Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 36 157
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И аз това се чудя... Как купуваш на зелено такъв апартамент. Също не харесвам тераси, които не са отделени от съседната някак .. а направо гледаш в нея и обикновено в хола на съседите си...Никакво лично пространство....Приятели преди време купиха голям апартамент в Ман. ливади, в лъскавата му част, последен етаж. Уж гледка топ. Да, като гледаш нагоре е Витоша, но около теб на същото ниво има десетки сгради, много,много близко построени- то са тераси, холове, хора по гащи, направо първия път като излезнах на терасата се почуваствах воайор. Не обичам това, наистина....После мъжа в семейството каза, гледаш само нагоре. Викам си, да ще му намериш цаката, ама за толкова пари, поне да не са толкова нагъсто....
Бела, така е, за много хора парите и мястото са определящи. Ама някой от тези недоразумения сгради, дори не са евтини на зелено, та и аз се чудя. По-скоро локацията явно. Примерно в М. Ливади си има един специфичен контингент хора, за които е престиж повече от Оборище Wink Хора, всякакви Laughing

# 166
Бела, сигурно иронизираш предишната дискусия за адреса. Ако не е така се извинявам, че не съм разбрала.
Адреса не е само престижния квартал и улица. Той включва именно И заобикалящата инфраструктура - околни сгради, слънцегреене, роза на ветровете, съседни парцели и техните перспективи. Голяма част от това се вижда още с Гугъл Мапс и КАИС Кадастър.

# 167
dariVale нищо не иронизирах. Просто видях пример за такива клиенти каквито някой описа по-рано и тогава си мсилих, че все пак не може да не се интересува човек от някои други неща. А това ,което chriss описа за гора от балкони, витрини, хора , гащи ... ми прилича на описание на по 1 село на всяко ниво ... И това на колко етажа ? Не каза.

# 168
Ама то това е нещо като пирамидата на Маслоу - на най-долното ниво е достатъчната жилищна площ/брой стаи, после идват удобствата и изпълнението, после локацията и гледката е някъде на върха. Та човек гледа колко пари има и тръгва да гледа от доните нива нагоре и докъде му стигне бюджетът.

# 169
dariVale нищо не иронизирах. Просто видях пример за такива клиенти каквито някой описа по-рано и тогава си мсилих, че все пак не може да не се интересува човек от някои други неща. А това ,което chriss описа за гора от балкони, витрини, хора , гащи ... ми прилича на описание на по 1 село на всяко ниво ... И това на колко етажа ? Не каза.
Ами то за селото си е точно така. Чувала съм го израза преди 30 г.  от жена, живееща в блок със 7 етажа. Построен на мястото на отчуждената им къща с двор. Лафа беше - "Сложиха ни цяло село на главата".

# 170
  • София
На 6ия са те. Но пък до 3 етаж, светлина не влиза никъде...

# 171
  • София
Ето, права беше Томева, като каза, че иска предварително точния адрес. Търси в този район, каре, точно тази улица даже. Ама категорично не искат този конкретен блок. Ако знае предварително, няма изобщо да се разхождат. Пък и мързелива я изкарахте, че цени времето на клиентите си. Не схванах, но нейсе! 😀😀😀

# 172
  • София
Ама то това е нещо като пирамидата на Маслоу - на най-долното ниво е достатъчната жилищна площ/брой стаи, после идват удобствата и изпълнението, после локацията и гледката е някъде на върха. Та човек гледа колко пари има и тръгва да гледа от доните нива нагоре и докъде му стигне бюджетът.
В моята пирамида локацията е на първо ниво. 👌😃
По-добре 80 квадрата в хубав квартал, отколкото 180 в лош.

# 173
В моята пирамида локацията е на първо ниво. 👌😃
По-добре 80 квадрата в хубав квартал, отколкото 180 в лош.

В "пирамидата" става дума за задоволяване на потребности, не за вкусове. Ако имате пораснали момче и момиче ха живейте в двустаен апартамент... А ако и за някоя баба се грижите?

