Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 403
  • 762
  •   1
Отговори
# 195
няма да протече никога само ако сложиш азбест, но той е забранен, затова ... ще потече някога от някъде и тогава ще стане голяма неразбория дали това са твои части или общи части и кой какво ще даде и закърпване ли ще се прави или наново ...

# 196
Няма вечни неща. Въпросът не е дали, а кога. След 20-25 години започват проблемите. Сега с тия още по-  горещи лета, работата се и ускорява. Ултравиолетовите лъчи разказват играта на хидроизолацията, въпреки минералната посипка. Обшивките с ламарини пък рано или късно се изкривяват, корозират от ветрове и т.н. Та колкото по - малко такива покривчета има, толкова по - добре.

# 197
Няма вечни неща. Въпросът не е дали, а кога. След 20-25 години започват проблемите. Сега с тия още по-  горещи лета, работата се и ускорява. Ултравиолетовите лъчи разказват играта на хидроизолацията, въпреки минералната посипка. Обшивките с ламарини пък рано или късно се изкривяват, корозират от ветрове и т.н. Та колкото по - малко такива покривчета има, толкова по - добре.
На какво базираш тези цифри? На око?

# 198
интересно ми е това ЕПК, как са били по план, сигурно там, където са сложили спалнята е било кухня, има и балкон, а този кухненски кът са го правили допълнително? МОЛ София е хубаво място, да и парк има, но има и много роми тъкмо в това направление - ул Позитано.

Жилището в Оборище не е чак толкова зле. Разпределението е добро, източно изложение. Може да се пооправи.

за кооперацията на "Черковна": Прилича ми като кооперация с мезонети, но каквото и да е разпределението, тези покривчета тип тераса въобще не са ми по вкуса.  И външната замазка се напуква с времето... Течове ще има за тези отдолу.

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 23:01 от Pepina_n3

# 199
На какво базираш тези цифри? На око?

На практика - да, на око. Че гледам кое, къде, и кога става. Та то са си направо числа, което съм споменал като срок, ако бяха цифри, нямаше да е добре работата. Например през толкова години правехме на панелката вкъщи. И то след сериозни течове, търпеливо изчаквани хубаво да напоят горните етажи поне 4-5 години. Добре, че бяхме по - надолу, но докато се съберат пари ставаше страшно. Следя отблизо един отсрещен покрив, за 20 год. откакто го направиха, 3 или 4 пъти вече го дозакърпват, оправят обшивките на бордовете. И понякога, когато започват да се оплакват клиенти. Та колкото е по - изчанчена архитектурата, с невероятни ъглови, преливащи се и вълнуващи форми, а фантазията на архитекта не се ограничава до правилни правоъгълни, а овални, триъгълни и конусовидни форми, ЛЕЛЕ. На 3Д модела в офисът изглежда впечатляващо, на картинката божествено с всичките тревички, дръвчета, храсти, насилени светлини, цветове и сенки. Инвеститора развълнуван предава проекта на строителя и се започва мъката. И за строителя и за бъдещия собственик.

https://isomatech.com/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D1%84%D0%B0%D0%B … 0%B8%D0%B2%D0%B0/

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 06:22 от Seiko7075

# 200
  • София, Bulgaria
Качеството на сградата е от огромно значение, факт! Но и Етажната собственост със своите решения за поддръжка има значение. Като чуя,  че се събират по 15 лева на апартамент или нещо около, за мен е минус, а някои купувачи се радват. Но има и то не малко сгради, където Етажната собсвеност събира пари, освен за месечните разходи и за капитални ремонти. Точно това са парите за покрив, за асансьор,  ако се наложи сериозен ремонт и.т. Нищо не е вечно и трябва да се поддържа.
Говореше се, но не знам дали се осъществи, че Етажната собственост може да се регистрира, като юридически лице и като такова да кандидаства за кредит, при нужда за ремонт на покрив да речем, където сумата е по-голяма, че те докато се съберат парите и на 1-я етаж ще почнат да плуват. Фасадата ще се разруши, цената на имотите ще падне..
От течове никой не може да се опази, ако не е покрив, то съседа може да те наводни. Върви се разправя тогава, той вика: не е от мен, не знам..оправяй се.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 09:27 от tomeva

