Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 386
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Не са 4, а 4.5%
Може да не ти се вижда голяма разликата, но ако имаш кредит за 200 хиляди, това са още 1000 на година за лихви. 1000, които иначе би изял, изпил или похарчил в мола, а с 0.5% по-високи лихви потъват другаде.
Което се отразява като спирачка на цялата икономика. То това е и идеята с вдигането на лихвите - да забавят търсенето и инфлацията.

# 421
Едно и също казваме. Напротив, разликата е огромна и лично ги смятах наскоро, при вноска от 1700 същата става 2700 с 4% отгоре. Много малко хора биха могли да си го позволят, предвид че всячески се опитват да "хакнат" системата и живеят на ръба на възможностите си. И да, може и да не го направят, но си е напълно очаквана "опасност".

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 11:04 от Ambrosia

# 422
Кой живее на ръба, кой си има резерви не се знае. Лошо е ако тези без резерви не мислят и се правят на тежкари като другите. Впрочем, лошо е за тях самите, на мен и Вас какво ви е толкова грижа?

Летят в самолет папагал, слон и мечка. По едно време папагалът почнал да тропа с крак по пода. Ония го питат:
- К'во си се разтропал бе?
- Права са на тежкар - отговаря папагалът.
Полетели още малко и мечката си мисли:
- Я, що пък да не са направа и аз на тежкарка?
И тя също затропала с крак по пода.
Ония пак питат:
- Мецо, ти пък какво си се разтропала?
- Ми правя се на тежкарка, хм...
Слонът взел да се комплексира и решил, че и той трябва да е най-големия тежкар, нали е най-тежък. Решил и също затропал. Ама от толкова тропане самолетът се продънил и всички накуп почнали да падат. Падат и викат:
- Помощ, какво да правим?
- Ами летете бе... Не  можете ли да летите, а?
- Ми не можем - всички в хор.
- Ми като не можете да летите к'во се правихте на тежкари?

# 423
Какво значи да се правят на тежкари - знаеш добре средните доходи в София, знаеш и средните цени на нормално семейно жилище. Е, може ли не тежкар, а нормален човек да си позволи нормално жилище?
Може, ама ако се изхвърли на границите на доходите си.
Икономиката и всеки един сектор от нея работят добре, когато клиентите могат да си позволят това, което сектора предлага, без да бъдат изцедени до последна капка или да затънат до шия в кредити.
Иначе мен лично не ме бърка - имам си изплатен имот, даже ако вземат да се сринат мога да купя някой и друг за инвестиция. Не се моля на господа за такъв сценарий - има си достатъчно други възможности, където да се инвестира. Но ако дойде - бих се възползвал, защо не?

# 424
А, хич не ме интересуват другите. Пиша си в духа на "лихвите няма как да се вдигнат" и следващата икономическа криза, която "никога няма да дойде, защото времената са други".

# 425
Май нищо не знам. Ако чета статистиката сме умрели от бедност, барабар с политиците ни. Но ако поискам да си направя резервация за ски в 5* всичко запълнено. И в кръчма не мога да вляза без резервация. Да не говорим какви коли са паркирани по паркингите, когато все пак отида на ски. Р.Овч. дава интервю като беден пенсионер с жилетка за 2000 евро. На Корнелия висулките само колко струват?
https://narod.bg/2019/11/28/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB … 0%B1%D0%BE%D0%BD/
 А ако им видиш имотната декларация живи да ги ожалиш... Та тези пари нали трябва да се изперат някак си, даже с подставени лица. Остават и сивите пари. Та ти вярваш ли, че само 23 000 души живеят с над 10 000 лева на месец???
https://www.marica.bg/biznes-zona/bogatashite-na-balgariq-23-000 … 000-leva-na-mesec
Пълен смях. Лично аз съм убедена, че в хората има много пари. Което не значи, че няма и такива, които гледат тежкарите и се изхвърлят.

# 426
А освен всички изброени, има и едни млади семейства, които не искат да живеят редом с други поколения, а искат да "изградят" свой дом. Тези в коя графа си слагате?
Не са в графа "хора с много пари", но не са и в графата "гледат тежкарите и се изхвърлят", просто искат свой собствен дом за живеене. Не инвестиция, не наем и т.н. На които им е узрял моментът да купят имот, точно в този неподходящ период.

# 427
Да бе, има хора с пари - но на Боровец леглата са 10 хиляди, и далеч не всички хотели са 5*.
А в София нали живеели 2 милиона човека, всичките богаташи ли са?
Богаташите колкото и да са богати, пак им трябва 1 (едно) жилище. Не може човек да живее в две или повече.
Така че повечето жилища в София са за останалите хора. Чиито среден доход мисля го даваха 2700 лева за последното тримесечие. Е как се изплаща апартамент 200к евро с такъв доход?

Сега ще кажеш - ми те богатите ще изкупят всичко, което се строи и ще го дават под наем на средните класи. Да ама за да се изплаща инвестиция 250к колко трябва да е месечния наем, и отново може ли средната класа да си го позволи?
Ето колко: една умерена доходност 5% прави 12.5к евро на година, или над 1000 евро наем, за да има смисъл. И викаш, това е нормално, семействата в София ще го плащат, и имотите ще се качват още?

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 12:10 от chris78

# 428
0.3% от населението били богати, няма уау, дори да са три пъти или дори 5 пъти повече. В развитите държави е 10%.

# 429
  • София, Bulgaria
Има 3-ст и по 100-120 К евро! Къде пише, че трябва да е за 250К, а още повече, кой ДА може да си го позволи.
И на мен ми беше много на сърце един ап. за 300К преди 4 г. в Лозенец, но си купих за 100К в Редута, защото това е моята" черга". Няма място за сърдене.
Крис за 45682945 пъти казвам, че за инвестиция купуват 2-ст апартаменти и без съществени кредити/ 20-30% от стойността/ дреме им на шапката, че ще се дигне лихвата. Ама ти продължаваш да правиш сметки за измислени ситуации.

# 430
Последното инфо за спестявания,което намерих е следното

Иначе …. Няма пари, не знам, не знам..

# 431
Заради дискусията за лихвата в темата попрочетох как се образува за ипотечните кредити на ФЛ. Защото имам опит само с кредити за бизнеса. Ми какво да кажа - "спете спокойно деца", скоро повишение не се очертава.
Базата, от която се изчислява РЛП (референтен лихвен процент) е лихвите по депозити на граждани в българската банкова система. А там е като при краставиците - като няма наличност, цената се вдига. Само, че БГ банковата система е доволно захранена с пари от домакинствата, вкл. свежи нови постъпления през 2023 г. Регулациите са отдавна и строги, изискванията за ликвидност - високи. Отделно са затегнати правилата за кредитиране, т.е наличностите не се раздават с широки пръсти. Реално няма никакви предпоставки, въпреки 4% на ЕЦБ тук лихвите по депозитите да са повече от  1%. Просто няма недостиг на пари. Съответно няма да има никакво съществено нарастване на лихвите по ипотечните кредити поне до влизането ни в еврозоната (според мен).
Виж за бизнеса - там е друга бира. И не се чудете, ако догодина банките отчетат свръхпечалби. Лихв. % по оборотни и инвестиционни кредити много отдавна са с база EURIBOR+надбавка. От средата на 2021 г. се покачват с 0.5% всеки месец и месечните лихвени плащания вече са удвоени като абсолютна сума. При стартиране от 2% сега са на 5.8, гонят 6.0. Ей така се ограбва и унищожава икономиката - купуваш пари на цена 1%, а ги раздаваш на 5.8%
Да живей търговията с пари.

