Професия учител - 17

• 56 389
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • Добрич
Как с по 1 отсъствие (1 час отсъствие) ще гърми цял ден? Thinking
Не е редно. Родителят е дал уважителна причина за конкретни часове. Уважават се отсъствията и толкова. Детето си е присъствало на останалите часове.

amy_nka, няма вариант за заявление от родителя само за определен брой часове. Може само за дни, така е предвидено в наредбата.
Не си струва да се хаби правото на цял ден, заради един-два часа.

Заявленията се пазят в училище при класния. При необходимост може да ги покаже и да се аргументира защо е извинил отсъствията.

# 361
Здравейте, колеги! Аз да си се оплача, макар че едва ли някой може да ми помогне. От месец май съм в ново училище, където се работи по 11-12 часа на ден. Иначе по медиите тръбят, че учителите работели по половин ден... Отивам в 7,30 сутринта и си тръгвам в 18 ч., понякога и по-късно. За мен не е нормално, но всички други мълчат и се подмазват. Направи ми се забележка от директорката, че съм си тръгнала, защото имах работа в институция, която работи до 17 часа. И то при положение, че бях предупредила няколко дни по-рано. Била съм в три други училища преди това, такова чудо за пръв път виждам.

# 362
Здравейте, колеги! Аз да си се оплача, макар че едва ли някой може да ми помогне. От месец май съм в ново училище, където се работи по 11-12 часа на ден. Иначе по медиите тръбят, че учителите работели по половин ден... Отивам в 7,30 сутринта и си тръгвам в 18 ч., понякога и по-късно. За мен не е нормално, но всички други мълчат и се подмазват. Направи ми се забележка от директорката, че съм си тръгнала, защото имах работа в институция, която работи до 17 часа. И то при положение, че бях предупредила няколко дни по-рано. Била съм в три други училища преди това, такова чудо за пръв път виждам.
Защо по 12 часа? Има големи дупки между часовете ли?

# 363
  • Добрич
Дама от морето, на две смени ли е училището?

Чак за 11-12 ч. всеки ден за първи път чувам.

Колежка споделя, че всеки ден са от 8 до 16 ч. За да ходи на физиотерапия след часовете колегите я прикривали...

Други колежки споделят, че стоят всеки ден до 14-15 ч. Когато си тръгват (по това време) всеки ден се обаждат, за да получат разрешение.

Според мен преди да подадем документи или преди да ни назначат трябва да се интересуваме от тези подробности.

Моя близка беше разочарована, че всеки ден в 7.00 имаха оперативка. Училището е селско и в 7 без 10 сутринта са там. Часовете почват 8, обаче сутрин не можело да пият кафе, заради оперативката. И си тръгват към 14-15 ч, независимо кога свършват часовете. Нищо, че училището е на 5 км от града и могат да ползват неслужебен транспорт.

Практически директорите определят престоя в училище, както си решат.

Вече пенсионирана учителка разказваше за ваканциите: "От 8 до 12 стоим. После до 13 си почиваме и от 13 до 17 пак стоим"...

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 21:52 от Вела

# 364
Защо по 12 часа? Има големи дупки между часовете ли?
Да, едно, че има големи дупки между часовете, друго, че ако нямаш работа, трябва да помагаш на колегите. Бумащината е огромна, имаме и самостоятелна форма на обучение и редовно подготвяме материали или сме квестори на изпити. Имам чувството, че някои неща не се изискват, но ги искат за всеки случай. Толкова съм уморена вече, а от всякакви справки и документи не остава време да се подготвиш за часовете като хората. Още повече, че в 21 век, в епохата на Интернет, да те карат да стоиш там, при положение, че тази работа можеш да си я свършиш и от вкъщи. И при положение, че от началото на учебната година все има проблеми с интернета на работа... Не е нормално за мен, но се изумявам все повече как хората се подмазват и се лишават от основни човешки права...

# 365
По принцип работното време е от 8.00 до 16.30. ( в неучебно време). Не разбирам как така ви държат до 18.00ч. Училището на две смени ли е? Струва ми се, че това е в нарушение на закона за 8 часов работен ден. Вие синдикат нямате ли?

# 366
Може би се оправдават с графика, но въпреки всичко имат ли право да ви държат между дупките при това 12 часа?
Аз имам подобно запитване относно казус на колежка, детска учителка. След като първа смяна й свършва работното време в 13ч. Директорката има ли право двата часа за самоподготовка да ги държи в ДГ всеки ден?

# 367
По принцип работното време е от 8.00 до 16.30. ( в неучебно време). Не разбирам как така ви държат до 18.00ч. Училището на две смени ли е? Струва ми се, че това е в нарушение на закона за 8 часов работен ден. Вие синдикат нямате ли?
Имаме синдикат, но по никакъв начин не ни защитава. И ние искаме разрешение дали можем да си тръгнем, нищо, че работното ни време отдавна е свършило. Според синдикалния лидер това било правилно, защото по този начин се упражнявал контрол. Просто стискам зъби и броя дните до края на учебната година, за да си търся нещо по-добро. На интервюто преди да започнеш работа, винаги те питат може ли да останеш до по-късно ако се наложи, почти всички казваме, че няма проблем, но ако се наложи, аз го разбирам един-два пъти в месеца, а не всеки ден. На една смяна е училището.

# 368
Щях да попитам какво ви карат толкова да правите след часовете всеки ден, но то все може да се измисли.

# 369
И на мен ми е чудно при една смяна какво толкова ви държат. До 14 часа макс да са часовете, след това какво правите? Индивидуалната форма нали тя е в същата смяна? Дама от морето, ти беше в Бургас май? Някое училище извън града ли е това?

# 370
След часовете има по принцип два дни консултации по един учебен час - един ден за децата, които не ходят на занималня и един- за децата в занималнята. Има час за консултации на родителите, който е след час на класа. Ако те накарат да вземеш един- два проекта по 2 часа минимум седмично, ето ти запълнени следобедите на петте работни дни. Освен това постоянно има след занималните обучения по вътрешната квалификация и съвети, които се правят почти винаги в късния следобед. Самостоятелната форма в училищата с ромско население е някакъв ужас. Там на рояци се явяват на изпити да си вземат средното образование "за книжка".  Постоянно се променят и разпечатват нови тестове, понякога само заради една дума- например смяна на критерий с "правило", емейла на училището и т.н. Бумащината е ужасна. Директорите държат документацията да е изрядна, защото то всичко друго с ромите не е. Дама от морето сигурно е от някое квартално училище. Много хора си мислят, че там се работи лесно, но стресът е огромен. Да не говорим за натиска и проверките заради слаби резултати от НВО.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 08:54 от Catley

# 371
  • Sofia
Дама от морето, аз мога само да съчувствам за такова работно време. Ние също сме само една смяна, 8-мият час свършва в 15.10, имаме СФО, оставаме квестори, дежурим по график до 15.30, имаме следобедни съвети, но когато нямаме някакъв такъв ангажимент, си тръгваме веднага, след като ни свършат часовете и сме си свършили работата.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 05:35 от aniK

# 372
Не е редно. Родителят е дал уважителна причина за конкретни часове. Уважават се отсъствията и толкова. Детето си е присъствало на останалите часове.

amy_nka, няма вариант за заявление от родителя само за определен брой часове. Може само за дни, така е предвидено в наредбата.

Заявленията се пазят в училище при класния. При необходимост може да ги покаже и да се аргументира защо е извинил отсъствията.
Тук за заявление ли става въпрос? Ако не се качват никъде, какъв е проблемът да се извинят конкретните отсъствия от часове без да изгарят цели дни?
Това е важен въпрос за мен, защото аз пиша почасови отсъствия от занималня. Ако няма как да си ги извинят после по уважителна причина значи съм прецакала мнгоо хора.

# 373
  • European Union
В нашето училище роми няма, но въпреки това проблемите са същите. В четири от дните имам седми час, който свършва в 14,25. В два дни имам допълнителен час на класа и консултация. В трети ден - занимания по интереси. Имаме две самостоятелни форми - за ученици без средно образование и за такива със средно, които карат курс за преквалификация. И там постоянно съм или квестор, или проверяващ, или изпитващ, край няма...
Да не говорим, че съм член на десетки комисии и комисийки, които също изискват заседания и работа след часовете.
В неучбни дни винаги стоим от 8 до 17. Въпреки това, парирам всеки опит на шефа да ми вмени някакви негови приумици устно. Ако ми поиска анализ на изходното ниво, например, веднага искам писмена заповед. Аз бях единствената, която не си разпечати електронния дневник на хартия. Всички други мрънкаха, но го направиха. Ами никой не им е виновен, че не могат да четат. С мрънкане нищо не се постига.
А преди двайсет години, когато започнах работа, имах часове само от понеделник до четвъртък. В петък ми беше т.нар. "методичен ден", ех, спомени.

amy_nka, ако отсътвията се извиняват от спортен клуб, школа и т.н не са проблем почасовите отсъствия, но по семейни причини изгарят целите дни.

# 374
  • Добрич

Тук за заявление ли става въпрос? Ако не се качват никъде, какъв е проблемът да се извинят конкретните отсъствия от часове без да изгарят цели дни?
Това е важен въпрос за мен, защото аз пиша почасови отсъствия от занималня. Ако няма как да си ги извинят после по уважителна причина значи съм прецакала мнгоо хора.

Какво значи "не се качват никъде", те нали са в Школо? Съответно се отразяват в дневника на НЕИСПУО.
Учителят няма опция да извинява отсъствия по своя преценка. Много колеги го правят, но е нарушение и "всеки решава сам  дали си слага главата в торбата"...  За да се извини отсъствие трябва да има документ, удостоверяващ извинителната  причина. Може заявление от родителя, може бележка за участие в състезание, може.... нещо друго, но документирано.

Единствения вариант това да се размине е, като не се пишат отсъствия.

Общи условия

Активация на акаунт