Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 204
  • 803
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, в етап на строеж сме на едноетажна къща 83 кв.м., на края на Пловдив.
В момента сме пред дилема с мъжа ми за избора между двоен (бало + Ка) и троен стъклопакет ( Ка + Бяло + Ка ) и другия вариянт ни е 4Сезона + бяло и 4 Сезона + бяло + бяло.  Къщата ни  е разположена запад - изток. Всекидневната ни е с южно изложение, в северозападната и североизточната част са спалните и WC. По мои предположения, лятото слънцето няма да нагрява директно във всекидневната, затова и клоним към комбинацията К + бяло, докато в спалните слънцето влиза сутрин между 8 - 11 в едната и към 16 - 19 в другата, но през останалото време ще са може би по-тъмни, затова отново мислим, че Ка прозореца ще ни е от полза.
Използвам този сайт за ориентир:

Офертите, които сме събрали са с няколко вида профил - Алупласт, Веко, Профилинк и Декьонинк. Обкова със сигурност желаем да е Мако. При родителите ми дограмата е с профил Алупласт и обков Мако, 32мм, двоен стъклопакет и те са много доволни, затова и клоним към Алупласт, но не много фирми работят с тях. Вашите впечатления какви са относно профилите? Всяко мнение ще е полезно.
Бюджетът ни е ограничен и можем да се вместим в двоен стъклопакет с Ка+бяло, обков Мако и някой от по-бюджетните профили. Чуденето ни е дали да инвестираме в троен стъклопакет макар и да надвишава планирания ни бюджет, дали тази комбинация стъкла ще е подходяща за нас, и колко значение има марката на профила.
В допълнение - За момента не е особено застроено. На отстрещната страна на уличката имаме съседи, на север една черешова градина, а на останалите страни е голо поле. В момента се застроява с къщи в близост до нашия парцел, така че не съм сигурна дали да държим на шумоизолация.
Бихте ли си дали мнението? Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 11:14 от tulip.

# 481
  • София
tulip., здравей и добре дошла!
Можеш да разгледаш мненията на nelina_london, изписала е тонове за стъклопакети, изложение и тлн, още повече, че и тя е в Пловдив.
Погледни и моите, ние сложихме Алупласт, троен стъклопакет. За 25,5 м2 прозорци, разликата между двоен и троен стъклопакет по спомен беше около 1300 лв. Може да не е шумно около вас, но не бих сложила двоен, разликата в темпераратурата в помещенията по-нататък няма да бъде малка. А колкото до Ка-стъклата, при южно изложение и в Пловдив, лятото трябва да бъдат засенчени, но пък зимата ще ви носят голям приход.

# 482
Бих препоръчал задължително троен стъклопакет. Топъл дистанционер. Изнесен монтаж с котви. 4с-б-к стъклопакет. 4с е най-иновативната технология от която не бих се лишил!

# 483
Нелина, а да те питам какво стана с идеята ти да си копираш и събереш постовете в блог? Blush
Знам, че е ужасна хамалогия да организираш в блог, но ти си такъв ценен извор на познание и информация, би било повече от полезно и чудесно!
Според мен, ако си направиш блога на някоя платформа, на която да имаш странично поле с реклами с монетизация, инициативата може дори да започне да ти се отплаща. Мисля, че ще имаш премного посещения и извън бг-мамма. Тук в Италия има един много смешен тип Салваторе Арандзула, който стана м и л и о н е р, понеже има блог с тюториъли за всяка възможна тъпотия. Как да си смениш батериите на дистанционното на колата например. Да, ама излиза, че хората търсят, кликат и voilà. Simple Smile

# 484
  • Пловдив
Barba ,надявам се това лято да успея с you tube канал .Беше планирано за миналото,но плановете се объркаха .През останалото време от годината ,не съм на работа само в неделя (рядко и в събота) и като добавя деца малки ученици + домашни задължения  едвам смогвам .За рекуперацията имам да кажа много неща,вероятно това ще е първото нещо .
 Довечера ще направя едно сравнение между K-бяло -К и 4S-бяло -К през летния сезон .Зимния сме го коментирали много пъти .
До тогава ,ако jele желае ,може да каже нещо повече за иновативното 4S в комбинация с вътрешно К ,лятото.

# 485
И  ти ,drago, и ти . Simple Smile
 Аз пък ще помоля ,ако някой има информация от познат ,реален потребител на енталпиен рекуператор ,да му отправи запитване как се движи влажността и при каква вътрешна и външна температура .Вчера го бистрихме с архитекта ни ,но никой от клиентите му не е с енталпиен .Обменяла съм инфо с един съфорумец ,но при него нещата са по-различни и не е база за сравнение .Много ми се иска да се разнищи има ли реална полза от обменянето на влага или не .
  .

Има ли толкова малки като за къща? Предполагам говориш за рекуператори с ERW, само при големи сгради съм виждал да ги ползват. И са много пъти по-скъпи от cross-plate рекуператор какъвто предполагам е твоят, не си представям как се изплаща за малка сграда вместо загуби на енергия при изпаряването от овлажнител.

# 486
4 сезона работи целогодишно, а К само зимата. Две различни технологии, които се използват в режим на отопление/охлаждане. В БГ има 4 сезона, мека зима, затова най-добре е да се комбинират двата вида стъкла.

# 487
Аз съм писала и преди. Никога вече 4S бяло Ка. Затъмнява осезамо, а аз мразя да ми е тъмно! Лятото пак ставаше мор и монтирахме климатици при изложения изток и юг. Зимата навън пече, а в стаята е ледник. Излизах на остъклената тераса, а там сауна, защото беше с Ка стъкло. Голяма иновация няма що. Сега сме с Ка бяло Ка и е рай. Топлото зимата влиза, това се отнася и за преходните сезони, а лятото е колко - 2 мес дали има? Ако съм в БГ ще се охлаждам, но не съм и не ми пречи. Живеем на доста по-голяма жега от Софийската...

# 488
  • София
"Мека зима" да ми беше казал някой при онази буря миналия месец, когато половин България остана без ток (вкл. ние за 24 часа)! И да не пропускаме, че винаги охлаждането е по-евтино от отоплението. Ако пък си в планински район, не се знае и лятото колко ще ти трябва да се охлаждаш изобщо, докато зимата със сигурност ще трябва да се топлиш и колкото повече слънце, толкова по-евтино ще ти е. Климатикът ни в хола напоследък по цял ден стои изключен, защото освен че слънцето ни топли, от време на време се налага и да отварям да влиза хладен въздух (да бяхме с рекуператор, щяхме да плащаме ток по-малко от среден апартамент в панелка) Simple Smile

# 489
  • Пловдив
4 сезона работи целогодишно, а К само зимата. Две различни технологии, които се използват в режим на отопление/охлаждане. В БГ има 4 сезона, мека зима, затова най-добре е да се комбинират двата вида стъкла.
По какъв начин работи целогодишно? Под иновативен продукт разбирам нещо със селективни способности .Например мембраната на Тремко Илбрук ,която има избирателна паропропускливост .Пропуска отвън или отвътре в зависимост от налягането и паропреминаването .
При 4 S имаме един и същ ефект и зима и лято - пропускат се 38%от слънчевите лъчи (в комбинация с вътрешно К) и се запазва добрия коефициент на енергоефективност .Ако не е вътрешното К ,което да запазва топлината ,как ще се представи 4S зимата ?Е,точно пиша и виждам мнението на Тони.Какво значение има колко е мека зимата ?И двата разглеждани вида стъклопакети имат еднакъв коефициент на топлозагуби .Тук се търсят слънчеви печалби ,и има карти по които да се видят какви са конкретно  по области в БГ .И преди съм твърдяла ,че 50% от отоплението ни зимата се дължи на слънчевите лъчи .За последните слънчеви и студени дни , конкретната сума на ден за отопление  е 1,50 лв ,благодарение на К стъклата .
Както казах ,зимният период сме го коментирали и там личното ми мнение е ,че К-б-К е много по-добър вариант.
  Лятото .
 Е , аз живея в един от най-неблагоприятните летни региони -Пловдив .Който и от двата стъклопакета да изберете ,изложен ли е на слънце ,се сдобивате с парник .И двете външни стъкла ще пропуснат слънчеви лъчи (да 4S ще пропусне с 1/3та по-малко) ,но вътрешното К стъкло ще задържи всичката тази топлина в дома Ви .
Приемам ,че външната Т е 35 ° .Да ,но това е Т° на сянка .Виждали ли сте колко е на слънце ?При тези градуси на сянка ,на слънце е над 45° .Получава се така ,че ако през прозорците ви пече и сте с 4S имате реален шанс ,вътрешната Т да стане по-висока от тази на сянка .Разбира се  с К-б-К ще стане още по-топло ,но и в двата случая няма да може да минете без охлаждане .
 Ако през прозорците не пече слънце ,със сигурност К-Б-К ще вдигне 1° повече вътрешната Т ,защото и отразената светлина участва в уравнението .И с двата стъклопакета при 35° външна ,без слънцепреминаване ще се достигне до 30° вътрешна ,защото :
1.Прозорците не са добър изолатор
2.Цялата топлина ,която отделяте с вътрешни дейности (топлина от  хора ,готвене ,пране ,хладилник ,къпане) си остава вътре .Така постепенно ,с всеки изминал ден температурата градира към по-висока .
  Нощното отваряне на прозорци върши работа при дневна от 35° ,само ако нощната Т е под 20° и имате големи срещуположни прозорци ,които правят течение и са отворени през цялата нощ .Външните щори вършат много добра работа ,но тогава няма значение с какъв стъклопакет сте ,нали Blush 
  През изминалите години съм обменяла много информация с хора с добре изолирани нови къщи ,с хора със страхотни технически познания   в сферата на IT или Техническите науки .Абсолютно всички с 4S стъкла ,през които пече по няколко часа на ден имат нужда от климатик .Отново се съгласявам ,че енергията която ще изконсумира климатика ще е по-малка ,отколкото с К стъкла .Всичките ни съседи с южно изложение ,изолация и 4S стъклопакет са на климатик лятото ,защото  не могат да издържат на вътрешна Т от 30°+ .

Най-проблемно  откъм избор на стъклопакет е югозападното изложение и чистият запад .Там трябва да се изчисли конкретно какви ще са приходите зимата и какво ще е прегряването лятото .
Най-приемлив вариант за тези изложения и за 4S-б-К е ако сте с подово отопление ,което е инертно и предпочитате да не прегрявате зимата,защото дори и изключено ,подовото продължава да отделя топлина .Същевременно,лятото нямате изградена система за охлаждане и всеки градус надолу ви е ценен .Остават да висят преходните периоди ,които с благоприятно време и К-б-К могат да ви спестят отоплението ,но тук има много условности .Ще чакам Valery да споделя лятото ,защото практическия опит е най-важен .

Всички Пасивни къщи  в БГ се изграждат на принципа на прозорци с К-Б-К ,които са засенчени лятото .По-генерален извод от това не мога да направя .Ако не могат да се засенчат с тенти ,растителност ,щори ,изборът е строго индивидуален ,защото няма идеален вариант ,който да работи най-добре и лято и зима .

Да допълня ,ако някой се запита защо ни е това вътрешно К лятото ,което съдейства за парниковия ефект .Защото зимата ни е крайно необходимо да задържи топлото ,да възпрепятства конденза  и без него енергоефективността на стъклопакета пада двойно (топлозагубите зимата през стъклата се удвояват).

Pako ,за ERV иде реч .Energy recovery ventilation ,която е на същия принцип като heat recovery ventilation(HRV с какъвто сме ние) ,но с хартиена пита ,която позволява преминаването на влага между потоците .

tulip  ,за къща , двойният стъклопакет не си заслужава .Ако има начин да си монтирате дограмата сами ,или пък да ползвате монтажист на частно (да му платите само надница) ,може да си я поръчате от голям производител (познат направи така) и  гарантирам ,че профилът с  тройния пакет ще дойде макс на цената на този с двойния .Е,гаранция няма да има ,но Пловдивските фирми и гаранциите са ох....по-добре да не се изказвам .
И сте прочели всичко по-горе ,ще видите че мнението ми е за 2К пакет ,а пред северозапада едно широколистно дърво .

# 490
Мисля че не сте запознати добре със стъклата 4С и параметрите им.
Това че няма пасивни сгради с такива не е вярно. Разбира се нямам намерения никой в нищо да убеждавам или да споря с вас. Ако желаете си сложете и 3 броя К стъкла, за по-сигурно.

# 491
  • София
Това сега някакъв опит за mansplaining ли трябва да се яви? Защото без същото детайлно обяснение така звучи. Да не говорим, че си адресирал (силно казано) само някаква част от обяснението на Нелина, а на моят коментар дори не си обърнал внимание, че да ми обясниш кое не му е вярното, при все, че живея в тази къща и не е като да теоритизирам Simple Smile

# 492
  • Пловдив
Мисля че не сте запознати добре със стъклата 4С и параметрите им.
Това че няма пасивни сгради с такива не е вярно. Разбира се нямам намерения никой в нищо да убеждавам или да споря с вас. Ако желаете си сложете и 3 броя К стъкла, за по-сигурно.
Много пъти тук и в темата за дограма сме пускали конфигурацията и точните показатели на Сейнт Гобейн  -светлопропускливост ,соларен фактор и т.н. Нужно ли е да ги нищим още веднъж ? Да ви кажа , в таблиците на производителите  няма различни показания за лято и зима .По БГ сайтовете на фирмите за дограма ,навсякъде изтъкват преимуществата им спрямо обикновеното стъкло .Кажете ми как точно 4S-б-К превъзхожда К-б-К зимата ?

Погледнах сяртифицираните ПК в passivehouse database и тук сте прав . Две от сертифицираните къщи (в едната съм била ) са с Климагард естъджи стъкло .До сега се чудех ,защо тези къщи  въпреки по-голямата си изолация от нас ,показват двойно по-лош резултат зимата  .Даже собственикът на близката до нас ,сподели че не е трябвало да прави такива големи прозорци ,защото с мъка докарва  изискванията за 15 kWh/m2a  .
Лично ние сме докарали резултат отопление от 5,3kwh/m2a по TFA  (Нетна площ без стълбище и стени по изискване на ПК  и при 24° вътрешна ,не 20° по изискване )  и 2kWh/m2a за  охлаждане (25-26°) , Дали архитектът ни ,сертифициран такъв ,ни е смятал всичко със софтуер на PHPP  и категорично е посочил стъклопакета от две К стъкла и неговите показатели ,монтаж и т.н. ,защото не е знаел за 4S  ? Joy

3 К стъкла няма как да се сложат ,защото две стъкла ,  едно до друго в една кухина ,  не могат за имат специални покрития .Вие защо не си направите двоен стъклопакет с 4S  и К ?
Тук винаги ,когато някой е питал за стъклопакет и дограма го е правил с  подробности като изложение  .Затова съм споменала ,че югозападът и западът са въпрос на личен избор ,условия за засенчване ,калкулации за конкретната къща и климатичната област .

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 07:11 от nelina_london

# 493
  • Sofiа
Ние се нанесохме къснон през лятото и нямам реална представа как се държът стъклата лятото.
За зимата обаче имам вече.
В слънчеви дни като се прибера вечер от работа температурата в спалните показва 23, при настроени 22 и подовото не се включва изобщо. В голямата дневна често е 25 при зададаени 24 в слънчеви дни.
В мрачни дни подовото се включва и поддържа зададената от нас температура. До тук съм изключително доволна.
Ние въпреки, че сме с подово имаме конвектори, така че не ме плаши "парника" за лятото, който съм си направила с тия Ка стъкла на югозапад

# 494
  • Бургас
Много интересна дискусия. Обаче аз като потребител не знам като монтират дограмата и съответните стъкла мога ли да разбера точно какви стъкла са сложили. Ние вече живеем и късно за промени. Четох, че със запалка според пламъка може да се разбере. Има лепенки на всеки пакет, ама го има и човешкия фактор. Та съм се чудила, ето сега дали съм с К или 4С. Вътрешното стъкло няма как.

Общи условия

Активация на акаунт