Скрит текст:
Трайно високата инфлация може да принуди хората с ниски доходи да посегнат на спестяванията си (ако имат такива). Депозитната структура в банковата система сочи, че малките депозити все още съставляват основната маса от депозити. 75% от депозитите на физически лица са за суми от 1 000 до 5 000 лв. Заедно с депозитите за суми от 5 000 до 10 000 лв. те съставляват 84% от всички депозити в банковата система. В същото време, тази група депозити формират едва 15% от привлечените средства от домакинства. Финансови нужди, близки до тези размери, биха предизвикали изтегляне на средства от банковата система, но това не би било сериозна предпоставка за покачване на лихвите по депозити. Сред депозитите с по-голямо значение са тези за суми от 10 000 до 20 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. Сумарно те формират близо 50% от привлечения ресурс от домакинства. При тенденция на тяхното изтегляне, може да говорим с по-голяма доза сигурност, че ще започне и покачване на лихвите по депозити. Тук големият въпрос е дали и кога би започнал този отлив на ресурс.

Разбира се това рефлектира косвено върху доходите на работещите, ама щом още намират от къде да спестяват - явно не е чак толкова зле положението.
В светлината на тези разсъждения не очаквам изобщо да се случи застой на имотния пазар и понежаване на цените.

# 432
Това е сега. Обсъждаме превалутиране на кредитите в евро при влизане в еврозоната, а Юрибор и в момента се използва от наши банки за кредити в евро за ритейл.

# 433
Хайде, Уникредит , и те се намесили с пет годишна фиксирана лихва при 3.59 % . Не се интересувам от ипотечни кредити и случайно ги разбирам тези промоции, та който се интересува не е лошо да погледне и в другите банки как стоят нещата. Все повече съм сигурна, че голямо вдигане на лихвите по жилищните кредити няма да има в България. Не давам съвети на никого да купува или да взима кредити само споделям личното си мнение.

Банките са преди всичко търговски дружества. Очевидно, щом променят продуктите си, има причина. По-добре да ви дадат по-добра фиксирана лихва на по-голяма сума, ако оценят, че се очаква имотите да падат и ще трябва в някакъв бъдещ момент да ви дадат по-висока лихва на по-ниска сума евентуално, но ако имотите падат е под въпрос кой ще купува, тоест гледат да си вържат гащите от сега с клиентела. Не е финансов съвет, просто смятам, че новите продукти с фиксирани лихви не говорят, че лихвите няма да растат. Между другото предният имотен балон в щатите през 2008 гръмва при плаващи лихви по ипотеките, каквито в момента имаме ние по 99% от кредитите.

# 434
0.3% от населението били богати, няма уау, дори да са три пъти или дори 5 пъти повече. В развитите държави е 10%.
Кой е казал, че богатите са само 0.3% от хората - ЧС написа, че на Боровец ходели много богати хора, и аз написах, че там има 10 хил. легла - това е. Не всички богати ходят на ски, разбира се.
Тия 10 хил. мисля дойдоха от нея, защото преди време бяхме вадили статистика колко хора има в България с доход над 10 хил. лв. месечно, и бяха май 9 хиляди и нещо. Това по данни от НСИ и отразява само декларирания доход, и също така не отразява активите (някой може да има активи за милиони, но малък доход, или поне официален такъв).

@tomeva - редовно тука пишат хора и казват "търся нещо нормално за семейството - не лукс и не в центъра - и няма под 200-250 и то на зелено". Иначе в Ботунец може и да има за 100к.

@даривейл - ако бяха толкова прости нещата...
В САЩ как депозитите в банки се вдигнаха за 5 години от 12 трилиона на 18 - това малко пари ли ти се виждат? И там ли няма пари? Напротив - има, Фед напечата достатъчно, както и нашите от ЕЦБ. Но лихвите по ипотеки минаха 7.5% в САЩ

Част от отговора си го дала сама - ипотечните кредити се конкурират с всички други кредити за достъп до ресурсите на банката. И ако тя може да даде на фирма при лихва 5-6%, защо да даде на Гошо при лихва 2.5%?
Да не говорим, че може и да ги вложи в ДЦК и да получава 5% при минимални транзакционни разходи, а за банките в Еврозоната - може да си ги държи като резерви в ЕЦБ и на резервите в момента плащат над 4%

Общи условия

Активация на акаунт