Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 470
  • 762
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ами до там не сме стигали- ние по обяви и огледи ходим все още. Никъде не пише мазе, на 2 огледа, на които бяхме, нямаше килери, мазета, нищо. Но имаше изводи в коридора за пералня и сушилня, без да е заградено- това може ли да мине за килер ? Или пък всъщност тези жилища са ателиета, но не го казват поне в началото Thinking Както и да е, поне ще знам за във бъдеще.

# 316
Ами до там не сме стигали- ние по обяви и огледи ходим все още. Никъде не пише мазе, на 2 огледа, на които бяхме, нямаше килери, мазета, нищо. Но имаше изводи в коридора за пералня и сушилня, без да е заградено- това може ли да мине за килер ? Или пък всъщност тези жилища са ателиета, но не го казват поне в началото Thinking Както и да е, поне ще знам за във бъдеще.

Свърши вече тая с ателиетата. Ако е заварено ателие, вече не знам как се тупа топката. Но пък знам че масово тръгнаха да си сменят от Ателие в Жилище имотите, та им се мислят складове, паркоместа ... защото ги стресна промишления ток.

Към §5 от Доп. разпоредби ЗУТ:

Т.е. Ателието си е с необходимите по изисквания за Жилище помещения, височини и т.н.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 16:25 от Seiko7075

# 317
...Но имаше изводи в коридора за пералня и сушилня, без да е заградено- това може ли да мине за килер ?...
мокро помещение. много странно в коридора и кухнята в хола ...

# 318
...Но имаше изводи в коридора за пералня и сушилня, без да е заградено- това може ли да мине за килер ?...
мокро помещение. много странно в коридора и кухнята в хола ...

Ми то не може да се каже че е и помещение, въпреки изводите. Но ако си го загради собственика, това не доказва нищо, без да е с одобрен проект.

# 319
Имам такъв апартамент с нещо 210 см на 100 см по схема се води килер, но не е заградено откъм коридора, с изводи за пералня и бойлер, сифон. Сега го затварям с гардероб, но инвеститора когато купувах каза че понеже няма мазета трябва да има склад/килер по проект. Е, има го.

# 320
Имам такъв апартамент с нещо 210 см на 100 см по схема се води килер, но не е заградено откъм коридора, с изводи за пералня и бойлер, сифон. Сега го затварям с гардероб, но инвеститора когато купувах каза че понеже няма мазета трябва да има склад/килер по проект. Е, има го.

В интерес на истината може и така, без стена, но да е обособена зоната, и с надпис в проекта "Килер (склад)" и квадратурата. Но това е вече такова насилване на Закона ...

# 321
Не разбирам защо се притеснявате дали имало склад или нямало. Купувала съм апартамент / тристаен-нов / през 2009 г. и е със статут апартамент ,но няма обозначен склад или мазе. Старите жилища също нямат складове и много от тях нямат и мазета или тавани ,но всички са със статут апартаменти. Когато има вече акт 16 няма никакво значение дали има склад, мазе или таван ако статута му е апартамент.

# 322
Как да нямат. Имахме и мокро помещение , което беше отворено към коридора и пред едната тоалетна, имахме и килер , имахме и таван ...

# 323
Как да нямат. Имахме и мокро помещение , което беше отворено към коридора и пред едната тоалетна, имахме и килер , имахме и таван ...

Много нямат ! Това, че някой са имали нищо не означава. Важното е, че не е имало такива изисквания до 2009г. със сигурност и всички имат акт 16 и са със статут апартамент.

# 324
Не съм чувала за стар апартамент без мазе или таван. Но бих се притеснявала ако строителят не е наясно със законовите разпоредби, кой знае какво още е пропуснал при строежа.

# 325
Не съм чувала за стар апартамент без мазе или таван. Но бих се притеснявала ако строителят не е наясно със законовите разпоредби, кой знае какво още е пропуснал при строежа.

Е това го повтарям от няколко страници, ако това изискване не иска (не знае) да спазва (или се тарикати умишлено да продава отделно) бих внимавал и с други неща. Пък правенето на ниша в апартамента с врата и пише Килер (склад) вътре - мишкуване

Винаги е имало мазета, тавани или складове. Друг е въпросът, че аз лично го смятам за отживелица (свързвам го със зимнини, буркани). Но трябва да си се спазва. По - удобно ми би било такова тъмно складово в самия апартамент. Но нормално, удобно и голямо. Миналата година пък се замислих, колко е полезно мазето, като започна войната и гледах как се крият украинците. А в по - старите блокове си има и направо бомбоубежища ( с по дебели плочи, метални капаци и т.н.)

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 18:26 от Seiko7075

# 326
Не знам от кога е изискването за което пишем ,но съм сигурна ,че 2009 г нямаше такова. Много стари апартаменти нямат такива складови помещения и са апартаменти. Помня също така , че моя приятелка си раздели апартамента ,голям и стар с два входа на два двустайни апартамента законно разбира се. Направи си проекти, извади си нови разрешения за ползване и нови нот. актове и отново нямат складове. Мазето и е едно и си го запази ,а другия апартамент остана без мазе, склад или таван и отново си е апартамент напълно законно с нот. акт.

# 327
Не знам от кога е изискването за което пишем ,но съм сигурна ,че 2009 г нямаше такова. Много стари апартаменти нямат такива складови помещения и са апартаменти. Помня също така , че моя приятелка си раздели апартамента ,голям и стар с два входа на два двустайни апартамента законно разбира се. Направи си проекти, извади си нови разрешения за ползване и нови нот. актове и отново нямат складове. Мазето и е едно и си го запази ,а другия апартамент остана без мазе, склад или таван и отново си е апартамент напълно законно с нот. акт.

чл. 40 от ЗУТ (който е от 2001 год.) не е изменян оттогава. Преди няколко мнения го споделих и той категорично изисква такова складово помещение. Всички стари и много стари сгради, панелни блокове и познати ми жилищни сгради са били с такива.

При разделяне на жилища, изрично трябва да се осигурят толкова складови помещения, колкото жилища стават. Съответно трябва да имат бани, спални, дневни, кухни и т.н за да са жилища. Както и паркоместа (гаражи).

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 20:05 от Seiko7075

# 328
  • Нощем на луната, денем при цветята
Един бърз ъпдейт от мен след съвсем прясна консултация с нотариус:
Категорично и безусловно - щом в чертежите на апартамента липсва надпис "склад", та дори на кътче с размерите на кутия за обувки, то такъв е задължително да бъде закупен допълнително.
Да, абсолютно възможно е това мнение да е презастраховане на нотариуса, разбира се.
arh_b ми даде чудесна идея да поискам одобрените оригинали, за да се уверя, че такова помещение наистина там липсва, това ми е следващата стъпка.
Така или иначе аз имах намерение да си закупя склад, та това ще реши всичките ми притеснения и нормативни недоразумения.

# 329
arh_b ми даде чудесна идея да поискам одобрените оригинали, за да се уверя, че такова помещение наистина там липсва, това ми е следващата стъпка.
Така или иначе аз имах намерение да си закупя склад, та това ще реши всичките ми притеснения и нормативни недоразумения.

Без да Ви разочаровам, но си мисля че няма да има голяма разлика от тая снимка, която споделихте и одобреният проект. Но нищо не Ви пречи да проверите, стискам палци да не съм прав. Настройте си се към допълнително закупуване.
П.П. Ама тук такива неща се научават ... задължително закупуване на  помещения, за да си изряден собственик, които трябва да са осигурени по проект и изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт