За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 108

• 34 354
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Имам питане относно изцяло кърмено бебе на 3 месеца и теглото му. За пореден път излизам напрегната от кабинета на личната ни лекарка.
Детето се роди 3600 и 53 см. Изцяло на кърма е, на 3 месеца и е 8 кг и 65 см.
Да , съгласна съм, че много качва, но от толкова повтаряне, че това не е нормално, вече започвам и аз да си задавам този въпрос.
Та, нормално ли е да качва толкова много? Храни се през 3 часа средно, вечер в 9 последно, после в 3 и от 9сутронта пак е през 3 ч горе-долу (+-30 Мин от време на време)

# 511
Като стане на 6-7 месеца ще спре да качва толкова и няма да е повече от 300 грама на месец. Храните през 3 часа ,което е напълно нормално ,видимо бебето ви качва много и на дължина явно ще е по-едро бебе ако и вие родителите сте едри хора няма защо да се чудите. Първата ни педиатърка ме караше да де чувствам по същия начин първо ми се скара ,че малко качвал след месец пък,че много качил и мъчех детето си да яде точно на 3 часа и то само 20 минути . Хранете детето си така както иска то !

# 512
Моите и двамата бяха 8кг на 4м. Големият се роди 3кг, малкият 3,500. И на мен ми казваха, че е много, но така беше до към 6м. После намалиха качванията. Големият беше 12кг. на 1г. а малкият - 10,500, но той не се спира за секунда, много се движи, на 6м беше 10кг и за следващите 6м качи само 500гр, защото на 7м се изправи, започна да пълзи, да се движи по мебелите и изобщо непрекъснато движение. А и зъбите започнаха да му избиват и не искаше да яде много. Батко му беше по-статичен и за него и на годинката ми се караха, че е много, но той беше нисичък и си изглеждаше пълен, а малкият е висок и направо си беше слаб на годинката. Сега е на 1г9м към 12кг. А баткото на 7г беше 19кг. Така че за мен наддаване от кърма не е проблем, само дозата на вит.Д трябва да е по-висока при бързо наддаване.

# 513
Бебчо е на 2 седмици. От днес започна да изяжда по 90-100мл АМ и то много бързо (до момента изяждаше по 70мл за около 50 минути, днес изяжда 100мл за под 30 минути). И трите пъти, в които ги изяде повърна някакво количество. Първия път дори през носа изкара. Тъй като не ми се иска да го водя по болници точно сега д тези вируси дали е спешно да го види гастроентеролог? Или може да повръща заради бързото хранене? 5 минути след като повърне почва да търси шишето, но не го дохранвам.

# 514
Valya1233,
Повръщане в разумни количества (примерно 2-3 супени лъжици) е физиологично и отминава след няколко месеца. При моето бебе беше най-изразено между 1 и 3 месеца. Оригвайте, дръжте поизправено доколкото е възможно.

# 515
Бебчо е на 2 седмици. От днес започна да изяжда по 90-100мл АМ и то много бързо (до момента изяждаше по 70мл за около 50 минути, днес изяжда 100мл за под 30 минути). И трите пъти, в които ги изяде повърна някакво количество. Първия път дори през носа изкара. Тъй като не ми се иска да го водя по болници точно сега д тези вируси дали е спешно да го види гастроентеролог? Или може да повръща заради бързото хранене? 5 минути след като повърне почва да търси шишето, но не го дохранвам.

Рефлукс. Има много информация, прочетете. Не е за подценяване! Важни неща- качествени биберони, техника на хранене, добро оригване, задържане в полу- изправено положение, след хранене, без друсане и качествено мляко. За лекар...по- скоро да изключи стеноза, но тогава повръщането е много сериозно. Това, което мен ме притесни са силните медикаменти, които предписват. Не бих дала. Ако успеете да се справите с общите съвети е най- добре. Ако продължи- качествено антирефлуксно мляко. Не Ви съветвам да давате медикаменти, както и пре/пробиотици, капки за колики и т.н. и не давайте вода- засилва повръщането. Всичко това, компрометира стомахчето и се оправя едно и разваля друго. Поработете. Не е ок да има остатъци от мляко в нослето, а търси още мляко, вероятно за да изплакне инстинктивно киселото, което се е върнало. Става омагьосан кръг. Иска да яде, преяжда,връща, не спи...
Да- израства се, но има какво да се направи, за да не е кошмарно положението и да е по-спокойно детето. Моят опит- шишета Нук, мляко- Хумана, без вода и без нищо друго, освен вит.Д, полу-легнал върху мен, без никакво друсане, удължени, а не скъсени интервали на хранене.
Успех и дано е леко!

