Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 232
  • 803
  •   1
Отговори
# 510
  • София/Варна
При нас само баните са с плочки. Наистина са по-топло от ламината.  Отопляваме различно стаите. Децата често ги няма за дълго в къщи и намаляваме там температурата. Екстра си е ламинат с подово, специална подложка и по-тънък ламинат и е мнооого кеф.

# 511
Здравейте, следя с интерес темата, ние сме на етап идеен проект. Може ли да ме ориентирате подовото отопление като инвестиция как излиза? С ток ли се прави или по друг начин? Преди години имахме подово в един апартамент и помня,че беше на ток,не знам сега дали има други алтернативи

# 512
  • Sofiа
Мона, а това подово с какво ще се захранва: газ, термопомпа, пелети.....?
Ние сме с подово и термопомпа. Настилката ни е гранитогрес. Когато се консултирах с изпълнителите на инсталацията у дома относно настилката, ми казаха, че няма да е проблем и с ламинат да сме където искаме - само разхода за енергия за подовете с ламинат ще е една идея по-висок. Имаше и конкретни цифри, но не ги помня.
Имайте предвид, че при нова, добре изолирана къща с малки топлинни загуби, с ниско температурно подово и термостати може да се получат разминавания между очаквания и реалност. Подовото пак ще си топли супер, но усещането с боси крака при зададени 23 градуса примерно няма да е мега топличко. При нас в баните и още няколко малки помещения е без термостати и е настроено да поддържа висока температура и там си е топло бос по пода, но в стаите с термостати при настроена температура под 25 градуса в помещенията, пода не е  "истински" топъл, не е и ледено студен. Аз бях наясно предварително и го пиша само в случай, че нямате тази информация и имате друга нагласа. Добре е да го имате предвид при избора на подова настилка.

Писала съм едновременно с be-lla и частично съм и отговорила на въпроса 😀
Цялата ни ОВК инсталация излезе около 30000 лв с термопомпата, конвектори, бойлер, буферен съд, подовото и xps-a, термостати и т.н. Частта на самото подово беше около 1/3 от тази сума, но тези цени са отпреди 3 г и не са актуални.
Тогава събирах и оферти за опцията с газ с цистерна в двора и сумата беше сходна.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 20:27 от Valery

# 513
  • София
Е ти и не искаш да ти пари на краката, а и не може, тя Т на водата която циркулира всъщност си е доста ниска. Просто не ходиш по леден под, обаче понеже топлината идва отдолу, комфорта е мн различен.

# 514
Най-много харесвам дървен под и искам паркет навсякъде, но май тогава няма как с подово. Иначе отоплението ще е с термопомпа. Все още се чудим дали камината да е с водна риза, но май става сложно. Добре че е далеч още реализацията и имам време да се чудя🙂

# 515
  • Sofiа
Е ти и не искаш да ти пари на краката, а и не може, тя Т на водата която циркулира всъщност си е доста ниска. Просто не ходиш по леден под, обаче понеже топлината идва отдолу, комфорта е мн различен.
Не твърдя, че няма комфорт с подовото, напротив. Аз си го обожавам и съм много доволна от цялата си ОВК инсталация. Това е едно от малкото неща по къщата, за които нямам грам съмнение, че правилно сме си го избрали и добре са ни го изпълнили Heart и чакам с нетърпение лятото да видя как щв се справи с охлаждането

Но моите изпълнители са ми споделяли за клиенти, които са имали очаквания за осезаемо топъл под и са оставали разочаровани. Мисля че това с разочарованието се слупва предимно с хора, които са имали старо подово преди в жилища, където пода е осезаемо топъл като ходиш бос по него.
Мона, не знам колко сте далеч от реализацията, но на етап проектиране трябва са сте наясно с желанието си за отопление

