Професия учител - 17

• 56 202
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
  • На изток от Рая
За  много години, колеги! Пожелавам ви здрава, успешна и ползотворна година!

Има ли някой, който изучава Логопедия?
Имам въпрос, ако може да се свърже с мен на лично ще съм много благодарна!

# 556
За много години, колеги! Здраве и здрави нерви ви пожелавам! 😄

Искам да разбера с 3 ПКС ставам ли старши учител? Вдига ли се основната заплата или се плаща като 5 и 4 ПКС?

# 557
За много години, колеги! Здраве и здрави нерви ви пожелавам! 😄

Искам да разбера с 3 ПКС ставам ли старши учител? Вдига ли се основната заплата или се плаща като 5 и 4 ПКС?
Да - Наредба 15, чл. 71.
Скрит текст:
Чл. 71. (1) Длъжностите "старши учител" или "старши възпитател" се заемат от лица, които освен завършено висше образование и професионална квалификация, необходими за заемане на длъжността, определени съгласно приложение № 1:
1. заемат длъжността "учител" или "възпитател";
2. имат не по-малко от задължителните квалификационни кредити за всеки преминат период на атестиране по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита пета или четвърта професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат оценка от последното атестиране не по-малко от "отговаря на изискванията";
5. имат 10 години учителски стаж.
(2) Лицата по ал. 1 може да подадат заявление за заемане на длъжност "старши учител", съответно "старши възпитател", независимо от учителския си стаж, ако:
1. заемат длъжност "учител" или "възпитател";
2. имат по-голям брой от задължителните за периода на атестиране квалификационни кредити по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита трета, втора или първа професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат получена при последното атестиране оценка "изключително изпълнение" или оценка "надвишава изискванията".
(3) Когато лице, заемащо длъжност "учител" или "възпитател", изпълни условията по ал. 1 или 2 и подаде заявление за заемане на длъжност "старши учител" или "старши възпитател", директорът извършва промяна в длъжностното разписание на персонала и преназначава лицето на длъжността.

Ще взимате основна заплата за старши учител (която от 1.01.2024 г. е минимум 1911 лв.) и допълнително за 3 ПКС - 54 лв. месечно, ако няма договорено КТД с по-високо заплащане на общинско/училищно ниво.

Като си вземете свидетелството за 3 ПКС, въз основа на него подавате заявление до директора, че имате право да станете старши учител.

Последна редакция: вт, 02 яну 2024, 19:32 от merilen

# 558
  • Бургас
Трябва да имате и необходимата оценка от атестацията. Нашият директор беше казал, че ако някой още не е атестиран, важат старите правила, респ.  и 10 - те години стаж. Не знам колко е вярно.

# 559
Трябва да имате и необходимата оценка от атестацията. Нашият директор беше казал, че ако някой още не е атестиран, важат старите правила, респ.  и 10 - те години стаж. Не знам колко е вярно.
Доколкото разбрах от последното събрание на синдикатите, това не е така. Атестирането важи само ако е имало такова ✌️

# 560
Нямам атестация. Колко години стаж трябва да имам? Бях 2 години в майчинство и не съм запозната с атестирането.

# 561
  • Някъде по Дунава
Аз не съм атестирана, но бях преназначена на длъжност старши учител след като защитих 3 ПКС.

# 562
  • Sofia
Предстои ми да взема 3 ПКС този месец, в училището тече атестиране, но аз не подлежа на него, защото още нямам 4 години стаж (в момента тече четвъртата). Мисля да поискам преназначаване като "Старши учител", но очаквам да ми се откаже заради атестирането. Мога ли да се "опра" на нещо? От директора ли зависи дали ще се съгласи? Нямаме синдикат.

# 563
  • European Union
Според мен зависи от директора.

Как е възможно да се получи 3 ПКС без 4 години стаж?

# 564
Аз имам 5 години стаж, но две от тях съм била в майчинство.

# 565
  • Sofia
Според мен зависи от директора.

Как е възможно да се получи 3 ПКС без 4 години стаж?

Пета ПКС след 2 години стаж (септември 2022), на следващата година карам 4 и едногодишния курс на 3 едновременно. Четвърта взимам 1 година след пета (септември 2023), а трета - в новата календарна година (2024). Не могат да се вземат 3 и 4 в една и съща календарна година, но няма изискване да е минала една година от придобиването на 4 ПКС.

# 566
  • София
Що се отнася до учителите в София, то само в департамента към СУ ли може да се изкара ПКС? Rolling Eyes

# 567
Що се отнася до учителите в София, то само в департамента към СУ ли може да се изкара ПКС? Rolling Eyes
Преди време писах, че позната изкара онлайн 3 ПКС във факултета по науки в образованието и изкуствата на СУ - https://fnoi.uni-sofia.bg/?page_id=922
Темите са:
Иновации в образованието
Арттерапия за личностно развитие

Имаха занятия онлайн събота и неделя, някакви задания по време на обучението, защитата също беше онлайн. Дипломният проект представлява разработка на няколко последователни урока от тема по предмета, който преподава.

# 568
  • Върху лъчите на Слънцето.
Предстои ми да взема 3 ПКС този месец, в училището тече атестиране, но аз не подлежа на него, защото още нямам 4 години стаж (в момента тече четвъртата). Мисля да поискам преназначаване като "Старши учител", но очаквам да ми се откаже заради атестирането. Мога ли да се "опра" на нещо? От директора ли зависи дали ще се съгласи? Нямаме синдикат.
В "Преходни и заключителни разпоредби" на наредбата, касаеща професионалното развитие, е упоменато. Не е нужно да се чака атестиране.

merilen, само разработка на няколко последователни урока не е достатъчно за защита на III ПКС.

# 569
  • Sofia
...
В "Преходни и заключителни разпоредби" на наредбата, касаеща професионалното развитие, е упоменато. Не е нужно да се чака атестиране.

Аз не намирам нищо. Може ли член, моля! Моята идея за бързо повишаване на квалификацията беше точно тази, но още преди време коментирахме, че решението зависи от директора. Става въпрос за училище, което мина инспектиране миналата година и в момента тече атестиране на тези, които подлежат на атестация. Ако училището не е било инспектирано, е друг случай.

Общи условия

Активация на акаунт