# 516

Проверете самия биберон на шишето дали не е с голяма дупка и това да спомага за бързото ядене.

# 517
Бебето е повърнало веднъж и то днес и вече му се сложиха диагнози. Бъдете една идея по-спокойни, не всяко повръщане е рефлукс. И да слупва се бебетата да повърнат по различен от рефлукс или вирус повод.
Да, бебето с порастването ще се научи да суче по-бързо, важи и за кърмене и за шише. Проверете биберона, да не е с повече капки за възрастта и по преценка спирайте храненето за оригване, ако смятате, че поема много въздух. 30 минути не е баш скоростно хранене, възможно е и количеството да е дошло множко, след като от днес е хапнало повече. Не е ок да водите бебето на лекар ако е спокойно, няма температура и пиша/ака в норма. Уверете се и че млякото е приготвено коректно, не прекалено рядко/гъсто и с точното количество вода. Преди да хапне повече имаше ли по-голяма пауза? Пробвайте да намалите интервала на хранене ако смятате, че прегладнява и това води до по-бързото хранене.
Като цяло подходете спокойно, няма нищо необичайно в ситуацията.

# 518
  • Бургас
Мами, кажете ми, някаква хитринки при прохождане на бебето.
Той е на 9 м, мърда проходилката, НО, НАЗАД Simple Smile.

# 519
Хитринките са да не ползвате проходилка. Пуснете го на земята да лази, да се изправя и ще си проходи.

# 520
  • Бургас
Не може да лази - дебеличък е и едвам си вдига дупето.
Освен това, тази му невъзможност, страшно го изнервя и в нас става възстание Wink

# 521
Моя започна на 9 м да пълзи вуйнишката на 10 м вече на 4 крака ,моя съвет е да оставяте детето на пода повече време естествено ако плаче да го вземете ще го вземете разбирасе,но трябва да е на пода дори да не пълзи веднага нека си играе и все някога ще пропълзи. За проходилката ние на 9 м се научихме да я бутаме назад и след около 2 седмици започна и напред . Беше около 2-3 месеца с проходилката ,но не редовно ,защото започна да се изправя и да може да ходи с уокъра за това проходилката я продадохме и сега сме само с уокър . +това на 9 месеца не очаквайте,че ще тича разбирасе има и такива дечица,моя е на 1,3 г и е още с уокъра или за рэчичка сам не може да ходи

# 522
  • София
Хитринка - оставяте на земята и да се научи. Тия мускули трябва да закрепнат и да схване кое как става чисто механично, а самото тяло да съзрее и да стане готово за прохождане.

# 523
А, то детето даже още не лази, вие да ходи искате 😃 Има време за всичко, спокойно. Проходилката по-скоро пречи, отколкото да помага.
Това, че е дебеличък, не е пречка нито на лазенето, нито на ходенето.

# 524
Научават се за дни сами, по инстинкт. Пълзене, изправяне, то им е природно заложено. Само както са казали по-горе,  трябва да се остави на земята. Килограмите не им пречат, любопитството към заобикалящите ги нови неща е по-силно.
Има едни меки килимчета, много са полезни при първите опити като са още нестабилни, да не се удрят силно.
Аз си взех от тях сравнително късно, вече се изправяше и сега се чудя как сме карали без него. Случва се все още да забие главата (защото я ползва като трети инструмент за подпиране) и дори не плаче ако е на килимчето. Определено ми е по-полезно от проходилка, разнасям го във всички стаи.

Общи условия

Активация на акаунт