Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 011
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Не ми е направило впечатление за повече кучета от на други места, не съм се заглеждала в конкретика точно с тази цел, разбира се.

# 451
Благодаря на всички за коментарите относно Горна баня! Ясно е, че всички квартали имат някакъв проблем и просто трябва да изберем какво можем да преглътнем... Особено като се вземе предвид и безумното поскъпване на имотите става още по-трудно.

Новото строителство почти без изключение е малки кутийки на гадни места (изключвам супер скъпи апартаменти в нови сгради в Изток, Изгрев, Лозенец и т.н., макар че и там за парите, които искат не знам колко си заслужава). Ето онзи ден минахме през Малинова долина (някаква нова поляна уплътняваха) - лошо ми стана като видях как се строи, няма план, всеки си разполага както си реши сградата. Съмнявам се, че ще оставят място за градинки и детски площадки. Витоша и Кръстова вада са същата работа. Ще имат още 3 нови метростанции до 5-10 години, но някак е схлупено всичко.

Нищо не те зарежда в такава среда. Не случайно всички сме толкова изнервени и агресията е навсякъде...

# 452
Във вилните зони не е по-различно.
Напълно възможно е окло къщата да се появят големи блокове.

Като цяло няма план на застрояване, който да е съгласуван с урбанисти, така че средата да стане наистина приятна.
Навсякъде се строи на парче и колкото се може повече. Накрая се получават абсурдно застроени пространства, които с векове ще си останат така.

# 453
Като цяло няма план на застрояване, който да е съгласуван с урбанисти, така че средата да стане наистина приятна.
Всичко си е съгласувано, но е направено така, че да е най-приятно за други, не за живущите 😁Но пък и живущите не ги засяга много, приходящите още по-малко, то не остана кой да се загрижи ¯\_(ツ)_/¯ Купуваш, пускаш пердетата, лцд лентите и луничките и толкоз.

# 454
Оооо, да съгласна съм, че България гетата взникнаха законно!
Колкото и странно да изглежда, че в европейска столица може да има квартали с улична мрежа, която да е над 50% частна собственост. И съотвено тази улична мрежа изглежда доста странно пльосната в кварталите... Нашите закони допускат това.

# 455
То и частни ВиК-та има, и ЕРП-та също. Не говоря за 3-те ЕРП-та, които са частни така или иначе. Говоря за ВиК-то и ЕРП-то по курортните комплекси (Златни пясъци, Слънчев бряг) и за затворените комплекси по морето.

# 456
Благодаря на всички за коментарите относно Горна баня! Ясно е, че всички квартали имат някакъв проблем и просто трябва да изберем какво можем да преглътнем... Особено като се вземе предвид и безумното поскъпване на имотите става още по-трудно.

Новото строителство почти без изключение е малки кутийки на гадни места (изключвам супер скъпи апартаменти в нови сгради в Изток, Изгрев, Лозенец и т.н., макар че и там за парите, които искат не знам колко си заслужава). Ето онзи ден минахме през Малинова долина (някаква нова поляна уплътняваха) - лошо ми стана като видях как се строи, няма план, всеки си разполага както си реши сградата. Съмнявам се, че ще оставят място за градинки и детски площадки. Витоша и Кръстова вада са същата работа. Ще имат още 3 нови метростанции до 5-10 години, но някак е схлупено всичко.

Нищо не те зарежда в такава среда. Не случайно всички сме толкова изнервени и агресията е навсякъде...

Няма да има нови метростанции към Витоша през следващите години. Развитието на метрото ще е на север - следващата цел са станциите около Слатина и ако тръгне новата индустриална зона около Мрамор сигурно и там. Общо взето фокусът се измества - този на общинските инвестиции , за предприемачите които строят НС естествено приоритетите са други - те ще си ги движат сами по тяхно желание.

# 457
Хм как няма да има? Може би няма да започва строителство паралелно със слатинското, но е обявено
https://www.mediapool.bg/metroto-zaviva-kam-studentski-grad-s-tr … i-news349904.html

# 458
  • София
- Трасето към Студентски град е ясно и резервирано. Ще се случи.
- След Бизнес парка трябва да има още две станции - една около бизнес квартала на самия СОП и една при ИКЕА / Ринг мол и новостроящия се търговски парк оттатък Holiday park Sofia. Планирана е нова по-ниска начална станция на лифта и съответно връзка с метрото. Тук новия СОС може и да спъне.
- Предвидени са 2 станции след МС Люлин под бул Царица Йоанна
- Разклонението на Втори лъч към бул Рожен засега остава далечна перспектива поради малък пътникопоток. Чак до Мрамор да стига, са мечти. Хубавото е, че самото отклонение е вече построено между МС Мария Луиза и МС Хан Кубрат. Тоест когато му дойде времето ще може да се строи без по никакъв начин да се пречи на трафика по основния сегашен лъч   Център - Надежда. Аналогично е изградено и отклонението при Военна академия, тоест строителството на слатинското разклонение няма да засегне основното Горна баня - Хаджи Димитър.

# 459
- Трасето към Студентски град е ясно и резервирано. Ще се случи.
- След Бизнес парка трябва да има още две станции - една около бизнес квартала на самия СОП

А какво е СОП - Гугъл казва: специални образователни потребности.

# 460
Софийски околовръстен път Simple Smile според описанието няма какво друго да е:-)

# 461
Аз реших, че е някаква фирма или жилищен комплекс. Защото СОП е на (принадлежи или се намира близо до) бизнес квартала.

# 462
Здравейте! Поводът да пиша в темата е, че сме на крачка да влезем в сделка за имот, който се намира на място, където никога не съм мислила, че ще живея. Не познавам района и ако може някой да изкаже мнение, ще съм благодарна.
Представлява последен етаж от триетажна добре поддържана къща, малко над 100кв, три спални, хол, кухня, има си гараж, мазе и ид. Ч. от двора. Намира се на 100м от бензиностанция Круиз на ул. Резбарска, т. е. точно между Х. Димитър и Орландовци/Малашевци. Цената му е много добра за това, което представлява и понеже е на ръба в края, а не в центъра на Орландовци, сме склонни да преглътнем промяната, че от Иван Вазов ще се преместим там. 9г живеем под наем, вече сме с две деца, а наемите продължават да растат и в момента собственичката със сигурност обмисля да вдигне наема за трети път за две години 😃
Прекалено голям ли ще е културният шок? На 5-6 мин пеша е от първата спирка на тролеи 2/4, които за отрицателно време те спускат в центъра.. Ще се радвам на мненията ви!

# 463
  • Sofia
Познавам хора живеещи в Х.Димитър - района за мен е ОК, в смисъл нищо общо с Иван Вазов (не, че ми харесва страшно много квартала тъй или иначе, но пък в близко до НДК и Южен парк), но пък не виждам причина да не може да се живее там. От време на време ходя в района. Като магазини - има всякакви. Близо е до центъра. Сега, вече опират нещата до вашите индивидуални нужди. Примерно училища за децата и т.н.т.
За културния шок - това са неща с които се свиква.

# 464
Предполагам няма ТЕЦ. Културният шок- със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт