Професия учител - 17

• 56 355
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • European Union
Аз не съм чула да има отстъпки от синдиката. Цените на ДИУУ са обявени на сайта им или поне преди бяха. Скоро не съм гледала.
За 3 ПКС се плаща едногодишна специализация, след това се плаща за защитата и накрая се плаща за издаване на свидетелството.

Sun_Shine016, успех! При всички положения е предимство възможността да преподаваш по различни предмети.

# 391
Цитат
Sun_Shine016, успех! При всички положения е предимство възможността да преподаваш по различни предмети.

Благодаря! Несъмнено е по-добре да може да се преподава по повече от един предмет. Сега, съвсем скоро започвам дистанционни занятия. Междувременно, завършвам и СДК-то за правоспособност по биология. Остана ми само държавния урок.

# 392
  • Добрич

Скрит текст:
Скрит текст:
Как с по 1 отсъствие (1 час отсъствие) ще гърми цял ден? Thinking
Не е редно. Родителят е дал уважителна причина за конкретни часове. Уважават се отсъствията и толкова. Детето си е присъствало на останалите часове.

amy_nka, няма вариант за заявление от родителя само за определен брой часове. Може само за дни, така е предвидено в наредбата.
Не си струва да се хаби правото на цял ден, заради един-два часа.

Заявленията се пазят в училище при класния. При необходимост може да ги покаже и да се аргументира защо е извинил отсъствията.
Тук за заявление ли става въпрос? Ако не се качват никъде, какъв е проблемът да се извинят конкретните отсъствия от часове без да изгарят цели дни?
Това е важен въпрос за мен, защото аз пиша почасови отсъствия от занималня. Ако няма как да си ги извинят после по уважителна причина значи съм прецакала мнгоо хора.

Какво значи "не се качват никъде", те нали са в Школо? Съответно се отразяват в дневника на НЕИСПУО.
Учителят няма опция да извинява отсъствия по своя преценка. Много колеги го правят, но е нарушение и "всеки решава сам  дали си слага главата в торбата"...  За да се извини отсъствие трябва да има документ, удостоверяващ извинителната  причина. Може заявление от родителя, може бележка за участие в състезание, може.... нещо друго, но документирано.

Единствения вариант това да се размине е, като не се пишат отсъствия.
[/spoiler]
Заявленията ги подават родители в Школо. Така ли?
В НЕИСПУО има опция за уважително отсъствие на ученика от конкретен час.

Заявленията се подават пред класния и пред директора. Отсъствията са в Школо/НЕИСПУО.
Самоцитирам се:
Цитат
Какво значи "не се качват никъде", те нали са в Школо? Съответно се отразяват в дневника на НЕИСПУО.
Учителят няма опция да извинява отсъствия по своя преценка. Много колеги го правят, но е нарушение и "всеки решава сам  дали си слага главата в торбата"...  За да се извини отсъствие трябва да има документ, удостоверяващ извинителната  причина. Може заявление от родителя, може бележка за участие в състезание, може.... нещо друго, но документирано.

С две думи, отсъствията са качени. За да извини учителят отсъствието, той се позовава на документ. Този документ не се качва в Школо/НЕИСПУО, но трябва да бъде наличен за проверка.

amy_nka, разбирам, че не си класен ръководител, но извиняването на отсъствията винаги е ставало с документ, независимо дали отсъствията са електронно отразени или само на хартия. Извиняването по усмотрение винаги е било нарушение. Така, че нищо ново под Слънцето. Единственото ново е, че отсъствията веднага стават видими в платформата на МОН.

# 393
Колеги от ромските училища, каква е практиката при вас с отсъствията?

# 394
  • Добрич
Най-общо: работи се по въпроса...
Скрит текст:
Наистина ли  колега мисли, че подробности за такава информация се споделя публично?...

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 16:12 от Вела

# 395
Не е ли общоизвестна тайна? Joy
Шегувам се. Не е смешно, даже плачевно.

# 396

Значи аз съм в нарушение, за това че пиша уважителни отсъствия в дневника, без документ, ами на устна уговорка? Демек, родител ми се обажда "пуснете го, че ще ходим на село" или "пуснете го, че е на рожден ден"? Опцията я имам и без да съм класен (не знам защо я имам, но я имам). Въпросът е дали е правилно да избирам тази опция "Уважително отсъствие".

# 397
  • София
Колеги, ядосах се! Поредният курс за придобиване на кредити и отново воден от некомпетентен индивид. Девойката/колежката, притежаваща речника на второкласник, обяснява за мотивацията и приятелство с учениците. Обичала да полива цветята в класната стая, за да се чувства освежена и тя, и учениците. 16 часа слушах тея простотии. 16!!! ШЕСТНАДЕСЕТ часа, за да мога да получа кредит, върху който да ми положат оценка след атестация. Кажи честно, човече! Същата тази девойка после говори какво е учител и училище за пример.

Има ли колега, който да не се занимава с тези простотии (да не ходи на подобен тип курсове за кредити) и да е издържал атестация след четвъртата си година? По закон пише, че трябва да имаме минимум 3 кредита. Ще откача, ако пак слушам 16 часа за цветята на някого. С трепет очаквам да ги полея утре и да се почувствам освежена с учениците.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 19:36 от Lunna_sonata

# 398
  • Добрич

Значи аз съм в нарушение, за това че пиша уважителни отсъствия в дневника, без документ, ами на устна уговорка? Демек, родител ми се обажда "пуснете го, че ще ходим на село" или "пуснете го, че е на рожден ден"? Опцията я имам и без да съм класен (не знам защо я имам, но я имам). Въпросът е дали е правилно да избирам тази опция "Уважително отсъствие".

Щом няма документ, отсъствието е неуважително. Учителят/възпитателят (и директорът също) нямат делегирани права да извиняват отсъствия без документ.

amy_nka , не си класен,  но си възпитател, нали? Съответно можеш да извиняваш отсъствията в твоите часове. Класният може да извинява отсъствия във всички  часове на неговия клас.

В нарушение си, но рядко се проверява точно това. Учителите, които правят услуга на родителите, като освобождават ученик без документ,  обикновено просто не пишат отсъствие. Като мине часа всичко е точно и не се знае кой е присъствал и кой не. Разбира се,  може да има инцидент (например ПТП с детето) и макар да е възможно, е малко вероятно. Т.е. след часа в 99,9% всичко е точно.

В твоя случай (извинени отсъствия без документ) във всеки един момент "нарушението" може да бъде доказано. Както писах, рядко се прави такава проверка.

Накратко: в първия случай нарушението е без следи, а във втория доказуемо по всяко време. Ти си решаваш кое избираш (в коя торба си слагаш главата).

Учудвам се, че не си наясно с тези неща, защото вече имаш педагогически стаж.

# 399
Lunna_sonata, при мен беше същата работа с обучението за справяне с гнева. Мислехме, че ще е свързано с овладяване на гнева при учениците, а и така си беше формулирано. Учудването ми беше голямо като ни караха да гледаме някакви картинки и да визуализираме някакви глупости и то без обратна връзка. Казах си, че подобно обучение не бих могла да издържа втори път. Надявам се да не е като реклама ама може да погледнеш в преподаваме.бг или синдео. Там имат обучения с кредити. Аз лично съм гледала безплатни уебинари, семинари и се записах на два безплатни курса. Плаща се само изпита, ако искаш кредити, а в “преподаваме” има абонамент. Чудя се дали да си го платя, защото май скоро няма да получил абонамент от училището.

# 400

Учудвам се, че не си наясно с тези неща, защото вече имаш педагогически стаж.
Постоянно ни менят указанията и дневниците. Как да съм наясно? Sweat Smile
Миналата година не трябваше да пишем въобще отсъствия, че им спирали детските. Тази година трябва стриктно да пишем, да искаме декларации от родителите, затова че сме в НЕИСПУО. Опцията за "уважително" / "неуважително" я има точно от един месец в дневниковия модул. До преди месец или пишех отсъствие или не пишех. От как я има тази опция разпределям кое отсъствие уважавам и кое не. Ама щом се изисква документ, значи вече просто няма да уважавам. Никой родител няма да си направи труда да пише постоянно бележки. По-скоро ще си отпише детето от занималня и аз ще увисна.

