Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 523
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
Аз лично не бих си взел тепърва гараж(паркомясто) без контакт и отделен електромер.

# 226
  • София
Аз лично не бих си взел тепърва гараж(паркомясто) без контакт и отделен електромер.

Или вече имаш гараж, или нямаш кола. Simple Smile

# 227

А в сериозен план - една от огромните слабости на последните 30 г. е липсата на дългосрочно планиране на градската среда от страна на съответните чиновници. И разбира се корупцията.

Това е основното предимство на "старата" пред "новата" тухла- локацията.  Първата обикновено е в уреден квартал, малки блокчета, тихи улици, дървета. Блоковете в Малинова долина , примерно, изглеждат много по-добре, но там просто няма въздух, какво да кажем за улици. Е, има и нови сгради на топ-локации, но в тях цените са от друг порядък.

Когато някой описа новото строителство миришещо на мухъл още от влизането във входа веднага ми хрумна за гората от наблъскани блокчета в блатото на Младост2 , което винаги си е било блато и даже имаше планове да правят канали с лодки там ... И не съм сигурна , че това са единствените блокчета строени на неподходящо място и кой знае как строени.

# 228
Представете си, че са минали 15 г. и се налага да продадете апартамента, в който сега ще инвестирате.Изберете този, който според вас ще се продаде по-лесно. Най голям минус и на двата имота за мен са годините им, вижте и за ново строителство. Аз стара тухла, епк и панел не гледам без значение къде са, но свят широк хора разни. Не бих избрала нито един от двата, а бих търсила ново в строеж.

Това е абсолютно така. За 150К може да се намери нов двустаен в доста квартали, а може би и някой нов 3-стаен бюджетен. Но в примера имам усещането, че на семейството не му се чака да стане готово жилището, искат сега да могат да го ползват, а вероятно не искат и риска на зелено. Може би се държи и на локацията да е около център, а също и гледат дали биха могли да запазят нещо от обзавеждането. Аз също смятам, че след време трудно ще се продадат и двата апартамента, едната сграда ще отива към 80-годишна. Но може и да бъркаме, ето че има купувачи и за такъв тип апартаменти.

# 229
  • София, Bulgaria
Изгоряха хората с имоти в топ Център, че и Изток, Иван Вазов, а пък за стария Лозенец да не говорим, както и други подобни локации, които са предимно старо тухлено строителство.

Допълвам си публикацията, просто не мога да се въздържа, такава обява, такова описание...

Цитат
'Явлена Еминеску' предлага двустаен апартамент, намиращ се на тихо и спокойно място в центъра на София, ул.'Оборище'. ? Дръжте се здраво, защото това не е обикновеният знак Продава се , това е покана за едно невероятно ново начало. Този апартамент не е само четири стени това е платно за Вашето творчество. ? Всичко е на една ръка разстояние училища, детски градини, ресторанти, паркове, магазини, спирки на градски транспорт.
Не пропускайте шанса да преобразите живота си и да станете владетел на това фантастично пространство. ?? ?

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b169532402199269&sl … 9sbbqp&f1=1&fe7=1

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 09:49 от tomeva

# 230

Или вече имаш гараж, или нямаш кола. Simple Smile

И двете са верни. Имам гараж, но нямам кола. Но някой млад човек, да си купува гараж без електромер, не е много далновидно.

Tomeva, не знам дали пускаш подобни описания на твоите обяви, но ако не - трябва и ти да си наемаш такива поети да ти дописват обявите иначе изоставаш. Аз лично почувствах идилията и съвършенството на локацията, та и уюта на самото жилище без да гледам снимките. Ако наемаш същия творец, трябва да си коригираш препинателните знаци и правописните грешки, ???!!..  преди да пуснеш.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 10:16 от Seiko7075

# 231
То както е мантрата за наема и покупката  - че под наем, след 20 години само си плащал и нямаш нищо налице, а ако купиш ще си плащал кредит и ще имаш нещо накрая. Та това, което ще имаш НАКРАЯ (60-70 год. ЕПК) не е много известно.
Целият резултат зависи от това колко си плащал. Ако вноската за ипотека ти е била по-висока от тази за наем (както е сега) то след 20 години под наем ще ти остане не нищо, а разликата. Плюс първоначалната вноска няколко десетки хиляди, която не си дал при наема. Плюс спестеното от ремонти, уреди и мебели и т.н. И ако си ги инвестирал в нещо разумно, може да се окаже че спестеното стига още 20 години да живееш под наем.
Така че листа, молива, елката, и умната. Разбира се, има и елемент гадаене на бъдещето, който никой няма как да прогнозира.

