Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 024
  • 773
  •   1
Отговори
# 435
И отново опираме до качеството на квартала. В моя има удобен и редовен ГТ (автобуси, тролеи, трамваи и метро) до почти всички точки на София, до центъра се стига за 10-15 минути, до летището за около 40, до Централна гара - за 20. От 15 години ползвам само ГТ, като единственото неприятно е, когато някой преминаващ клошар се навре в него. Автобусите и тролеите ги смениха преди няколко години, всички са нови. Третата линия на метрото ми е на 15 минути пеша - и тя е нова, чиста и бърза. Цигани няма, защото контингентът, както на моя, така и на съседните квартали не включва такива. Например един 72 - в цивилизованата част е супер, в Красна поляна не е - а е един и същи автобус. Така че ГТ си е съвсем за хора, друг е въпросът къде и в каква заобикаляща среда живеят тези хора. А това се мисли като се купува жилище, а не после - ама ГТ е нередовен, улиците са разбити, пълно е с мангусти.

Няма гаранция за квартали различни от Центъра че нещата ще останат така следващите 10 - 15 години. То и за центъра също няма но там като че ли общината се опитва да поддържа имидж някакъв. Едно е било Люлин 70 те, друго стана 90те и трето сега, същата работа с Младостите и същото ще е с квартала около Парадайза. Циганите и тяхната липса или наличие също не са константа - май в София константа е само липсата на желание на общините да следват наредбите си и да глобяват при неспазване - затова сме на тоя хал във всяко едно отношение

# 436
Факт е, че и циганите се попромениха в последните години. Поне софийските. Начинът им на живот се доближава до този на другите жители. Много от тях работят, децата им ходят на училище, а жилищата им не са слупени колиби. Не на всички, но пък и българите не спазват едни и същи стандарти.

# 437
И аз съм от тези, които се возят най-вече с ГТ. С кола ме возят само когато трябва да купя нещо обемисто от строителен магазин. И не съм от етноса.

# 438
Много хора се цупят, ако не могат да си ползват колата и си търсят оправдание да не ползват ГТ.

Метрото ни е ПО-ДОБРО от това в Рим или Барселона. Новите трамваи които се движат в голяма част от София, са на европейско ниво.
Скрит текст:
И преди сме коментирали, че в България, на глава население имаме повече автомобили отколкото германците! А не е като да не произвеждат автомобили!

Въпрос на самосъзнание - познавам няколко германци, които предпочитат да ползват градски транспорт, с мисълта, че е по-ефективно: повече хора в едно превозно средство, по-малко задръствания за тези които нямат избор или са професионални шофьори, по-малко замърсяване!

Т.е. мисълта е какво е по-добро за обществото, за да върви напред. За българина - какво му е лично по-удобно, без значение от щетите които нанася (дали ще паркира на тротоара или в градинката, върху цветята, дали ще трови и обгазява, дали ще спре в кръстовище, дали ще запуши вход за линейка).
Моля?! Това някаква шега ли е? Я отвори и виж картата на метрото в Барселона, буквално целият град е като мрежа от линии. Нашето има 3 линии и било по-добро? При положение, че много от кварталите в София нямат достъп до метро... Може би имаш предвид, че е по-ново и по-малко амортизирано (като самите влакове и спирките), но в никакъв случай не е по-добро отколкото споменатите горе градове!!!

Едит: сега виждам, че Мандаринка е писала горе долу същия коментар.

# 439
И аз съм от тези, които се возят най-вече с ГТ. С кола ме возят само когато трябва да купя нещо обемисто от строителен магазин. И не съм от етноса.

Етносът редовно пътува без билети в ГТ - но напоследък няма проверяващи нещо - иначе виждала съм майка с джапанки от етноса която януари тика двете тийн дъщери в касата на сточна гара да си купуват карти, така че има еволюция и там.