# 401

Практиката е такава-  устна заповед да не се пишат отсъствия и да няма 2ки за годината, всички да минават.
А това, че в 8 клас идват толкова неграмотни, че някои дори името не могат да си напишат, повечето не могат да пишат и четат, това не е важно и никой не го интересува. Важна е бройката.
Лошото е, че тези неграмотни ученици безпроблемно изкарват и шофьорски курсове, така както не могат да четат и пишат.
От 35 години съм учител, но вече не издържам да ме правят на маймуна.
Издирвам актуални таблици за ранно пенсиониране, но не откривам.
Моля някой, ако е наясно с ранното пенсиониране да ми каже на колко години най- рано мога да се пенсионирам, ще всема ли тези прословути 11 заплати и каква горе- долу е пенсията спрямо редовно пенсиониралите се?

# 402
  • Добрич
Скрит текст:

Практиката е такава-  устна заповед да не се пишат отсъствия и да няма 2ки за годината, всички да минават.
А това, че в 8 клас идват толкова неграмотни, че някои дори името не могат да си напишат, повечето не могат да пишат и четат, това не е важно и никой не го интересува. Важна е бройката.
Лошото е, че тези неграмотни ученици безпроблемно изкарват и шофьорски курсове, така както не могат да четат и пишат.
От 35 години съм учител, но вече не издържам да ме правят на маймуна.
Издирвам актуални таблици за ранно пенсиониране, но не откривам.
Моля някой, ако е наясно с ранното пенсиониране да ми каже на колко години най- рано мога да се пенсионирам, ще всема ли тези прословути 11 заплати и каква горе- долу е пенсията спрямо редовно пенсиониралите се?

Цитат
Условия за придобиване на право за срочна пенсия за осигурителен стаж и възраст на учителите от Учителския пенсионен фонд

От 1 януари 2023 г. осигурените на учителски длъжности лица придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 59 години от жените и 61 години и 6 месеца от мъжете, при условие че имат учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете. От първия ден на всяка следваща календарна година до навършването на 62-годишна възраст за жените и мъжете възрастта се увеличава, като увеличението за жените е с по 2 месеца до 2029 г. и с по 3 месеца от 2030 г. Възрастта за мъжете се увеличава с по 1 месец годишно, а изискването за продължителността на учителския осигурителен стаж (25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете) не се променя. Условията за пенсиониране на учителите са показани по години в следната таблица:

На лицата, подали заявления и изпълнили горните изисквания, се отпуска срочна пенсия за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд в размер, определен по общия ред за изчисляване на пенсия за осигурителен стаж и възраст (по чл. 70 от КСО) и намален с 0,1 на сто за всеки месец, недостигащ на лицето до навършване на възрастта му за придобиване право на пенсия по общия ред (по чл. 68, ал. 1 от КСО).

На учителите, които имат изискуемия се учителски осигурителен стаж и се пенсионират след навършване на възрастта за отпускане на пенсия по общия ред (по чл. 68, ал. 1 от КСО), се изплаща пенсия в пълен размер от Учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при непълен осигурителен стаж (по чл. 68, ал. 3 от КСО), а след това от фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Справка - НОИ

# 403
Здравейте, колеги!
Имам деца със СОП в няколко класа. Полага ли се някакво допълнително заплащане за работа с тях и как е отразено във фиша?
Отскоро имам и дете на индивидуално обучение, на което ще провеждам часове в определени дни самостоятелно. За това полага ли се възнаграждане и знаете ли колко?

# 404
Здравейте,
Бих искала да помоля за информация, тъй като не мога да се ориентирам - 6. клас БЕЛ, ИУЧ, 1 час седмично - колко текущи оценки трябва да имат учениците и трябва ли да пиша срочна оценка? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт