Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 510
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
Не говоря съвсем за села, а за по-малки градове, които все пак са си пълни с хора. Аз съм родом от такъв, почти няма многофамилни жилищни сгради, основно къщи са, съответно и млад човек трудно би намерил къде да отиде под наем. Не са малко хората, които си живеят при родителите, където пък и в голяма част от случаите има и възрастен роднина. И не бих казала, че такива градове са рядкост, напротив. Аз и донякъде разбирам, предполагам е трудно човек да се издържа с минимална заплата, камо ли да строи къща, но просто го давам за пример.
Е сега ако някой предпочита да живее в кашон на жълти павета, пред уреден дом в обезлюдено село, но с гледка през Дунав-а, явно го тресе много благородническото потекло.
Заговорихме се, че има изход, дори след пенсиониране, че човек няма да остане бездомен, дори и да е бил цял живот под наем.

# 256
Seiko7075 болен човек не може да живее в такова село. Той няма да има достъп до мед. обслужване. И стар не може по същата причина. Плюс че не могат да ходи на пазар сам. Т.е. сам човек стар и болен ... няма значение какъв имот има, а какви деца е отгледал.

# 257
Seiko7075 болен човек не може да живее в такова село. Той няма да има достъп до мед. обслужване. И стар не може по същата причина. Плюс че не могат да ходи на пазар сам. Т.е. сам човек стар и болен ... няма значение какъв имот има, а какви деца е отгледал.

С това съм напълно съгласен - за децата. Но той ако е с проблеми, дори и в уреден многолюден град да живее, пак няма да може да живее нормално. Оттук натам ме наляга мисълта, за постъпване в заведение за целодневна грижа и пак няма значение какви имоти си имал и дали си живял под наем. Темата отиде в много меланхолична посока.

# 258

Той си живее някъде и каза, че това му стои и само гълта пари. За какво му е ?! М?!
Особено ако сега не му се занимава с даване под наем и не се оправя с всички ангажименти ... на коя възраст ще успее. Ако още от сега е болен–
Особено ако има и няколк ов провинцията както пише ! М?!

За мен да слага там, където преценява че ще му е най-леко да живее и да слага от сега за детето. То било малко.

Аа, ама това за мен ли е било Simple Smile. Няколко пъти съм писал във форума, винаги съм имал притежание на жилища в града - 2 или 3 (в голям областен град). Сега съм в ново, под 15 год. С тенденция да го освинват и съм си подготвил пакета за следващо местене след някоя година (живот и здраве). Купувам и пак продавам  Сега както каза Белла, да бягам пред вятъра, и искам да взема дори и някаква боксониерка в София, вместо да е на квартира детето някога като учи. Но искам да е максимално свежа и нова. Така че, изчаквам. Щото може и да ме няма, да не се разправя като учи детето с общежития, квартири.
Та, то логично, щом ще продавам няма да живея под наем Simple Smile. Пък по селата имам - колкото щеш.
Не в мен е въпросът. Винаги съм смятал, а така е и по статистика, че всеки в България има къде да живее, и без наем. Е сега ако на село и не му се живее е друг въпросът. При мен лично не липсата, а притежанието на много (наследствени) имоти е проблемът. Дори отдаваме безвъзмездно на село къща, с 5 дка двор, селскостопанско стопанство, да живее на който му се работи.

Ala bala - да кисело ми е като вляза, особено в сутерените им. Избили канализации, мирис на смърт, изгнила дървесина, ръжда и мухъл.

В цетръра, като не говоря за пазара, почти нищо не се продава. С много малки изключения или е под таван, или на приземен етаж, или нещо друго. Представям си какво в "центъра" е гледано, но пък служи за успокоение, ако човек не може да си позволи хубав имот.

# 259
  • София
А защо да е лошо , ако имаш свободни пари, да купиш една гарсониера в София, примерно? Тя ще е "за детето", но по никакъв начин не го обвързва. Детето докато порасне, ще се дава под наем. После ако иска ще я ползва, ако замине да учи в Париж, ще е на квартира, а наемът ще подпомага издръжката му. Ако е в уреден квартал, тя и след 15 години все ще е гарсониера, без значение колко ѝ е цената в този момент. Пък ако може, нека в Париж да купи, а детето ако ще да учи там! Simple Smile

# 260

В цетръра, като не говоря за пазара, почти нищо не се продава. С много малки изключения или е под таван, или на приземен етаж, или нещо друго. Представям си какво в "центъра" е гледано, но пък служи за успокоение, ако човек не може да си позволи хубав имот.