# 440
Здравейте! От известно време обмисляме строеж на къща,в която да живеем целогодишно. Един от вариантите, който разглеждаме е Горна баня, тъй като има метро, а и в един момент (надявам се не много далече в бъдещето) околовръстното ще бъде оправено и свързаността на квартала ще се подобри. Но предлагането на парцели и къщи е основно във вилната зона. В предходни теми прочетох, че има проблеми с тока именно във вилната зона. Някой тук има ли преки наблюдения към настоящата ситуация, има ли някакво подобрение? Отделно гледах, че ще се обновява канализацията, но в плановете, които прегледах в интернет не мога да се ориентирам дали вилната зона скоро ще е обект на включване/подмяна на канализационни тръби. Има ли такъв план?
Още един въпрос - как е кварталът откъм сигурност - обири, бездомни кучета?

# 441
Тъй като видях, че повдигнахте въпроса за канализацията, да си кажа и моите 2 стотинки по въпроса.
И аз мислих, като Вас, че проблемите с обществената инфраструктура има вероятност да се решат в близкото бъдеще, но уви това не е така в нашата клета държавица. Масово не се влага нищо в общестевната инфраструктура, защото общините не са задължени да го правят и най-естествено те не го правят.
Няма никакви изгледи това да се промени. Поради тази причина се появяват все повече блокчета на септични ями,  което задълбочава още повече проблемите, на местата без обществена инфраструктура. 
Цели нови квартали се изградиха без обществена инфраструктура, което не би могло да се случи в нито една столица в цивилизована държава. Ето обаче, че при нас това дори е еталон.
Та с две думи - не се ндявайте скоро  на подобрение в обществената инфраструктура.
Ако може да го преглътнете - дерзайте!

# 442
За Горна баня, не във вилната част, от близка позната - през зимата при навалял сняг дори таксита не ходят до адрес, спират в подножието на по-стръмните улици. Имаше проблем преди с варианти за Интернет и телевизия - само Булсатком беше, може би вече с мобилна телевизия и мобилен интернет е по-различно.

# 443
За Горна баня и по линия на тока мога много да говоря. Ние сме от облагодетелстваните в район, в който никога не спира, но 500 метра по-нагоре в "сърцето" на квартала и вече, разбира се, още по-нагоре във вилната зона, токът често е мираж. Валне ли малко сняг пък, ела гледай дискотека. Извън това аз много си го харесвам квартала, за деца също е чудесна опция според мен, спокойно и в същото време не толкова далеч от центъра. Сутрин и вечер в час пик с ходенето ни е 30 мин. Моят съвет е да разпитате съседи дали имат проблеми с тока, този проблем е от дълги години и не мисля, че ще се реши скоро.

# 444
Проблемът с тока не може ли да се реши с някакъв генератор? Иначе по мое мнение, там където има къщи, има и кучета. Недобросъвестни стопани или изхвърлят на улицата, или техните си кучета ги пускат да си обикалят квартала. Това по принцип, Горна Баня може и изключение да е, не знам..

# 445
Проблемът с тока не може ли да се реши с някакъв генератор? Иначе по мое мнение, там където има къщи, има и кучета. Недобросъвестни стопани или изхвърлят на улицата, или техните си кучета ги пускат да си обикалят квартала. Това по принцип, Горна Баня може и изключение да е, не знам..

Това от опит ли е? Аз бездомни кучета в селото край София в което живея не съм виждал. Ако не е в двора, а на улицата не го търпят, не е като в спалните комплекси, където се срещат и глутници.

# 446
  • Sofia
Свободно разхождащи се кучета има във всеки квартал, който е населен с къщи. Собствениците ги пускат. Други пък сами бягат. Виждал съм го хиляди пъти. Има го в Княжево има го в Бояна. Сигурен съм, че само в Горна Баня няма такива.

# 447
Доста често минавам през Бояна, бездомни кучета не съм видяла.

# 448
Може да съм в грешка, но уикенда бяхме на гости в Бояна и доста голяма разходка направихме. Кучета не срещнахме! Но най-интересното е, че сега като чета се замислям, че напоследък и в квартала няма. А аз съм много чувствителна на тази тема.. когато се прибирам вечер се оглеждам на три страни не за бандити, а за кучета.. Дали пък общините не са се активизирали?!

# 449
Ами Julian го написа вече. В Княжево някои собственици си пускат кучетата да се разхождат свободно. За ГБ съм написала, че не мога да твърдя със сигурност, а само предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт