да се промени неприложена регулация по кадастрални граници, процедурата е по чл. 135а от ЗУТ и е нужна скица, после плана, внася се, издава се заповед за одобряване, която се съобщава на съседите и това е. Това изменение не подлежи на друго съгласуване - няма РИОСВ, РЗИ, Енерго, ВиК и др.

# 460
  • Пловдив
При нормален монтаж ,спазете си да е на външен ръб ,сложете си мембрана поне отвън ,за да сте сигурни че фугата между нея и изолацията ще е въздухоплътна  ,със сигурност няма да има конденз .

Много благодаря за отговора Нелина, за Етем 75 става въпрос, троен стъклопакет.
Казах  на мъжът ми за монтаж на външния ръб,  не можело, защото нямало къде да се хване перваза, който ще е от камък.

# 461
  • Пловдив
Е , первазът ляга върху изолацията .Слагате си транспортен профил отдолу на дограмата и след като се направи изолацията ,преди да се измаже се слага перваза от камък .Когато не е на външен ръб  ,се губи доста повече топлина през прозореца ,въпрос на сметки за всяка сграда .

# 462
Точно както nelina писа. Чудесно става.

# 463
  • Пловдив
Ей сега му натрих носа, каза "добре, добре, бг мамите всичко знаят".
Да попитам, има ли правило да се чака 6м след грубия строеж за слягане преди дограмата? Вчера един майстор ми каза: какви са тези глупости, къщите слягат с години, т.е напразно сме чакали.
Някой местил ли е сонда, купихме парцела със сонда, но е точно пред верандата, дали е възможно да се премести, към водопроводчик ли да се обърна?

# 464
  • Пловдив
Също имахме заварена сонда ,за което съществуване не знаехме и като започна да се копае се откри в буйната растителност .Точно пред вратата ,от която се излиза от гаража към двора .Според ММ нямаше как да преместим помпата ,защото си иска шахта на  мястото и както в последствие се оказа,се наложиха допълни манипулации и нови тръби ,защото филтърът се пълнеше с пясък и падаше налягането .Но,ако може ,и аз ще натривам носа  на ММ ,че тези капаци на шахти на неподходящи места са ми трън в очите  . Joy
 Без да искаме , при нас дограмата бе монтирана 6месеца след градежа .Не вярвам да има  правило за такъв срок .Иначе ,имаше един розбирач , който отказа да направи ъгловия прозорец ,точно заради бъдещо слягане и сигурно счупване на стъклопакета ,според него .Е , мрачните му прогнози не се потвърдиха .

Общи условия

Активация на акаунт