Професия учител - 17

• 56 325
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Според мен пък, в днешно време обучението в университета не те подготвя достатъчно добре за реалната работа в класната стая. Говоря поне за ПНУП, за другите специалности в гимназия може би не важи. С опита и работата се разбира ставаш ли за тази работа или не ставаш. И всички методики и теории, и какво ли още не, което учим като суха материя, честно казано в класната стая въобще не ми е толкова полезно.
За останалото съм съгласна, все повече хора се преориентират към учителската професия, без да имат каквито и да било качества за това, мислейки си, че вземаме големи заплати за 4 часа работа на ден и 3 месеца отпуск. Rolling Eyes

# 451
Наистина опита е най- важното нещо. Но това, което имах предвид е, че при 4 години редовно обучение ние всеки ден от втората година  бяхме на терен в училище и това страшно много помага. Първоначално се наблюдават уроци, а след това се развиват и изнасят хиляди уроци, докато завършим.

# 452
  • Добрич
Наистина опита е най- важното нещо. Но това, което имах предвид е, че при 4 години редовно обучение ние всеки ден от втората година  бяхме на терен в училище и това страшно много помага. Първоначално се наблюдават уроци, а след това се развиват и изнасят хиляди уроци, докато завършим.
Стана ми интересно това в кой университет е? Годишната норма по повечето предмети е под 700 часа...

# 453
Наистина опита е най- важното нещо. Но това, което имах предвид е, че при 4 години редовно обучение ние всеки ден от втората година  бяхме на терен в училище и това страшно много помага. Първоначално се наблюдават уроци, а след това се развиват и изнасят хиляди уроци, докато завършим.
Стана ми интересно това в кой университет е? Годишната норма по повечето предмети е под 700 часа...
ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград,  но все пак това беше преди 15 години. Силно се надявам и сега да продължават така. По същото време веднага след бакалавъра записах и магистратура същата специалност. Разликата беше огромна. При магистратурата имаше оскъдни лекции и изпити и абсолютно нищо друго. Не знам дали е така навсякъде, но ако е така е жалко за българското училище.

Последна редакция: чт, 23 ное 2023, 20:34 от elica_2007

# 454
Магистратурата е била същото направление предполагам, може би това има значение. Моята магистратура в друго направление също започна с наблюдения на уроци и след това имаше изнасяне на уроци и все пак не го намирам за достатъчно. Никой не те подготвя и за бумагите, за работата с родителите, за проблемните ученици и куп други неща. Тези уроци, които изнасяхме винаги минаваха като по конец, защото освен студента, който влиза в ролята на учител, имаше още един куп хора, които наблюдават урока, та то нямаше и как да е по друг начин. Създава се малко изкуствена среда, която не отговаря на реалната обстановка в класната стая. Това са си моите впечатления, разбира се. Аз съм завършила ВТУ.

# 455
Затова има учители наставници за учителите без опит.

Много зависи и от базовия учител и методиста от университета дали правят обсъждания след уроците, дали базовият учител запознава бъдещите учители с всички аспекти на учителската професия.

# 456
Всичко е много относително. Не искам да се заяждам с никой и да споря, но според мен все пак е достатъчна разликата от 4 години и 2 години. Това е двойно. Според мен въобще не може да става дума за сравнение. Това се отнася за всяка една специалност, не само за учителите. И да вметна, че от курса по магистратурата само двама бяхме същата специалност. Всички останали сменяха специалността рязко, както е модерно сега и всички учехме едно и също.  Но пак казвам всичко е относително.

Последна редакция: чт, 23 ное 2023, 21:43 от elica_2007

# 457
Всичко в тази професия е само и единствено любов към нея и към децата и много търпение. Имам колеги с по 2 магистратури в педагогически направления. Аз съм със СДК само. По-добре се справям с децата.

# 458
Не всеки става за учител и умее да контактува с децата. Педагогически подход не притежават много от дипломираните учители. Точно затова се надявам, че при редовно обучение и чести срещи с децата много от бъдещите учители да осъзнаят същността на професията.

# 459
Всичко е много относително. Много често училите 4 години не могат да се справят така, както училите 2 години. Да не говорим, че в детската градина много често лелите се справят много по-добре от учителката в групата. Когато човек обича децата и има подход към тях, нещата се случват.

# 460
  • sliven
Здравейте, имам следното питане.
Работя в детска градина. Имам необходимото образование за учител, но съм назначена като помощник възпитател, защото няма свободна щатна бройка. Много рядко в годината се случва да работя като пом. възпитател. Замествам учителите когато са в отпуск или болнични. Градината е голяма и все на някой му се налага да отсъства. Реално работя като  учител и водя ситуации, но получавам заплащането на пом. възп. Лятото се налага да назначава допълнително учители и на тях им плаща учителска заплата, а мен си ме води като пом.възп. Въпроса ми е редно ли според наредбата това? Не е ли  правилно да ме преназначава когато замествам?  Моля, за съвет.  Благодаря!

# 461
Работя в детска градина. Имам необходимото образование за учител, но съм назначена като помощник възпитател, защото няма свободна щатна бройка. Много рядко в годината се случва да работя като пом. възпитател. Замествам учителите когато са в отпуск или болнични. Градината е голяма и все на някой му се налага да отсъства. Реално работя като  учител и водя ситуации, но получавам заплащането на пом. възп. Лятото се налага да назначава допълнително учители и на тях им плаща учителска заплата, а мен си ме води като пом.възп. Въпроса ми е редно ли според наредбата това? Не е ли  правилно да ме преназначава когато замествам?  Моля, за съвет.  Благодаря!
На това му се казва икономия. Това е напълно незаконно.

# 462
Задължително се пуска допълнително споразумение и съответно ти заплащат, като на учител. Друг е въпроса, че масово се правят икономии и не се заплаща на заместника.

# 463
  • sliven
Задължително се пуска допълнително споразумение и съответно ти заплащат, като на учител. Друг е въпроса, че масово се правят икономии и не се заплаща на заместника.
Това за допълнителното споразумение, къде го пише в наредбата? Към кого в инспектората мога да се обърна за съвет?

# 464
  • София
А какво Ви пише в договора? Това е водещото. В икономиката е така - получавате това, за което сте се договорили, а не това, което заслужавате.

Общи условия

Активация на акаунт