Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 042
  • 773
  •   1
Отговори
# 285
Нали обясних как се разширяват градовете по света. Всички се качват по склоновете ( независимо северен или южен, не вървят към равнината).
Между другото в момента е 15:08, цяла Бояна все още е огряна от слънцето.

# 286
Нали обясних как се разширяват градовете по света. Всички се качват по склоновете ( независимо северен или южен, не вървят към равнината).

Кои градове? Може ли пример? Аз от тия които съм виждал, само в Лас Вегас съм видял престижни квартали към планината. Ако сте била там лятото ще разберете защо.

# 287
Как са живяли и живеят всички тези хора сега по витошката яка? Ума ми не го побира, особено с това глобално затопляне.

# 288
Никой не казва, че не живеят, напротив. Вече и там се презастроява. Става въпрос за това, че климата там за мен е отвратителен. Кратък ден, студено, задържа се влага, усойно. В някои моменти става направо нетърпимо. Има го и това, че лятото в най-големите жеги там пък е уникално. Абе като цяло лятото е ок, но другите сезони си е мъчение.
Наблюденията са ми от Симеоново и са дългогодишни.

# 289

Кои градове? Може ли пример? Аз от тия които съм виждал, само в Лас Вегас съм видял престижни квартали към планината. Ако сте била там лятото ще разберете защо.
Ти си дал пример, за който не бях се сетила. Но иначе всички европейски градове, в които има планини или хълмове. От американските, всички, край които има планини. Градът се "катери по планината/хълма", като се запълни, тогава започва експанзията към равнината.

# 290
  • пустинята Гоби
Съмнява ме, че американските квартали разположени по хълмове са със сокаци улици като Бояна. Нали идеята на квартал с къщи е да има хубави дворове и да можеш да ходиш като нормален човек по тротоарите/ улиците. Ей това ни е най-големият проблем в България, че не можеш да вървиш спокойно никъде.

# 291
Американските квартали са много различни от българските. Там обаче има закони, които се спазват, докато в България....сокаците на Бояна са нищо, ако видиш сокаците на кв. "Витоша" какви са ( ако не забравя в понеделник ще снимам - улицата е широка точно за една кола)

# 292
Здравейте! Някой има ли наблюдения за кв. Левски? За сестра ми търсим апартамент и ни предложиха там един, който на самия оглед на нея й хареса. Нямаме обаче познати, които да живеят в тази част на София, за да споделят впечатления. Тя спомена, че й се сторил като доста тих и спокоен, бонус е че пред блока има парк и трамвай 22 е на 10ина минути пеша.

# 293
Хората от провинцията живеят в центъра на София ли?
Минах по диагонал постовете, но със сигурност видях студентки под наем, доста хора бяха писали, че са минали през квартири точно в Докторската Wink
Обикновено софиянците рядко се местят или сменят квартири. Щом човек напише, че е сменил над 2-3 квартала в София да живее, поне на мен ми говори, че е отнякъде другаде Wink

Не е така - животът е пълен с обрати , а цените на жилищата са брутално различни в кварталите - може да си живял с мама и тати в Младост, после да сте продали апартамента за такъв в Люлин, после сам да си живял някъде по към работата - Хладилника например и после да се ожениш за някой с къща на Черковна , чиито родители пък живеят в Княжево, а къщата е от баба му  Wink Аз също знам хора които две поколения не са мръднали от квартала, но в един момент се пренасищаш излизат други нужди и се местиш Simple Smile

# 294
А бе то е така, но при собствени и хубави жилища (къщи) в София, да се местиш, да ходиш по квартири, нещо ми се струва много безмислено или поне нелогично.
Човек се мести при липса на (хубав) имот, при развод, сватба и т.н. Рядко в БГ се местят заради работата. Пък и в София не виждам чак такава нужда, а и аз не бих се преместила, само за да съм близко до работното място.
Иначе и аз знам такива случаи, на често местещи се, но възратсните от провинцията, купили една панелка, децата, родени в София Wink и вече всички станали софиянци....Обикновено са тези случаи. Simple Smile

# 295
В какъв смисъл трябва да се разгърне София на север,североизток?Жилища ли?Според мен няма жилищна криза,или да си трупаме за инвестиция?😜 Трябва да започне мащабно озеленяване.Много паркове във всички посоки.В новите квартали няма достатъчно зелени площи И детски площадки иначе ще продължава струпването на хора С автомобили в центъра.Така е и през седмицата,и през уикенда.Не съм чувала някой да се вдигне от центъра към Младост с кола,за да си играе там детето му,докато  родителите си пият бирата и пушат точно на детската площадка.Това съм го виждала в Докторската и пред Народен театър. Колкото до продавача на балони,не аз го писах,но вярвам,че е прав.Той по цял ден работи там.Кой ще знае по-добре от него? С кампании “София диша” отново в центъра,няма да стане по-чисто.Смятам,че  споменатите градинки не са подходящи места за дет.площадки.Просто някой е спечелил проекти да ги направи там със средства от фондове,тлъсти комисионни,рушвети и кой знае какво.Защо не ги направиха в Ман.Ли примерно?Столицата се нуждае от повече улици затворени за автомобили в топ център и мащабно озеленяване.
Един го притеснява,че няма слънце в Бояна,други,че няма канализация и мирише.

# 296
Защо не ги направиха в Ман.Ли примерно?Столицата се нуждае от повече улици затворени за автомобили в топ център и мащабно озеленяване.
за Ливадите ( Запад) мога да кажа, че имаме 2 площадки за разхождане на кучета и няколко детски площадки. Има и много частни дворове ( междублокови), които също имат детски площадки.
2025 година ще има и училище и детска градина, а иначе частни детски градини, в радиус от 500м, са 3 на брой. Без да броим частните детски клубове, който също действат като детски градини.
Иначе за затворените улици и озеленяването съм съгласна

# 297
И друго се замислих, ако си се установил някъде, добре ти е, свикнал си (дори и да не си от същия град), имаш хубаво твое жилище, което ти е достатъчно.... не виждам смисъл или нужда от местене. Просто се чудя на хората какво им поражда тази нужда да се местят?! Аз не го разбирам.
А не мога да разбера и какво значи да се пренаситиш?!? Thinking

# 298
Хич не е сложно, семейство с 2 деца например в много хубав квартал, до каква възраст ще живеят в комплект? Някои се женят на 35-40...

# 299
И друго се замислих, ако си се установил някъде, добре ти е, свикнал си (дори и да не си от същия град), имаш хубаво твое жилище, което ти е достатъчно.... не виждам смисъл или нужда от местене. Просто се чудя на хората какво им поражда тази нужда да се местят?! Аз не го разбирам.
А не мога да разбера и какво значи да се пренаситиш?!? Thinking
Ами живял си с родителите си и искаш вече да живееш самостоятелно.

Общи условия

Активация на акаунт