Никога не съм гледал имоти в центъра на София за покупка. Но пък как звучи - обследване на такива сгради над 100 бр.? Т.е. обикаляне и влизане във всичките помещения и дълбини и потайности. Аз за да пиша толкова уверено за тях, има причина.

# 261
Има градчета в Южна Франция и Италия , където както си вървиш и разглеждаш се оказва, че доста от къщите са построени върху основи на римски стени , къщи,  пантеони и други ... Даже се вижда коя чат каква е, обикн. първи етаж и част от първи са си направо с камъните и колоните и нагоре надстроено. Даже има места , където са оставили на камък  ,докато "съвременната" част, която не е кой знае коко съвременна и тя е с мазилка ...
така че като кажеш старо , то си има хора живеещи в антично.

# 262
А защо да е лошо , ако имаш свободни пари, да купиш една гарсониера в София, примерно? Тя ще е "за детето", но по никакъв начин не го обвързва. Детето докато порасне, ще се дава под наем. После ако иска ще я ползва, ако замине да учи в Париж, ще е на квартира, а наемът ще подпомага издръжката му. Ако е в уреден квартал, тя и след 15 години все ще е гарсониера, без значение колко ѝ е цената в този момент. Пък ако може, нека в Париж да купи, а детето ако ще да учи там! Simple Smile
И аз съм на това мнение Simple Smile

# 263
А защо да е лошо , ако имаш свободни пари, да купиш една гарсониера в София, примерно? Тя ще е "за детето", но по никакъв начин не го обвързва. Детето докато порасне, ще се дава под наем. После ако иска ще я ползва, ако замине да учи в Париж, ще е на квартира, а наемът ще подпомага издръжката му. Ако е в уреден квартал, тя и след 15 години все ще е гарсониера, без значение колко ѝ е цената в този момент.
Е ако е без значение, да ти предложа примерно 20 хиляди за нея след 15 години - дийл?
Цената винаги има значение. Аз преди да изсипя 100к за гарсониера, бих се замислил след 15 години 150к ли ще струва, или 50к.
Защото има и други неща, в които мога да си вложа 100-те к, за които имам по-голяма увереност, че след 15 години ще са поскъпнали, отколкото една гарсониера в София.
Особено ако не ми трябва междувременно за живеене.

# 264
  • София
Ооо, пак се почва с центъра- великото кисело грозде Rolling Eyes Просто не мога да повярвам как има хора, които не могат да повярват, че има не малко хора, които НЕ биха живяли в центъра по много причини и не търсят там. И да, колкото и да ви се вярва, не малка част от сградите НЕ са поддържани, това не ги прави лоши, но аз също не бих инвестирала в стара тухла по много причини. И за протокола съм живяла в центъра, в "трофейна" сграда, 2 жилища са музеи там. Да, строено е добре- дебели тухли, високи тавани, НО разположението на стаите, липса на асансьор и липсата на поддръжка бяха потресаващи. Най- странното е, че хората, които бяха собственици там или не живееха там или даваха жилищата поднаем, нямаше пари за чистач на входа, камоли за ремонти, течеше постоянно ръжда от тръбите и на общите събрания не идваше почти никой... Емиии, обичам мястото, но за разходки. Нямахме деца тогава, нито кола и беше добре. Но нужно ли е да казвам, че който е идвал с кола на гости не е повторил. Така че има сгради и сгради, улици и улици. И не всеки копнее да живее там. Има хора, за които е престиж Ман. ливади, за други новата част на Лозенец. Повечето хора с големи пари, които познавам дори не гледат център- търсят къщи в и около София или вече разполоагат с тях....С което не казвам, че е лошо да имаш имот в центъра и да живееш в него, ако ти е наследство още по-добре. Но все пак, нека бъдем обективни. Мисля, че част от хората, които коментират имат обща представа, но не са били в досег със текущия пазар в този момент. То и аз бях така доскоро.
Сега от работата ми с брокерите, младите хора предимно търсят ново стротелство и затова строителите не намалят цени, защото явно има желаещи. Има изключително много обяви на стари жилища, които стоят. И не всичките са в мазе или нещо друго. Може и да са на кофти локации, но е факт, че са трудно продаваеми. Аз само им следя цените, нямам желание да ги проучвам. Също проблема с паркирането в центъра прави не малка част от тези сгради не толкова привлекателни. Имам приятели в Докторската, и почти на Попа, не могат да паркират по 30- 40 минути, това е мега тегаво особено, ако трябва да ползваш колата ежедневно. И толкова се чудя на Общините и изобщно на цялото мислене на кметовете. Всяка зеленина - сграда, няма паркинги, поне за центъра това да се уреди някак. Сигурна съм, че може.
И последно за всяко от обявите, които не са директно от строители има корекция на цената, отделно някой вече са корегирани с по 5-6 к евро надолу.Така че, които гледа да се пазари и да преценява добре.
няма значение какъв имот има, а какви деца е отгледал.
Бела, поздравявам те за написаното! Това е най-важното нещо. Но ние наистина като мислене не сме ориентирани към децата и поколенията след нас, а някак търсим сгради, пари, някакви имущества. АМА това е друга тема и не е популярна тук.

# 265
Но, ако лично ти не намираш смисъл или не разбираш от други неща, в които да вложиш, един добър имот (на добра локация, с перспектива) е много хубав вариант, отколкото да си държиш парите в банка или вкъщи.
А защо да е лошо , ако имаш свободни пари, да купиш една гарсониера в София, примерно? Тя ще е "за детето", но по никакъв начин не го обвързва. Детето докато порасне, ще се дава под наем. После ако иска ще я ползва, ако замине да учи в Париж, ще е на квартира, а наемът ще подпомага издръжката му. Ако е в уреден квартал, тя и след 15 години все ще е гарсониера, без значение колко ѝ е цената в този момент.
Е ако е без значение, да ти предложа примерно 20 хиляди за нея след 15 години - дийл?
Цената винаги има значение. Аз преди да изсипя 100к за гарсониера, бих се замислил след 15 години 150к ли ще струва, или 50к.
Защото има и други неща, в които мога да си вложа 100-те к, за които имам по-голяма увереност, че след 15 години ще са поскъпнали, отколкото една гарсониера в София.
Особено ако не ми трябва междувременно за живеене.

# 266
Аз преди да изсипя 100к за гарсониера, бих се замислил след 15 години 150к ли ще струва, или 50к.

Както виждаш, накрая нещата все пак опират до вяра/пристрастия/субективни виждания. Всеки си избира - един акции, друг имоти, трети смесен портфейл и се надява да е уцелил ваксата Simple Smile

# 267
Центъра сега не е каквото беше някога - престиж и аристократизъм. Сега е тясно, нагъчкано с хора и коли. Защото администрацията е там и всеки има работа ежедневно в разните му служби и службички. Всеки има и кола, която да паркира по сателитните улички. И това важи с пълна сила за всеки по-голям град. Има много по-спокойни и уредени квартали, тези които преди 30 - 40 г. са били крайни.
Пък ако работиш някъде към края на Цариградско шосе или в Перник - голямата полза че си наринал хиляди за Оборище ли беше?

# 268
chriss, аз не казвам, че всички искат да живеят в центъра, а че кооперациите не са развалини, както каза Seiko7075. Не зная какви сгради е обследвал, но това твърдение е безумно и крайният начин на изразяване говори точно за грозде.
Ако сравняваме център с квартали, мога много да пиша за недостатъци на кварталите спрямо центъра
Не зная колко хора не искат да живеят в центъра, но цените говорят друго (не говоря за пазарището и за кварталите около центъра, които имотните агенции включват в него) и не, хубави имоти извън района на пазарището почти няма.
Като зная от кого се строят новите сгради с ниски тавани и спални по 11, 12 квадрата и като виждам какво става в Турция, мога само да ви пожелая късмет.

# 269
chriss, аз не казвам, че всички искат да живеят в центъра, а че кооперациите не са развалини, както каза Seiko7075. Не зная какви сгради е обследвал, но това твърдение е безумно и крайният начин на изразяване говори точно за грозде.
Е не всички са развалини разбира се. Просто там, където сме ходили, а ходим там, където има проблем,  са били такива. Някои наистина са си стрували (стари училища, еднофамилни къщи, паметници, запазени търговски сгради). Но многофамилните са трагедия. С десетилетия непоправяни покриви, канализации (със старите, каменинови тръби), водопроводи. Всичко надолу е леш. Отвсякъде се подават учудени, възрастни хора, живеещи си "добре" свикнали с това положение и неразбиращи за какво е нужно нещо да се прави - тягостна обстановка. Отделно, разпределенията нямат нищо общо със съвременния начин на живот и изисквания. Много трудно дори и със сериозни ремонти, доколкото позволяват, се доближават до тези изисквания. Нито можеш да поправиш кой знае колко разпределенията, нито можеш да сложиш нормална изолация. И всеки път си представям млад човек, градящ кариера, създаващ семейство, да се постави в тази среда. Но си имат и почитатели разбира се. На други пък им е кисело гроздето. На мен ми е кисела миризмата там, но ми е все едно - запушвам си носа, върша си работата за няколко дни и се изнасям. Да му мислят дългогодишните собственици.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 06:25 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт