Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 402
  • 762
  •   1
Отговори
# 405
Фиксираната лихва е хубаво нещо, но когато четох проектодоговора за подобна имаше една клауза, че ако ОЛП /или спрямо каквото се равнява банката/ стане над определен процент, лихвата се променя. Това беше по Ковидното време или малко преди това. Да не се окаже, че фиксираната лихва е чудесен маркетингов ход за набиране на нови клиенти.

Не, не е. Фиксираната лихва си е фиксирана и ако банката ,както Алфа банк, в миналото реши да я повиши веднага се заведоха съд. дела и къде с извънсъдебни споразумения, къде със съдебни решения лихвите си останаха фиксирани.

# 406
Не знам как работи фиксирана лихва в БГ. В Канада е точно така - фиксирана, но до определен лимит, ако го мине се обновява лихвата. В Англия пък е фиксирана за определен период - 1,2,3г. Абе малко да разчиташ, че у нас няма да се вдигнат лихвите докато в целия свят са се вдигнали щото видиш ли имало пари в банките, безработицата била ниска и т.н. Да не би в бг банките да и а повече пари от западните?

# 407
Бившия месокомбинат Родопа в София е с табелка Охранява се от Делта Гард. Коли и хора щъкат около него.
Има ли информация жилищни сгради ли ще се строят? За мен е по - подходящо логистична база да е - близо до центъра, близо и до изходите извън София.

Някой от форума има ли информация до къде стигна продаването с новите комплекси срещу Централни софийски гробища и тези при последната спирка на трамвай 8 в Люлин? Били на една и съща фирма както научих от тук.

# 408
На последната спирка на 8 цата е Люлин 5, там има няколко проекта, не е само една фирма, няколко са, строи се навътре към ливадите/полето на няколко линии, поне въздуха е чист и пеят пилета, тихо е ако не си първа линия до трамвая, евтино също така

# 409
Какво значи парите да се въртят?
Маркс го е обяснил преди 200г, а ти още не си чул за единствения начин по който капитализмът прави пари? Крайно време е да пуснеш един гугъл.

# 410
  • София
Всичко разбрах от колебанията Ви.
 Не споделям само това, че сте изключили имот отпреди 40-45 години и такъв на втори етаж. За стар имот парите май няма да Ви стигнат и от тази гледна точка, такъв сам се изключва.
Какво искате да кажете - аз често чета как след 20-25г ще си в ЕПК/панел на 70-80г, което му е и експоатационния живот. Но от друга страна в някои райони - мисля че в Г.Делчев е ограничено предлагането на панелки от 80те.
 Имам поглед над панел на 55г (и с мазетата няма оправия = миризма, донякъде и с канализацията имаше ядове, но ги оправихме...). Споделете плюсовете на панел/ЕПК/тухла.. - на 50+ г.
ПП: Моят бюджет не е окончателен.

Гмурнете се в реалните оферти. Споделете с познати, приятели, колеги и съседи, че търсите, и постепенно ще Ви се изчистят представите.
Ходенето по огледи е уморително, но неизбежно. - да, затова искам да ги огранича донякъде.
Не всички панели са гета от несретници. Има интересни, прилични и сговорни хора, панелни апартаменти на приятни локации и пр. - Дано да попадна на такава ЕС/ кооперация.
Успех в търсенето !
Скрит текст:
Starrydream, аз честно казано нищо не разбрах от колебанията ти, пък може и да не съм внимавала толкова. Но намеси в един параграф панелка, ново, старо, метро, локация, етажи, колко годишен строеж. Според мен това са твърде много изисквания и то разнородни. Трябва да поработите още да ги изчистите кое е водещото, защото ако е бюджета това са просто много и хаотични изисквания. Започнете от бюджета и вижте какво се предлага за него. Ако нищо не ви устройва за този бюджет или го увеличавате, или смалявате и променяте коренно изискванията.
[/spoiler] Може би по-скоро ми е интересно да разбера различни гледни точки по приоритизирането. Иначе, като си избистря моите и спрямо достигнатия бюджет - ще се ориентирам докъде мога да стигна, наясно съм че няма как да постигна 5 от 5 да речем. Но дилемата НС vs СС още се мъти. Grin
Скрит текст:
Хаха ами доста субективно е това, не веднъж тук са водени спорове кое било важни и кое не, всеки си гледа от своята камбанария. Седнете и си отговорете за себе си предварително на въпроси като:
- Колко стаен апартамент?
- Тухла/ЕПК?
- Ново/старо строителство?

- Райони да и райони не
- ТЕЦ - да /не
- Етажи
- Изложение
- Площ на стаите
- Над вас и до вас какво да се пада - т.е. краен или среден апартамент/може ли да има тераси над вас или не и т.н.
- Тераси/бани/склад - какви и колко важни са за вас?
- Обзаведен ли ще се търси/ на шпакловка и замаска или ще изривате стар апартамент?
- Какъв ви е бюджета за апартамента и за ремонта?
- Паркомясто/гараж?
- Такса поддръжка - да/не/до каква сума?
- Общи части
- Градски транспорт?
- Удобства в квартала?
- Микролокация в квартала - примерно някои хора не искат до булевард, други гледат други неща и т.н.
- И т.н. и т.н.
И като си отговорите на въпросите помнете, че ще започнете търсенето с 20 изисквания сигурно и ще го завършите с 2, успех Stuck Out Tongue Winking Eye

# 411
НаБабаДетето интересно също е , че метрото спира от там на майната си и достъпа е по малък път на дупки и със 100 гърбици с трудно движение в 2 посоки и рейс минава ... ОСвен ако не обикаля през 7 дем или не мине чак по магистралата към Перник .

# 412
Споделете плюсовете на панел/ЕПК/тухла.. - на 50+ г.

И като си отговорите на въпросите помнете, че ще започнете търсенето с 20 изисквания сигурно и ще го завърши те с 2.

Подкрепям автора на последния абзац.

Имах предвид СС тухла над 40-45 год.  Те са преобладаващо в по-централни места и са по-скъпи. Някои плюсове: просторни помещения, дебели стени, по-добри локации, по-високи тавани, разумни отстояния между сградите в преобладаващия брой случаи.

Не чакайте, да вземете решение за търсен вид строителство. Вие не строите по поръчка, а ще правите избор от това, за което до Вас достигне информация и огледате.

Започнете огледи, водете си записки, анализирайте и сам ще се убедите, с кое не можете да направите компромис. Няма два еднакви имота. Ако сте сам преходни помещения може да ви свършат работа, а са на по-приемлива цена при равни други условия от същата квадратура без преход и още сто детайла, които не могат тук да бъдат изброени.

За бъдещето на панелите на добри локации може само да гадаем. Правото на строеж там, с което ще разполагат собствениците на панели на хубави локации, дори сградата да е за ликвидиране, след години  може да държи цена.

И не на последно място - съдба. Не се знае каква къща ще Ви поднесе Simple Smile.

# 413
Да, съгласен съм. Средна цена осреднява ниските обяви на зелено, които са вървят около 120 000 и готовите жилища 170-200 000. Не е задължително да има много обяви на средна цена. Ако беше медианна цена, тогава щеше да има.
Не знам има ли друга държава, в която да няма статистика за цените на жилищата.
Нали затова има агенция по вписване и регистър, всяка сделка минава оттам и си пише кой квартал, колко кв.м. и на каква цена е сделката. Вярно, има все още известен % хора дето послъгват и минават на ДО, ама нека държавата си ги гони, ако смята, че я прецакват с дължимите данъци.
Самият бранш, в който се въртят милиарди, толкова не може да отдели някой лев да направи една информационна система, в която да има данни за актуалните цени по райони, тип жилище, и т.н. За бъдещето всеки има право да гадае, но ще е малко по-уверен ако има точни данни поне за миналото.

Цитат
Съмнявам се ,че ще има такова увеличение на лихвите защото вече Пощенска банка ,промотират 10 годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва от 3,9 %. Кредита може да бъде до 30 г. ,но фиксираната лихва е за първите десет. Не вярвам анализаторите на банката да не са взели предвид покачване на лихвите и да предлагат подаръци на новите си кредитополучатели.
Анализаторите на банката да не са всезнаещи? И то на някаква дребна регионална банка.
Виж ЕЦБ (Европейската Централна Банка) и Фед (Американската) като имат хиляди анализатори икономиси, все с докторати от Харвард и Лондон, какво предвиждаха за инфлацията и за лихвите 2022-2023 и какво стана.
Но не са си изяли дипломите, нали - просто казват "ами то конюнктурата се промени".
Ето ти основната лихва на ЕЦБ - върни се по години и им виж изявленията и прогнозите за тези периоди и виж сбъднали ли са се:

Една банка може да е решила да поеме повече риск, за да завоюва пазарен дял. А какво ще стане след години, ако трябва тя да се финансира на примерно 6%, пък да взема по кредитите си 4% - за това да му мисли тогавашният директор, а сегашният нали ще си е взел вече бонуса?
А пък и при тия пакети, при които трябва да имаш и превод на заплата, кредитна карта, застраховка, пакет "моето семейство", и не знам си какво още - може да изкарат достатъчно пари от теб през периода, в който ще те вържат да си им клиент на банкирането, та да оправдаят подпазарна лихва. Тяхна си работа.

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 14:41 от chris78

# 414
Не знам как работи фиксирана лихва в БГ. В Канада е точно така - фиксирана, но до определен лимит, ако го мине се обновява лихвата. В Англия пък е фиксирана за определен период - 1,2,3г. Абе малко да разчиташ, че у нас няма да се вдигнат лихвите докато в целия свят са се вдигнали щото видиш ли имало пари в банките, безработицата била ниска и т.н. Да не би в бг банките да и а повече пари от западните?

Това за Канада не е вярно, има си фиксирана лихва - една и съща е за определен период от време и не се променя дори и ако централната се вдигне или падне много. Има и други видове лихви, плаващи, комбинации и т.н.
Живея в Канада от много време и съм купувала и продавала имоти няколко пъти.

# 415
Хайде, Уникредит , и те се намесили с пет годишна фиксирана лихва при 3.59 % . Не се интересувам от ипотечни кредити и случайно ги разбирам тези промоции, та който се интересува не е лошо да погледне и в другите банки как стоят нещата. Все повече съм сигурна, че голямо вдигане на лихвите по жилищните кредити няма да има в България. Не давам съвети на никого да купува или да взима кредити само споделям личното си мнение.

# 416
Никакви лихви не могат да уплашат българина да купува жилища.Не се спира,затова ударно продължава да се строи.Сега видях статия,че на мястото на бившият завод Витоша в София,ще се строи затворен к-с с 15 етажни сгради.Интересно звучи,добра локация,но прекалено много хора на едно място.Това от мойта си камбанария.
https://money.bg/investments/stolichna-obshtina-razreshi-izgrazh … avod-vitosha.html

# 417
  • София
Никакви лихви не могат да уплашат българина да купува жилища.Не се спира,затова ударно продължава да се строи.Сега видях статия,че на мястото на бившият завод Витоша в София,ще се строи затворен к-с с 15 етажни сгради.Интересно звучи,добра локация,но прекалено много хора на едно място.Това от мойта си камбанария.
https://money.bg/investments/stolichna-obshtina-razreshi-izgrazh … avod-vitosha.html
И кой го разреши това и то в последните си "секунди" работа!

# 418
Все повече съм сигурна, че голямо вдигане на лихвите по жилищните кредити няма да има в България.
Докато повечето хора мислят така, едва ли ще има много интерес към кредитите с период на фиксирана лихва. Та са явно някакъв маркетингов инструмент. Че кой ще иска да се прецака да плаща 4% вместо 3 - нали няма да се вдигат и без това.
На какво е основана тази сигурност не знам. По света вече се вдигнаха. Но... докато тук хората са съгласни да си държат парите в банка на 0% лихва, банката може да си позволи да ги дава и на 2.5%-3%, печалбата е достатъчна. Но когато хората почнат да очакват 3-4-5% и да си местят парите там, където могат да ги получат, ще видим какво ще стане.

П.С. Когато лихвите бяха 7-8% някой беше ли също така сигурен, че ще станат 2-3%? Не помня някой да е давал такива прогнози, но ето че се случи неочакваното. То обикновено така става.

# 419
Хайде, хайде. Не се знае дали при едно евентуално влизане в еврозоната банките ни няма да решат вкупом да използват Юрибор като надбавка. И тогава става "забавно", защото към този момент е 4%, с тенденция за повишаване. Не можем да категоризираме така неща, които не зависят от потребителя. Знам, че пак го казвам, но просто е логичното следствие и не би било нещо изненадващо.

Общи условия

Активация на акаунт