Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 428
  • 762
  •   1
Отговори
# 180
А защо не си представиш ето това (два пъти слагам линкове, уж се отварят ако ги пробвам, ама в бгмама не искат, затова слагам скрийншотове. Това са улиците около ИСУЛ. Не е Париж, ама са си типичните улици на стара София.  И никакви гета няма, нито цигани.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 22:50 от Черна станция

# 181
Аз пък предпочитам жилище с удобен достъп до всичко което ми трябва. И гледката, простора. Квартала е на второ място, защото и без това няма да пия ракия под асма със съседи там ...
Къде при Исул има гето? Зад ИСУЛ инаше няколко къщички, които сега се заменят от високи блокове директно на улицата .

# 182
За мен най-шокиращата промяна към гетоизиране е бул.Мария Луиза ,като се почне от Централна гара,та чак до ЦУМ....Някога приветливите улички до пазара-Симеон,Богомил,Кирил и Методий....и т.н.
Какви субекти са се навъдили там....Не е за вярване чак....
Както и на самият пазар....

# 183
  • Sofia
Под "гето" не се има предвид само ако има цигани. А разруха и мизерия. И това се вижда от странта на булеварда. Там е изключително мръсно, шумно и грозно.

Няма как да живееш на първата уличка успоредна на булеварда, на 20м от него и да се преструваш, че той не съществува и да се твърди, че не оказва ефект или влияние, дори и цял живот целенасочено да не искаш да минаваш от тази страна. Самият факт, че ще го избягваш непрекъснато е доказателство, че не е ОК.

От опит, трябва да минеш минимум няколко преки за да се заглуши шума и да се намали прахоляка. Т.е. около 150-200м.

Разбира се, ако става дума за отдалечена уличка, в посока парк Заимов съм съгласен, че има приятни места и може и да не видиш лоши неща.

Тук в темата, преди време се даваше и пример за сграда строяща се на самия булевард. Хората изобщо нямат представа какво е да живееш на такова място. Защото аз съм живял и не бих повторил.

# 184
150 000 евро е цената за 65 кв.м, но дъщеря ми много го харесва заради острова в кухньо-хола над който има вградени лунички и огромния гардероб в спалнята. За тази цена в момента в по-сносен квартал / Люлини, Надежди, Орландовци, Горубляне, Овча купел 1 и 2 не са ни в полезрението/ няма нищо.
Ще гледаме и един апартамент в Оборище /в частта към ИСУЛ/,  малко по-скъп и е за  ремонт /не належащ,/  но пък старо тухлено строителство в нискоетажна сграда. Съпругът ми смята, че е по-добър като дългосрочна инвестиция. Но няма да имаме средствата за ремонт в скоро време. Дъщеря ни, която ще живее там и ще плаща част от кредита, смята, че има право на мнение и се муси на този в Оборище. Аз също много се чудя.
Благодаря на всички за изказаните мнения!
аз бих взела на Оборище. Луничките  и гардероба не гледайте., по-важното е мястото, тухлената ниска сграда с малко съседи.
ЕПКто има само един шанс да се оправи - да си вземат Управител на входа, който да оправи общите части.  Сменени ли са водопроводи, тръби на блока, инсталации, саниран ли е. Гледка поне има ли като е на 14 ет или гледаш някакви грозни покриви?

# 185
  • София
Като се потърси в имот. бг, излизат тези двата:
https://m.imot.bg/details/1b169348357837841
https://m.imot.bg/details/1b165935794787797

Единият сигурно е епк-то на “Партени Нишавски” и “Скобелев”, има подземен паркинг блокът.
Другият по снимките е на “Злетово” и “Дондуков”, вижда се надписът на ортопедичния център.
И двете са на шумни места, епк-то е на изток и би трябвало да гледа към булеварда и паркинга на Лидл. Другото си е на практика на моста “Чавдар”, но пък има една стая повече. Труден избор…Ако са тези апартаментите, де. 😉

# 186

ЕПКто има само един шанс да се оправи - да си вземат Управител на входа, който да оправи общите части.  Сменени ли са водопроводи, тръби на блока, инсталации, саниран ли е. Гледка поне има ли като е на 14 ет или гледаш някакви грозни покриви?

Да, добре е да има Управител поне това да се оправи, ако не е наред. Но Управителя няма да реши евентуални конструктивни проблеми. Ще оправи общи части - хубаво, ама спирането на асансьора и високия етаж... Ако ще да въдвори и най-великия ред и 250-300 човека да са усмирени и да не гъкват кучета, котки, деца, подпийнали - това си е едно малко село, само ходенето и тропането на асансьора създават фонов шум.
Последното ми приключение в такъв ЕПК беше да посетим обект на 13 етаж, аз имам неврологичен проблем (сериозен). При потеглянето на асансьора дори ми беше забавно ускорението но след 10 етаж, усещайки как пада налягането с приближаването на стратосферата, нещо се промени. Слизайки от асансьора, се държах дръжката 2-3 мин. На слизане бях пеша и не ми изпукаха ушите толкова сериозно. Та ако си обещаете, че никога няма да остарявате и разболявате - става.
Освен това както казахте, ЕПК тата са с двойна водопроводна мрежа (и парно). Т.е. на 8 мия етаж с хидрофор се препомпва водата за по - горните. Тия системи ако нещо спират. Освен това от тоя напор, рано или късно тръгват течове. Чувал съм (радвам се, че не го изпитах), че при силен вятър се усещали трептения, клатене. За други трептения не искам да споменавам, бих се почуваствал като в капан ако трябва да се евакуирам бързо (дори да нямам клаустрофобия).  
Предимствата ми биха били, че няма чак толкова прах от околното пространство, няма мрежи за комари и мухи защото не стигат до там и си като господаря на града гледайки отгоре (аз лично бих стоял поне на метър от парапета Simple Smile. Учудих се, че казахте че има шум от булевардите, мислех че е тихо.
В крайна сметка, живяли са, живеят и ще живеят в тях хора. Свикнали са, ремонтират си ги, няма лошо. Въпросът е - дали тепърва да се взема такова?

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 06:11 от Seiko7075

# 187
  • София
Като цяло си прав Сейко, но пък и тухла от 1964, това са почти 60 години вече, не, че нещо й има. Но пак тръби, мазета, поддръжка, това също го има. Така че и този вход зависи в какво стъстояние е. Но и аз бих избрала жилището в Оборище. Просто има 3 помещения и е много приятно. Терасата също може да се освежи, остъкли или нещо си в някакъв момент- не е малка.
Ходихме тези дни на оглед, сравнително нов блок( на малко над 10 години)- входа мирише на мухъл, общите части са като на много крайно квартално ЕПК Thinking Апартамента с корекции би станал що годе поносим за нас, но ситуацията с входа е учудваща и съответно ще отпадне. Просто защото като влизаш в ЕПК, панел вход очакваш таква гледка, но в сравнително нов блок е много учудващо...

# 188
Като цяло си прав Сейко, но пък и тухла от 1964, това са почти 60 години вече, не, че нещо й има. Но пак тръби, мазета, поддръжка, това също го има. Така че и този вход зависи в какво стъстояние е. Но и аз бих избрала жилището в Оборище. Просто има 3 помещения и е много приятно. Терасата също може да се освежи, остъкли или нещо си в някакъв момент- не е малка.
Ходихме тези дни на оглед, сравнително нов блок( на малко над 10 години)- входа мирише на мухъл, общите части са като на много крайно квартално ЕПК Thinking Апартамента с корекции би станал що годе поносим за нас, но ситуацията с входа е учудваща и съответно ще отпадне. Просто защото като влизаш в ЕПК, панел вход очакваш таква гледка, но в сравнително нов блок е много учудващо...

В предишното си мнение казах от "двете злини". Т.е. и двете са лоша идея. Но Оборище като местоположение бие. Стара сграда ... какво да кажа, последно слизахме за обследване в сутерена на 90 год. сграда,, двама конструктора се отказаха да поемат отговорност за бъдещ ремонт. Корозирали 2Т профили, греди, пропаднали гредореди... Но пък съм влизал в сграда от 1915 година, сутерена все едно беше правен преди месец. Всичко зависи дали е била еднофамилна или многофамилна сградата. При еднофамилна е по - обгрижвана.
Това с мухъла в нов блок се оправя. Но то и отсега има проблем, и това не е оферта. Явно там има проблем с етажната собственост.

# 189
Като се потърси в имот. бг, излизат тези двата:
https://m.imot.bg/details/1b169348357837841
https://m.imot.bg/details/1b165935794787797

Единият сигурно е епк-то на “Партени Нишавски” и “Скобелев”, има подземен паркинг блокът.
Другият по снимките е на “Злетово” и “Дондуков”, вижда се надписът на ортопедичния център.
И двете са на шумни места, епк-то е на изток и би трябвало да гледа към булеварда и паркинга на Лидл. Другото си е на практика на моста “Чавдар”, но пък има една стая повече. Труден избор…Ако са тези апартаментите, де. 😉

Как преценихте, че са точно тези два? За Оборище жената май каза, че е по-скъп от ЕПК-то и че се нуждае от малък ремонт, който скоро не могат да направят. Като оставим настрана нейния случай и коментираме да кажем конкретно тези две обяви, то Оборище и тухла изглежда по-атрактивно, разбира се. Но в крайна сметка наистина, ако човек няма възможност за скорошен ремонт и не знае кога ще има, не е ли по-разумно да съобрази според възможностите и да вземе ЕПК-то, добре направено, в което ще може да влезе да живее, вместо примерно да чака 10 години за ремонт на другото. Не казвам, че случая на жената е такъв и че за тези два апартамента става въпрос, а че монетата винаги има две страни и човек понякога спрямо възможностите си може да направи по-разумен избор, макар и да не е най-добрия. Иначе, ако средствата нямат значение всички тук ще се хвърлят на обявата в Оборище. Там обаче не трябва малък ремонт, ами направо си трябва съвременен ремонт на всичко, не виждам нещо, което да може да се запази с малки подобрения. Така че с ремонта сумата ще скочи над ЕПК-то отгоре. Също и на това в Оборище, и на това в ЕПК-то ми се виждат малки спалничките, но в ЕПК-то може би от снимката изглежда малко по-голяма. В Оборище е едва 12 кв и нещо.

# 190
Ако става въпрос за тези два апартамента, Оборище повече ми допада като район, но и Зоната изобщо не е лошо. ЕПК-тата ме плашат с тези съседи, обичам входа да се поддържа, не мога да го игнорирам. Иначе ЕПК-то повече ми допада като разпределение. Банята на Оборище е скандално малка. За сам човек или млада двойка отделната кухня е разхищение на мястото, ако не може да се бутат стени, за да се промени разпределението. Също и апартаментът се нуждае от сериозен ремонт, особено терасата.

# 191
За мен отделна кухня е едно голямо предимство. Даже моце би без кухня не бих го взела изобщо. Но всякакви хора

# 192
Затова и се предлагат различни имоти точно заради различните потребности и предпочитания на хората.
Онзи ден имах работа покрай църквата на Черковна Някои може да си спомнят, че съм споделяла, че взех апартамент там в комплекс преди известно време. Навремето на зелено беше рискова инвестиция, но с отстояние на времето отчитам, че рискът си е струвал. Карето се оформя изключително приятно и съм сигурна, че ще търпи още развитие. Снимах сградата на Инфинити. Тази срещу нея на ъгъла е в същия стил като нея и другите наоколо. Да не се счита като реклама. Нямам нищо общо с никого от строителите, но сега цените там  са минимум 130,140% откакто купувах.

# 193
Готина, разчупена архитектура, впечатляваща. Но УФ, как мразя тия покриви - тераси (те даже не са май и тераси а само покривчета, че не виждам врати от жилища и парапети). Гледам сгради с минимизирани покриви особено плоски. Един най-отгоре ми стига.

# 194
  • Sofia
Това, което съм виждал от работници по такива обекти е...
Няма спасение, освен да си на обекта или доверен човек да е там, за да се положи правилно изолацията, без прах, спазвайки технологиите.
Ако се изпълни правилно - това няма да протече никога, нито пък ще има конденз. Но на обектите се работи на "килограм" и за това хората (съвсем разумно и правилно) подскачат като чуят за покрив - дали на последен етаж, дали на междинен. Иначе, ако си следите всичко да се прави както трябва - никакъв проблем.

Общи условия

Активация на акаунт