Red Pill Редпилнати мъже/жени

• 67 889
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 1 950
То и мъже има с твърде високи изисквания към другите, и твърде ниски към самите тях. Поне котки да гледаха, а то майките им тях гледат обикновено.

Какво стана с русия красавец със сините /зелените очи, който беше много влюбен в теб, а ти му пишеше, когато ти било скучно, пък после се оказало, че за пари те търсел и не бил влюбен? Жените са също толкова подвластни на добрия външен вид на мъжете, а мъжете от своя страна също нерядко използват външния си вид, за да получат изгода.

# 1 951
  • София
Когато чуя за мъж, който на 35-40 тепърва си търси компания, първото което се питам защо досега никоя не си го е харесала. Убедена съм, че заплатата е само симптом.
Възможно е да е толкова зает да изкарва пари, че да не няма нормална връзка, с надеждата, че това е водещото. Всъщност, това се отнася и за жените. В Дяволът носи Прада се разказва за такава жена - която няма време за гаджето си.
Ето едно предимство на "лошия" мъж, който живее при мама - няма наем и може да си позволи да черпи, което иначе еманципираната жена ще приеме снизходително, ако тя самата плаща наем.

# 1 952
  • France
Не знам... дори и лекарите в моята компания, въпреки тежкото и дългото следване и последвалите дежурства, са с половинки и бебета. Какви ще са тези пари дето се копаят и денем, и нощем Thinking

# 1 953
  • София
Пак стига ме до въпроса за половинките - ако и двамата са лекари и бачкат на по 2 места, дали ще им остане време да започнат и развиват връзка? Ако вече са заживели с някого, положението е малко по-сигурно, защото все пак стъпката е направена.

# 1 954
  • France
И такива познавам. Че и двамата хирурзи в болницата. Явно се справят, защото две деца имат.

# 1 955
  • София
Скрит текст:
Айде аз да отговоря с малко закъснение. Вероятно бих изпрал първата - първо, че като е образована и с хубава работа ще имаме повече общо помежду си, второ, че и с нейната заплата селейният доход ще се увеличи и ще можем да си позволяваме повече неща. Защото парите никога не стигат, а стандартът на живот може да се вдига неограничено.

Благодаря за отговора. Всичките ми познати мъже са отговаряли по същия начин. Казвали са и че без жена си не биха си позволили по-голям апартамент и отглеждане на дете (да кажем, ако останат самотни родители). Животът е твърде скъп, че мъжете да се правят, че парите нямат значение.
И maia е абсолютно права. Хипергамията е да се омъжиш за по-висок статус. Да изкараш 500 лв отгоре не те изкачва нагоре по социалната стълбица. По тая логика с мъжа ми всяка година се редуваме кой е по-хипергамен.

Всеки си интерпретира понятието както му е удобно. Лъвица каза, че хипергамията е свързана с по-висок финансов статус, ти казваш по-висок социален статус, а всъщност (според статията, аз не съм нито социолог, нито философ), става въпрос за комбинация от фактори.

По-горе даденият пример с учителка и водопроводчик, тя е хипогамна по отношение на образование и социален статус, но хипергамна по финансови критерии.

Попринцип самата дума хипергамия, значи да влезеш във връзка с някой с по-висок социален и образователен статус /the action of marrying or forming a sexual relationship with a person of a superior sociological or educational background - oxford dictionary/. Изследването, което цитира Лизи разглеждаше финанси и образование, но някак омаловажи образованието (което било отпаднало като хипергамност) за сметката на финансите, които се оказват по-устойчив, но не непроменим фактор.

Темата тръгна обаче не от тези неща, а от редпилърското твърдение от първия пост
Women are, by nature, ... hypergamous

И ние тук обсъждаме точно точва - дали "кодът" на жената е да търси мъже, които я превъзхождат в социален и образователен статус и ще прави това независимо от всичко, или това е по-скоро продиктувано от външни обстоятелства - социални, културни и правни. Това, че една жена встъпва в брак с мъж, който изкарва повече,не я прави автоматично финансово хипергамна - бракът е такъв, не жената. Разликата във финансите може да е плод на случайност, а не търсен или решаващ фактор. Тоест, и това също е един от подводните камъни на изследването по темата - съществуването на такива бракове и мнозинството им не доказва хипергамията като женска природа. И отново повдигам въпроса за мъжкия избор и доколко влияе желанието (или нежеланието) на мъжете да се събират с жени, които изкарват повече от тях. Изследването е изключително едностранно в това отношение и поставя цялата тежест на избора на партньор върху жената и нейните желания. Още една причина да бъдат поставени под съмнение някои от заключенията.

# 1 956

И как тогава повечето мъже над 30-35 на държавна работа имат семейства или поне сериозна връзка? А в провинцията и по-рано даже.
Тези, които се сещам имат или странични доходи, ходят на частно, наеми от имоти, и т.н. или са амбициозни и на 35-40 вече са на ръководни постове, съответно с по добро заплащане.
Обикновено тези, които се задоволяват със заплатката и работата с минимално натоварване, както и живот при мама, на тях не им връзват. Което според отричането на хиперхамията не би трябвало да е така.

# 1 957

Разбира се, че го твърдя аз. Това да не е физичен закон, че да има неоспорими доказателства Joy Не само ти цитира разни статии и аз го направих, и там точно това беше хипотезата (нали правиш разлика в термините). За пример беше дадена статистиката, че през 70те броят на хипергамните двойки пада за сметка на хомогамните. И като причина се даваше влизането на жените в пазара на труда. И да напомня, 70те са когато половината двойки от твоето изследване влизат в пълнолетието си.
Не разбирам защо се палиш. Аз не виждам коректни аргументи от твоя страна. Направи като Лъвица (първо прочети, каквото даваш за пример докрай) цитирай точните места, които защитават твоята теза. Когато още работех с научни трудове и пишех - така се практикуваше по спомен.  

Всъщност, за каква хипергамия говорите? В статията я разглеждат по три отделни показателя: социален статус, образование и финансово състояние. Коментира се в самото начало, че прогресивно намалява процента на хипергамните жени, за сметка на хипогамните. Това е свързано с феминизма и с увеличеният процент жени с висше образование. Аз лично имам забележки към статията, но за мен беше интересна в личен аспект.
И аз това прочетох, но явно Бизи не е съгласна. И сега се пали и скача по абсолютно неразбираем за мен начин. 🤷‍♀️

Ти преди няколко дни твърдеше, че модерните жени сте били съгласни, че нямало място за хипергамията в днешните отношения, и питаше защо се говори изобщо за статус при обсъждането на това понятие. Та, не без основание се съмнявам дали се разбира изначално и дали се прави разлика за какво става въпрос. Simple Smile
И, извинявай, но не мога да приема насериозно "защита на теза", когато се демонстрира в предишни коментари неразбиране на базови понятия.

А относно последното, то и аз се чудя, как може жени, уж запознати с научна дейност, да не разбират за какво става дума в проучването, но ще си остана с чуденето, явно Simple Smile Само броят на графиките и табелите би трябвало да подскаже, че се проучва нещо повече от образователната хипергамия Wink

# 1 958
  • София
Бизи, доколкото разбирам, научната дейност е свързана със заядливи коментари насочени анонимно към други хора?

И как тогава повечето мъже над 30-35 на държавна работа имат семейства или поне сериозна връзка? А в провинцията и по-рано даже.
Тези, които се сещам имат или странични доходи, ходят на частно, наеми от имоти, и т.н. или са амбициозни и на 35-40 вече са на ръководни постове, съответно с по добро заплащане.
Обикновено тези, които се задоволяват със заплатката и работата с минимално натоварване, както и живот при мама, на тях не им връзват. Което според отричането на хиперхамията не би трябвало да е така.

Какво отношение има хипергамията към живеещите при мама? Налага се да го повтарям за пореден път, но липсата на хипергамия не значи липса на всякакви критерии. А хората не се делят само на амбициозни шефове и убитаци, живеещи на мамино обслужване. Има много варианти по средата, и шефовете не са единствените, които създават семейства.

# 1 959
Лъвица, това си е твоя интерпретация. Заяждане не виждам. Просто констатация на факти.

Хубаво е като се обсъжда нещо (дори и във форум да е) да се разбират нещата, а не просто да се намираме на приказка.

# 1 960
  • София
Ами ако от моя гледна точка ти не разбираш нещата? Wink

# 1 961

Според мен точно там е проблема - всеки се смята за последна инстанция по въпроса и не приема чуждо мнение. Аз си признавам честно, че не съм експерт и мога да коментирам само за да се намирам на приказка, без да претендирам за достоверност. С други думи, не съм специалист и изказвам лично мнение, според лични впечатления.

# 1 962

Казваш тогава конкретно как не ги разбирам нещата. Това не е заяждане, а изясняване и няма нищо лошо.

# 1 963
  • София

Според мен точно там е проблема - всеки се смята за последна инстанция по въпроса и не приема чуждо мнение. Аз си признавам честно, че не съм експерт и мога да коментирам само за да се намирам на приказка, без да претендирам за достоверност. С други думи, не съм специалист и изказвам лично мнение, според лични впечатления.

Разбира се. Минимум не сме научен форум. Аз нямам претенции към другите, нито ги квалифицирам напоително тях и мнението им. Разсъждавам и се аргументирам по дадената информация и въз основа на аргументите дадени от отсрещната страна. Но понеже се изтъква науката, емоционалните коментари с лични квалификации не ми се връзват. Науката трябва да лежи на факти, да е възможно най-обективна и безпристрастна.

Казваш тогава конкретно как не ги разбирам нещата. Това не е заяждане, а изясняване и няма нищо лошо.

На няколко пъти коментирах линка, който си пуснала, включително с цитати. Но ще дам пример - ти твърдиш, че изследването доказа нещо, като дори авторите дават алтернативно на хипотезата си обяснение - "stalled evolution" беше терминът, доколкото си спомням. За сметка на това, ти вече от няколко страници подскачаш, че някой имал мнение, което не ти харесва.

# 1 964
  • France
Обикновено тези, които се задоволяват със заплатката и работата с минимално натоварване, както и живот при мама, на тях не им връзват.
Ами и аз това казах, заплатата е само симптом.

Три потребителки имаме една и съща итерпретация на дадена статия. Може и да е просто случайност. 🤷‍♀️

Общи условия

Активация на акаунт