# 516
  • Пловдив
Извинете ,че от подовото ви връщам пак на стъклата ,но имам време само вечер и докато изчета всичко и отговоря ,вече сте сменили темата .
  Много ми харесва дискусията за К срещу 4S ,защото в градивните дискусии изскача зайчето от шапката .
 Започвам с учените от БАН .Браво ,чудесно е ,че има такъв проект и той доказва тезата ,че две К стъкла са най-подходящи за зимата . Дефинирам "зима" като сезон ,в който се отоплявам . При Пловдивските къщи ,темата не е за апартаменти ,отоплението започва Октомври и приключва около средата на Април (констатация от последните 3 години ) .Уж по-топъл град ,а в София зимата се оказва по-мека с тези 4 месеца  . Simple Smile
 Лятото БАН също са доказали ,че нито единият от двата стъклопакета не става без охлаждане .Дотук всичко което са доказали БАН съм го казала в предишните  два поста .И сега ,ако накрая констатацията ,че средно аритметично по-изгодно е 4S стъкло със соларен коефициент 0,4 е дошла от БАН  ...Без да изчислят колко ще икономисаме като енергия зимата и колко ще загубим лятото е крайно несериозно  и неможе да води до никакъв средноаритметичен извод .И накрая ,стъкло което нито отговаря на критериите за зимен ,нито за летен ,нито за преходен сезон е победител  Joy  За тези неща си има формули в наредба 7 за енергоефективността  ,която пресмята по ден градусите за региона ,изложението ,месеца , Uw ,соларен фактор ,дори  външната стена с това изложение и нейния цвят (светъл.,тъмен)   и достига до приходите от слънчева енергия .Jele ,ти като човек в тази сфера го знаеш ,че такова нещо като средноаритметично на соларен фактор няма .

Винаги ,когато някой ми е писал на Л.С.да се консултираме  за оферта от фирма за дограма  ,съм казвала как трябва да се поискат точните данни за стъклопакета .Точния вид и марка стъкло .Много е важно ! Съгласна съм ,че има турски стъкла ,гаражи производства и един Бог знае с какви спецификации .Едно време се водеха Всесезонни ,сега 4 сезона .
  Никога не съм твърдяла  ,че 4S  не пропуска слънчеви лъчи .Откъде иначе идват тези 36-38% соларен фактор в комбинация с К стъкло ?
Обаче ,как се смятат процентите различия  между двата вида стъклопакет ?
За хората ,които не са много на "Ти" с математиката ще дам следния пример .Имате  36 лв ,а половинката Ви има 53 лв .Да ,той има само 17 лв повече от вас ,но това всъщност са почти 50% повече от вашите пари .
Същото е със стъклата .Имате комбинация от 4S(Planitherm 4S Evolution)- бяло и К (Planitherm XN) със соларен фактор от 36% ,обаче К-б-К от същия вид е със соларен фактор 53 % .Това доказва,че с втория вид ще получите 50% повече слънчеви печалби ,в слънчев ден спрямо това с 4S .
Фактор светлопропускливост .
Ами не е 15% .
При комбинацията с 4S   светлопропускливостта е 55% ,а  с К-б-К е 73 % .Така с второто ще получите 30% повече светлина .Сетих се нещо ,което ми каза архитекта ни .Ако искаш да ти е 30% по тъмно и по-малко да ти топли стъклопакета ,пак си сложи К-б-К ,но намали големината на прозорците с 30% .Така ще имаш  същата светлина и топлина като по-голям прозорец с 4 S ,но ще ти е по-енергоефективно .Един прозорец има Ug от минимумум единица с монтажа ,а при една тухлена стена с 10 см стиропор ,този коефициент е 0,25 .Доста хора ,които боравят с коефициенти ще го разберат .

Valery ,много благодаря че се включи .Както казах ,  с 4S има добив на топлина от слънцето ,но тя не е голяма .Понеже сте с подово няма как да оцените точните печалби от слънцето защото ,когато слънцето започне да напича и да вдига градусите ТП продължава да работи докато достигне работния хистерезис (градусите ) при който ще изключи .Да кажем ,че в хола поддържате  24° и когато се достигне 25 ,5°  ТП изключва .Докато слънцето грее ,тя продължава да работи ,достига заветните 25,5° и изключва ,но подът продължава да отдава топлина поне още няколко часа .Затова подовото е инертен вид отопление -отнема време да загрее и време да изстине .Когато се прибереш от работа  ,слънцето вече не пече и къщата вече е изгубила примерно 1° от момента ,в който е била в пика на слънцегреенето .Така се оказва ,че Т е достигнала 26° примерно .Ако стъклата бяха K-б -К ,най-лаишки казано температурата щеше да е 2° нагоре .Тук много ще възкликнат ,че 28° са много .Ами не са ,защото ако сте проветрявали нормално ,въздухът ви няма да е с висока относителна влажност и тези 28° ще ги усетите като 25° лятото .А,тези 28°,докато спаднат на 24° ще ви спечелят още часове на невключване на ТП .
 Съзнавам ,че това е много информация с цифри ,но незнам как по-простичко да го обясня .Затова казах ,че 4 S върви с подово отопление  и там няма да усетите дотолкова влиянието им ,колкото някой с конвектор ,климатик ,радиатор .

