Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 495
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
Аз се чудя какво му е на Seiko7075, а то бърнаут и професионална деформация Simple Smile
И аз ако работих шофьор на такси , след раб. ден нямаше да ми се качва на колата ... Simple Smile

# 271
Аз се чудя какво му е на Seiko7075, а то бърнаут и професионална деформация Simple Smile
И аз ако работих шофьор на такси , след раб. ден нямаше да ми се качва на колата ... Simple Smile
Тотално излизате от добрия тон, дори и шега да е. Ако може някак си и да обсъждаме вместо живота на потребителя - качествата на имотите.

# 272
Имам приятели в Докторската, и почти на Попа, не могат да паркират по 30- 40 минути, това е мега тегаво особено, ако трябва да ползваш колата ежедневно. И толкова се чудя на Общините и изобщно на цялото мислене на кметовете. Всяка зеленина - сграда, няма паркинги, поне за центъра това да се уреди някак. Сигурна съм, че може.
Ами че то си е уредено на пазарен принцип - има си платени паркинги. На който му трябва кола в центъра - да ги ползва.
Или искаш да го уредят, като орежат от тротоарите и градинките, за да направят безплатни места за живеещите там? Не, мерси - предпочитам да се запазят за разходка, те са и мои като гражданин.
Нима в Ню Йорк, Лондон или в Париж хората, дето живеят на центъра имат всички паркоместа? Има само който си плаща по 300/400/500 кинта на месец, в местната валута.
Като искаш да живееш в центъра, има удобен градски транспорт, а то и до всичко стигаш пеша. Като ти трябва кола уикенда за извън града, ще вземаш под наем. А ако всеки ден ти трябва да караш кола, то ти не си за центъра значи.

# 273
dariVale от няколко дена потрбителя обсъжда тук живота си. А това, което описва е именно това  , което написах. Защото аз съм изасла в такива жилища . И двете ми баби живееха в подобни кооперации  между Орлов мост и кино Изток. И ние живеехме в доста стара кооперация пак там и всички приятелки на бабите ми живееха в такива кооперации . Първо в момента те са наполовина пълни с млади хора, защото доста от възрастните вече ги няма и семействата им са ги продали и второ никога не е миришело на нищо лошо.
Сега ако потребителя работи както описа и се занимава с проблеми ... то нищо чудно това да му се е отразило. Но описанитео му е много едностранно и много драматично. Положението е каквото е в почти цяла София. В същност в София старото е ВиК то като цяло. Какво значение има , че в някоя кооперация има няколко нови тръби, ако на половин София мрежата и то централно е от времето на кооперациите , че и по-стара ?   

# 274
Малко да сменя темата с въпрос за новото строителство.

Какво бихте добавили като клауза в предварителен и окончателен договор?

Давам пример: от всичко изчетено за НС от мен до момента, основните проблеми с свързани с течове и/или някакъв конструктивен проблем на сградата. Ако приемем, че строителят дава съответните гаранции за инсталациите, конструкцията, фасада, изолация, дали това би било достатъчно, за да гарантира, че при евентуален проблем, той ще го отстрани за своя сметка? Или пък е добре да се заложи конкретна клауза, която да го задължава. Не знам какви с добрите практики в това отношение, затова питам.

Честно казано, не знам дали и една застраховка не е добре да се добави, но по-подробна и пълна, отколкото тези, които обикновено придружават ипотечните кредити. Някой с подобен опит ще е полезно да сподели.

# 275
Sis, гаранциите трябва да са описани в предварителния договор. Минималния срок е по една наредба, която в момента не мога да я цитирам коя беше, но ако се придържа към минималния срок поне тази наредба трябва да е спомената. Всичко извън минималния нормативноустановен срок е пожелателно и няма как да бъде задължен строителя.

За застраховка - какво имаш предвид? Застраховка живот по кредита, ако е с кредит за мен се подразбира. Застраховка имущество можеш да си направиш, но трябва да има готов апартамент за целта Simple Smile

Друга клауза, която според мен е важна е без индексации на цената, докато бъде завършен апартамента, макар че във вашия случай строителя е дългогодишен и не мисля дори, че има нужда от такава, но една част от строителите предлагат такава клауза, която според мен е добре да я има предвид какви примери има в обратна пососка.

# 276
Най-големият потенциален капан е, че строителите масово регистрират ново ООД с 500 лева капитал за всяка следваща сграда. А това значи, че ако нещо стане не можеш да ги осъдиш и да им вземеш нищо. Някои го правят с цел измама, повечето просто за да се подсигурят, но е факт.

# 277
Колкото и да съм досадна мога да кажа само, че в Германия за да се избегнат такива драми се прави едно конто при нотара и там се слагат парите. Той държи контото докато се изпълнят абсолютно всички условия по договора или стъпка по стъпка ... както му е наредено и плаща даден етап или цялото само ако са изпълнение всички условия. От страна на купувача парите са дадени от страна на продавача ще бъдат изпълнение условията. Тази услуга струва, но според мен е по-ефективна от застраховка. Това конто и услугата си има име на немски , но не знам как се превежда на бг . Хубаво е да се попита дали няма подобна услуга .

# 278
1. Да, за гаранциите е ясно, че са до време. Ще проверя коя е наредбата, за която казваш, Almond.

2. Застраховка - точно застраховка имот имам предвид, разбира се, след като го има. В нашия случай, има А16.

3. Индексации на цената - доста актуална тема. В нашия предварителен д-р има вписано, че цената е окончателна и не подлежи на корекция. Но при нас има А16. За по-ранна фаза на строежа според мен е задължителна също и важи с особена тежест.

Относно контото, знам, че има SWAP сметки, които се ползват за "временно блокиране на суми" при определени условия, но доколкото знам не е много често използвана практика в БГ.

# 279
Колкото и да съм досадна мога да кажа само, че в Германия за да се избегнат такива драми се прави едно конто при нотара и там се слагат парите. Той държи контото докато се изпълнят абсолютно всички условия по договора или стъпка по стъпка ... както му е наредено и плаща даден етап или цялото само ако са изпълнение всички условия. От страна на купувача парите са дадени от страна на продавача ще бъдат изпълнение условията. Тази услуга струва, но според мен е по-ефективна от застраховка. Това конто и услугата си има име на немски , но не знам как се превежда на бг . Хубаво е да се попита дали няма подобна услуга .

Има  го и у нас, но рядко се прави. Нотариусите не искат, а и не е удачно за всякакви сделки, например за сделки с капаро и основно плащане след години. Нима капарото през цялото време ще стои в сметката на нотариуса? Прави се за големи сделки с единично плащане.  Иначе и банките предлагат такава услуга.
https://lawfirm.bg/publikatzii/escrow-smetka

# 280
Точно и аз това имах предвид, не знам откъде ми дойде това swap 😁, извинявам се. Някакво професионално изкривяване ще да ми е.

Но не е много често използвано, точно поради спецификата. И аз не си предтавям нотариус да държи on hold някакви суми от порядъка на стотици хиляди левове с години, докато примерно се завърши строежа. Нашата БГ действителност е малко по-различна 😊

# 281
А, е това е различно, щом има акт 16 значи няма риск за купувача, продава се готов апартамент. Също договора не е предварителен, ами си е окончателен. Гаранциите започват да текат от акт 16.

# 282
На мен ми се струва добра подсигуровка. Пък и не е въпроса банките да го правят, а нотара да следи сделката и изпълнението по нея https://ratgeber.immowelt.de/a/notaranderkonto-kaufabwicklung-ue … -treuhaender.html. Служи ако има условия , като например да се изнеше предишния в 6 месечен срок, ... да остави обекта в добро състояние и т.н.
 В момента това което пишете за предложението на банките е много актуално също при соларните уредби. Поставят се много големи и скъпи уредби като се иска доста предварително заплащане и има четси фалити и неизпълнения на сделки.  factsheet-escrow-print-de.pdf

# 283
  • Sofia
Да де, ама в България "на зелено", това значи да минеш през джунгла.

Не всички строители правят нова фирма. При нас е една и съща за последните 20+ години. За това, по-добре реномиран строител за да се намали риска.

# 284
По света фирмите трупат реноме и капитал, защото на база на това се финансират от банки. А от клиентите си пари вземат чак когато им предадат жилищата (освен някакъв минимален депозит, до който често дори нямат достъп тъй като седи в ескроу и се ползва просто като гаранция, че клиентът няма да се откаже).
Никоя банка няма да отпусне кредитиране на нова фирмичка с 500 лева капитал, освен ако фирмата-майка не гарантира заема, което пък убива смисъла въобще да се прави ново ООД.
Но тук нашите видни бизнесмени си финансират строежите не с натрупан собствен капитал, не и с банково финансиране, ами с вашите пари, които им предпащате на зелено. Без да ви плащат лихва, без да сте защитени особено, и без дори да имате гаранция, че няма да ви променят цената, срока или други условия по време на строежа.

Общи условия

Активация на акаунт