Чувствате ли се самотни? Без значение колко сте сами или социално изолирани, има начини да се свържете с другите и да изградите силни, удовлетворяващи взаимоотношения.

Самотата е широко разпространен проблем

Самотата обхваща всички възрастови групи. Може да сте студент, който се чувства изгубен и игнориран дори сред морето от нови лица в университета и общежитието. Може да сте в зряла възраст и да страдате, че предишната ви сплотена група приятели се е разпръснала. Или да сте от тези възрастни, които се чувстват изоставени от членовете на семейството си, тъй като посещенията им стават все по-редки.

Самотата е потенциален проблем независимо къде живеете. Експертите дори предупреждават, че някои страни изглежда са изправени пред епидемия от самота. В Англия едно проучване установява, че около 45% от възрастните се чувстват до известна степен самотни. Според национално проучване в Съединените щати пък излиза, че цели 61% от възрастните са самотни.

Какво е положението у нас? Според данни от проучване на Евростат за 2015 г. около 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми. Публикувани данни за първото тримесечие на 2022 г. сочат, че най-самотни се чувстват хората над 65 години, като 8% от анкетираните са заявили, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, докато само 37,6% не са се чувствали самотни в нито един момент. Чувството за самота е по-силно изразено при жените (9.4%), или с 2.8% повече в сравнение с мъжете (6.6%).

Процентът на самотата изглежда нараства в много страни, особено в резултат на пандемията от COVID. Локдаунът и социалното дистанциране изострят проблема, но не са единствената причина.

Ако сте самотни, няма от какво да се срамувате – много хора изпитват същото като вас. Но това е нещо, което може да се преодолее с правилните стратегии. Запознаването с причините и последиците от самотата може да ви помогне да се изправите пред проблема, да намерите нови начини да се свържете с другите хора и да изградите удовлетворяващ социален живот.

Кои са причините за самотата?


Различни фактори могат да накарат човек да изпитва самота. В много случаи няма една-единствена причина, а по-скоро редица от фактори, които могат да се припокриват и дори засилват един друг.

Някои причини за самотата са вътрешни – те включват начина, по който виждате себе си и света около вас. Други причини са външни – те се основават на вашето местоположение, физически ограничения и действията на другите.

Не всички фактори, които допринасят за самотата, са лесни за преодоляване – някои дори могат да бъдат напълно извън вашия контрол. Също така те не влияят еднакво на всички. Някои демографски групи са по-склонни да се натъкнат на определени препятствия, отколкото други. Например при по-младите хора най-често проблемът е в срамежливостта, а по-възрастните могат да се чувстват по-изолирани чисто физически.

Какви са последиците от самотата и социалната изолация?

Самотата и социалната изолация могат да повлияят негативно както на психическото, така и на физическото здраве на човека. Може би се съмнявате в себе си, докато се чудите защо не можете да се сприятелите с другите? Може би се съмнявате в своята стойност като човек? Лесно е тези негативни мисловни модели да се превърнат в депресия.

Възможно е също самотата да активира стресовата реакция на нервната ви система, наречена „бий се или бягай“. По време на изолация може да забележите увеличаване на мускулното напрежение, храносмилателни проблеми и болки в гърдите. Стресът и безпокойството, особено в социални ситуации, могат да ви накарат да се самоизолирате, задълбочавайки вашата самота и чувството за изолация.

Самотата също така може да намали качеството на съня ви, което води до редица други проблеми. Вие се въртите насам-натам през нощта, а след това страдате от умора, раздразнителност и липса на фокус през деня, защото тялото ви не получава почивката, от която се нуждае.

Ако чувствате, че сте изправени сами пред света, може да започнете да придобивате нездравословни навици. Например злоупотребата с вещества и чувството за самота често вървят ръка за ръка, тъй като някои хора използват наркотиците и алкохола за самолечение. Когато сте социално изолирани, това лесно може да доведе до изкривена представа за света, за себе си и за другите. Може би вашите мисли на самоомраза стават безспорни или пък започвате да виждате другите хора като заплаха.

Други въздействия на самотата и социалната изолация включват:


•   Скъсена продължителност на живота. Социалната изолация може да увеличи риска от смърт до същата степен като пушенето.
•   Когнитивен спад. Самотата може да повлияе на когнитивното функциониране, увеличавайки риска от Алцхаймер и деменция.
•   Обостряне на психичните заболявания. Ако вече се борите с психично заболяване, липсата на социална подкрепа може да влоши състоянието ви.
•   Нарушена имунна система и повишен риск от възпаления. Хроничният стрес от самотата може да увреди имунната ви система и да доведе до възпаления.
•   Повишен риск от физически заболявания. Комбинацията от силен стрес, възпаление и нарушен имунитет може да увеличи риска от сърдечносъдови и автоимунни заболявания.
•   Риск от самоубийство. Чувството на изолация може да накара човек да обмисля или да направи опит за самоубийство . Социалната подкрепа, от друга страна, е важен фактор за намаляване на риска от самоубийство.

Как да преодолеем самотата и социалната изолация?

Съвет №1: Разширете социалната си мрежа

Независимо дали току-що сте се преместили на ново място, или просто чувствате липса на социална подкрепа, създаването на нови връзки може да ви помогне да преодолеете чувството на самота. Ето няколко начина да намерите нови приятели и познати:

✔   Присъединете се към клубове, които отговарят на вашите интереси. Ако обичате да сте на открито, потърсете местни групи за туризъм или наблюдение на птици. Предпочитате да сте на закрито? Потърсете клубове за книги, групи за видеоигри или общности за занаяти. Вероятно ще срещнете хора, които споделят вашата страст.

✔   Запишете се на някакъв курс. Това ще ви позволи не само да овладеете нови знания, но и същевременно да създадете нови приятелства. Помислете за курсове, които насърчават социалното взаимодействие като уроци по чужд език, актьорско майсторство или танци.

✔   Не пропускайте местните събития. Може да намерите приятели с подобни на вашите интереси на концерти, художествени изложби или спортни събития.

✔   Заемете се с доброволчество. Това ви дава шанс да подкрепите каузи, които ви интересуват, като същевременно се срещате с нови хора. Доброволчеството също може да повиши самоувереността ви. С подобряването на представата ви за себе си е много вероятно да започнете да контактувате повече с другите хора.

✔   Превърнете познатите си в приятели. Може би вече познавате много хора, но не се чувствате особено близки с никого от тях. Има стъпки, които можете да предприемете, за да превърнете познатите си в приятели:
        •   Изпратете покана. Предложете разходка в парка или бърз обяд с колега.
        •   Съсредоточете се върху общите интереси. Може да ви е по-лесно да се свържете с познати, ако имате подобни хобита или интереси. Можете дори да ги насърчите да се присъединят към местни групи или да посещават разни събития с вас.
        •   Предложете или помолете за помощ. Ако ваш познат има нужда от помощ за преместване в нов дом или боядисване на стая, помислете дали да не му помогнете. По същия начин, ако имате нужда от помощ за нещо, можете небрежно да споменете, че търсите допълнителен чифт ръце.

✔   Свържете се със стари приятели. Има ли хора от миналото ви, с които бихте искали да прекарвате повече време? Използвайте социалните медии, за да се свържете с познати от гимназията или университета. Припомнете си стари истории и разговаряйте за това как животът ви се е променил.

✔   Наблегнете на качеството пред количеството (съвет към по-младите). Това, че имате стотици приятели във Facebook, няма да облекчи самотата ви. Можете да получите по-добра социална подкрепа от по-тесен кръг приятели. Много от по-възрастните хора отдавна са стигнали до този извод. Въпреки че имат по-малки социални мрежи, връзките им често са по-удовлетворяващи и по-малко стресиращи от тези на младите хора.

Съвет №2: Преодолейте социалната несигурност и страховете си

Начинът, по който възприемате себе си, може значително да влияе върху общуването ви с хората. Ако смятате, че сте скучни, странни или натоварващи, може да се почувствате по-малко склонни да протегнете ръка. Срамежливостта и социалната тревожност могат да доведат до чувство на изолация, което само ще засилва несигурността ви.

Не е нужно да сте перфектни. Всеки има някакви странности. Другите хора също се чувстват нервни и неудобно в социални ситуации. Дори ако някой изглежда уверен и екстровертен, напълно вероятно е също да има съмнения в себе си. Не забравяйте, че някои хора просто са по-добри в прикриването на несигурността си. Също така осъзнайте, че хората често са много по-толерантни, отколкото си мислите. Може да прекарвате много време в размисъл върху собствените си грешки, докато никой от другите хора не ви осъжда за нищо.

Съвет №3: Подобрете уменията си за водене на разговор

Вероятно познавате хора, които не показват никакви признаци на колебание или неловкост, докато разговарят с напълно непознати. Но вие също можете да изградите свои собствени умения за разговор. Вместо да избягвате социалните взаимодействия, гледайте на тях като на предизвикателства, които си струва да приемете. Започнете с нещо малко – като да кажете „здравей“ на непознат или да попитате някого как протича денят му. Бъдете търпеливи със себе си и скоро ще видите подобрение. По този начин ще се почувствате по-уверени и ще увеличите шансовете си за създаване на нови приятелства в най-невероятни ситуации.

Практикувайте активно слушане. Фокусирайте се върху думите и невербалните знаци на другите. Опитайте се да разберете тяхното послание, както и техните емоции. Ако не сте сигурни, че разбирате какво казват, поискайте разяснение. Избягвайте да прекъсвате или насилствено да пренасочвате разговора към тема, която ви интересува.

Съвет №4: Обърнете внимание на психичното си здраве

Състоянието на психичното здраве и социалните стигми могат да накарат хората да се самоизолират, поддържайки чувството си на самота. Няма универсално решение за множеството когнитивни разстройства, разстройствата на настроението и психиатричните разстройства. Най-добре е да научите колкото можете повече за вашето състояние и потенциалните възможности за лечение. Въпреки това, има няколко стъпки, които могат да подобрят цялостното ви психично здраве:

✔   Бъдете активни.
Във всяка възраст физическата активност може да ви помогне да управлявате състояния като тревожност и депресия. Освен това може да подобри самочувствието ви и да намали стреса. Не е задължително да ходите на фитнес. Просто правете каквито и да е форми на упражнения, които ви харесват най-много. Ако искате компания, има много дейности, включително отборни спортове, колоездене и джогинг, които също предлагат възможности за социално взаимодействие.

✔   Почивайте си достатъчно. Някои изследвания показват, че лишаването от сън може да допринесе за социално оттегляне и самота. Например може да избягвате другите хора, защото страдате от лошо настроение и умора, които често са следствие от лишаването от сън. Поставете си за цел да спите от седем до девет часа всяка нощ.

✔   Практикувайте внимателност. Тя включва фокусиране на вниманието ви върху настоящето, като същевременно се въздържате от преценка. Това може да се постигне чрез различни медиативни упражнения и техники. Внимателността може да бъде полезна при лечението на някои проблеми с психичното здраве, включително депресия, социална тревожност и ниско самочувствие. Има и някои доказателства, че може дори да облекчи самотата.

Съвет №5: Използвайте съвременните технологии, за да преодолеете изолацията

✔   Срещите лице в лице са важни за вашето психическо благополучие. Когато общувате с другите лично, тялото ви освобождава хормони, които насърчават положителните чувства и противодействат на стреса. Въпреки това не всеки може да се наслаждава на тези видове взаимодействия ежедневно.

Ако живеете в селски район или имате ограничена подвижност, самотата може да произтича от невъзможността да се срещате лично с приятели или членове на семейството. Изпращането на текстови съобщения, обажданията или видеосрещите с близките ви могат да ви помогнат да поддържате връзка от разстояние.

✔   Намерете това, което работи за вас. Има богат избор от социални медийни платформи и всевъзможни приложения, които се фокусират върху индивидуалните взаимодействия – светът на технологиите предлага изобилие от инструменти за комуникация.

✔   Бъдете креативни. Взаимодействията чрез социални медии и приложения не трябва да се ограничават до споделяне на подробности за вашия ден. Създайте навик да изпращате на приятелите си интересни видеоклипове и истории. Използвайте приложения, които позволяват мултиплейър игри. Организирайте групи по интереси с най-близките си познати.

✔   Излизайте по-често навън. Социалните медии са чудесен инструмент за комуникация, но могат и да увеличат самотата ви. Например, когато видите снимки на членове на семейството или ваши приятели, присъстващи на някакво събиране, може да се почувствате изоставени или забравени. Като цяло, ако забележите, че настроението ви постоянно се влошава, след като сте били онлайн, намалете времето си в интернет.

Когато започнете да въвеждате изброените по-горе стратегии, не забравяйте нещо много важно: вие не сте единственият човек, който копнее за по-силни социални връзки. Много хора се чувстват като вас, включително ваши стари приятели, просто познати и дори непознатите, които срещате на улицата всеки ден. Колкото по-често поемате инициативата да протегнете първи ръка, толкова по-големи са шансовете ви да преодолеете самотата.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 15:30 от Рaдост