# 174
Аз предпочитам 120 в средна хубост квартал Grinning

# 175
  • Sofia
Как така да паркирате, където сварите в случай, че има място Grinning? Не, не можете. Гаражите и паркоместата са закупени от някой и има начин на достъп до тях. Ако не са закупени все още, то инвеститора няма да ви позволи да паркирате там без заплащане. Но не мисля, че в повечето нови сгради остават свободни паркоместа и гаражи. В една сграда, която гледахме имаше закупени повече паркоместа и гаражи, отколкото апартаменти, т.е. вероятно са купувани по 2-3. Последният закупил апартамент да му мисли, ако е трудно паркирането в района, а в някои райони е.
Да, при някои строители тип Ваклин - можеш да си купиш 3, 4 паркоместа, а последно закупилите апартаменти да нямат останали. Т.е сам си преценяш дали искаш апартамент без паркомясто или не. Други строители пък пазят задължително паркомясто за всеки апартамент и продават излишните едва след като са продали жилищата. Трети пък задължително ти продават паркомясто (т.е. няма опция да закупиш само апартамент).

Това пък подсказва и отговора на въпроса - дали към всеки апартамент има паркомясто задължително. Строителя е задължен да изгради определен брой паркоместа към сградата, но не е длъжен да осигури паркомясто  за всеки апартамент.

# 176
Именно, грижата на общината е ДА ИМА паркоместа, а кой ще ги притежава и е все едно, защото и е все едно коя точно кола юе освободи място от улицата и ще се прибере в гаража/на паркомястото.

# 177
  • Sofia
За дискусията Б5 или Оборище. Нали 100 пъти сме говорили за микрорайони. Аз в "Оборище" до ИСУЛ, на булеварда, до железопътната линия, срещу Хаджи Димитър, в гетото - не бих си взел апартамент и да е на 50% под тази на която се предлага. Това е все едно някой сега да ме навива да си купя от другата страна на Централна гара, срещу гробищата с аргумента, че е много централно и е добра инвестиция. Хубаво, да речем, че е ОК, ама нали даден конкретен човек ще трявбва сега да живее там.

Не, че в Б5 е прекрасно - и там си има специфични негативи. Трябва да се види къде е точно, но около парка, метрото и мола си е доста прилично и на пешеходно разстояние до идеалния център. Далеч по-приятно от Оборище около ИСУЛ.

И кой е казал, че трябва да е или единия или другия? Може нито един от тях да не е ок.

# 178
Добре, че живея до ИСУЛ, защото ако не познавах района щях да ти повярвам... Булевардът е достатъчно далеч, колкото са далеч булевардите от повечето жилища в София, а релсите са още по-далеч и единствено пречат на комуникацията с "отвъдните" квартали, но за "отсамните" не са никаква пречка. А пък това за гетото е някакво абсолютно свободно съчинение. Въпросният Хаджи Димитър е отделен от булеварда и релсите и на практика е изолиран.  И на мен пък идеята да си купя в Зона Б5, вместо там ми е някаква фантастика.

Но иначе адмирирам твоята гледна точка, защото ни спасява от наплив. Не, че има неизкупени апартаменти, де. Даже и на самия булевард.

# 179
  • Sofia
ЧС, ние не знаем къде е точно мястото. За това пиша - микрорайон е много важен, а не да се обобщава. Когато ми кажат до ИСУЛ - аз си представям ето това.

От там съм минавал 1000 пъти и винаги ми е било неприятно. Ако навлезеш половин км навътре, то района е вече друг.

Там където е ИСУЛ е изключително мръсно и шумно.

Пусни локация от мястото къде си (не е нужно да абсолютно точен адрес) за да сравним. Аз там не живея (не бих и живял), така, че ще съм по-обективен спрямо човек, който има жилище на това място.

Общи условия

Активация на акаунт