Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 200
  • 803
  •   1
Отговори
# 465
  • гр. София
Здравей Nelina. Какво означава да се монтира на външен ръб? На нас също ни предстои слагане на дограма в къща.
Може и на лично да не спамим.

# 466
  • Пловдив
Означава да се монтира на края на зида .Дограмата и тухлената стена да са наравно отвън .Вижте снимката на Драго .Всичко пред прозореца е само изолация .
Ако имате допълнителни въпроси ,няма проблем да ги обсъдим на Л.С.

# 467
Здравей Nelina. Какво означава да се монтира на външен ръб? На нас също ни предстои слагане на дограма в къща.
Може и на лично да не спамим.

# 468
  • Sofiа
Малко офф топик, но чета в темата и ми става едно мило, как аз преди 2 години питах в темата същите въпроси и започвах изтечение към ММ с "Нелина каза"🤣
И въпреки, че ми е мило, ми неее, не ми липсва, радвам се, шляпам си по топлия под, радвам се на 30те см изолация на покрива, които Нелина ми каза 😀 и се радвам, че не трябва да си блъскам главата с изолация, замазка...дограма

# 469
Аз не съм в положение да правя нова къща, ремонт ми предстои, но също редовно я цитирам от миналата година пред половинката Simple Smile

# 470
  • Пловдив
Аууу ,че мило ..Flowers Rose
 Толкова ми е приятно ,че съветите (от архитекта ни ,от ММ , и вече и от  мой , личен опит ),са допринесли по нещо и за вашите домове.
Ужасно ми е болно ,когато в реалния живот поднасям цялата информация ,която съм събирала ,на приятели , на познати , които строят , на клиенти на ММ и почти никой не ми се доверява  ,освен съседите ,които са видели наистина ползите от всички енергоефективни мерки .Накрая ,първият срещнат майстор им казва как и какво трябва да се направи и понеже е Мъж и е майстор и чинно изпълняват , защото той е казал ,че  така е най-добре .ММ е над нещата , все пак ,те губят , но аз се натоварвам от тази липса на доверие .Още повече ,че вадя изчисления ,обяснявам ...но не съм мъж  Simple Smile

Снимката на Драго е супер. Вижда се и външната мембрана на Илбрук .

# 471
  • Варна
То май много хора споменаваме Нелина. С добро разбира се. И аз съм с 30 см. изолация на плочата. И тъй като сега се замисляме дали да не строим,  много си мислим за нея и нейната къща. За огромно наше съжаление около нас започна много да се застроява. Бяхме постигнали спокойствие, комфорт, но около нас вече се говори за строеж на блокове. И сега търсим къща или парцел на по далечно място. Макар, че не знам дали искам да си причиня сагата строеж на къща.

# 472
Благодаря!
Като сума толкова ми каза геодезиста, иначе защо и какво, не мога да кажа точно.
Регулацията някакси свършва със стената на старата плевня. Оттам до границата на имота има още малко пространство, така си е и на скицата, и на оградата (каменна, стара сигурно колкото плевнята).
5-6 месеца ми се струва доста приемливо, ако е подаваш веднъж и чакаш дори звучи добре.
Толкова е, ако някой от съседите Ви не обжалва заповедта на кмета за одобрение на измененият ПУП. При нас така се получи с един съсед( Бог да го прости, че скоро почина.) който дори не беше разбрал, че промяната е в негова полза, т.к. продавачът на имота ни се отказа от едни 64 кв.м., които по според неприложената регулация трябваше да влязат в нашият парцел. Този съсед от простотия и неграмотнотт чак дело заведе и после дори не си плати съдебната такса, но уви това отне още 5 месеца, докато в Съда минат макар и проформа 2 съдебни заседания, на които Съдията дори не допусна жалбата да се разглежда по същество. Викате геодезист, замерва, давате данните в общината и те Ви издават заповед, която се съобщава на всички заинтересовани лица. Тече 14-дневен срок за обжалване от датата, на която даденото лице е получило заповедта и ако никой не обжалва, след тези 14 дни същата влиза в сила. После на база на новият ПУП Ви се издава Виза за проектиране.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 08:43 от Fatalina

# 473
Мда, nelina дава безценни съвети и с право заслужава най-малкото огромни благодарности за отделеното време и търпение Hug ! Gerundia, fatalina, nellytan и въобще всички останали списващи в темата я правят изключително полезна и слава богу лишена от дрязги.

# 474
  • гр. София
Благодаря на всички момичета, които споделят ценния си опит!

# 475
И на мен ми е изключително полезна темата, макар и да не ми предстои (засега) строеж на къща. С удоволствие я чета и не на последно място - заради много приятната и конструктивна атмосфера, както рече и Драго.
Благодаря на всички участници!

# 476
  • Пловдив
И  ти ,drago, и ти . Simple Smile
 Аз пък ще помоля ,ако някой има информация от познат ,реален потребител на енталпиен рекуператор ,да му отправи запитване как се движи влажността и при каква вътрешна и външна температура .Вчера го бистрихме с архитекта ни ,но никой от клиентите му не е с енталпиен .Обменяла съм инфо с един съфорумец ,но при него нещата са по-различни и не е база за сравнение .Много ми се иска да се разнищи има ли реална полза от обменянето на влага или не .
 За съжаление ,представителите на рекуператори за България ,премълчават доста неща .Този на Зендер ,не пожела да отговори на мнението ми във ФБ страницата му ,че  брандираните им филтри пропускат пушек ,за разлика от небрандиратите такива  и как това води до други промени с дебита .Намерих начин да се справя ,влизайки в менюто ,което е достъпно само за инсталатора (с код) .И ако бях купила рекуператора от тях ,нямаше да имам достъп до кода ,за да дойдат и да ме таксуват ненужно ,променяйки настройка с един клик от менюто .А , представителите  от UK ми го дадоха веднага щом им звъннах ,без значение дали съм техен клиент .

# 477
В България ,при монолитни къщи и при новите изисквания за земетръс ,  носеща е единствено стоманобетонената конструкция .По-тежките тухли я натоварват допълнително ,тоест те са смислени там където тухленият зид е самоносещ .
Ясно. Благодаря! Ще се консултирам при всички положения с конструктора.

# 478
  • Бургас
Огромни благодарности за всичко което се споделя тук, естествено и на Нелина. Жалко е това да не ти уважават мнението, но.... Забелязала съм, че не се цени даването на "сдъвканата"  информация. Колко време е нужно да се прочете купища информация, и накрая да няма оценка на този труд.
По отношение на влажността. Ние сме с термопомпа с конвектори и сега като паднаха температурите и влажността стигна до тези ниски стойности от 30 и... Затова от миналата година купихме уред за овлажняване на въздуха и сега е около 50 плюс, минус. Може с рекуперация да е по добре. Това само като информация.

# 479
  • Пловдив
И аз сърдечно искам да благодаря на Нелина и всички други, които споделяте толкова ценна информация, особено за такива невежи като мен. Моя мъж също пренебрегва мнението на жените и много ме дразни, че се предоверява на  майсторите!
И като кажа, че трябва еди какво си ме гледат странно...
Например за стъклопакета, четох препоръките тук за КБК, но казаха че става като парник лятото  с големи прозорци  /за Пловдив става въпрос/ и СЕГА ще слагаме 4S Evolution/Б/К.

Общи условия

Активация на акаунт