За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 8

• 31 361
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
В Малката булка имаше умрял, който мигаше; китайците поне с това се съобразяват.

# 646
  • Русия
Naili, Как да снимат сезон в сезон, като само Хайди прави по три сериала на година с по 36 серии. Същото е с Байлу и др. утвърдени актьори. Това е сериозен бизнес- който оцелее, оцелее. Младите "звезди" чакат до вратата да ги наемат...
Щом успяват в другите държави, защо да не могат в Китай и Корея? В Русия е много студено през зимата, и снимат не само през лятото, ама някак си успяват да си топлят павилионите в "Мосфильм". Не си представям руснаците да снимат летни сцени през зимата, макар че сериалната индустрия е огромна и мнозина се снимат, както и Бай Лу, в няколко сериала годишно. Ще поднагодят сценария така, че да е удобно за хората.
Всичко е до отношение. Явно не е човешко. Чудя се актьорите как го търпят.

# 647
  • София
Това с дъха и аз го забелязах много в ТТЕОТМ, та се разрових, че снимат през зимата и оттогава все им гледам на милите я пръсти, я уши дали не са им червени от студ. На едно BTS си показваха термодрехите под костюмите. Което за исторически/фентъзи драми става, там поне имат бая катове, под които да ги скрият, ама бях забелязала дъх и на един съвременен (не помня от кой бях прехвърлила два-три епизода) - гг с някаква лятна рокля с открити рамене, а то дъхът ѝ на висулки става. И все пак може би за драмите с костюми е по-добре да се снимат зимата - не мога да си представя лятото с толкова дрехи и перуки как се живее - виждала съм ги пак по разни BTS постоянно с вентилатори.

Иначе и тук в нашите студия в Киноцентъра също е много студено, дори есенно и пролетно време. И дъхът си се вижда като влезеш вътре.

# 648
Naili, Как да снимат сезон в сезон, като само Хайди прави по три сериала на година с по 36 серии. Същото е с Байлу и др. утвърдени актьори. Това е сериозен бизнес- който оцелее, оцелее. Младите "звезди" чакат до вратата да ги наемат...
Щом успяват в другите държави, защо да не могат в Китай и Корея? В Русия е много студено през зимата, и снимат не само през лятото, ама някак си успяват да си топлят павилионите в "Мосфильм". Не си представям руснаците да снимат летни сцени през зимата, макар че сериалната индустрия е огромна и мнозина се снимат, както и Бай Лу, в няколко сериала годишно. Ще поднагодят сценария така, че да е удобно за хората.
Всичко е до отношение. Явно не е човешко. Чудя се актьорите как го търпят.
Не знам как е в Русия. Чувам, че 50% от хората там нямат тоалетни в домовете, а разходите за комунални услуги са 8000 рубли при 12000 пенсия. Но да се върнем на Изтока. Никой не се съобразява с работника. 6 работни дни по 10-12 часа работа. Това е Корея. А За Китай даже не ми се говори. За подовото отопление-
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ancient+korea … :LoOjrPHFS-c,st:0
Лека вечер.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 22:27 от victoria vassileva

# 649
  • пак на Рив Гош
Подовото отопление май и досега си е доста разпространено там, дори и в съвременните апартаменти/къщи (като ги гледам как са боси или по чорапки в японските сериали). Ама навремето сигурно си е бил голям клинчарник зимата, когато температурите в Япония/Корея/части от Китай паднат до минус 10-15, а къщата е дървено-хартиена, пък дори и с рогозки на пода и котацу в средата на стаята.

На мен също ми е правело впечатление излизащ "дъх" при актьорите във вътрешни снимки, особено в китайските сериал (май не съм го забелязвала често при корейските и японските). Това обяснява и защо в ресторантите са все с палта Wink. Все си мислех, че под прожекторите в студиото е по-скоро горещо, ама може би сегашните прожектори са ЛЕД и те не нагряват.

Един въпрос към гледащите "Сватовниците" (The Matchmakers), който ми изникна след снощния епизод:
Скрит текст:
Само на мен ли ми се вижда кринджаво, че идеалният партньор за Голямата Сестра "стара мома" (на 24г) е Престолонаследника, дето на вид я има 10-12 години, я не (а май споменаха, че е на 14)?
Ако бяха с 10 години по-големи, иди-дойди, ама в тази конфигурация ми е... подсъдно. Освен, като нямат предвид по-скоро партньорство като съветник, а не в романтичен аспект. Ама надали.

# 650
  • вятърничава
Роца, ами и за мен е малко стряскащ този факт. Но, все пак, при кралските бракове сме чели да се сключват когато са деца. Кака ще му бъде, втора майка и сестра, и ментор. В леглото кой кого ще учи е... мистерия. Но, предвид характерите на героите, струва ми се, че и двамата ще са доволни.
В този сериал има доста моменти, за които гледам да не се задълбочавам. Как тази сватовница не я позна дори брат и, все пак е инспектор, разследва криминални случаи. Затварям очи и минавам нататък.

Направо си мечтая за котацу.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 21:59 от bb6

# 651
Аз съм виждала същото нещо в няколко исторически сериала - в последния (Кралица Инсу) казаха в прав текст каква е логиката на такава постъпка - кралят е на 11 и е женен от преди да стане крал. Обаче разбираемо няма никакви отношения с жена си - тя е на неговата възраст и е болнаво дете.

Понеже корейските крале (особено невръстните) понякога умират без време и техните майки, баби и други остават в неизгодно положение, всички засегнати лица искат възможно най-скоро да се появи престолонаследник. И започват да избират наложница. При избора се предпочитат момичета, които могат да забременеят (а също и да преживеят бременността и да родят здраво дете) и трябва да са по-отворени, за да прикоткат краля и да му обяснят това-онова.  Т.е. трябва да са около 20-25 годишни.

В Кралица Инсу един от министрите дори си направи шега по този повод - че палатът ще се напълни с красиви млади жени, които ще се разхождат насам-натам, а кралят ще продължи да търси майка си.

# 652
  • вятърничава
Случаят не е точно такъв, те се запознаха случайно, тя го скри от убийци, пратени от един от министрите. В двореца никой не я приема за кандидатура за жена на краля в момента.

# 653
  • пак на Рив Гош
Роца, ами и за мен е малко стряскащ този факт. Но, все пак, при кралските бракове сме чели да се сключват когато са деца. Кака ще му, бъде втора майка и сестра, и ментор. В леглото кой кого ще учи е... мистерия. Но, предвид характерите на героите, струва ми се, че и двамата ще са доволни.
В този сериал има доста моменти, за които гледам да не се задълбочавам. Как тази сватовница не я позна дори брат и, все пак е инспектор, разследва криминални случаи. Затварям очи и минавам нататък.

Направо си мечтая за котацу.

Понеже корейските крале (особено невръстните) понякога умират без време и техните майки, баби и други остават в неизгодно положение, всички засегнати лица искат възможно най-скоро да се появи престолонаследник. И започват да избират наложница. При избора се предпочитат момичета, които могат да забременеят (а също и да преживеят бременността и да родят здраво дете) и трябва да са по-отворени, за да прикоткат краля и да му обяснят това-онова.  Т.е. трябва да са около 20-25 годишни.
То, вярно са казали хората "вземи си кака, да те отрака", ама таз кака и тя май не е от много отраканите Joy
Прави сте и двете за кралските бракове от онова време (то и европейските са били такива, де), има логика да ги женят млади, че и наложници да им търсят, ама европейското ми възпитание от ХХ век си казва тежката дума Grinning
И аз уж гледам да не се задълбавам много в сюжета, че иначе ще отече работата. Братът-Инспектор може да страда от частична прозопагнозия и да разпознава сестра си само в благоприличен ханбок, както подобава на благородна дама Wink .

Ще взема да пробвам да увия едно одеяло около масата за хранене, един вид котацу "направи си сам", да видя как е Joy

# 654
Догледах The Fiery Priest - мнението ми накратко:
Хареса ми, имаше въздействащи моменти, както и такива, които ми бяха наистина смешни. Цялата история със суперсилите на Йохан ми беше много забавна, и аз не знам защо.
Скрит текст:
Появата на папата накрая беше пълна изненада за мен - мислех, че отчето ще остави расото и ще има връзка с прокурорката.

Преди написах, че има общи неща с Винченцо - все още съм на това мнение - мога да изброя не едно и две - покаялата се главна героиня, връзката с католицизма, борбата срещу корумпираната полиция и прокуратура, стаята със злато (тук имаше стая с пари), силните комедийни елементи, съчетани с драма, изненадващи прояви на странични персонажи. Освен това, и двамата главни герои бяха нещо като аватари - отчето е Михаел (най-войнственият архангел), а Винченцо беше свързан с индийско божество - предводител на демоните (за съжаление не мога да се сетя името в момента - ако може някой да ми припомни, ще е добре Simple Smile ).

Но, при Винченцо всичко е по-добре организирано и по-концентрирано. Тук, за съжаление имаше поне 10 епизода, в които не се случва нищо (примерно само се гонят с коли или кроят планове - вярно, че са по 30 минути, но пак е досадно). И естествено, последните епизоди на Винченцо бяха много тежки, докато Свещеникът (след първоначално драматичната развръзка) завърши като комедия.

Оценката ми е 7 от 10, можеше да е и 6 и половина, но заради приятния финал я завишавам.

# 655
През 1975г. излезе един култов български филм "Сватбите на Иван Асен". Аз бях на достатъчна възраст да разбирам какво става и много се разстроих. Царят си женеше децата в името на политически каузи на всяка възраст, на която му беше удобно. Самият той също се женеше често- както личи и от името на филма. Оттогава гледам с подозрение на тази институция.
Но от 11 епизод на "Сватовниците" ми хареса друга мисъл- в началото. Ако в аристократичен род 4 поколения няма държавен чиновник (което значи някой положил сурови изпити, с други думи умен и начетен) родът си губи благородническата титла. В това отношение са били по-умни от европейските благородници.
Роца, не пробвай с Котацу- особено, ако имате разширени вени. Кошмарно е. Изобщо всичко, което нагрява тялото в такава непосредстена близост е много вредно за кръвообращението. (не горещите подове)

# 656
  • Русия
Извинявайте, госпожи, но щом и в тая тема ми се налага да се сблъсквам с русофобия, напускам я.

# 657
Извинявайте, госпожи, но щом и в тая тема ми се налага да се сблъсквам с русофобия, напускам я.
Извинявам се на всички за офтопика:
Скрит текст:
Не виждам къде има израз на русофобия, след като повечето от списващите тук следят сериалите именно на руски език. Единственото, което цитирам в моя пост са статистически данни, които са с произход официални институции на Руската Федерация
Скрит текст:
Экономика , 02 апр 2019, 05:01 243 333

Росстат назвал долю россиян без доступа к канализации
Около 22,6% населения России не имеет доступа к централизованной канализации. Большинство таких семей пользуются выгребными ямами, говорится в исследовании Росстата об условиях жизни в стране

Более 20% российских домохозяйств не имеют доступа к централизованной канализации: 16,8% пользуются системой труб в выгребные ямы, а у 5,8% населения система канализации отсутствует. Статистика представлена в рамках комплексного наблюдения условий жизни населения Росстата за 2018 год, с результатами которого ознакомился РБК.

Исследование проводилось с 15 по 29 сентября прошлого года во всех регионах России с охватом 60 тыс. домохозяйств на основе личного опроса. Итоги исследования опубликованы 1 апреля.

Централизованная канализация отсутствует у 66,5% россиян, проживающих в сельской местности. В том числе 48,1% семей в селах пользуются выгребными ямами, а 18,4% не имеют канализации вообще.

В городах, где россияне в основном проживают в многоквартирных домах, ситуация лучше: только 9% горожан сообщили, что не имеют доступа к канализации.

Среди многодетных семей (с тремя и более детьми) 40,9% не подключены к системе канализации: 29,7% используют выгребные ямы, у 11,2% отсутствует канализация. Это самая высокая доля отсутствия доступа к центральной канализации среди всех социальных групп домохозяйств (молодые семьи, семьи с пенсионерами и т.д.) в исследовании Росстата.

Чуть лучше, чем два года назад

Ситуация немного улучшилась по сравнению с предыдущим таким исследованием Росстата, которое проводилось двумя годами ранее. Согласно результатам комплексного наблюдения условий жизни за 2016 год, канализация отсутствовала у 23,6% населения. Тогда 16,5% сообщили, что пользуются выгребными ямами, а 7,1% респондентов указали, что системы канализации не имеют.
Читайте на РБК Pro
Как прибавить себе 20 лет жизни — советы доктора медицины Питера Аттиа
Правило 20/10: как без стресса завершить все дела к 31 декабря
Покажи мне дождь: как новые технологии помогают делать прогнозы погоды
Что сегодня помогает привлекать IT-кадры в компанию

В 2014 году канализация была доступна 73% населения, в 2015–2016 годах — 77%, а в 2017 году — уже 78%, следует из данных Росстата о благоустройстве жилищного фонда. Исходя из результатов комплексного наблюдения в 2018 году 77,4% домохозяйств пользовались централизованной канализацией.

Сельское население не имеет канализации, нормального водопровода и практически не имеет централизованного газоснабжения, констатировал замдиректора центра управления ЖКХ РАНХиГС Евгений Блех. «Всё ЖКХ, что в городах, что в сельской местности, финансируется по остаточному принципу. Так было, есть и будет долгие годы», — сказал РБК Блех.
Туалеты вне дома

Около 12,6% россиян сообщили, что не имеют туалета в своей квартире или доме, в котором живут, — они пользуются санузлами общего пользования (например, в коммунальной квартире) или же имеют туалет в отдельном строении. Это меньше, чем в 2016 году: тогда 15,5% респондентов сообщили, что не имеют туалета в квартире/доме.

Туалеты в отдельном строении или дворовой постройке имеют 38,2% сельских жителей и 4,7% городских.

Среди многодетных семей 28,8% не имеют туалета в квартире или доме.

Международная организация WaterAid в докладе Overflowing cities The State of the World’s Toilets 2016 (*.pdf) представила оценки доступности безопасных частных туалетов для городского населения. По данным WaterAid, 23% россиян, проживающих в городах, не имеют возможности пользоваться безопасными частными туалетами.

По показателю численности городского населения без доступа к безопасным и частным туалетам Россия занимает пятое место, пропустив вперед Индию, Китай, Нигерию и Индонезию. Ситуация в Россия оказалась хуже, чем в Бангладеш, в Республике Конго и Бразилии.
Статистика начинается с канализации

Бывший руководитель Росстата Александр Суринов (возглавлял ведомство с 2009 по 2018 год) в интервью «Новой газете» рассказывал, что впервые россиян спросили о благоустройстве жилых помещений при переписи населения 2002 года. «Когда я итоги переписи посмотрел, подумал: что такое, 27–28% людей в стране живут без канализации, то есть как бы вообще без туалетов», — вспоминал он.

По словам Суринова, он попросил профессионалов объяснить ему указанные результаты переписи. «У тех, у кого нет канализации, туалеты другого типа есть — биотуалеты, или с удалением в выгребные ямы, или туалет-домик во дворе», — пояснил экс-глава Росстата. После этого в переписи 2010 года в вопроснике появились более подробные уточнения об этом виде благоустройства, рассказал Суринов. «Как театр начинается с вешалки, так статистика — с канализации», — отметил он.

Само по повод на твърденията как в "Мосфильм" павилионите се отопляват. Няма как да имате такава информация, освен, ако не работите там. Според мен това е изключено и не се прави никъде по света. Възможно е в по-големия павилион да се построят по-затворени обеми. Предложете реални данни за хуманното отношение към трудещите се в РФ. (Например, тъжната статистика от началото на Специалната военна операция е, че са загинали 330 000 граждани на РФ) Твърдението на властите е за средна работна заплата от 70 хил. рубли, но реалният доход е ок.15000 рубли; от началото на събитията страната са напуснали над 1 млн. специалисти с висше образование, в бюджета за 2024г. на РФ се съкращават се разходите за социални нужди, наука и образование. 10 яйца са 2 щатски долара и т.н.
А това дали да останете в групата или не- това си е Ваше решение. Но не търсете вината у нас, които познаваме езика и културата на тази страна и страдаме за произтичащото в момента в резултат на политически решения.

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 10:40 от Tatti

# 658
Аз нямам нищо против Русия, като цяло (пиша го ако ще се преброяваме) Grinning

На мен уредените бракове никога не са ми правили особено впечатление. Освен когато наистина са насила (знам, че има и такива случаи, но обикновено хората просто ги приемат). Както при кралете, така и в днешно време.

Например скоро гледах в Ю туб за наследницата на Самсунг (животът й е като драма), която сключила брак с бодигарда си по любов (впрочем, той е грозен) - борила се е със семейството, за да защити избора си. Впоследствие той се оказал глупав (опитал се да учи бизнес и се провалил, получил пост в компанията и пак се провалил), агресивен към нея - дори я е удрял, докато е била бременна, и й изневерявал. Накрая, при развода поискал един милиард долара обезщетение.
Мисълта ми е, че ако тя се беше ориентирала към някой наследник, избран от баща й, сигурно той щеше да е по-свестен. Ако не друго - поне по-образован и възпитан.

# 659
  • вятърничава
Извинявайте,госпожи, но щом и в тая тема ми се налага да се сблъсквам с русофобия, напускам я.
Thinking

Общи условия

Активация на акаунт