💫 Ханде Ерчел и Керем Бюрсин 💫 "Друг човек" и "Ако обичаш силно" /Тема 24/

• 43 034
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
От снимачната площадка

# 571
Здравейте,дами!
Чисто информативно искам да попитам дали отново някои от вас ще преведете епизодите на „Друг човек”. Не искам да звуча грубо,нито пък да изглежда така, че давам зор на някоя от вас.Спокойна вечер!

# 572
Каква хубава среднощна изненада!

Фраг № 2 за Епизод № 3:

Опит за превод:

Липсват ми толкова много неща.
Липсва ми да съм дете.
Изпитвам златният ти дъх оттук.
Да не живея и да не съм тежко бреме на плещите ти.
Липсваш ми, сърцето ми по-бързо бие от всякога.
Защото има някой, който ме вълнува.
Един мъж, харесва една жена.
Всички неща, които той ще направи, за да я привлече и поведението му, нагласите.
Тази любов пътува без да те познава.
Направих ли нещо, което да те ядоса?
Обсъждахме изявлението и тогава ...
Тогава какво ...
Тогава ти ме целуна, Кенан.

Преводът е с помощта на чичко Гугъл от турски. Не му се отдава на чичо още добре този език. Затова предварително се извинявам за всички неточности.

Алекс, Flowers Hibiscus мога да си представя колко ти е забавно!

k192, Flowers Hibiscus да, ще има превод и то съвсем скоро! Мъничко търпение още!

Чакам с нетърпение понеделник! Боже,  не мога да повярвам, че го пиша.

Много ми е интересно мнението ви по темата за отмъщението.

Мисля, че и друг път съм писала по този повод за разликите в различните религии. Намерих една интересна статия по тази тема:

Скрит текст:
Положителни и отрицателни черти в Исляма

"Ислямът е най-добрата религия с най-лошите последователи!"
Това са думи на един египтянин, с когото съвсем случайно се запознахме и ми сподели от дума на дума. Мисля, че това е основоположно твърдение, напълно отразено в днешния свят. Децата не бива да бъдат възпитавани с този светоглед, по ред причини, някои от които смятам да изброя. Стараейки се да бъда максимално обективна ще помисля и над, все пак, положителните черти.

1. Ислямът оправдава убийството като отмъщение, без да го поставя на първо място. Според Корана ако някой те удари имаш следните опции:
- Да отвърнеш - това е оправдаемо и не е морално осъдимо
- Да си замълчиш и да отминеш - по-добро и по-морално
- Да простиш в сърцето си - най-моралното

2. Ислямът признава 3 религии - юдеизъм, ислям и християнство.
Мюсюлманите вярват в Христос и го приемат за един от пророците!

3. Насилието над хора изповядващи една от тези религии не е приемливо.
Пример - жената на Мохамед е БИЛА ХРИСТИЯНКА и той НЕ Я Е НАКРАЛ да си смени вярата! (Естествен е паралела с насилственото покръстване през турското робство).

4. Джихад е свещена война - духовна, морална, политическа, физическа.
Джихад означава да се бориш с всчики средства, за да отстояваш това, което смяташ за правилно. Джихад е, когато се бориш за вярата си, защитаваш съседа ти, ако е нападнат от крадец, и т.н. Ако загинеш по време на Джихад, автоматично отиваш в рая, а именно такива са муджихидините - тези, които умират във "войната" с всичко чуждо.
За Джихад е достатъчно само един човек, не е необходимо лидер, главнокомандващ или каквато и да е организация. Елементарен пример са децата, които мятат камъни по въоръжени американски войници.

5. Животът на хора извън основните 3 религии не е ценен.
Убийството на "неверник" (примерно будист, пигмей или атеист) не е грях.

6. Йерусалим е второто по свещенност място за мюсюлманите след Мека.
Ако мюсюлманин не знае къде се намира Мека, като втора опция има да се обърне с лице към Йерусалим.