# 232
Като гледам как копират в Бълагрия и с цените на тока и с импорта на петрол и с какво ли не ... мога само да ви светна и да услужа с това, че в Германия се въвежда нов допълнителен данък за стоящи празни сгради. Днес писаха за първата община приложила го. Да видим, да видим ... Но нищо чудно за натиска, който се прави за продажбата на новите в София. ДА не останат празни. ... Изгорели били в Изто, Яворов и Лозенец със старите. Дръжки.

# 233
То както е мантрата за наема и покупката  - че под наем, след 20 години само си плащал и нямаш нищо налице, а ако купиш ще си плащал кредит и ще имаш нещо накрая. Та това, което ще имаш НАКРАЯ (60-70 год. ЕПК) не е много известно.
Целият резултат зависи от това колко си плащал. Ако вноската за ипотека ти е била по-висока от тази за наем (както е сега) то след 20 години под наем ще ти остане не нищо, а разликата. Плюс първоначалната вноска няколко десетки хиляди, която не си дал при наема. Плюс спестеното от ремонти, уреди и мебели и т.н. И ако си ги инвестирал в нещо разумно, може да се окаже че спестеното стига още 20 години да живееш под наем.
Така че листа, молива, елката, и умната. Разбира се, има и елемент гадаене на бъдещето, който никой няма как да прогнозира.

Това го писах по друг повод. Не във връзка с това кое е по - изгодно (наем-заем), а дали да се купува тепърва в сграда, която ще изисква все по - сериозна поддръжка, ремонти и приближаването и към края на експлоатационния срок.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 11:45 от Seiko7075

# 234
Seiko7075 при положение че такъв ти е 80% от наличните сгради в София, ако не и повече, то лалво мислиш че на теб ще ти се случи различно от на останалите ? Иначе е ясен натиска. Да видим до кога ще се продава всичко започнато  с успех. 

# 235
Seiko7075 при положение че такъв ти е 80% от наличните сгради в София, ако не и повече, то лалво мислиш че на теб ще ти се случи различно от на останалите ?

Е не. Какво по - различно, всички сме тленни. Както и сградите. Но един 20-25 годишен перспективен младеж, да закупува жилище в  80 - 90 годишна многофамилна развалина топ център, в която ще има семейство и потомство, в която предвижда да живее още поне 30 - 40 год. да кажем, аз лично не си го представям. Правили сме в подобна сграда, но тя беше еднофамилна, на такъв младеж, но си я направи от-до. Подсили конструкцията, допълни с нова, стоманена. Имал мерак на тая къща - дал. Дори запази стълбището, каменно и парапета. Така съм съгласен.

Bella - аз лично нямам никакъв интерес. Прост работник съм с тенденция към пенсиониране и ми е все едно.  Говоря обективно, каквото виждам и си мисля с идеята, че също греша. Всички сме от едната страна, от другата страна е живота, прогреса и природата. Тях не можем да ги спрем. 
Ако става въпрос даже, трябва да защитавам старото. Имам една "застраховка" за след пенсиониране, 5стайна тухла, топ център от 80 те години. Да, но с една баня-тоалетна. Няма гаражи, няма паркоместа. Е как ще го купи някой младеж. Така се е мислело някога, тка се е проектирало. Засега само го поддържам - ремонти на покриви, смяна на общи щрангове ... постоянно си иска пари. Всеки месец очаквам нова сметка от тамошната етажна собственост.  Стискам палци да се купи, когато имам нужда от пари.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 12:37 от Seiko7075

# 236
Ох, моля ви, електрическите коли не са фантастика някаква. Да не говорим, че има нови сгради (сега), които правят към някои от паркоместата и гаражите изводи, за да се сложи електрическа станция.

Това вече си е и по регламент, доколкото виждам в наредбата - някои точки са от миналата година, други от тази:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=A00 … FC01?idMat=178465

Almond12 - и Вие ли търсите 4-стаен? Simple Smile

Относно ново и старо - тъй като и ние разсъждаваме по темата: по-склонни сме да вземем нещо ново, от доказан строител, дори и на ш/з, отколкото да налеем едни пари в ремонт на по-старо (дори и на 10-15г). Давам конкретни реални примери:

1. Мезонет около 140кв.м. РЗП, на две нива, етаж 7 и 8 (последен, със скосявания), краен за сградата. Гледа към зеленина. Едно голямо помещение + баня на 7ет, и 2 спални + баня на 8ми. "Фабрично" проектиран от строителя и завършен преди 13г. Изложението е юг/запад и малко север. Частично усвоена тераса на запад/север. Направен доста прилично, с ест. настилки, всичко нужно за живеене, вкл. техника, климатици и цялото останало обордудване. В блок с 2 входа, в отворен комплекс, с двоен гараж с ролетна щора на ниво -1 в същия вход. Прилични общи части като за НС. Нивата с гаражите са не особено добре поддържани. Намира се до голям, шумен булевард, но пък има всичко наблизо или в квартала на 10-15мин с кола, макс 20 пеша. Говоря за магазини, училища, детски градини, метро. Цената му се обсъжда в момента, но е от порядъка на не по-малко от 340 000Е за мезонета + гаража. Не споменавам точно къде е, тъй като собствениците още не са сигурни дали искат да го продават и на каква цена.
За мен плюсовете са (подредени не по важност): гледка, висок етаж, повече въздух, добро изложение (донякъде) охрана и поддръжка на комплекса, вкл. озеленени площи, места за игра на децата, относително уредени, подредени и поддържани междублокови пространства; аптека + магазини са на 2 до 5мин пеша, добра квадратура, гараж.
Минусите - все пак е на 13г, амортизации, вкл. на мебели и техника. Най-малкото ще иска освежаване и някакви нови мебели/техника. Стълбите - при всяка подмяна на нещо по-голямо, ще е неприятно за мъкнене по тях. Отделно - всеки ден нагоре-надолу си е физическа активност, но и амортизиране на ставите, колкото и смешно да звучи Grinning. Изложението - с почти същото изложение сме, на 7 ет. и при дъжд/сняг и вятър е много неприятно - всичко идва от тази страна (запад/югозапад); лятото е непоносимо без климатици, но пък с тях също си има минуси. Шумът от близкия булевард и площадките наоколо, особено през топлите месеци. Трудно разминаване из вече тесните улички в и около комплекса. Сигурно и за още неща ще се сетя..

2рият имот ще опиша малко по-късно, че и без това стана роман Grinning Извинете, но се надявам да е полезно и за останалите в темата.
Отново благодаря за всички, които споделят и помагат със съвети и компетентно мнение! Безценни сте Simple Smile

Едит: добавих още малко от размислите по повод минуси и плюсове.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 12:34 от Sis22

# 237
Sis22, да и ние гледаме 4-стайни. Но вероятно ще е на зелено, за да вземем нещо, което ни е ок като разпределение и цена.

# 238
Seiko7075 както си се закахърил не се ли замисляш, че почти цяла София е така. Но пък ако си мислиш , че подсигуровката ти е някакъв имот жестоко се лъжеш. Наблюдавам какво става с възрастни хора с имоти и без близки и роднини нокило им. Имаш ли проблеми със здравето и сам ли си ... имотите не ти дават нищо. Освен кратки надежди.
Даже седя и си мсиля дали нациите при които е нормално да имат повече деца не са по-практични от нас. Малко деца, много имоти  ... От това , което аз лично аблюдавам май тяхната стратегия е по-умна.

# 239
Seiko7075 както си се закахърил не се ли замисляш, че почти цяла София е така. Но пък ако си мислиш , че подсигуровката ти е някакъв имот жестоко се лъжеш. Наблюдавам какво става с възрастни хора с имоти и без близки и роднини нокило им. Имаш ли проблеми със здравето и сам ли си ... имотите не ти дават нищо. Освен кратки надежди.
Абе аз знам едно - по - добре със, отколкото без Simple Smile. Имам си дете, малко е, а скоро ще се пенсионирам по болест и не зная до кога ще стигат спестяванията. Та ... ще го мисля тогава, сега и да го продам, няма какво точно да правя парите. Да не спамим темата повече с мен. Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт