Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 027
  • 773
  •   1
Отговори
# 420
Годишен доклад на Уникредит Булбанк за достъпността на жилищата:
https://www.unicreditbulbank.bg/media/filer_public/e0/c2/e0c2801 … y-report-2023.pdf

# 421
Не звучи, но е така. Аз лично не съм виждала по-кофти автобуси от тези по тази линия. Най-старите, без климатик, мръсни, около седалките черно тип горяло масло, което няма пране. Не разбирам защо се позволява по цяла една линия, единствено тя обслужваща цял квартал, всички превозни средства да са такива, докато при други положението е в голямата си част нови автобуси. Ето, например в съседство 60 и 73 са супер, нищо общо.

# 422
  • София
260 не е единствената линия с преобладаващо лоши автобуси, но е една от малкото такива. Никога не е била на 2-3 минути при Еридан - и те, и Столичен автотранспорт изпълняват една и съща транспортна задача, възложена от СО.
Паветата по Борис / Тотлебен са пречка да се пускат нови превозни средства - ще се раздрънчат за отрицателно време.
В Горна баня има 3 нови линии с малки електробуси довозващи до МС Горна баня.
Тоест 260 не е единствена опция вече.

# 423
По линии 78 и 79 също бяха такива МАН-ове най-вече. Поетапно ги смениха, не с най-новите, разбира се. 79 мисля още са тези МАН-ове, дано няма аргументи, че возещите се в тях не са хора.

# 424
Със сигурност беше на под 5 минути в час пик, когато основно пътувах с нея през 2015 г., сега е по-разредена. Извън час пик не съм я използвала. Ние сме от късметлийте на границата, та и метрото до НБУ ми е удобно, не съм съвсем в квартала, затова имам опция. Не знам как е с малките автобусчета, говорех общо за хората в такъв тип квартали, където обикновено има 1 линия и други не преминават. Сега и с метрото е различно, но има и много места в София, които метро няма да видят. Изобщо не съм имала това предвид за хората, ако обичате не ми изопачавайте думите. Казах, че аз също използвах линията преди да се появи друга опция. Това е единствено аргумент в посока защо човек от такъв тип квартал би избрал да се придвижва с кола.

# 425
Така и не разбрах историята с Борис Трети. Трошим си колите, сега чета, че не искали да пускат нови автобуси, за да не се раздрънкат. Ми тогава защо просто не го ремонтират тоя булевард?

# 426
  • София
Културна ценност.
Министерство на културата забрани на СО да асфалтира Дондуков и им наложи да редят павета след Раковска.

# 427
  • Sofia
Така и не разбрах историята с Борис Трети.
Защото лично Цар Борис III ги е редил тези павета, като хоби и с цел запазване на историята, сега никога няма да ремонтират.

PS: имаше заявка по време на изборите от СС да го асвалтират.

# 428
Ми тогава да го пренаредят целия, като изравнят отдолу основата. Сега, не че не сме разбрали по трудния начин, че павета не могат да редят.. но този булевард е кошмар, виждала съм да пренареждат павета, ама на площ от два квадратни метра и каква полза от това - никаква.

# 429
виждала съм да пренареждат павета, ама на площ от два квадратни метра и каква полза от това - никаква.

Хахах, сутринта видях как пренареждаха от най-малките павенца точно срещу Военния клуб до градинката - нали последната педя от тротоара са я направили с павета, не знам дали е за красота или е функционално, като дилатационна фуга, примерно. Едвам завършиха ремонта някъде през септември и вече пренареждат. Ако минаваш и по Витошка - виж как са наредени 2 квадрата пак с малки павенца на Кърниградска до Раффи.

Факт е, че вече няма майстори за редене на павета - или вече не са живи, или са на преклонна възраст. Не може да цаниш за тази работа всеки навил се за определена надница, то е ясно. Един път ще реди, а след това никога повече няма да го прави.

# 430
Много хора се цупят, ако не могат да си ползват колата и си търсят оправдание да не ползват ГТ.

Метрото ни е ПО-ДОБРО от това в Рим или Барселона. Новите трамваи които се движат в голяма част от София, са на европейско ниво.

И преди сме коментирали, че в България, на глава население имаме повече автомобили отколкото германците! А не е като да не произвеждат автомобили

Метрото ни е по-добро от много други градове Simple Smile

# 431
Метрото ни е по-ново от много (повечето) други градове по света, но в какъв смисъл е "хубаво"?

За мен "красотата" на влаковете и метростанциите не е на първо място. Удобството като възможност с метро (с прекачвания под земята) да стигнеш до повече точки в града е най-важното за мен. Пример ми е Парижкото метро. Или метрото в Москва. 
Не само радиални линии, но и окръжности, които пресичат тези радиални линии, връзка между линиите не само през 1-2 централни станции. За да не се налага да пътуваш до 1 или 2 пресечни разпределителни станции, това натоварва тези станции и води до удължаване на пътуването, ако трябва да се прекачваш през центъра (където обикновено са разпределителните станции).

# 432
Метрото ни е ПО-ДОБРО от това в Рим или Барселона. Новите трамваи които се движат в голяма част от София, са на европейско ниво.
Чудя се дали в Рим и Барселона се стремят да си направят техния транспорт на "българско ниво" и ако не защо е така Sweat Smile

# 433
  • Sofia
Говорим за мизерия, разруха, пикаене, миризма. Т.е. тотал щета и амортизация. Нали за това се коментираше по-горе - не, че е неудобно, а че не е "за хора". Вероятно "подходящ" за другия етнос.

# 434
И отново опираме до качеството на квартала. В моя има удобен и редовен ГТ (автобуси, тролеи, трамваи и метро) до почти всички точки на София, до центъра се стига за 10-15 минути, до летището за около 40, до Централна гара - за 20. От 15 години ползвам само ГТ, като единственото неприятно е, когато някой преминаващ клошар се навре в него. Автобусите и тролеите ги смениха преди няколко години, всички са нови. Третата линия на метрото ми е на 15 минути пеша - и тя е нова, чиста и бърза. Цигани няма, защото контингентът, както на моя, така и на съседните квартали не включва такива. Например един 72 - в цивилизованата част е супер, в Красна поляна не е - а е един и същи автобус. Така че ГТ си е съвсем за хора, друг е въпросът къде и в каква заобикаляща среда живеят тези хора. А това се мисли като се купува жилище, а не после - ама ГТ е нередовен, улиците са разбити, пълно е с мангусти.

Общи условия

Активация на акаунт