За да се усети едно тяло /една повърхност като топла ,то неговата  температура трябва да е по-висока от човешката .Обикновено ,температурата на пода с подово е около 28° ,което води до усещането , което Ейнджъл Дъст и Валери са описали като "не студен "  .

Ужас ,пак стана много дълго ,но който иска наистина да разбере какво стъкло да си сложи ще трябва да прочете и да направи собствен информиран избор .Ако имаше най-добър стъклопакет за всички изложения и сезони ,нямаше да съществува друг .

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 21:29 от nelina_london

# 517
Нелина, много благодаря за подробния коментар, дава още повече яснота.
Аз съм с нов въпрос - ако стъклопакета е от стъкла с еднаква дебелина това главно за шумоизолацията ли има значение? Четох на много места препоръки стъклата да са 4 -5 - 6 дебелина или 4 - 6 - 4 ,тъй като така по-добре изолирал стъклопакета шума. Но отделно от шумоизолирането, има ли друга значима разлика с един стъклопакет с дебелина на стъклата 4/4/4 ?

# 518
  • Пловдив
Да ,[ b]tulip[/b] ,при стандартна големина стъклопакет ,различните дебелини стъкла спомагат само за по-доброто шумоизолиране .Бях изчислявала със стъкла 6мм ,мисля че светлопропускливостта падаше 1% ,трябва да го заредя в калкулатора пак и да пусна резултата 1 .Когато стъклата са по-големи ,се налага да са с по-голяма дебелина .Например ние имаме 4-4-4 (последното е триплекс) и 6-4-6 ,защото калкулаторът на фирмата за дограма е показал ,че при тази големина неможе да се изпълни само с 4 мм (280×250 см) .
 Ще погледна какво съм си писала с моя познат с дограмата на "ишлеме" като цена и фирми за изработка и ще ги изпратя на Л.С .Бялата винаги е поне 20% по-евтина .

# 519
nelina_london, ние сме далеч от етапа с прозорците, но явно трябва добре да се запозная с теорията!
Дневната и кухнята ни са с южно изложение и огромни прозорци. Наясно бяхме, че се губи много топлина през тях, но така искахме, за да светло и просторно.
Като дойде време за прозорци, ще искам съвет!

# 520
Ето за нашите стъкла 6+4+6

първата ни оферта 4+4+4

В първата стъклопакетът има и Аргон, в другата е въздух. Но светлината е с 1% само разлика от дебелината на стъклата. Преди го обсъждахме с nelina.

# 521
Стъклопакетът Ви е най-висок клас! Параметрите ви са идентични с цитираните от Нелина - светлопропускливост 74 срещу 73% и соларен фактор 52 срещу 53%. Търсете причината за неудовлетворението си другаде.

# 522
Стъклопакетът Ви е най-висок клас! Параметрите ви са идентични с цитираните от Нелина - светлопропускливост 74 срещу 73% и соларен фактор 52 срещу 53%. Търсете причината за неудовлетворението си другаде.
Каква неудовлетвореност? Аз не се оплаквам от моите Ка Бяло Ка?!

# 523
Каква неудовлетвореност? Аз не се оплаквам от моите Ка Бяло Ка?!
Извинявам се, останах с впечатление че ви е студено и тъмно. Това сте писали поне.

# 524
  • Пловдив
Много интересна дискусия. Обаче аз като потребител не знам като монтират дограмата и съответните стъкла мога ли да разбера точно какви стъкла са сложили. Ние вече живеем и късно за промени. Четох, че със запалка според пламъка може да се разбере. Има лепенки на всеки пакет, ама го има и човешкия фактор. Та съм се чудила, ето сега дали съм с К или 4С. Вътрешното стъкло няма как.
4S е по-скъпо от К стъкло и нямат сметка да го заменят ,но грешка е възможна . И аз знам за теста със запалка ,пробвала съм го .

Yan25 , ние сме с тухли Младост Економик .Бях се спряла на Младост стронг ,но  когато се прибрахме в.БГ , фирмата вече бе построила половината къща с Економик .Тухлите не бяха никак лоши .
 Профилът на дограмата не е толкова важен като марка и дали е 5 или 6 камери .Всяка марка дограма си има нисък,  среден и висок клас .Изборът е взависимост от големината на прозореца и отваряемите части ,каква ширина стъклопакет позволява и т.н. Всичко е комплексно .Ако ще има 5 см изолация на покрива и пода и 10 см на стените ,множество термомостове , ми се струва някак странно да сложим висок клас профил ,а не среден .Енергийно ефективните мерки се разглеждат като съвкупност от такива ,а не  като отделни детайли.

Последна редакция: пт, 26 яну 2024, 21:24 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт