Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 206
  • 803
  •   1
Отговори
# 495
Относно двойния и тройния стъклопакет - това е нещо, което не е толкова лесно да смениш, ако след време решиш, че е по-добре троен вместо двоен. Аз бих си сложила 3ен стъклопакет, а бих вложила по-малко пари в нещо друго, което лесно бих сменила, когато имам повече финансова възможност (например диван).

Да дам и моите 5ст. за ползата от слънчевите лъчи през зимата.
Оня ден беше поне -10 градуса, но беше слънчево навън. В апартамента (двоен стъклопакет, не знам какви са стъклата) въобще не пускаме парно, когато е слънчево, защото от слънчевите лъчи е доста топло. При -10 навън, вътре беше 22-23 градуса. В стаите с подпокривни прозорци грее до 16ч.
В стаята където работя  е с подпокривни прозорци и за зимния сезон съм пускала отпление 4-5 пъти максимум.
В стаите без покривни прозорци в след 14ч не не се огравя от слънцето и ако е било сумрачно след 16ч пускам парно. Ако е било слънчево през деня и вечер не се налага да пускам парното (пускаме само в стаята без покривни прозорци).

Сега за къщата.  Съклата са К-Б-К. Няма отопление. В най-студеното помещение е 10градуса. Най-топло и зиме и лете е на тавана. Там има 4 подпокривни прозореца.
Лятото (в най-горещите дни) наши приятели ни бяха на гости и спаха в къщата.  Докато направим закуска и докато закусим стана 13ч и решихме, че ще ходим да обикаляме из града. В момента, в който излязохме от къщата осъзнахме, че навън е адска жега. В  къщата това въобще не се усещаше, даже в банята и спалнята на 1-вия етаж си беше откровенно хладно.
В неделя беше доста студено навън, а ние решихме да отскочим до къщата да свършим нещо набързо. Е свършихме нещото в стаите, които се огряват от слънцето. Не сме включвали отопление, защото там където напичаше слънцето беше приятно топло.

# 496
БАН има в София демонстрационен павилион по програма за повишаване на енергийната ефективност с иновативен стъклопакет с циркулираща вода, който променя g стойността си спрямо сезоните.
Най-общо казано е замерено, че най-ефективен стъклопакета е зимата 4 месеца с g=0,6, преходните сезони 4 месеца с g=0,2 и лятото 4 месеца с g=0,1. И тъй като стандартният стъклопакет няма свойствата да мени соларния си фактор е изчислено, че оптималния такъв за нашите географски ширини и по-конкретно София е около 0,4 или 40% което не може да постигнеш само с К стъкла.

# 497
конкретно София е около 0,4 или 40% което не може да постигнеш само с К стъкла.
Ама това не се постига и с 4S и после освен всичко седим на крушки от 16 часа вместо от 18 часа, най-общо казано, без да се хващаме за конкретния час.
И остава проблемът на 4S как печелим от слънцето зимата?

# 498
Здравейте отново, много ви благодаря за отговорите! Simple Smile Везните клонят към троен стъклопакет, като ще се поразтърсим за производители и монтажисти като вариант.

sofyia мога ли да попитам коя система на Алупласт сте сложили, тъй като в момента ни предлагат за троен стъклопакет Алупласт Ideal 4000 , с възможност за 38мм и 42 мм ширина на стъклопакет? Това дали е достатъчна ширина? И ако не е тайна, коя фирма използвахте?

# 499
Тесни ми се струват, но ако това е максимумът, то 42 мм сложете. Нашите стъклопакети са 44. Сега ще слагаме 52.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 11:33 от drago_2008

# 500
Здравейте, чета темата (много е полезна), но рядко се включвам.  Да дам и аз моите 5ст в дискусията за 4 S стъклата.
Имам апартамент в града, на висок етаж, и хол и кухня западно изложение. В хола лятото не можеше да се влезне, парник направо ! Решавам аз, че ще сменям дограмата,  и разбира се , споделям моя проблем с майсторите. И естествено се набутвам по тяхна препоръка с 4S стъкло. И о боже, този хол от парник се превърна в ледник. Вън топло, в хола аз с климатик на мах , навлечена с фланели и жилетки! Умряха от студ зимата и преходните сезони! Най-много се чувства в преходните сезони  когато вън е топло, а вкъщи студ. Виж в западната ми кухня топлинно, прозорец даже отварям. От най-топлата стая хола ми се превърна в най-студената! От тогава съм си казала тиква повече такива стъкла.
И идвам момента да слагаме дограма на новата къща. И разбира се, същата дискусия: майсторите настояват за 4S, аз съм съм се запънала като магаре на лед : ще слагам К стъкла. Голям дебат, ММ вика слушай майсторите , аз не та не. Е, на моето стана. Сега се радваме на всеки слънчев лъч,  ММ се чуди още като гледа че изключваме радиаторите и е топло в 47 кв хол. Икономиите са огромни,  да не говорим колко е светло и топличко.  Та така Simple Smile Това е от мен Simple Smile

# 501
Мисля че бъркате соларен фактор и топлопреминаване на стъклопакета. 4С и К са търговски наименования. От стъкло до стъкло е възможно да има голяма разлика. Ние няма как да знаем на Вас какво 4С са ви сложили, с какви параметри е и тн. Зимата очевидно К стъклата са по-ефективни. През останалите 8 месеца в годината обаче (за София) 4С е по-добро.
Хубаво е да се отбележи, че какъвто и троен стъклопакет да изберат без значение на търговските наименования трябва да се гледа Сертификат с параметрите. Те би следвало да са доста близки (за различните видове покрития на стъклата) и да се целят в по-нисък коефициент на топлопреминаване и соларен фактор около 40%. "Затъмняването" с 4С би следвало да е около 15%.
С това приключвам темата, тъй като всеки има глава на раменете и може да направи информиран избор.

# 502
А на чист запад по-добре К-Б-К или 4С-Б-К? Ето това не съм решила още...

# 503
jele3 дали може да споделиш какви стъкла препоръчваш на твоите клиенти?  И ако може да дадеш линк или снимка на параметрите на самите стъкла. А ако можеш и параметри на самия стъклопакет, ще е още по-добре.

Поточе , ние и на запад сложихме K-Б-К. От тази страна обаче има големи широколистни дървета.
Лятото беше хладно (на мен ми е студено) в западните стаи.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 14:01 от nellytan1

# 504
Благодаря, nellytan! Нямам да имам никакви дървета, евентуално ще садя и ще чакам да пораснат след десетина години Laughing Та, затова се чудя.

# 505
jele3, стъклата моите 4С бяха на  Сейнт Гобен. Не разбирам, ние в една и съща София ли живеем? Ми ние от октомври края максимум, та и по-рано, почваме да се греем с климатика докато пуснат ТЕЦ-а, после чак до края на април. Това прави 6 месеца пълни. После по спомен го карам, но до края та юни е ОК. Остават топлите юли, август и някой ден на септември. Е то какво излезе, че тия 4 С са от полза 2.5 мес.?! И през всичките 12 мес. ми затъмняват. През слънчевите дни на другите 6-8 месеца пък не ползвам слънчевата топлина. Със сигурност тия 4С са ефективни ама в грешния сезон - зимата, защото лятото 2.5 мес., в помещението, където ги имахме монтирани, беше жега и ММ си сложи климатик.

# 506
Здравейте. Имам въпрос за бъдещ строеж на къща.
Какви тухли препоръчвате - какво мислите за Младост? Или виненбергер, цената не е много с голяма разлика?
Каква дограма като стъклопакет, защото мъжа ми държи на разни  петорни, шесторни, има ли смисъл от такова нещо?
И последно - впечатления за подово отопление? Излишен разход ли е или има смисъл?

# 507
  • София
Нищо не разбрах от тези дискусии със стъклата, кога трябва да ми е студено и кога топло... Ние сме с 4С+бяло+К зимата слънцето си грее и топли, лятото си пече и в жегите е парник и пускаме пердета, междинните сезони е супер... Май само разсада ми страда нещо с тези прозорци 🤷‍♀️
Иначе не знам колко е от значение освен дали са К или 4С, ние сме със Salamander Steamline 76, 5камерна

Подовото е супер райско😁 никакъв излишен разход не е, най-уютното и приятно отопление, на което съм живяла.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 16:28 от Angel_Dust

# 508
Аз за подовото да питам. Много искам такова в бъдещата къща, но пък не искам плочки за подово покритие. Тези, които имате подово с каква настилка сте?

# 509
  • София
Плочки и ламинат, не виждам кой знае каква разлика, може би плочките са една идея по-топли на краката, разликата в стаите е половин градус, най-мн един... Все още нямаме термостати и навсякъде грее еднакво, от др страна може разликата да идва от етаж, изложение, слънцегреене и тн

Общи условия

Активация на акаунт