7. Забулването на жените НЕ Е от Исляма - това е арабска традиция, манталитет. Косата, примерно, се смята за красота, предназначена само за очите на собствения мъж.

8. Коранът забранява ВСИЧКО, което вреди на здравето. Това включва примерно пушенето и контактните спортове.

9. По време на байряма си длъжен да отделиш от 1/10 коча и да го дадеш на бедните. Същото се отнася и за 1/10 от парите, които печелиш годишно.

10. За разлика от Библията, която е редактирана, дописвана, цензурирана десетки и десетки пъти, в Корана е забранено да се променя дори една единствена буква, от това, което е диктувал Мохамед. (Който между другото е бил неграмотен.)

11. Разводът става като мъжът каже три пъти "Развод". Но ако жена му се окаже че е бременна, той трябва да се върне при нея или да ѝ осигури издръжка.

12. Многоженството е разрешено, само ако можеш да отделиш еднакво внимание, любов и средства за всичките си жени и е привилегия предимно за свръх богатите. (Мохамед е имал само една жена.)

Но да обърнем малко внимание и на мисленето, или иначе казано народо-психологията на мюсюлманите (религиозните)

1. По време на постите (байрями и т.н.) е забранено да се приема каквото и да било - вода, храна, пушене (принципно забранено от Корана!).
Ако обаче си болен - може. Има хора, които дори в болница са отказвали да вземат лекарства, защото е по време на пости.

2. В Либия е законно ако някой неволно убие човек, роднините на жертвата да го убият съвсем предумишлено. В определен срок.

3. Нападение срещу семейство, чест, религия или свещено място има само един начин да се възмезди - кръв. Дори и атаката да не е била с фатални последици. Пример : ако попиташ арабин как е жена му или съзнателно му дадеш да яде свинско, със сигурност ще те изгледа злобно, ще те изгони от дома си и е много вероятно да те пребие.

4. Прелюбодейството се смята за смъртен грях и се наказва с камшик. В Корана даже е написано колко удара. Жена няма право да се жени 3 месеца, след като е овдовяла - да се види дали не е бременна.

5. Арабите смятат, че ако е постардал някой техен близък, целта за отмъщение няма заначение - важното е да е в правилната посока.

Но да оставим за момент религиозните предразсъдъци на 1.2 милиарда души, засягяйки бегло и чисто бизнес-икономическият аспект в проблематиката на съвременното ислямско общество. Степента на дискриминация на жените в Арабския свят е различна за отделните държави. Мюсюлманките от Северна Африка и от Средиземноморието например са третирани по-добре в исторически аспект. Като цяло предразсъдъците са заложени в семейството и в персоналния статус, в отношението на администрацията и на практика - в състоянието на икономиката. Различни обзори показват, че само 30% от арабските жени участват в стопанския живот срещу 55% средно за света.

Въпреки постигнатия през последните години напредък, бизнесдамите от мюсюлманските държави все още са малоброен клуб. В общия случай те имат привилегирован произход или са направили кариера във фамилни предприятия. Тяхната популярност обаче е отражение на общата и по-широка тенденция млади, високообразовани жени да започват собствен бизнес, стимулирани от високата финансова ликвидност и от постепенната либерализация на икономиките от Близкия изток. По данни на ООН между 1990 и 2003 г. в Арабския свят се наблюдава по-висок ръст на дела на жените в стопанския живот /макар и от по-ниска база/ отколкото в другите райони на света. Последният доклад на Световната банка констатира, че представителките на нежния пол са били основни акционери /с над 15% дял/ в 13% от проучените четири хиляди компании от седем държави в Близкия изток. Този процент е по-нисък, отколкото в сходни извадки за Африка и Югоизточна Азия, но за разлика от тях в Залива размахът на бизнеса е по-голям и повече от половината дружества се управляват от техните собственички.

Мога още примери да давам, но няма смисъл - смятам, че за основното впечатление е достатъчно. Сигурно и пропускам много. Сега си представете толкова много хора възпитани от първия си ден в такава система от вярвания и традиции. Хора, които твърдо и безусловно вярват, че те са единствените, които ще отидат в Рая, и то ако убият, стига това да е "оправдано". Аз лично не мога да се съглася с никой от тези, откровено казано, абсурди от гледна точка на съвременния демократичен, християнски свят, поставящ жената в кучешката колибка със синджир на врата, който при показ на кичур коса от фереджето бива затегнат до краен предел - като за последно.

Източник: : https://www.teenproblem.net/a/6-lubopitno/13972-polozhitelni-i-o … cherti-v-islyama/

# 573
  • Кърджали
Миси... Laughing

Не ми се занимава да слагам субтитри....
Затова така ще сложа текста от фрага, а ако момичета им се занимава да ги сложат....

К: Толкова много неща ми липсват.
Липсва ми да съм дете.
Да не ми тежи от всяка глътка въздух.
Липсва ми да не тежи товарът на плещите ми.
К: Сърцето ми бие по-бързо от всякога.
Л: Защо?
К: Защото има някой, който ме вълнува.
К: Един мъж може да хареса една жена.
И всичко, което ще направи за да привлече тази жена,държание, жестове, пътищата по които поема...
Приятелят му: Това е любов.
К: Да не би да съм направил нещо, което да те ядоса без да се усетя?
Л: Ние спорехме...След това ти...
К: След това аз какво?
Л: След това ти ме целуна, Кенан.

# 574
Flowers Hibiscus Добро утро, прекрасни момичета! Flowers Hibiscus

Пожелавам ви един свеж, усмихнат и изпълнен с положителни емоции ден Simple Smile

Yellow Heart

Gift Heart

# 575
Добро утро! Flowers Hibiscus

Фрагманът
Алекс, благодаря! Flowers Hibiscus

https://videa.hu/videok/film-animacio/bambaka-biri-3-2-qxdq9uJxaYj6Vlfh

# 576
Мире, и ти не спиш. Бдиш! Grinning
Благодаря ти за фрага, на Алекс за превода, на Слънчева за субтитрите.

Интересен е фрага. Много даже. Историята започва да се разплита от една страна и да се заплита от другата. Не знам дали ви прави впечатление, но когато говори Доан, даже интонацията и тембърът му се променят. Възхитена съм от Бурак. Ханде не му отстъпва.
Малко обаче тежък ми се струва, че ще започне да става.

# 577
Здравейте,🌞
Каква приятна изненада за "Добро утро"

Дано епизодът довечера да е интересен, а не просто да се отбие номера..

Хубав ден на всички!

# 578
Ще има епизод днес. Надявам се, че още следобед.
Малко остана.

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 11:16 от midnight__sun

# 579
Ако не готвехме новия епизод на ДЧ, да сме изписали темата досега....новото начинание ни пречи на форумния живот. Joy Когато пусна епизода, ще ви посоча един момент от него като времетраене, много моля да го изгледате поне него. Във всички преводи на всички езици беше объркан този момент, а е важен. Още малко. Sunglasses

# 580
Ако не готвехме новия епизод на ДЧ, да сме изписали темата досега....новото начинание ни пречи на форумния живот. Joy Когато пусна епизода, ще ви посоча един момент от него като времетраене, много моля да го изгледате поне него. Във всички преводи на всички езици беше объркан този момент, а е важен. Още малко. Sunglasses
Как поне него?
Моля да изгледате всичките 2 часа и 11 минути. Satisfied

# 581
Хаштагът на епизодът тази вечер е:  #Vazgeçme (Не се предавай)

Yellow Heart

Gift Heart

# 582
Очаквайте скоро....

Много е бавно качването в този сайт. До 1ч ще ви пусна линка, надявам се и по-бързо.

# 583
Керем с фенки

# 584

Общи условия

Активация на акаунт