# 201
Честно казано въобще не разчитам на статистика, нито на добросъвестност, нито на съседи и някакво евентуално събиране на средства и бъдещи ремонти. Затова и не търся и не бих взела апартамент, над част от който примерно съседа ми има тераса, която ми се явява на мен частичен покрив. Видя ли такъв апартамент за мен е чао-чао, колкото и функционален, прекрасен, удобен и т.н. да е.

# 202
  • Wonderland
Не знам дали мнението ми е съвсем за тук, но понеже ви чета отскоро и сте активни, ще помоля за съвет. Simple Smile
След цял живот в къща ни се налага да се насочим към покупка на апартамент. Бихте ли ми казали за вас кои са най-важните критерии при избор на жилище? Кое е нещото, което задължително търсите, кои са малките неща, които от опит знаете или намирате за комън сенс? Нямате представа колко ми е непозната темата, така че всичко ще е полезно.

# 203
Хаха ами доста субективно е това, не веднъж тук са водени спорове кое било важни и кое не, всеки си гледа от своята камбанария. Седнете и си отговорете за себе си предварително на въпроси като:
- Колко стаен апартамент?
- Тухла/ЕПК?
- Ново/старо строителство?
- Райони да и райони не
- ТЕЦ - да /не
- Етажи
- Изложение
- Площ на стаите
- Над вас и до вас какво да се пада - т.е. краен или среден апартамент/може ли да има тераси над вас или не и т.н.
- Тераси/бани/склад - какви и колко важни са за вас?
- Обзаведен ли ще се търси/ на шпакловка и замаска или ще изривате стар апартамент?
- Какъв ви е бюджета за апартамента и за ремонта?
- Паркомясто/гараж?
- Такса поддръжка - да/не/до каква сума?
- Общи части
- Градски транспорт?
- Удобства в квартала?
- Микролокация в квартала - примерно някои хора не искат до булевард, други гледат други неща и т.н.
- И т.н. и т.н.

И като си отговорите на въпросите помнете, че ще започнете търсенето с 20 изисквания сигурно и ще го завършите с 2, успех Stuck Out Tongue Winking Eye

# 204
Бихте ли ми казали за вас кои са най-важните критерии при избор на жилище?
Най-важно ми е да ми харесва на мен. Ти някакви предпочитания имаш ли?

# 205
Качеството на сградата е от огромно значение, факт! Но и Етажната собственост със своите решения за поддръжка има значение. Като чуя,  че се събират по 15 лева на апартамент или нещо около, за мен е минус, а някои купувачи се радват. Но има и то не малко сгради, където Етажната собсвеност събира пари, освен за месечните разходи и за капитални ремонти. Точно това са парите за покрив, за асансьор,  ако се наложи сериозен ремонт и.т. Нищо не е вечно и трябва да се поддържа.
Говореше се, но не знам дали се осъществи, че Етажната собственост може да се регистрира, като юридически лице и като такова да кандидаства за кредит, при нужда за ремонт на покрив да речем, където сумата е по-голяма, че те докато се съберат парите и на 1-я етаж ще почнат да плуват. Фасадата ще се разруши, цената на имотите ще падне..
От течове никой не може да се опази, ако не е покрив, то съседа може да те наводни. Върви се разправя тогава, той вика: не е от мен, не знам..оправяй се.
държавата трябва да удари едно рамо на Етажната собственост или Управителите-фирми, когато се нуждаят от големи ремонти да теглят кредит почти без лихва за 30 г.

# 206
държавата трябва да удари едно рамо на Етажната собственост или Управителите-фирми, когато се нуждаят от големи ремонти да теглят кредит почти без лихва за 30 г.
Защооооо, с какво са по-различни от живеещите в едно-дву фамилни жилища???
Че примерно 18 семейства правят покрив само 3 пъти по-голям от едно фамилния?

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 23:50 от dariVale

# 207
Да дам и обратна връзка след огледите на апартаментите в Оборище и Зона Б5, след като толкова потребители изказаха чнение, за което им благодаря!
В Оборище жилището определено е с повече потенциал - 3 просторни стаи, прави, равни стени. Сградата е санирана отвън.
Минусите са, че асансьорът  е много допотопен и вътрешните общи части не изглеждат никак добре - олющени мазилки, много старо стълбище, живущите, с малки изключения, са всички възрастни пенсионери. Гледката не е много приятна /Сточна гара, мисля и моста Чавдар/, но аз съм свикнала да гледам старата част на Велико Търново от нашия апартамент, так че мнението ми  явно не е безпристрастно. Самата улица изглежда доста безлюдна и позанемарена в тази част. А и собственичката ще изнесе всичко без кухненското обзавеждане, което е и най.хубавото нещо в апартамента. Не знам как се изнасят и внасят мебели по тези стълби, с асансьора е невъзможно.
В Зона Б апартаментът в ЕПК-сградата е много по-симпатичен откъм обзавеждане, макар мебелите да са на 15 години, но е възможно нанасяне след основно почистване, но този 14 етаж си е голям минус, а и при отворен прозорец шумът е много силен, а трафикът е доста интензивен.
Не знам дали ще се появи нещо друго в този ценови диапазон /150 к евро/ и дали да  изчакам, макар че според брокерите цените вървят само нагоре и всички са тръгнали да си купуват жилища в София. В Търново един познат сродели, че агенцията им не е продала жилище в града от 3 месеца и продавачите са склонни да правят сериозни коментари по цените. В София явно  е много по-различно.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 21:00 от vanians

# 208
Защооооо, с какво са по-различни от живеещите в едно-дву фамилни жилища???
Че примерно 18 семейства правят покрив само 3 пъти по-голям от едно фамилия?
и на еднофамилните къщи трябва да дава държавата, ще ги зарибява да участват в проекти, да слагат слънчеви панели, парно  и др., да разрешават на държавата да сложи примерно колонки за зареждане на електромобили  до оградата им. Държавата ще печели от проектите, от друга страна сградите ще са хубави, което ще говори за  успехите на държавата/общината.

# 209
Да дам и обратна връзка след огледите на апартаментите в Оборище и Зона Б5, след като толкова потребители изказаха чнение, за което им благодаря!
В Оборище жилището определено е с повече потенциал - 3 просторни стаи, прави, равни стени. Сградата е санирана отвън.
Минусите са, че асансьорът  е много допотопен и вътрешните общи части не изглеждат никак добре - олющени мазилки, много старо стълбище, живущите, с малки изключения, са всички възрастни пенсионери. Гледката не е много приятна /Сточна гара, мисля и моста Чавдар/, но аз съм свикнала да гледам старата част на Велико Търново от нашия апартамент, так че мнението ми  явно не е безпристрастно. Самата улица изглежда доста безлюдна и позанемарена в тази част. А и собственичката ще изнесе всичко без кухненското обзавеждане, което е и най.хубавото нещо в апартамента. Не знам как се изнасят и внасят мебели по тези стълби, с асансьора е невъзможно.
В Зона Б апартаментът в ЕПК-сградата е много по-симпатичен откъм обзавеждане, макар мебелите да са на 15 години, но е възможно нанасяне след основно почистване, но този 14 етаж си е голям минус, а и при отворен прозорец шумът е много силен, а трафикът е доста интензивен.
Не знам дали ще се появи нещо друго в този ценови диапазон /150 к евро/ и дали да  изчакам, макар че според брокерите цените вървят само нагоре и всички са тръгнали да си купуват жилища в София. В Търново един познат сродели, че агенцията им не е продала жилище в града от 3 месеца и продавачите са склонни да правят сериозни коментари по цените. В София явно  е много по-различно.

Благодарим, че сподели, на мен лично ми беше интересно сравнението между тези два апартамента и впечатленията. Успех, каквото и да реши семейния съвет Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт