Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 065
  • 773
  •   1
Отговори
# 300
  • пустинята Гоби
Сериозно ли е питането защо хората сменят жилища? Вие на каква възраст сте, че задавате подобни въпроси?

# 301
.... че е сменил над 2-3 квартала
А бе, хора, естествено, че е нормално да се преместиш от родителите, да се преместиш при мъжа или той при теб, но въпросът тръгна от смяната на НАД 2-3 квартала, което ще рече да си се местил поне 4 пъти.... значи викате за вас това е нормално?!? Със семейство, с постоянно стегнати куфари, през няколко години сменяте локацията Joy
Е, за мен НЕ Е.

Спирам спорът, вие залитате в крайностите. Никъде не съм казала да се застопориш на едно място. Но пък щом за вас е нормално да обикаляте квартири и квартали, ок, Simple Smile затова и наемите вървят.

# 302
  • пустинята Гоби
Аз не прочетох някой да е сменил 10 жилища. А представи си някой може да е живял при гадже и затова да му е познат даден квартал.

# 303
Някой да си е сменил квартала и да е живял в Левски/Подуяне? 😅

# 304
Joy ми явно много хора в София са го правили
Хайде, някой да издава при някое гажде от Левски/Подуяне как е било Joy

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 15:15 от aDream

# 305
  • пустинята Гоби
Голям смях, ти вярно си с много малък житейски опит и си расла в саксия.

Квартал Левски го свързвам с братя роми, не ми говори нищо, иначе бих помогнала.

# 306
  • София

Не съм живяла там. Но често ходим  на гости на брата  на ММ. Има постоянен шум от самолетите.
Те са си свикнали, не им пречи. Трамвай 22 е  удобен и редовен. Но подлезите по Ботевградско шосе са запуснати и тъмни.

# 307
А бе то е така, но при собствени и хубави жилища (къщи) в София, да се местиш, да ходиш по квартири, нещо ми се струва много безмислено или поне нелогично.
Човек се мести при липса на (хубав) имот, при развод, сватба и т.н. Рядко в БГ се местят заради работата. Пък и в София не виждам чак такава нужда, а и аз не бих се преместила, само за да съм близко до работното място.
Иначе и аз знам такива случаи, на често местещи се, но възратсните от провинцията, купили една панелка, децата, родени в София Wink и вече всички станали софиянци....Обикновено са тези случаи. Simple Smile

Еми местят си се хората - не на всеки му е ОК да живее с родители докато стане на 40 , после пък идва теснотията, деца се раждат, отделно и в София къщи се събарят и не винаги е приемливо да изчакаш да ти построят обезщетението, ако имаш финансова възможност е по-добре да излезеш под наем в определена ситуация с тенденция да си купиш свое жилище, отколкото да се тормозите с роднините. Иначе нямам нищо против да имам баба милионерка от Марково дето да е продала нива и да ми купи пентхаус до Южния парк, ама няма …сеа ако се намери някоя да ме осинови обещавам да не се надувам, да слушкам и да не мекам (край с шопския изговор Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 07:35 от Звездица небесна

# 308
Аз и не разбирам това да чакаш да се ожениш/омъжиш да се преместиш от родния дом. Има доста хора и с деца, които се местят. Вдигат им се доходите, искат по-широко, сменят им се приоритетите.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 23:26 от Jeri-sweet

# 309
И аз не разбирам тази силна ирония, дори сарказъм, към хората, които продължават да живеят с родителите си. Ясно е, че в темата сме все с добри доходи, които позволяват и излизане под наем, и покупка на собствено жилище. Прилича ми на отношение като в "Приказка за стълбата". Реалността за поне половината живущи в София е, че не могат да си позволят финансово нито излизане под наем, нито собствено самостоятелно жилище без мама и тати.

По повод на дискусията за южните и северните райони.
Тодор Живков е построил Бояна, но живееше в Банкя, пак в резиденция. И понеже имам и слонска памет, и достатъчно спомени от онова време, причината беше в кофти климата в Бояна. Заради преобладаващите ветрове от североизток и северозапад, цялата мърсотия от индустриалните северни райони се набиваше към склоновете на Витоша. От трите южни квартала (бивши села) в полите на Витоша най-усойно е в Драгалевци и най-зле като инфраструктура - и пътища/улици, и ВиК, най-вече К-то. Симеоново като че ли, поне в старите части, е най-добре позиционирано и уредено. Бояна, около Резиденцията, е сравнително ОК, но там пък има свлачище. Нагоре по баирите вече става по-зле. Имах възможността да участвам в конференция в Резиденция Бояна преди няколко години, края на май-началото на юни. Беше много хубаво време и много приятно. Добре е проектирано, в стил mid-century modern, който много харесвам. Екстериорът също е пипнат, разбира се. Но да не забравяме, че това е един представителен комплекс за представителни нужди, не случайно преместиха НИМ там, чудеха се как да оползотворят сградите.
Писала съм и преди - от висок етаж в центъра гледам и Витоша, и южните склонове на Стара планина - нека да имаме предвид, че южните квартали опират във Витоша, която прегражда от юг и от южните ветрове, а в северните квартали Стара планина не хвърля сянка на кварталите/селата в подножието й, защото тя е от север, а слънце от север няма. Но пък северните квартали са в по-ниското и през късна есен и зима е по-мъгливо. Пролет и лято са целодневно огрети от слънцето.

# 310
  • пустинята Гоби
Една квартира за двама в София е от порядъка на 700-800 лева. Със сметките излиза по 500 на човек. Ако някой работещ има желание и му е приоритет, може да си го позволи. Ако цигарите, алкохола и мама да му готви са му приоритет, няма как да се изнесе. Разбира се, не говоря за студенти и хора, които по някаква причина нямат възможност да работят. Всички останали не ги разбирам, но хора всякакви.

# 311
Аз не видях някой да е писал с мама и тати.
Или стана развален телефон. Grinning
Май по-скоро "свободно съчинение".

# 312
Винаги има начин, ще живееш и с 2 приятелки или лишиш от нещо, но опитът да си самостоятелен, ще е безценен.

# 313
  • пустинята Гоби
Аз отговарям на мандаринка, която ясно е написала живот с родителите. Счупен телефон няма, има само различни гледни точки. Всеки с опита и разбиранията си, моите са такива. Не очаквам децата ми да се изнесат на 18, ама на 30 да ги дондуря - нямам желание.

# 314
Е хайде сега, какво точно означава някой "да живее в детската си стая до 40 години"? Май точно това - да живееш с родителите си.
И имам реални примери за обратното - 2 деца от едно и също семейство, едното са го изнесли, да е самостоятелно, в малко собствено семейно жилище, а другото дете живее с родителите си. "Самостоятелното" го кара яваш-яваш, нито особено се старае да работи повече (респективно да си вдига доходите), родителите периодично му плащат забавените комунални разходи. Другото дете, живеещо с родителите, се държи отговорно - помага и финансово, и физически в домакинството, което дели с родителите си. Та така - за "самостоятелното" дете дават пари, а несамостоятелното самото то дава пари на родителите си, че и помага с домакински и подобни дейности.
Та така - отговорно отношение и самостоятелност може да се формира и като се изнесеш и се учиш да си плащаш сам, но и като живееш вече като пълнолетен и финансовите проблеми в семейството, с родителите ти, се обсъждат и решават и с твое участие, т.е. пак се учиш каква е цената на живота.

Общи условия

Активация на акаунт