Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 003
  • 773
  •   1
Отговори
# 480
  • София

Ако беше просто апартамент в Малашевци, изобщо нямаше да го мисля, но е етаж от къща оформен и готов за живеене. Пък то навсякъде ще трябва да преглътнем по нещо,

А тази къща кога и как е строена, надстроявана?
Провериха ли я специалисти?
История на  парцела, наследници?
Документи?
Как изглежда двора, може ли да се обособи вашата част?
Какви са съседите на долните етажи и околните къщи?
Често минавам от там с кола, къщите ми се виждат струпани и не отговарящи на елементарни изисквания за сигурност, земетръсни шайби подобни. Някак си като надстроявани са ми, но може да не съм права.
Иначе - за мене културен шок няма никъде.
Все хора живеят, има ги всякакви и в Докторска градина.

# 481
О да, забравих да напиша, че понякога зад твърде атрактивна цена се крият твърде неатрактивни проблеми със самият имот, с,с собствеността и т.н...

# 482
Конкретната къща няма проблеми. Всичко е отделено, отделни собственици на етажите и апартаментите, за всеки по мазе и гараж. Парцелът е по 1/3 ид. ч. и не е разделям документално, но е разделен на три и всеки си ползва неговата. Откъм документи всичко сме проверили (адвокати сме фамилията и вече сме го проверили). Оценка също мина, приели са я и от банката. Цената е доста приемлива и е около това, което винаги съм си мислела, че без да се замислям бих отделила на драго сърце без да лишава семейството си от нещо, изплащайки. А пък в крайна сметка не се женя за имота.. След време може да се продаде.
За училищата не съм се интересувала, защото голямата ще кандидатства в музикалното училище, а малката е в яслена възраст и ще я пробваме в най-близката откъм Х. Димитър.

Ако беше просто апартамент в Малашевци, изобщо нямаше да го мисля, но е етаж от къща оформен и готов за живеене. Пък то навсякъде ще трябва да преглътнем по нещо,

А тази къща кога и как е строена, надстроявана?
Провериха ли я специалисти?
История на  парцела, наследници?
Документи?
Как изглежда двора, може ли да се обособи вашата част?
Какви са съседите на долните етажи и околните къщи?
Често минавам от там с кола, къщите ми се виждат струпани и не отговарящи на елементарни изисквания за сигурност, земетръсни шайби подобни. Някак си като надстроявани са ми, но може да не съм права.
Иначе - за мене културен шок няма никъде.
Все хора живеят, има ги всякакви и в Докторска градина.

# 483
Обобщенията от типа "квартала" са много нелепи. Хаджи Димитър вече обхваща по-голяма територия, така че нека не пляскаме неадекватни квалификации в пространството.
Иначе проблема с яслите и детските градини е същият, както и в цяла София - места не достигат. Поне така беше преди година, когато позната береше ядове на тази тема.
И каквото и да си говорим - къщата си е къща. Честито на печелившите, които имат тази опция!
п.п. "Циганор" може да наобиколи и на жълтите павета. Все още не е наложена расова цедка на приходящите/живущите в София.

# 484
  • пустинята Гоби
Къщата си е къща, когато е само твоя. В случая е даже по-зле от блок, защото ако хората не се разбират ще е твърде неприятно.

Последна редакция: пт, 15 дек 2023, 21:05 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 485
Никога не бих живяла в къща, която деля с едно или две непознати за мен семейства. Това си е блок, но с повече недостатъци, особено пък ако е по-стара и се нуждае от по-скъпа поддръжка. То в този случай е по-добре партер със собствен двор, честно казано.

# 486
Здравейте, някой има ли преки наблюдения от Зона Б-19 - около Двореца на децата и от другата страна Разсадника зад циганските къщи на К. Величков? Предлагат ни апартаменти в района, но наличието на доста цигански къщи ни притеснява доста.

# 487
  • София
Здравейте, някой има ли преки наблюдения от Зона Б-19 - около Двореца на децата и от другата страна Разсадника зад циганските къщи на К. Величков? Предлагат ни апартаменти в района, но наличието на доста цигански къщи ни притеснява доста.
Недей 🙂

# 488
Този район не се е оправил в продължение на половин век, не мисля че ще се оправи и в следващия половин век.

# 489
  • Sofia
Там е потресаващо. Де да бяха само циганските къщи. Там е и основния ромопоток от Факултета към центъра (по Стамболийски). И пеша и с градския транспорт.

# 490
Благодаря на всички  за отговорите. Оглеждаме се и в О. купел старата част, но предпочитаме вече населена сграда, а там повечето са чисто нови, някои още без Акт 16. Но по въпроса - да, и на нас ни се струва дости кофти района около К. Величков.

# 491
Аз пък като вляза в блок със 70 апартамента и ми става лошо. Близък роднина си взе партер с двор, целият блок му гледаше в "собствения двор", който е всъщност само с право на ползване, а не реална собственост.
Но това е друга тема и лични предпочитания относно вида жилище. Локацията в случая е въпросът и мисля, че се ориентирах, благодаря.

Никога не бих живяла в къща, която деля с едно или две непознати за мен семейства. Това си е блок, но с повече недостатъци, особено пък ако е по-стара и се нуждае от по-скъпа поддръжка. То в този случай е по-добре партер със собствен двор, честно казано.

# 492
Да ти кажа, от личен опит, какво (може да) е в малка къща (аналогична на твоята бъдеща) - 3 етажа, реално 4 собственика. Един на партера гледа към двора, мете листа и клони, копае, сее, полива, коси, реже клони, сади рози и други разни неща, другите гледат иззад пердетата. Пак се тупат и изхвърлят разни боклуци през прозорците, примерно сухите листа от саксиите и цялата пръст от саксиите (пада под формата на саксия) и т.н. Върху тревата се правят обратни завои с кола тип трошка, насадените растения изчезват в небитието, появяват се периодично напъни тип - дай да дадем всички пари, за да паркираме още коли в двора. На "метено" се правят партита с барбекю, под прозорците ти, но се изтъква, че били извикали 2-3 пъти един чичо да окоси с коса, че били купили няколко метра бамбукови оградни пана. 2 от 4 собственика в този случай могат да са и 1/2 и 2/3 или 3/4 собственост върху идеалните части. Също като в блок със 70 апартамента може да ти свирят на пиано, тактувайки с крак, всеки уикенд от 14 до 16 ч., и да не ти отварят вратата. Да блъскат входната врата, така че да дрънчат прозорците в цялата сграда. Иначе на хартия, теоретично, е идилия...
Затова и подкрепих мнението, че е важно какви са ти съседите. Мантрата, че с по-малко хора може някак да се разбереш, не е вярна, поне в българските условия. Дори когато си будалата, който дава пари и не иска от останалите, пак след това се случва да  @@@ на "метеното", ей така напук, не поради някаква разумна причина.

# 493
  • пустинята Гоби
И аз познавам дългогодишни неприемливи съжителства в къща с 2 собственика, не с трима. Иначе съм твърдо за малките брой обитатели на сграда, ама случаят е по-особен.

# 494
Добре е да се разговорят с продавачите защо продават, да огледат общите части - може да продават, защото не може да бъде постигнато съгласие с другите съсобственици за подръжка и ремонт на общи части, просто хората да са вдигнали ръце и да са решили да си бият камшика...
Възможни са и много други варианти като причина за продажбата, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт